Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Pozor tahle "chyba" v Skliku vás stojí peníze – Sklik účtuje ne minimální ale maximální CPC

carlos
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
4. 11. 2013 18:53:26
Pozor PPC experti, toto vás možná stálo a denně stojí hodně peněz! Odkdy tato chyba v systému je nevíme můžeme jen tušit... Každopádně bych to od jedničky na trhu v ČR nečekal - Sklik účtuje v některých případech za proklik více než má! Dokonce vaši maximální cenu!
Seznam Sklik má chybu (ale tvrdí, že je to featura) v systému a to takovou, že si raději všichni okamžitě zkontrolujte longtail kampaně (kampaně na které cílíte skrze frázovou nebo volnou shodu).
Tuto chybu můžete dočasně vyřešit snížením maximální ceny a do budoucna samozřejmě reklamací.
Chyba, kterou jsem odhalil se týká frází na které není konkurence (žádný inzerát se nezobrazuje) a na které současně cílíte přes frázovou nebo volnou shodu.
Systém si automaticky vezme vaši limitní cenu (vámi specifikovanou maximální cenu za proklik) místo toho, aby kliknutí zobrazil za minimální cenu 0,20 Kč.
Ztrávil jsem dnešní den reklamací na emailu a na telefonu s týmem skliku. Ti se - dle očekávání - schovávají za tajný algoritmus a jeho komplexnost. Těžko se samozřejmě dokazuje, že došlo ve "skryté aukci" k chybě (nechci říct přímo podvodu). Nicméně provedl jsem dostatek experimentů, které toto potvrdily, abych mohl něco takového tvrdit a dokázat a budu požadovat peníze zpět.
Sami si to můžete vyzkoušet a především zkontrolujte vaše vlastní kampaně - možná platíte mnohonásobně víc než musíte (v mém případě až 10x více) a reklamujte (přes Výpis klíčových slov -> Vyhledávací dotazy sestavy najdete skutečnou cenu).
Sklik nerespektuje tvrzení v nápovědě, cituji z http://napoveda.sklik.cz/cz/zaciname-inzerovat/kolik-sklik-stoji/
"Při prokliku systém naúčtuje nejnižší potřebnou částku pro udržení pozice inzerátu."
Důkaz č.1 experiment
Vyberte si longtail frázi na kterou se nezobrazí žádný inzerát. Inzerujte na ni pomocí frázové nebo volné shody. Za proklik vám bude naúčtována vaše limitní cena (nastavte např. 1 Kč), místo minimální ceny 0,20 Kč, kterou byste očekávali (jelikož seznam nemá jiný inzerát, který by na vašem místě zobrazil místo vás -> nemáte s kým si konkurovat).
Důkaz č.2
Snižte limitní cenu z 1 Kč na 0,50 Kč. Pokud by platilo, že je "nejnižší potřebná částka" 1 Kč, inzerát by se přestal zobrazovat. Není tomu tak, zobrazuje se dál a za prokliky vás nyní stojí jen 0,50 Kč.
Toto jsem ověřil (experimentálně a několikrát v posledním týdnu) a spolehlivě vše zdokumentoval, včetně telefonátu s pracovníkem skliku.
Za inzerát na bezkonkurenční frázi jsem platil přesně tolik, kolik byla maximální mnou určená CPC, tak jak jsem ji postupně upravoval.
1.11. - 1,20 Kč
4.11. - 0,50 Kč
Pokud by sklik postupoval dle své garance "nejnižší ceny na udržení pozice" cena by byla stále stejná, resp. pod určitou hladinou by se inzerát přestal zobrazovat.
Doublecheck: Jakmile jsem inzerci na danou frázi vyloučil (vypnul), přestala se zobrazovat jakákoliv (!) reklama (Seznam tedy nemá žádného konkurenta, kterého by zobrazil, otázka zní s kým jsem se tedy v aukci "přehazoval" a proč jsem neplatil 0,20 Kč?). Dokonce mi emailem support skliku potvrdil, že dnes žádný konkureční inzerent na toto slovo v systému není!
Dejte si pozor a prověřujte! Pokud někdo určuje cenu netransparentně a schovává ji za "tajný algoritmus" je to varovné znamení! Je to jako kdyby proti vám stál v dražbě sám licitátor a vymýšlel si protinabídky.
Čím větší firma, tím více pochybujte. Stay hungry, stay foolish!
4. 11. 2013 18:53:26
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962360
Martin Hampl
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
4. 11. 2013 19:09:35
Je to tak. stejně je tomu u FCB.
4. 11. 2013 19:09:35
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962359
RaHu
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
4. 11. 2013 19:10:21
Ono než napsat něco takového je vždy lepší ten systém pochopit.
V tomhle případě je to tak, že i pokud se nezobrazuje žádný inzerát, tak to neznamená, že na dané klíčové slovo není konkurence.
Může na něj inzerovat někdo kdo používá volnou, nebo frázovou shodu v obecnějším výrazu a nedostane do výsledků vyhledávání kvůli nízké kvalitě(CTR) jste tedy v aukci a platíte systémem spočítanou cenu.
Druhá možnost vychází z té první s rozdílem, že inzerent může klidně mít zapnutý daný longtail, ale díky nízké kvalitě ho systém nevydá do výsledku.
V tomhle případě to bylo asi tak, že Vám se strhla částka, která jako jediná v součtu kvality obstála natolik, že se zobrazila ve výsledcích....
Předpokládám také, že se Vaše inzerce nezobrazovala na TOP pozicích z čeho plyne, že kvalita byla nízká...
4. 11. 2013 19:10:21
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962358
carlos
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
4. 11. 2013 19:18:12
"Pochopenim" skliku resp. teto bugy se zabyvam cely posledni tyden. Praxi v PPC systemech mam od roku 2003 (jsem jednim z prvnich inzerentu a publisheru google v CR).
Může na něj inzerovat někdo kdo používá volnou, nebo frázovou shodu v obecnějším výrazu a nedostane do výsledků vyhledávání kvůli nízké kvalitě(CTR) jste tedy v aukci a platíte systémem spočítanou cenu.
Když se inzerát nedostane do výsledků, nevím proč bych se s ním měl přehazovat v aukci. To si pak může ceny kdokoliv cucat z prstu a není to aukce. Tečka.
Systém má garantovat minimální cenu potřebnou pro pozici a to se neděje! Důkaz výše. Tečka.
Podivej se do podminek sluzby: "Při prokliku systém naúčtuje nejnižší potřebnou částku pro udržení pozice inzerátu."
Kdyby toto platilo byla by stale stejna cena, jenze ona se snizuje tak jak snizuju maximalni povolenou CPC. To proste nedava smysl. Dle definice z napovedy ma byt od zacatku cena minimalni mozna a tim padem ji nesmi ovlivnovat mnou zadana maxCPC. Jenze system si vezme kolik mu dovolim - to se ti zda OK? Mne ne.
4. 11. 2013 19:18:12
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962357
RaHu
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
4. 11. 2013 19:27:43
Nechci se dohadovat, pouze vysvětluji jak kterýkoliv PPC systém strženou cenu za proklik počítá a proč Vám to strhlo vyšší cenu než jste předpokládal.
Mě do kapsy peníze Seznamu nejdou a nerad bych diskutoval jestli je to fér nebo ne, ale takhle VŠECHNY PPC systémy fungují. Pro tyto firmy nemá smysl zobrazovat reklamu za nízkou cenu pokud není vyvážena obrovským CTR, proto si jednoduše strhne více, případně Vás nechají bojovat s obecnějšími dotazy, které se do vyhledávání kvůli nízké kvalitě také nedostanou.
Btw: Nápověda nerovná se smluvní podmínky...
4. 11. 2013 19:27:43
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962356
carlos
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
4. 11. 2013 19:29:55
V klidu - CTR jsou desitky procent a mam vyhradne TOP pozice. (aby ne kdyz jsem jediny inzerent ;))
Jinak mylis se v tom, ze Google Adwords tohle nedela..
Smluvni podminky jsou plne odkazu na "aukcni model" cituji:
V souladu s aukčním modelem systému Seznam Sklik (tedy výběr a řazení inzerátů podle součinu vypočtené pravděpodobnosti kliknutí a nastavené maximální ceny) Provozovatel neposkytuje žádnou garanci umístění inzerátu, jeho ceny, pozice, počtu zobrazení a přesného vzhledu.
Tento "aukcni model" je pote vysvetlen v napovede citaci viz vyse.
4. 11. 2013 19:29:55
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962355
RaHu
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
4. 11. 2013 19:33:54
Ano Adwords to nezobrazí kvůli nízké hledanosti a musíte zaplatit více za obecný výraz výsledek stejný, ale já nic nevyřeším nechť se vyjádří někdo další.
Opět bych si dal pozor, že jediný inzerent nemusí nutně znamenat top pozice via http://search.seznam.cz/?q=lidl+let%C3%A1k&su=b&sId=56XVePOxCt-v5EvvoYJd&aq=-1&oq=&sourceid=top&thru= ...
4. 11. 2013 19:33:54
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962354
carlos
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
4. 11. 2013 19:36:38
Ad top pozice .. Tak mam asi excelentni CTR :) ale to neni predmetem diskuse...
Jen pro férovost doplním, že dle mých zkušeností se tato chyba neprojevuje, pokud cílíte na fráze skrze přesnou shodu tj. složené závorky. Tam je CPC správně minimální, tj. 0,20 Kč.
Tímto způsobem můžete současně předejít tomuto problému, vyspecifikovat ale však musíte slovo po slovu celý longtail...
Samozřejmě spousta lidí si šetří čas a tak je možné, že tam utrácíte zbytečné peníze navíc.
To mne současně utvrzuje v domněnce, že se jedná o chybu algoritmu, kterou prostě nikdo zatím neodhalil. Na straně seznamu je zatím v řešení, takže uvidíme...
4. 11. 2013 19:36:38
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962353
Asi je to těžké vysvětlit. Ale opravdu je to standardní chování Skliku i AdWords zcela podle pravidel systému. Systém si vyžádá minimální nabídku pro dané klíčové slovo. 20 halířů není nic jiného než absolutní systémové minimum, ke zobrazení slov je potřeba nabídnout jejich vlastní minimální nabídku, kterou mimojiné ovlivňuje skóre kvality inzerenta. Není to podvod, není to jen o Skliku. Prostě to tak funguje. Pokud se minimální nabídka požadovaná pro zobrazení reklamy rovná maximální nabídce inzerenta, pak holt zaplatí nabídnutou cenu.
4. 11. 2013 19:58:27
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962352
carlos
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
4. 11. 2013 20:03:38
Napsal carlos;1017620
1.11. - 1,20 Kč
4.11. - 0,50 Kč
Pro srandu jsem zvednul pred cca dvema hodinama maxCPC z 0,50 na 0,55 Kc...
Hadejte kolik jsem zaplatil ? :) samozrejme 0,55.. Kc tak asi tak, to je ta garance. Kazdopadne konec srandy jdu ji snizit na 0,20 Kc...
---------- Post added 04.11.2013 at 20:05 ----------
Napsal Petra;1017656
Asi je to těžké vysvětlit.
Pokud se minimální nabídka požadovaná pro zobrazení reklamy rovná maximální nabídce inzerenta, pak holt zaplatí nabídnutou cenu.
Koukam ze je to tezke vysvetlit i PPC expertum ;)) No ne nadarmo jsem ztravil pul hodiny dneska se senior adminem Skliku na telefonu nez pochopil a odsouhlasil ze se jedna o chybu, kterou proveri.
Jde o to, ze cena by mela byt stejna kdyz cilim pres presnou shodu i pres frazovou shodu - nebo to je penalizace za to ze si setrim cas? :) Nehlede na to ze presnou shodou nikdy nevychytam mozne nove vznikajici vyrazy!
aneb "vezmeme si maximum co dovolite" != aukce
btw "minimální nabídka požadovaná pro zobrazení reklamy" - to je nejake magicke zaklinadlo ? Jak tohle proboha vysvetlis klientovi? Aukce je aukce, nejake skryte a netransparentni veci zavaneji podvodem, to je pak asi jako statni zakazky...
Proste bud tam seznam zobrazi misto mne konkurenci anebo tam mam byt ja za 0,20 Kc ! co je tak tezkeho na tom k chapani?
A pro tve info ja tam *inzeruji* za 0,20 Kc i pri maxCPC 2 Kc! ale musim to zadat jako presnou shodu! Uz si rozumime?
A znovu opakuji: Adwords se takhle nechova!
p.s. Ty PPC systemy by meli zrusit kdyz se v nich nevyznaji ani profesionalove co se jimi zabyvaji :):)
4. 11. 2013 20:03:38
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962351
David Koudela
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
4. 11. 2013 20:17:03
Jsem laik a přesto je mi jasné co tím zakladatel myslí. Pokud je minimum pro zobrazení 1 koruna proč si tedy při snížení max ceny za proklik vezmu tu max cenu za proklik a dále zobrazuje? Tunel. Neměla by se zobrazit logicky ne?
4. 11. 2013 20:17:03
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962350
carlos
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
4. 11. 2013 20:21:48
Presne tak... Bud jasna cena (nejnizsi mozna - je to prece aukce!) anebo nezobrazit...
I kdyby nakrasne to byla nejaka "mazana-skryta-aukce-ktera-zapocitava-tisice-nezavislych-faktoru" pak to ma byt stale stejna cena, a ne ze si to vezme maximum toho co nastavim...
Prece by mne to nemelo nutit to hlidat a laborovat neustale kde je to minimum... (obzvlast kdyz slibuji v napovede ze o toto se postaraji)
4. 11. 2013 20:21:48
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962349
Hudinx
verified
rating uzivatele
4. 11. 2013 20:27:51
Zbytečná diskuze, dva lidi to tu přesně vysvětlili a zakladatel bude pořád omílat to svoje...
4. 11. 2013 20:27:51
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962348
carlos
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
4. 11. 2013 20:33:42
V pohode kdo neveri neuveri :)) s tim pocitam... Ti chytrejsi si jdou zkontrolovat kampane...
Zvazoval jsem dostatecne jestli je to overene a dostatecne zdokazovane ... jinak bych to nezverejnil :)
Jestli neco nemam rad tak je to hazeni spiny bez dukazu, to bych si nikdy nedovolil .. Na strane seznamu se to resi, ted jde o to jestli nekdo z webmasteru zde neprisel o penize, nehledam tady senzaci, chci vas jen upozornit na mozne riziko...
---------- Post added 04.11.2013 at 20:34 ----------
Napsal Hudinx;1017680
Zbytečná diskuze, dva lidi to tu přesně vysvětlili a zakladatel bude pořád omílat to svoje...
A samozrejme nebezpeci tohoto pristupu je, ze si pak firmy dovoli vuci vam/nam cokoliv (staci kdyz to chytre zamaskuji)... naopak PPC experti by meli byt v prvni lajne a bit na poplach...
Pochybovat a kriticky uvazovat o kazdodennim pocinani je zaklad!
4. 11. 2013 20:33:42
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962347
Hudinx
verified
rating uzivatele
4. 11. 2013 20:36:52
Zkontroloval jsem asi dvacet účtů. V žádném se mi neproklikává max. cpc zvláštní no asi dělám něco špatně.
Vysvětlení už tu padlo, strhnutá CPC se počítá dle skóre kvality a konkurence v aukci. Kvalitu určuje nabízená cena, relevance ke klíčovému slovu(přesná je nejvyšší), relevance inzerátu a míra prokliku. Konkurence je myslím jasná tzn. i přesto, že nevidíte žádný inzerát kromě Vašeho neznamená to, že se aukce nikdo neúčastní tzn. že tobě nemá kdo konkurovat.
4. 11. 2013 20:36:52
https://webtrh.cz/diskuse/pozor-tahle-chyba-v-skliku-vas-stoji-penize-sklik-uctuje-ne-minimalni-ale-maximalni-cpc/#reply962346
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit