Zadejte hledaný výraz...

AHR vyzvala ministerstvo zdravotnictví k úpravě opatření

Asociace hotelů a restaurací (AHR) vyzvala ministerstvo zdravotnictví k úpravě opatření proti koronaviru vztahujících se k ubytovacím a stravovacím službám. Jejich stávající znění totiž podle ní není v souladu se zákonem. Zároveň požádala o zahájení jednání o podmínkách uvolnění v těchto odvětvích.

Asociace v tiskové zprávě vytýká, že současná opatření jsou formulována jako omezení provozu. Ve skutečnosti se však jedná o jeho zákaz, protože vylučuje přítomnost veřejnosti v prostorách těchto služeb. Umožněný prodej přes výdejní okénko by na to nemělo mít vliv. Rovněž je k zákazu potřeba podrobnější zdůvodnění.

Další opatření navíc umožňuje zakázat nebo omezit pobyt veřejnosti v hotelech a restauracích za účelem zabránění kontaktu lidí podezřelých z nákazy s dalšími lidmi. V současnosti však lze umožnit pobyt v prostorách pouze lidem, kteří se prokážou negativním testem, očkováním nebo tím, že nemoc COVID-19 prodělali.

Asociace je take přesvědčena, že by se šlo domluvit na podmínkách znovuotevření gastronomických a ubytovacích provozu, a to s téměř nulovým rizikem nákazy. Nesouhlasí tak s navrženými balíčky rozvolňování. Podle nich by totiž k otevření zahrádek restaurací a hotelů (pouze na 25 procent kapacity) mělo dojít až při poklesu počtu nakažených pod 75 na 100 tisíc obyvatel.

K urychlenému obnovení ubytovacích služeb v úterý vládu společně vyzvaly projekt Amazing Places & Kouzelná místa v ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Orea Hotels & Resorts, Svaz venkovské turistiky a agroturistiky a Sdružení na podporu cestovního ruchu.

Dále čtěte:

Další otevírání obchodů v Česku se komplikuje

České firmy se potýkají s nedostatkem materiálu

Zdroj: ČTK


Vydáno
28. 4. 2021
Tagy