Zadejte hledaný výraz...

Airbus a Boeing se připravují na další výrazné rušení objednávek

Výrobci letadel Airbus a Boeing se připravují na další výrazné rušení objednávek, tentokrát ze strany norské letecké společnosti Norwegian Air. Uvedly to zdroje z leteckého průmyslu. Firma kvůli problémům vyvolaným pandemií koronaviru musela požádat o pomoc, přičemž ta je podmíněna ozdravným plánem, který počítá s rozsáhlou redukcí letového parku.

Norské aerolinie si ještě v minulém roce v Norsku a Irsku, kde mají registrovanou většinu aktiv, zajistily ochranu před věřiteli. Potřebují však také podporu od státu. Norská vláda původní plán restrukturalizace předložený v říjnu odmítla podpořit. S novým ozdravným plánem, jehož součástí je výrazné snížení počtu strojů, už souhlasila.

V současnosti se čeká na rozhodnutí Nejvyššího soudu v Irsku, na jehož půdě se tento týden projednává otázka odstoupení Norwegian Air od některých závazků. Airbus a Boeing se k případnému rušení objednávek nevyjádřili. Pro oba výrobce by to však byla další nepříznivá zpráva, Norwegian Air totiž patří k jejich významným zákazníkům.

Boeing již vyrobil řadu norských letadel, varianty MAX i Dreamliner, které jsou aktuálně uskladněny a čekají na dodání. Také Airbus se blíží k dokončení některých objednávek, jelikož dodávky se očekávaly v letošním roce.

V Boeingu knihy stále ukazují objednávky na 92 ​​dalších letadel 737 MAX plus pět Dreamlinerů. V loňském roce letecká společnost uvedla, že tyto objednávky zcela zruší v důsledku debaklu MAX a přetrvávajících problémů se stávajícími Dreamlinery. Zdá se však, že to nebylo oficiálně provedeno.

V důsledku ochromení letecké dopravy po nástupu koronavirové krize loni zaznamenaly Airbus i Boeing výrazný pokles objednávek, v případě Boeingu situaci ještě zkomplikovaly problémy s uzemněným letadlem 737 MAX. Obě společnosti byly loni ztrátové, Airbus však ztrátu z roku 2019 dokázal snížit na 1,1 miliardy z 1,4 miliardy eur, zatímco Boeing vykázal rekordní ztrátu téměř 12 miliard dolarů (9,89 miliardy eur).


Dále čtěte:

Odvětví leteckého průmyslu se rychlého oživení nejspíš nedočká

EU přijala nástroj na podporu oživení a odolnosti po koronavirové krizi

Zdroj: Reuters


Vydáno
24. 2. 2021
Tagy