Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

E-shop pro německé zákazníky – zkušenosti

Roni
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
1. 5. 2012 15:30:52
Zdravím webtržníky, uvažuji nad možností rozšíření na německý, příp. rakouský trh a ráda bych se zeptala těch, kteří si tím již prošli - jak se na Vás jako na český e-shop (českého provozovatele) dívají ? Nenarážíte na nějaké předsudky ? Někteří mne od toho právě z tohoto důvodu odrazují, tak by mne zajímalo, jak jste se se získáním důvěry u německých / rakouských zákazníků poprali. Nebo je rozhodující pouze cena/ nabídka ? Pokud by jste byli ochotni se podělit o nějaké zkušenosti, budu vděčná...
Krásný sváteční den všem ! :-)
1. 5. 2012 15:30:52
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760728
markus1
verified
rating uzivatele
2. 5. 2012 16:09:39
A copak chceš zhruba prodávat v německu?
2. 5. 2012 16:09:39
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760727
Roni
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
2. 5. 2012 23:03:55
Napsal markus1;791141
A copak chceš zhruba prodávat v německu?
Jedná se o produkt pro děti, co jsme si dělala zběžně průzkum, tak bych snad měla šanci se uchytit. Spíše jde o to, zda by mezi námi a německým zákazníkem nestála nějaká bariéra nedůvěry a jak s ní případně bojovat - proto mne zajímaly zkušenosti ostatních...
2. 5. 2012 23:03:55
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760726
saas
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
3. 5. 2012 00:00:15
Na německém trhu si vylámali zuby i větší hráči (Mall.cz) a nepochybně měli průzkum i zajímavou nabídku. Tvářit se jako česká firma není aspoň v té západní části Německa výhra. Velkou roli tam hraje tradice, jméno atd. , cena hraje daleko menší roli. Je tedy lepší se tvářit jako německá firma, popř. tam mít založenou pobočku, německý telefon (přes VOIP to není problém) a naprosto špičkovou znalost němčiny.
3. 5. 2012 00:00:15
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760725
Hallo, podnikani na nemeckem trhu ma urcite pravidla ktere je potrebovat dodrzovat. Je to hodne obsahle tema. Delal jsem v minulosti nekterym firmam na toto tema poradenstvi. Bohuzel nekteri to nepochopili a potom se divili ze se dostali do ruznych problemu,ikdyz na to byli predem upozornovani. Je to mozna ceskou povahou vzdy nejak neco udelat jinak, osidit, neplatit apod. Tohle se v nemecku nevyplati a ty problemy Vas casem dozenou. Rozjezd firmy Mall.cz na domene myslim ze to byla Germanica.de, jsem okrajove pozoroval a hned v uvodu jsem videl nekolik zasadnich chyb. Obchod mel spatne AGB(obchodni podminky) a Impressum(tady se musite doslova vysleci do naha a uvest tady Vasi adresu,telefon, danove cislo...atd).Tyto veci jsou dane primo zakonem. Pokud tam mate sebemensi chybu, muze Vam kterykoli Vas konkurent poslat Abmahnug(upozorneni) na tuto chybu a fakturu treba na 500,1000 nebo 2000 EUR podle toho jak se dotycny citi Vami ohrozen, nebo jak hruby je Vas prohresek apod. Jste povinni potom neprodlene chybu napravit a konkurentovi fakturu zaplatit(je tam vzdy uveden termin). Pokud se proti tomu odvolate, jde to automaticky k soudu. Soud posoudi kdo ma pravdu a Vy pokud je chyba prokazatelna zaplatite i soudni vylohy. Pokud nezaplatite, nebo se ani neodvolate, jste vinni automaticky. Muze to vest az k zavreni celeho obchodu a velke pokute. Mozna to potkalo i firmu Germanica.de. Vetsina obchodu se proto nechava certifikovat a jsou v ruznych zdruzenich, ktere maji sve pravniky, kteri pravidelne obchody clenu proveruji a odstranuji chyby. Pokud se presto vsechno stane ze clen sdruzeni dostane Abmahnug, tak to prevezmou a vyresi. Je to neco jako pravni pojisteni. Stoji to rocne 500-2000 EUR. To je jenom jedna z mnohych veci na ktere je potreba se pripravit. Zni to mozna vsechno straslive,ale zase tak hrozne to vubec neni. Jedna vec je zalozeni firmy v Nemecku,firemni agenda a ucetnictvi, druha vec je zalozeni a provozovani e-shopu. Kdyz se vi jak na to, tak je podnikani v Nemecku mozna jednodussi nez v CR, protoze vsechno ma urcite dlouhodobe platne pravidla,kterymi se musi vsichni ridit.Z CR se daji prez e-shop prodavat dobre ruzne sluzby, nebo rezervace hotelu apod. Znam par firem ktere se na tomto poli prosadili. Nechtel jsem se tady az tak siroce rozepisovat. Pokud by jsi potrebovala dalsi konkretni informace, muzes se mi ozvat. Podle casovych moznosti, bych se tim mohl pri chvilce zabyvat.
3. 5. 2012 17:27:48
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760724
Roni
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
3. 5. 2012 19:13:49
Děkuji moc za cenné postřehy i reakce ! Rozhodně je to důvod si to vše ještě desetkrát rozmyslet... :-)
Exiko: Každopádně ta faktura od konkurence mne tedy dostala :-), na druhou stranu je to možná dobře vymyšleno - než jak naše ČOIka namátkově kontrolovat obchodní podmínky a další náležitosti u všech e-shopů co vznikají, tak se konkurence prostě ohlídá sama.
Zatím se asi předně zaměřím na slovenský trh, nicméně v případě, že by mne tato myšlenka neopustila, ráda bych se na Tebe obrátila, pokud nadále takové poradenství poskytuješ... Krásný večer !
P.S. Co se týče Mall.cz, tak nějak mám pocit, že u nich koupíte to, co i jinde v desítkách jiných e-shopů, jen prostě široký sortiment na jednom místě a občas skvělé slevy, ale nic unikátního, čím by zalepili díru na trhu (kromě samotného konceptu velkého e-obchodního domu).
3. 5. 2012 19:13:49
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760723
deivo
verified
rating uzivatele
3. 5. 2012 20:45:33
Zaujimava tema a zaujimave informacie. A ako je to s Rakuskom? Vie niekto poradit? Pripadne kludne a platenu (ale naozaj odbornu) konzultaciu. Dakujem
3. 5. 2012 20:45:33
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760722
Roni
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
3. 5. 2012 22:41:24
Napsal deivo;791684
Zaujimava tema a zaujimave informacie. A ako je to s Rakuskom? Vie niekto poradit? Pripadne kludne a platenu (ale naozaj odbornu) konzultaciu. Dakujem
Osobně bych také neriskovala a raději si předem zaplatila odbornou konzultaci. Jenže problém je nejen vygooglit jakékoliv informace k danému tématu, nýbrž i nalézt nějakého odborníka k problematice.
Napadá mne ale taková zcela základní a zásadní věc - jak je to vlastně obecně s e-shopy a trhem koncových zákazníků v EU ? Nebavme se nyní o založení pobočky či firmy v cílové zemi. Pokud má prostě e-shop český provozovatel, ale nabízí aktivně své zboží na internetu koncovým zákazníkům v jiné zemi EU prostřednictvím reklamy na jejich internetu v jejich jazyce (zní to hrozně, ale víte co myslím) - musí se nějak speciálně registrovat v dané zemi k podnikání, nebo splňovat další podmínky (držet se jejich předpisů co se týče obchodních podmínek apod. považuji za samozřejmost) ? Můj selský rozum mi říká, že snad nikoliv, že máme volný trh zboží a služeb... Měl by někdo případně odpověď na tuto otázku ?
3. 5. 2012 22:41:24
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760721
deivo
verified
rating uzivatele
4. 5. 2012 07:18:17
Zatial co viem/ myslim si - v EU je sloboda pohybu tovaru a zasielkove obchody maju vynimku a nemusia mat na zasielanie pobocku v state kam posielaju. Napr. Pixmania.
Od dosiahnutia isteho obratu sa do daneho statu musia len prihlasit a platit DPH.
Podla toho co vravela Slov. obchodna inspecia (ma chranit spotrebitela) - ak kupim tovar u takehoto eshopu, suhlasim s ich obch. podmienkami podla zakonov ktore su v krajine kde ma sidlo dany eshop. Obchodna inspekcia tak na to nema dosah a neriesi to...
Najde sa tu niekto kto to potvrdi a doplni? Ake dalsie veci treba riesit? Napr. obaly/ odpad?
Vsimol som si u Exiko vyzivove doplnky.. ako je to s povoleniami od prislusneho uradu verejneho zdravotnictva/ hygienika atd. na,tovar zasielany napr do Rakuska / Nemecka ?
Dakujem
4. 5. 2012 07:18:17
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760720
Petra
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
4. 5. 2012 08:34:17
Zdravím,
žiju už více než polovinu svého života v Rakousku a mám k této diskuzi několik postřehů:
- je třeba zohlednit ZÁSADNÍ rozdíl v myšlení Němců/Rakušanů vzhledem k právnímu vědomí. Tady se prostě obchoduje seriozně /tedy samozřejmě ne výhradně, ale převážně/. Nepřemýšlí se jak někoho oblbnu, okradu atd. ale "normálně" - jak vydělat peníze ale tak, aby zákazník byl spokojený.
- AGB (Všebecné obchodní podmínky) je třeba určitě projednat s místním právníkem (nebo českým který se vyzná v německém/rakouském právu). Když v tom budete mít chyby, tak se z toho nevyvléknete a rakouské/německé soudy i úřady pracují podstatně efektivněji než české a daleko více chrání spotřebitele. Pokuty a podobně se také pohybují v jiných dimenzích než v ČR.
- informací jsem našla spoustu, předpokladem je samozřejmě, že umíte německy :-) (a tím nemyslím jenom Guten Tag, protože úřední němčina je úplně někde jinde než běžný jazyk). Co se týče jazyku, bez perfektní znalosti bych se do toho nepouštěla, bez znalosti je to tak, že chyby v řeči se "přenáší" na chyby zboží, tzn. že automaticky trpí kvalita (i zboží, přesto že to nemusí být pravda). Výhodou je samozřejmě sídlo (alespoň pro forma) v Německu/Rakousku , je to serioznější. Ale osobně si myslím, že pro člověka, který zde nežije ani nemá podporu jiné osoby která místní zvyky zná, je to hodně hodně problematické.
Jinak si Rakušan myslí, zase nějaká pofiderní firma, co bojí přijít k nám do země, protože mě chce okrást. Oni to dobře vědí, že je zákony chrání, ale že to tak není všude.
4. 5. 2012 08:34:17
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760719
deivo
verified
rating uzivatele
4. 5. 2012 09:06:40
Asi som to zle napisal. Aj na Slovensku alebo CR su obchodnici, ktori su seriozni a zakaznik je na 1. mieste. Ale ako pises, ked nezijem v Rakusku, nemozem mat znalost miestnych pomerov v malicku. Kedze mam nieco co v SR funguje dobre, rad by som to aplikoval aj v Rakusku. Viem ake kroky spravit aby to fungovalo, avsak obavam sa tych roznych pravnych rozdielov a povinnosti.
Preto aspon v uvode co sa bude dat, ponechat na povodnom systeme... SRO zo Slovenska zasielajuca cez hranice a slovenske VOP prelozene do nemciny. Ratam s tym ze to moze vzbudzovat nedoveru, avsak na uvod to musi stacit. Otazka je, ci je to z hladiska prava a povinnosti OK
4. 5. 2012 09:06:40
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760718
Roni
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
4. 5. 2012 10:25:08
PH: děkuji moc za cenné postřehy !
Co se týče obchodních podmínek a jiných náležitostí určitě nikdo z nás nemá v plánu někoho odrbávat, nebo obcházet. Já bych si nechala poradit od experta, nebo právníka s místní znalostí a uzpůsobila to tomu, na co jsou v cílové zemi zvyklí nehledě na mé sídlo. Podle mne to aspoň bude trochu budit lepší dojem. Kvalitní němčina na e-shopu bez chyb by měla být samozřejmostí. Napadá mne pro zvýšení důvěry využít ještě místního člověka jako takového "na telefonu" pro všechny případy, aby zákazníci viděli, že se případně mají kam obrátit a budou hovořit s rakušákem. I tak si ale myslím, že tu nějaká ta psychická bariéra / předsudky budou, s tím je potřeba počítat. Napadá mne třeba možnost něco jako získání certifikátu (v podstatě zaplacení zkontrolování obchodních podmínek) jako u nás dělá ČOIka e-shopům, nebo APEK, nebo zda existuje něco jako Ověřeno zákazníky od Heureky.
deivo: vidím to tak, že nejlepší by bylo nalézt nějakého místního člověka (případně čecho-rakušáka pro jednodušší komunikaci), který by s tímto rozjezdem vypomohl a byl stabilně za nějakou úplatu k dispozici. Prostě zaplatit si ho by se mělo vyplatit, bez takového člověka bych do toho asi nešla. Přijde mi to lepší varianta než hned zpočátku zakládat pobočky, pokud jsem menší firma a chtěla bych daný trh nejprve vyzkoušet. Navíc u e-shopu mi to přijde fakt ujetý (pokud samozřejmě nejsem nějaký gigant). Nevýhodou je, že ten člověk do toho bude vidět a může mne ve finále, pokud nazná, že je to zajímavý byznys, obejít. Věřím však, že takto smýšlející nátury se v daných zemích vyskytují jen sporadicky... :-)
4. 5. 2012 10:25:08
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760717
Hallo, nejak se tady ta diskuze rozbehla, tak bych pridal nekolik odpovedi na nove dotazy. Deivo tady nakousl otazku placeni DPH.Bavme se nyni o Nemecku. Ta hranice je 50 000 EUR. Tady Vam prikladam zneni:
Zusammenfassende Meldung - Verpflichtung zur monatlichen Abgabe bei Überschreiten der Betragsgrenze von 50.000 Euro
Das Bundeszentralamt für Steuern (BZSt) weist darauf hin, dass die Zusammenfassende Meldung ab dem 1.1.2012 monatlich abzugeben ist, sofern die Summe der Bemessungsgrundlagen für innergemeinschaftliche Warenlieferungen und Lieferungen im Sinne von § 25b Abs. 2 Umsatzsteuergesetz (UStG) im laufenden Kalendervierteljahr oder in einem der vier vorangegangenen Kalendervierteljahre die Betragsgrenze von 50.000 Euro überschritten hat (§ 18a Abs. 1 S. 2 und 5 UStG). Die bisherige Betragsgrenze von 100.000 Euro ist nicht mehr anzuwenden.
Tady je odkaz na stranky: http://www.bzst.de/DE/Home/home_node.html
Ve strucnosti pokud dosahnete obratu 50000 EUR za kalendarni rok, musite si vyridit nemecke danove cislo a mesicne odvadet DPH ze vsech uskutecnenych transakci primo nemeckemu financnimu uradu. Drive ta hranice byla 100 000,ale od letosniho roku to snizili,asi kvuli vetsi kontrole(bavime se porad o obchodech uskutecnenych zahranicni firmou s koncovym zakaznikem v nemecku). Osobne bych to nikomu nedoporucoval,odvedete cele DPH, nic si z toho nemuzete odecist, to je lepsi si udelat nemeckou firmu.
Dalsi dotazy ohledne AGB, bych neresil primo s nejakym pravnikem.Jednak tomu internetovemu pravu kazdy nerozumi,ikdyz uz se daji najit i vylozeni specialiste. Levnejsi varianta je vzit stadartni AGB podle zakona a upravit je s pomoci certifikacni firmy. To byl jeden z dalsich dotazu, jestli existuji a jake. Tady jsou ty nejdulezitejsi, zde je odkaz:http://www.internet-guetesiegel.de/. Za ten certifikat se sice musi mesicne platit,ale nestoji to tolik kolik si vezme pravnik ihned. Navic je potreba podle toho jak se zakony meni, nebo jake udelaji soudy rozsudky, porad neco upravovat a doplnovat. Tohle ty certifikacni firmy hlidaji a delaji za Vas. Funguje to zaroven i jako Vase pravni pojisteni. Zvedne to zaroven duveryhodnost Vaseho obchodu.
Dale tu je dotaz ohledne odpadu. Samozrejme ze kazdy zasilkovy obchod produkuje jiste odpady ve forme papiru a plastu. Kazdy kdo provozuje zasilkovy obchod musi platit rocne poplatek na rok dopredu podle odhadnuteho mnozstvi papir,plast, drevo...atd. Na konci roku musi udelat hlaseni skutecne vyprodukovaneho odpadu a bud doplatit, nebo si snizit kvotu na dalsi rok. Ten zakon plati nove od roku 2009. Zde je odkaz: http://www.internetrecht-rostock.de/neue-verpackungsverordnung-versandhandel.htm.
Ten odkaz je zaroven kontakt na pravnika co je specialista na internet. Jinak tam najdes licencovane firmy se kterymi muzes uzavrit smlouvu,zaplatis polatek a vse je vyresene.
To by tak pro dnesek stacilo,nejsem pravnik ani SEO specialista ci programator(marne hledam v CR mimochodem nekoho aby nam opravil nas www.sportsmarket.cz ,ktery moc nebezi), venuji se ale 22 let praktickemu mensimu podnikani v EU v ruznych oborech. Pokud se nekdo neco slusne dotaze, podle casovych moznosti odpovim, nebo poradim kam se obratit.
Napsal deivo;791794
Zatial co viem/ myslim si - v EU je sloboda pohybu tovaru a zasielkove obchody maju vynimku a nemusia mat na zasielanie pobocku v state kam posielaju. Napr. Pixmania.
Od dosiahnutia isteho obratu sa do daneho statu musia len prihlasit a platit DPH.
Podla toho co vravela Slov. obchodna inspecia (ma chranit spotrebitela) - ak kupim tovar u takehoto eshopu, suhlasim s ich obch. podmienkami podla zakonov ktore su v krajine kde ma sidlo dany eshop. Obchodna inspekcia tak na to nema dosah a neriesi to...
Najde sa tu niekto kto to potvrdi a doplni? Ake dalsie veci treba riesit? Napr. obaly/ odpad?
Vsimol som si u Exiko vyzivove doplnky.. ako je to s povoleniami od prislusneho uradu verejneho zdravotnictva/ hygienika atd. na,tovar zasielany napr do Rakuska / Nemecka ?
Dakujem
4. 5. 2012 21:11:34
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760716
Roni
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
4. 5. 2012 22:26:03
Exiko: děkuji opět mnohokrát za obsáhlé rady i tipy !
Ta hranice 50 000 EUR není tedy příliš vysoká... Je tu mnoho námětů k zamyšlení. Krásný večer ! :-) T.
4. 5. 2012 22:26:03
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760715
deivo
verified
rating uzivatele
4. 5. 2012 22:58:55
Exiko: aj ja sa pridavam... dakujem. Doplnim info o DPH v Rakusku, aktualne je to 100 000 €. Este kebyze sa najde niekto kto vie dat tip na rakuske linky ;)
Inac Exiko ked si uz spomenul tvoj eshop (kedze pises ze moc nefunguje)... nemyslis ze v CR (ale aj v SR) je s vyzivou uz riadna tlacenica a zabenuti hraci a okrem technickeho doladenia to moze tiez zavazit?
4. 5. 2012 22:58:55
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-pro-nemecke-zakazniky-zkusenosti/#reply760714
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit