logo
19.05.2020 09:04
1
Dobrý den,

je tady někdo, kdo provozuje nebo provozoval bistro s rozvozem ?

Máte nějaké tipy do začátku ? Nebo rady, které si člověk uvědomí až po letech provozu ?

Pro info:
Jednalo by se o menší bistro se zahrádkou, které nabízí také rozvoz. Prodávali by se tam hlavně burgery.

Děkuji.
19.05.2020 09:19
2
Tipů je milion, ale záleží jak jsi připraven a jak si finančně silný. Osvědčená rada je, že až po druhé sezoně se ukáže zda se provozovna chytla nebo ne a druhá, že by jsi měl mít na rozjezd svůj počáteční stav financí na roční náklady provozovny pro nějaký klid v podnikání a s vědomím, že o to můžeš přijít.
19.05.2020 11:16
3
Bistro jsem měl. Záleží na kupní síle a konkurenci v místě podnikání.
Proč hambáče? Pracný nákladný a prcá*í s tím. Pizza je v poho..
19.05.2020 11:56
4
Původně odeslal láďa1979
Tipů je milion, ale záleží jak jsi připraven a jak si finančně silný. Osvědčená rada je, že až po druhé sezoně se ukáže zda se provozovna chytla nebo ne a druhá, že by jsi měl mít na rozjezd svůj počáteční stav financí na roční náklady provozovny pro nějaký klid v podnikání a s vědomím, že o to můžeš přijít.
Děkuji.
19.05.2020 11:56
5
Původně odeslal láďa1979
Tipů je milion, ale záleží jak jsi připraven a jak si finančně silný. Osvědčená rada je, že až po druhé sezoně se ukáže zda se provozovna chytla nebo ne a druhá, že by jsi měl mít na rozjezd svůj počáteční stav financí na roční náklady provozovny pro nějaký klid v podnikání a s vědomím, že o to můžeš přijít.
Děkuji.

---------- Příspěvek doplněn 19.05.2020 v 12:05 ----------

Původně odeslal Viko
Bistro jsem měl. Záleží na kupní síle a konkurenci v místě podnikání.
Proč hambáče? Pracný nákladný a prcá*í s tím. Pizza je v poho..
Problém je, že ve městě jsou další 4 provozovny s pizzou. Burgrárna ve městě žádná není. Máte pravdu, že náklady a pracnost jsou určitě vyšší než u pizzy. Ještě jsem přemýšlel o tacos nebo burritos, protože to se v menších městech vůbec nedělá. Nebo jsem to aspoň ještě neviděl. Problém ale je, že nemám žádný recept na tohle a ani zkušenosti. Burgery jsou přeci jenom větší klasika.
19.05.2020 13:39
6
Tady u nas na malym meste (12k) se otevrela burgrarna a vypada to, ze jim to frci, burgery maji za fajn ceny a spis nadprumerny.

Jak pise lada, obecne gastro nemusi byt hned v plusu (muze samozrejme), ale je lepsi mit rezervu.

Obecne plati, ze pokud tam budes delat sam, tak to budes mit jako fajn byznys, protoze budes mit vyplatu a to, ze celkove budes na nule ti nebude vadit. Problem zacina ve chvili, kdy zacnes nekoho zamestnavat, to je pak uplne jina uroven, ale tam jsou rady zbytecny, to musis zazit.

P. S.: Vsichni kradnu.
19.05.2020 13:42
7
No jednoznačně mít vše skvěle spočítané.
Od stolu si předpokládané náklady vynasobit dvěma a předpokládané zisky naopak dvěma vydelit a pokud se to protne nad nulou, tak pak začít opravdu detailně počítat.
Největší problém bude v lidské síle. Malé bistro s rozvozem, to je ten co bude ty burgry vyrábět plus pomocná síla, takže dva lidi "kuchyň", jeden člověk kasa a objednávky, jeden člověk rozvoz. To jsou čtyři na jednu směnu, s tím že třeba malé pizzerie to dělají tak, že ten rozvozce když nejede, tak místo hraní na mobilu jde pomáhat pizzari, připravovat, uklízet. Aby všichni makali a stáhlo se to teoreticky na tři lidi. I tak by to bylo burgrař minimálně 1500 směna, rozvozce i člověk na kase 1000-1200. Za předpokladu, že to budou všechno mladíci, studenti, brigadnici, kterým to budete dávat polo-černě na dohodu na ruku. V případě zaměstnanců jsme zas pak úplně jinde. Navíc tech lidi bude potřeba hodně, i kdyby byli spolehliví, musí se střídat. A věřte, že spolehliví bohužel nebudou a každý den budete řešit, kdo za koho zaskočí a každý den budete za někoho zaskakovat sám, tam kde bude třeba. Takže tam budete neustále, kromě vlastního podnikání budete pendlovat mezi zástěrou, kasou a volantem.
Teď ten rozvoz, na malém městě je rozvoz zdarma samozřejmost a nikdo vám za něj nezaplatí, takže kolik stojí auto v přepočtu na jednu objednávku...
No, i když to může vypadat krásně a lákavě, bude to masakr. Chce to pevné nervy a hodně peněz do začátku. A pak makat a doufat, že se to oplatí a váš čistý zisk bude vyšší, než má ten brigádník.
Samozřejmě může se to skvěle chytnout, fungovat a bude to super.... Ale osobně bych z toho měl tedy respekt.
19.05.2020 14:40
8
Na smenu maj tady dva lidi + ridic. Za rozvoz lidi zaplati, toho se neboj, tady to je 30-60 Kc, ja si tam radsi zajedu, spojim to s nakupem, ale auto s rozvozem je furt pryc, takze to nejspis funguje.
19.05.2020 14:46
9
Ti lidi, toho bych se bál nejvíc. Je jich na to potřeba dost a strašně se to točí, málokdo vydrží v řádu alespoň několika měsíců a málokdo je spolehlivý. Ono obecně v tom gastru je to vesměs opravdu náročná a otravná práce. Pokud si mají slušně vydělat, musí být tam kde to neskutečně frčí a to je na palici, to se dá dělat chvíli. Pokud je někdo někde jen tak na pohodu, tak to může být fajn, ale zas za almužnu. Je to těžké.
19.05.2020 15:01
10
Přesně tak, nejlepší je prostě kombinace vlastní hospody/baru/bistra, kde chceš dělat jako majitel. To je dobrej byznys i na malým městě, ale je otázka, jak dlouho tě to bude bavit, ono to může rychle zevšednit.
19.05.2020 16:45
11
Původně odeslal Vas707
Problém je, že ve městě jsou další 4 provozovny s pizzou. Burgrárna ve městě žádná není. Máte pravdu, že náklady a pracnost jsou určitě vyšší než u pizzy. Ještě jsem přemýšlel o tacos nebo burritos, protože to se v menších městech vůbec nedělá. Nebo jsem to aspoň ještě neviděl. Problém ale je, že nemám žádný recept na tohle a ani zkušenosti. Burgery jsou přeci jenom větší klasika.
kolik máte obyvatel město?