Zadejte hledaný výraz...

Aerolinkám se začíná potvrzovat teorie, že očkování bude spásou

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet registruje meziroční nárůst počtu rezervací na letní měsíce přibližně o 250 procent. Letecké dopravě to tak přináší naději, že se po utlumení pandemie koronaviru a uvolňování cestovních omezení začne poptávka po létání poměrně rychle zotavovat.

Podle šéfa easyJetu Johana Lundgrena čísla o počtu rezervací krátce po spuštění očkování ukazují na chuť lidí cestovat. Lidé tak podle něj chtějí na dovolenou, co nejdříve to bude možné. Podle počtu rezervací se ukazuje, že největší zájem je o měsíc květen.

Údaje easyJetu tak potvrzují leteckým společnostem jejich teorie o tom, že očkování proti koronaviru přinese velké oživení poptávky po létání. Vakcinace by tak měla znamenat konec všemožných omezení v cestování.

Lundgren rovněž uvedl, že očkovací programy v Británii a jinde v Evropě jsou naprosto zásadní pro zlepšení situace v tomto odvětví. easyJet je rovněž připraven navýšit počet letů hned, jak se vrátí důvěra klientů.

Cestovní průkaz jako doklad o testu nebo očkování

Šéfové leteckých společností již o spáse v podobě očkování hovoří již delší dobu. Ukazuje se, že letošní cestování letadlem bude umožněno lidem, kteří se prokážou tzv. cestovním průkazem, který má být dokladem o očkování nebo negativním testu. Tento průkaz chystá samotné Mezinárodní sdružení leteckých dopravců (IATA).

Letecké společnosti Emirates a Etihad již oznámily, že tento průkaz začnou testovat na svých letech. Šéf Qantas Alan Joyce již dříve uvedl, že na palubu vezme pouze lidi, kteří se nechají očkovat. A i přes obrovskou vlnu kritiky si za svými slovy nadále stojí.


Přísnější omezení, uzavření letových koridorů a brexit přinesli na začátku tohoto roku více tlaku na letecké společnosti. Většina z nich, včetně easyJetu, British Airways a Virgin Atlantic, musela loni kvůli propadu poptávky výrazně propouštět a rušit část linek.

Přísnější omezení pohybu a ekonomických aktivit v Evropě, uzavření letových koridorů a nejistota ohledně cestování po vystoupení Británie z Evropské unie znamenají teď na začátku roku i více tlaku na letecké společnosti.

Aerolinky, včetně easyJetu, British Airways a Virgin Atlantic, loni kvůli propadu poptávky oznámily výrazné propouštění a část linek musely zrušit. Letecká společnost Norwegian minulý týden uvedla, že na britském letišti Gatwick zruší 1 000 pracovních míst. Vzdala se i dálkových spojů.

Od pondělí v Británii vstoupila v platnost nová nařízení pro lidi, kteří přiletí z jiných zemí. Cestující jsou povinni udělat si test na koronavirus maximálně 72 hodin před odletem a když vystoupí v Británii, musejí až na deset dnů do izolace.


Dále čtěte:

MMF: Výhled globální ekonomiky zůstává nejistý

Do léta by mělo být očkováno 70 procent dospělých v EU

Zdroj: The Guardian; Reuters


Vydáno
20. 1. 2021
Tagy