Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Učitelé: "Můžete to upravit, aby toho žáci neuměli tolik?"

Kdo nezná Khan Academy, okamžitě tam zamiřte pro kontext a hlavně pro náhled na přicházející obrovskou revoluci, personalizované online vzdělávání.
http://www.khanacademy.org/
V posledním čísle Wired o ní vyšel hlavní článek
How Khan Academy Is Changing the Rules of Education
“This,” says Matthew Carpenter, “is my favorite exercise.” I peer over his shoulder at his laptop screen to see the math problem the fifth grader is pondering. It’s an inverse trigonometric function: cos^-1(1) = ?
A z něj pochází také hláška v nadpisu této diskuse:
Even if Khan is truly liberating students to advance at their own pace, it’s not clear that the schools will be able to cope. The very concept of grade levels implies groups of students moving along together at an even pace. So what happens when, using Khan Academy, you wind up with a kid in fifth grade who has mastered high school trigonometry and physics—but is still functioning like a regular 10-year-old when it comes to writing, history, and social studies? Khan’s programmer, Ben Kamens, has heard from teachers who’ve seen Khan Academy presentations and loved the idea but wondered whether they could modify it “to stop students from becoming this advanced.”
Zajímavé pasáže z článku:
Vlastní tempo a soukromí
Khan realized that remediation—going over and over something that you really ought to already know—is less embarrassing when you can do it privately, with no one watching. Nadia learned faster when she had control over the pace of the lecture. “The worst time to learn something,” he says, “is when someone is standing over your shoulder going, ‘Do you get it?’”
Rovnocennost mezi vyučujícím a poslouchajícím
Khan suspects there is a hidden power in the fact that he never appears onscreen in his videos. The only visual is his handwriting, slowly filling the screen. “That way, it doesn’t seem like I’m up on a stage lecturing down at you,” he says. “It’s intimate, like we’re both sitting at a table and we’re working through something together, writing on a piece of paper.”
Učitelé velmi oceňují přehled o žácích a statistiku jejich výkonu
“We’d go collect some data and make a chart, and the teachers were blown away—every time,” Kamens says. “This isn’t taxing the edge of technology. But they were completely shocked, as if this had never existed before.”
Cadwell has already gotten so used to these metrics that she feels unmoored in her other classes, where they’re not yet using the system. “In those, I get to a quiz or a test and I’m blindsided when they don’t know something—or when they ace something.”
Zábava, smysl a efektivní učení jdou ruku v ruce
One girl I met in the classroom had advanced an astonishing 366 percent. “I hated math,” the girl tells me cheerfully. “But now it’s actually fun.”
Na dálku jdou hůře učit dovednosti, které nemají jasné správné a chybné odpovědi. Třeba psaní nebo historie.
Another limitation of Khan’s site is that the drilling software can handle only subjects where the answers are unambiguously right or wrong, like math or chemistry. And Khan has relatively few videos on messier, gray-area subjects like history.
And Khan and Gates both admit there’s no easy way to automate the teaching of writing—even though that subject is just as critical as math
V některých momentech je učitel najednou v pozadí, nedůležitý.
The students were watching a video with their headsets on. Each was viewing it in a slightly different way, pausing and rewinding the parts that confused them and writing down notes—which is precisely what customized learning ought to look like. But Cadwell realized that, as she sat there watching, she—the teacher—appeared to be slacking. “It was just very weird when the kids had their headphones on, all watching the same video and listening to the same information, but I wasn’t in control of it!” she says.
28. 7. 2011 18:49:37
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660429
Petr Janoch
verified
rating uzivatele
28. 7. 2011 19:30:41
Všechno je to obrovská revoluce, stejně jako kdysi e-learning...tohle tak vidí vývojáři..ale bohužel tomu většinou chybí to nejdůležitější, aby to fungovalo - pedagogický koncept, zejména v byznys sféře. A důsledek toho je třeba toto. pořád to je vzdělávání, které prostě nebude fungovat, když ho bdou tvořit nepedagogové, tak jak se ve většině děje.
28. 7. 2011 19:30:41
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660428
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
28. 7. 2011 19:38:57
kde jsi prisel an to ez to nefunguje a fungovat nebude? tady se resi ze to dokonce funguje tak ze jsou zaci co se odtad uci o mnoho napred :) Me se to extremne libi, kez bych takove veci mel k dispozici kdyz sem chodil do skoly ja :) ma to tolik vyhod, ze by me to skolu minimalne aspon zprijemnilo... takhle na ni vzpominam jen ve zlem... obzvlaste na predmety ktere bych rad umel, ale meli jsme tak dementni ucebnice, ucitele a celkove styl vyuky, ze jsem se to stejne musel ucit individualne a o hodinach proste nedavat pozor abych me zbytecne nematl nesrozumitelny vyklad... proste takovej cas ztravenej spanim ktery bych mohl vyuzit stokrat lepe :)
28. 7. 2011 19:38:57
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660427
Petr Janoch
verified
rating uzivatele
28. 7. 2011 19:52:38
protože nevíš nic o pedagogice, nevíš nic o tom, "jak" učit, aby "to" fungovalo atd. Ono je hrozně pěkný vidět jen to pozlátko, ale oni to prostě není "tak" jednoduchý. Neříkám, že to nefunguje, říkám, že to nefunguje, když to nedělají pedagogové. A právě to, že jsou někteří žáci o hodně napřed, nemusí být až tak úplně super. Nelze to vidět v tak úzkém spektru. Pedagogika resp. edukace je docela komplikovaný proces obsahující mnoho, velmi mnoho proměných a když se to zjednodušuje, tak to obvykle nedopadne tak, jak by mělo.
Kde jsem na to přišel? Zabýval jsem se tím moc let na to, abych si toto odvážil tvrdit. Viděl jsem mnoho příkladů "hurá" elearningu v byznys sféře, sleduji bezpočet "wau" revolučních technologií, který jsou revoluční..všechno to vypadá moc hezký na papíře, teoreticky, ale praxe bývá jiná.
Nicméně já v žádným případě neodsuzuju technologie, naopak, je to výborný pomocník. Ale je nutný to brát jako pomocníka, není to spasitel. Když se sejde dobrý tým, funguje to, řeší to problémy atd. Většinou to ale dostane za úkol nějakej ajťák a podle toho to taky vypadá.
28. 7. 2011 19:52:38
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660426
800XE
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
28. 7. 2011 20:02:49
kez bych takove veci mel k dispozici kdyz sem chodil do skoly ja :)
Tak tohle byla první věc, která mě napadla :-).
Neříkám, že to nefunguje, říkám, že to nefunguje, když to nedělají pedagogové.
Jak to funguje, když to dělají pedagogové podle sto let starých postupů, jsem měl možnost vidět dost dlouho a teda nic moc.
Většinou to ale dostane za úkol nějakej ajťák a podle toho to taky vypadá
Podle mě je pro výuku vhodnější chytrej ajťák, než blbej pedagog.
28. 7. 2011 20:02:49
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660425
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
28. 7. 2011 20:06:03
:) nerikam ze je to obecne dobre, jen rikam ze ja ocenoval jakekoliv materialy a celkove individualni uceni a pristup... proste jsem clovek ketremu logicke veci dochazeji ponekud rychleji a nedokazes si predstavit co to pro me bylo kdyz sem sedel v lavici a nic nedelal protoze to co se probiralo se probiralo jen kvuli tem nejpomalejsim ve tride - pro em absolutne ztracenej cas :) takze jsem se ucil individualne nezavisle na tom co se probiralo ve tride :) pedagog nejsem, ale tohle je zlo... potencial chytrych mozku je absolutne utlacovan diky tomu ze neexistuje zadny individualni pristup (a pokud ano tak to neco stoji - na statni skole to neni a nebude) tyhle stranky apod ale umoznuji studentum se proste ucit podle toho jak to vyhovuje jim... ne podle toho jestli ten nejvetsi dement ve tride uz hodla konecne pochopit co jsou to zlomky :) takze v tom ja vidim presne to, proc by to melo existovat :) jestli yb to melo existovat samo o sobe o tom si netroufam ani delat nazor, ale urcite se mi libi ze to poskytuje moznost ucit se dopredu, pokud o to mam zajem :)
28. 7. 2011 20:06:03
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660424
Petr Janoch
verified
rating uzivatele
28. 7. 2011 20:09:28
Tohle je klasická diskuze. Každej prošel školou, takže tomu taky každej rozumí. Já jsem už zvyklej.
28. 7. 2011 20:09:28
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660423
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
28. 7. 2011 20:10:45
:) tohle je klasicka diskuse, kazdy tu sdelujeme SVUJ OSOBNI nazor, pokud vim jeste tu nikdo nerekl ze tomu rozumi (krome tebe, ocividne na to mas nejakou skolu, tak to gratuluji :) )
28. 7. 2011 20:10:45
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660422
Petr Janoch
verified
rating uzivatele
28. 7. 2011 20:13:16
Jasně, já taky nikomu nebráním v diskuzi. Jen si poslužte, stejně jak jsem to udělal já.
28. 7. 2011 20:13:16
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660421
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
28. 7. 2011 20:16:31
:) copak? stve te ze nesdilime tvuj nazor? nejak nechapu ton tvych prispevku :) okud veci odborne rozumis, tak to tu odborne vysvetli, zatim jsi tu napsal prakticky taky pouze osobni nazor (nebo to tak pusobi) a proto na to taky tak reagujeme :) nemusis byt hned nastvanej
28. 7. 2011 20:16:31
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660420
ghostik
verified
rating uzivatele
(21 hodnocení)
28. 7. 2011 20:19:33
vim presne, o cem pjr mluvi
kdo nema vystudovano nic z pedagogiky, nezna teorie, nezna praxi, nema alespon zaklady psychologie a hlavne vyvojove psychologie atd, tak si stejne bude porad mluvit svou
ono totiz kazdy prosel nejakou skolou (vetsina vice skolami), a proto si take kazdy mysli, ze do toho muze fundovane mluvit
pjr, skoda se tu namahat
Alesi, popravde, co Vam branilo jit na nejake 8lete gymnazium, ci pokud jste byl, tak na nejake vyberovejsi gymnazium, abyste netrpel temi pomalejsimi?
pokud jste tak dobry, jak rikate, predpokladam, ze jste nezustal u jedine VS ci u obycejneho Mgr. ci Ing., ale chcete pomoci rozvijet i ostatni, takze predavate sve zkusenosti dale na poli vysokych ci jinych skol
28. 7. 2011 20:19:33
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660419
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
28. 7. 2011 20:27:36
:) ja byl ve vyberove skole :) verte mi ze to tam neni zas o tolik lepsi (alespon z pohledu pristupu k vyuce)... ale ja do toho nemluvim fundovane :) rozhodne ne... vlatsne byhc byl pomerne rad kdyby o tom nekdo napsal vic z odborneho hlediska :) ale dobre, me je to fuk... vyjadril jsem nazor, protoze o tom diskuse je, kdyz mi nikdo neni shcopen vysvetlit proc se mylim... nemam duvod o tom dal mluvit...
28. 7. 2011 20:27:36
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660418
ghostik
verified
rating uzivatele
(21 hodnocení)
28. 7. 2011 20:37:30
dobre, pokud jsi byl na vyberove a porad to bylo malo, proc jsi nesel jinam ;-)
nejde o to neco napsat, pujc si pro zacatek vyvojovou psychologii a tu si precti
pak si pujc treba nejake zaklady obecne pedagogiky, precti si neco o pedagogickych principech, ...
pak treba pochopis, proc nektere veci se ve skolce, skole, ... delaji v dane dobe a ne drive
pak jeste doporucuji si pujcit neco z obecne didaktiky a pak treba neco z didaktiky matematiky (ci jineho predmetu)
pak treba pochopis
co se tyce elearningu, ja mu fandim, ale musi se delat kvalitne a systematicky a ne tak, jak se nejen u nas obvykle dela (videl jsem a zazil dost)
28. 7. 2011 20:37:30
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660417
800XE
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
28. 7. 2011 20:38:37
Brždění rychlejších žáků pomalejšími je jenom jeden z více problémů. Když jsem chodil do školy, tak bych osobně uvítal spíš upravení výuky na míru zájmům a schopnostem jednotlivých žáků. Pokud někdo není technicky zaměřený, tak ať zná třeba z matematiky klidně jenom nutné minimum a rozvíjel bych u něj znalosti z humanitních předmětů. Stejně tak pokud někomu nejde historie, ale je to nadaný fyzik, tak bych zbytečně neztrácel čas tím, abych ho deprimoval biflováním letopočtů, ale rozvíjel bych u něj znalosti z fyziky. Současný způsob výuky dokáže často dokonale znechutit právě žáky, kteří vynikají v určitých oborech, ale k těm ostatním nemají sklony nebo talent. Ale jak vidím, tak pedagogové podobné připomínky stejně odbydou prohlášením, že by do toho chtěl kecat každej, kdo má do p*dele díru a jede se dál.
28. 7. 2011 20:38:37
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660416
ghostik
verified
rating uzivatele
(21 hodnocení)
28. 7. 2011 20:40:25
800xe vidis, a ja si myslim, ze ZS je o tom minimu, ktere by mel zvladnout kazdy, aby mel alespon nejaky prehled
pak si muzes vybrat, co chces delat dal a co budes studovat vice a co mene
pedogogove to neberou tak, jak ty rikas, ale berou to tak, ze mluvis bez elementarnich znalosti a zkusenosti z oboru a rikas jen sve zazitky (podobne je to jako kecy v hospode o politice ci ekonomice)
mj-vychovavat jen uzce zamerene odborniky je totalni nesmysl
vem si treba spickove sachisty - ze ti top na svete netrefi sami na turnaj a musi mit sve asistenty, kteri je tam dovedou, je vec jina
navic nikdo nechce jednostranne zamerene zamestnance, ale jsou potreba lidi, co umi myslet v souvislostech
28. 7. 2011 20:40:25
https://webtrh.cz/diskuse/ucitele-muzete-to-upravit-aby-toho-zaci-neumeli-tolik/#reply660415
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit