logo
24.02.2017 11:02
1
Dobrý den,
rád bych na eshopu prodával doma vyrobené potraviny. Výroba by spadala do působnosti SZPI, která na svých stránkách (ještě do nedávna) uváděla vodítko pro výrobce potravin z domu, kde bylo uvedeno, že v případě malé výroby není nutná zkolaudovaná provozovna a potraviny lze vyrábět v prostorách, které slouží jako obytné prostory ostatních členů domácnosti (takže zjednodušeně lze vyrábět doma v kuchyni).
Vše bylo konzultováno i s právníkem, který také tvrdí, že zkolaudovaná provozovna potřeba není, protože v "Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 kapitole III" jsou definovány cituji: "Požadavky na prostory užívané především jako soukromý obytný dům, v němž se však pravidelně připravují potraviny k uvedení na trh". Prostory definované v této kapitole tedy nemohou být zkolaudovány jako provozovna, jelikož zkolaudovaná provozovna nemůže být užívána k jinému účelu, než ke kterému je zkolaudována, takže ani jako soukromý obytný dům. V této kapitole je tedy napsáno, že prostory zkolaudované jako "obytné" mohou sloužit k výrobě potravin. Tolik k právnímu výkladu :).
Problém je v tom, že dojdu na živnostenský úřad a tam mi řeknou, že chtějí zkolaudovanou provozovnu ... Je možné se proti tomuto závěru nějak bránit? Tímto rozhodnutím v podstatě říkají, že výše uvedené nařízení je nezajímá. Lze případné kontrole vysvětlit, jak to s tou provozovnou je a nebo prostě přijdou napaří pokutu, řeknou že chtějí provozovnu a nic dalšího je nezajímá?

Co se právě děje na Webtrhu?

24.02.2017 11:31
2
Něco málo k tomu tady http://www.vyzivaspol.cz/jake-podmin...skych-vyrobku/ a asi to tak jednoduché u nás nebude :(
24.02.2017 11:36
3
viz nedavne tema https://webtrh.cz/369798-vse-potreba-abych-mohl-legalne
24.02.2017 12:01
4
Děkuji za odkazy,
problém je v tom, že úředníci sami nemají tušení o příslušných zákonech. V podstatě je vůbec nezajímalo, co jsem jim tam říkal. Já jim 10 minut cituji příslušný zákon a oni si pak "vyndají z uší sluchátka" a řeknou "zkolaudovaná provozovna je nutná". Tak jim zase 10 minut říkám, že podle právníka ne a že znám lidi, kterým živnostenský úřad povolil výrobu z kuchyně a oni mi odpoví "zkolaudovaná provozovna je nutná". Tak nevím. Jinak živnostenský úřad samozřejmě nekontroluje hygienu výroby, kterou má na starosti SZPI, která definuje výrobu v domácnosti a její požadavky lze splnit i v běžně zařízené kuchyni, poměrně bez větších problémů (to tu nechci nějak rozebírat). Jde čitě o rozhodnutí živnostenského úřadu o provozovně a to, zda se tomu rozhodnutí dá bránit. Jinak dokonce krajská hygienická stanice odkazuje na požadavky na domácí výrobu potravin na požadavky uváděné SZPI, takže největší problém opravdu není s hygienou výroby, ale kolaudačním rozhodnutím.
03.03.2017 07:36
5
Původně odeslal bambino358
Je možné se proti tomuto závěru nějak bránit? Tímto rozhodnutím v podstatě říkají, že výše uvedené nařízení je nezajímá.
Nařízení EU obecně má přímou účinnost a je nadřazeno národní legislativě. Zkuste se obrátit na SOLVIT zde http://www.mpo.cz/dokument43862.html Je to sice primárně určeno pro podnikání v jiné zemi EU, ale třeba by mohli pomoci i v tomto případě.
19.03.2021 16:31
6
Obnovím tohle téma, prosim jak to je ted v 2021 aktulani a jestli už urednici chápu.
Dokonce mi nejde o zadnou připravu slozitejsích potravin, ale jen mixovaní ususených caju do smesky a pytlikovani pro prodej.

Předem diky
09.05.2021 14:55
7
Původně odeslal bambino358
Děkuji za odkazy,
problém je v tom, že úředníci sami nemají tušení o příslušných zákonech. V podstatě je vůbec nezajímalo, co jsem jim tam říkal. Já jim 10 minut cituji příslušný zákon a oni si pak "vyndají z uší sluchátka" a řeknou "zkolaudovaná provozovna je nutná". Tak jim zase 10 minut říkám, že podle právníka ne a že znám lidi, kterým živnostenský úřad povolil výrobu z kuchyně a oni mi odpoví "zkolaudovaná provozovna je nutná". Tak nevím. Jinak živnostenský úřad samozřejmě nekontroluje hygienu výroby, kterou má na starosti SZPI, která definuje výrobu v domácnosti a její požadavky lze splnit i v běžně zařízené kuchyni, poměrně bez větších problémů (to tu nechci nějak rozebírat). Jde čitě o rozhodnutí živnostenského úřadu o provozovně a to, zda se tomu rozhodnutí dá bránit. Jinak dokonce krajská hygienická stanice odkazuje na požadavky na domácí výrobu potravin na požadavky uváděné SZPI, takže největší problém opravdu není s hygienou výroby, ale kolaudačním rozhodnutím.
asi už je to neaktuální, ale nejlepší obrana je, začít si nahrávat tu diskuzi, to za první, za druhé požadovat písemně zdůvodnění zamítnutí. a pak písemně podat odpor/stížnost proti rozhodnutí, případně pak to řešit s nadřízeným orgánem.

---------- Příspěvek doplněn 09.05.2021 v 14:57 ----------

Původně odeslal Venturi
Obnovím tohle téma, prosim jak to je ted v 2021 aktulani a jestli už urednici chápu.
Dokonce mi nejde o zadnou připravu slozitejsích potravin, ale jen mixovaní ususených caju do smesky a pytlikovani pro prodej.

Předem diky
viz co jsem psal před chvilkou. doporučuji přes advokáta vyrobit nějakou právní analýzu, tu vzít s sebou na úřad. nebo ideálně rovnou toho právníka s tím, aby právník počítal že úředník bude dělat hluchého aby už počítal dopředu s nejhorším scénářem ...