Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak řešíte vývojové verze webu?

Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
21. 1. 2017 09:51:50
Potřeboval bych nějak spíše myšlenkově nasměrovat jak nejlépe pořešit vývojové verze různých webu. Mám nějaké obory kterým se věnuji dlouhodobě typu půjčky, travel, eshopy... Základ webu je na WP + custom nastavení. Zatímco u prvních "generací webů" to bylo jednoduché, vždy se jednalo pouze o konfigurace, tak u těch dalších postupně začlo přibývání zásahu do šablon, různých phpek a skončilo to přidáním různých vlastních cssek, phpek a js. Bohužel v současné době těch zásahů je až několik desítek a zjistil jsem že začínám ztrácet co jsem kde měnil. Vím že je GIT a podobné nástroje, ale vždy mi to tak trochu přišlo že je to moc velké a spíše pro firmy. Já bych ideálně potřeboval nějaké webové řešení které bych si rozběhnul někdě na serveru, tam měl uložené verzované zip balíčky s kody a měl možnost si k tomu psát komentáře. Co jsem kde měnil a proč. A samozřejmě ideálně nějaké jednoduché řešení, budu to používat jen já a tak to nemusí mít tisíce funkcí. Žádnou Jiru nechci :-)
21. 1. 2017 09:51:50
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-vyvojove-verze-webu/#reply1253364
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
21. 1. 2017 10:16:51
git je i pro jednotlivce, hlavně vznikl pro potřeby jednotlivců a vývoje Linuxu v komunitě.
Existuje placeny github či bitbucket nebo zdarma dostupný gitlab, který si hostuješ sám. Jedná se o webové rozhranní nad gitem.
Nemá smysl vymýšlet kolo, ovládání gitu v té nejjednodušší podobě je založeno na třech příkazech ulož práci (commit), nahraj do repositáře na serveru (push), stáhni z repositáře (pull), tohle vše umí dělat editory zdrojového kódu (phpstorm, netbeans, eclipse atd.). Programátoři jsou strašně líní a vše dělají tak, aby to bylo bez práce, to jen začátečníci hledají ve všem složitosti a vymýšlí raketové systémy pro weby a zbytečně si přidělávají práci
21. 1. 2017 10:16:51
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-vyvojove-verze-webu/#reply1253363
ys
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
21. 1. 2017 12:57:11
Kromě Gitu existují ještě další verzovací systémy, ale Git je prakticky nejoužívanější a Bitbucket je user-friendly prostředí, dobrý motivační základ je třeba tenhle článek:
https://goo.gl/j2pcOQ
Je třeba si také uvědomit, že právě zásahy do šablon a samotného kódu systému dělají všechno více problémové (nelze pak updatovat, je to špatně zdokumentované, atd.). Proto je nejlepší zvolit pro práci systém, kde si to vše zjednodušíš.
Př. děláš na Wordpressu a často potřebuješ změnit CSS šablony nebo přidat nějakou JavaScript funkčnost. Místo toho, abys editorem zasahoval přímo do šablony, tak si pořídíš plugin, třeba toto:
https://wordpress.org/plugins/average-head-footer-code/
kde se vlastně všechny Tvoje úpravy uloží v DB a dodají se do kódu dodatečně nezávisle na šabloně. Tímpádem si můžeš udělat i svůj vlastní repozitář skriptů a jednoduše to spravovat bez zásahu do Wordpressu samotného.
Stejně tak třeba funkčnost Prestashopu lze měnit moduly nebo pomocí overrides (tj. napsání vlastního kódu a daní do speciálního adresáře podle dokumentovaných pravidel) a opět bez zásahu do kódu.
To je obecně nejhorší kámen úrazu naprosté většiny lidí, kteří se zabývají webem - něco potřebuju změnit, tak to někde narvu do kódu, bez dokumentace a je to (netvrdím, že je to Tvůj příklad, ale jen konstatuji z praxe).
21. 1. 2017 12:57:11
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-vyvojove-verze-webu/#reply1253362
Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
21. 1. 2017 15:29:15
Kluci díky za tipy, určitě si to projdu. Já se snažím věci komentovat, takže v tomto problém není.Spíše těch změn je hodně, kolikrát ještě různé varianty téhož. Navíc spousty věci nedělám kontinuálně. Příklad: např. nyní dělám půjčky, ale už vím že na jaře hlavně budou poptávány travel weby a tak se k půjčkám vrátím třeba až v létě kdy začnu pracovat na nové "generaci" webů co bude umět opět o něco více či lépe (např. poslední dobou mě nadchl flexbox).A ne že bych zapomněl co jsem dělal před půlrokem, ale přeci jen je čím dál těžší na to navazovat.
21. 1. 2017 15:29:15
https://webtrh.cz/diskuse/jak-resite-vyvojove-verze-webu/#reply1253361
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit