Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jiné barevné schéma PC/Telefon a další – Jak řešit jednotnost

ideasro
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
16. 5. 2021 15:21:10
Zdravím, otázka zejména pro zkušené grafiky. Když něco tvořím v PS,AI,LR na mém DELL monitoru mám barvy jasnější a živější díky tomu, že mám na monitoru nastaven režim pro Multimédia.
To znamená, že každá upravená fotografie na mém monitoru je živější než například na cílovém prostoru, pro který je primárně určena tzn - Instagram,Facebook. To znamená, když si fotografii zobrazím v iPhonu nebo Smasungu či Honoru je pochopitelné že rozložení barev je minimálně odlišné ale fotografie zkrátka není tak živá jak ji vidím na zařízení na kterém ji upravuji.
Ptám se, jak tuto situaci řešíte ? Lze na mém monitoru nastav přes např. nějaký program stejné barevné rozvržení, jas, sytost atd. jako je třeba na zařízeních od Apple ? O rozlišení mi nejde to mě vcelku nezajímá, je jasné, že toho nedocílím, jde jen o barvy.
Děkuji
16. 5. 2021 15:21:10
https://webtrh.cz/diskuse/jine-barevne-schema-pc-telefon-a-dalsi-jak-resit-jednotnost/#reply1484202
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
16. 5. 2021 16:37:54
Nevadí, že nejsem grafik?
Ano, tohle je častý problém. Každý monitor je trochu jiný, režim multimédia může být cokoliv. Důvod je, že tvůj monitor zobrazuje jednotlivé barvy odlišně než ostatní zařízení, dá se řící, že to zobrazuje falešně, jakékoliv dynamické a multimediální režimy monitorů to ještě prohlubují a při práci s fotkami je vůbec nepoužívám. Drtivá většina monitorů umí správně zobrazovat sRGB, ty dražší grafické mají i další barevné režimy, ale využiješ to až třeba u tisku.
Jediné správné řešní je mít zkalibrovaný monitor na konkrétní barevný prostor. Drahé grafické monitory se dokonce prodávají již se zabudovanou sodnou, jinak lze sondu koupit, já třeba používám Datacolor Spyderx (stojí to ale několik tisíc), takovou sondu pak namíříš na monitor, ona ti ověří gamut jednotlivých barev vč. jasnosti a přes jejich průvodce postupně nastavíš monitor tak, aby barvy odpovídaly standardům.
Existuje celá řada barevných prostorů, drtivá většina počítačů, telefonů, televizí používá nativně sRGB, pokud děláš digitální obsah, měl bys primárně pracovat v tomhle prostor a mít na to kalibrovaný monitor. Naoak na tisk bývá vhodnější třeba aRGB (zejména kvůli více odstínům zelené), ale to je složitější téma. Macbooky jsou trochu specialita, jejich displaye běží v DCI-P3 (něco mezi sRGB a aRGB), chceš-li z toho vytáhnout co nejvíc, je dobré s tím počítat, ale ani dobře připravený sRGB není špatný a může vypadat líbivě.
Teď je jen otázka kolik do toho chceš dát peněz a kolik takové práce děláš. Nejlepší je samozřejmě si pořídit sondu a opravit barvy na monitoru. Pokud do toho nechceš investovat, vezmi si k ruce jakýkoliv telefon, vytvoř si novou exportní templatu (či barevný profil) v třeba Photoshopu a postupně upravuj barvy do té doby než se ti budou líbit na mobilu, jakmlie jsi spokojený, ulož si to a používej ho vždy na export. Pokud zase u jiné fotky to vypadá divně, douprav to podle její scény a postupně si takhle můžeš pokusem omylem vybudovat určitou zásobu exportních profilů. Znám řadu fotografů, kteří to právě takhle dělají pěkně ručně a nepotřebují drahou techniku.
16. 5. 2021 16:37:54
https://webtrh.cz/diskuse/jine-barevne-schema-pc-telefon-a-dalsi-jak-resit-jednotnost/#reply1484201
ideasro
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
16. 5. 2021 17:10:47
Děkuji za informaci pomohlo mi to. Samozřejmě když si přepnu monitor do defaultního režimu je ten výsledek takřka podobný jak v jiných zařízeních ale vždy tam bude nějaká odlišnost. Ano jak píšeš, ty režimy na monitorech jsou u každého vyrobce jiné.
16. 5. 2021 17:10:47
https://webtrh.cz/diskuse/jine-barevne-schema-pc-telefon-a-dalsi-jak-resit-jednotnost/#reply1484200
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit