Zadejte hledaný výraz...

Pozor na internetové podvodníky! Poznejte 3 nejčastější nekalé praktiky

Za rok 2023 evidovala Policie ČR 19 593 trestných činů v online prostoru. Mezi nejvíce zmiňované podvody patří falešní bankéři, kteří z lidí vylákají peníze přímo z účtů. Na jaké podvodné taktiky můžete na internetu narazit?

Phishing aneb někdo mi poslal balíček

Dostali jste SMS od kurýra s tím, že máte okamžitě něco udělat, jinak vám hrozí blokování zásilky?

Je dost pravděpodobné, že se stáváte obětí phishingu. Útočníci se často vydávají právě za kurýrní společnosti – dostanete zprávu o tom, že vám někdo posílá balíček, ale je potřeba změnit den doručení. V SMS vám útočník vždy pošle odkaz, který už na první pohled nevypadá věrohodně. Podvodníci však tak trochu počítají s vaší nepozorností a očekávají, že na odkaz kliknete, aniž byste si jej zkontrolovali.

Pokud kliknete, odkaz vás přivede na stránku, která vypadá jako vstup do internetového bankovnictví nebo jako formulář pro platby kartou. Po vyplnění citlivých údajů vám pachatel pak bez sebemenších problémů vybílí bankovní účet.

Vishing aneb když vám volá někdo z banky nebo od policie

Vishing je vlastně druh phisingu. Podvodníci se nejčastěji staví do role zaměstnance banky, který vám volá třeba kvůli tomu, že byla vaše karta někým zneužita. Útočníci tak využívají vašeho strachu a vyvolávají ve vás pocit naléhavosti – staví vás do pozice, aby jednali rychle a moc u toho nepřemýšleli.

Podvodník si od vás vyžádá číslo karty, CCV kód i datum platnosti s cílem vám kartu zablokovat. Ve skutečnosti mu ale předáte vaše peníze na účtu na zlatém podnose.

Pozor! Možná máte pocit, že přece poznáte, když vám volá podvodník. Opak je ale pravdou, útočníci v dnešní době umí jednat s lidmi a napálí tak i opravdu obezřetné jedince.

Řiďte se proto radou, že pokud vám volá neznámé číslo a tváří se jako bankovní specialista, ukončete hovor a zavolejte na infolinku banky a ověřte si informace, které vám poskytl neznámý člověk na telefonu. Reální bankovní specialisté na infolince budou 100% vědět, co se děje. Vždy mějte na paměti, že opravdu nikdo nemůže jen tak získat přístup k vašim penězům.

Reverzní inzertní podvody aneb dávejte si pozor na falešné zájemce

Prodáváte na Facebooku, na Vintedu nebo jinde na bazaru oblečení nebo jiné věci, kterých se chcete zbavit? Dávejte si pozor na reverzní inzertní podvodníky.

Ti se vám ozvou s tím, že by rádi produkt koupili, že zařídí i odvoz a rovnou vám pošlou falešný odkaz na přepravní společnost. Vy vyplníte přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví a třeba i ke kreditní kartě a předáte tak nevědomky své citlivé údaje.

Problém je na světě – neznámý podvodník si bez problému z vašeho účtu přepošle peníze a vy s tím nic nenaděláte.

Základní rady, jak se proti podvodníkům bránit:

  • Používejte selský rozum a nejednejte impulsivně, vždy si všechno raději několikrát zkontrolujte. Řiďte se příslovím: Dvakrát měř, jednou řež.
  • Máte zmeškaný hovor od z neznámého zahraničního čísla? Rozhodně na něj nevolejte. Pokud jste zákazníky T-Mobile (operátor, který poskytuje nejenom mobilní tarify, ale také třeba výhodnou službu TV a internet v jednom), pošlete SMS na T-Mobile linku 7726, na které můžete podezřelé číslo nahlásit. Operátor jej prověří.
  • Neposkytujte své citlivé osobní údaje člověku, kterého neznáte. (Platí nejenom pro přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví, ale také třeba pro údaje z platební karty.)
  • Podezřelé SMS od neznámých čísel rovnou smažte a dané číslo zablokujte.
  • Neklikejte na odkazy, které neznáte. Pokud si nejste jisti, že je odkaz správný, raději jej zkuste přepsat do internetového prohlížeče. Pokud je falešný, často vám vyjedou varovné články a recenze lidí, které už podvodník poškodil.
  • Útočníci mohou zfalšovat i profily vašich blízkých na sociálních sítích – pokud máte podezření, že s vámi komunikuje někdo jiný, kontaktujte danou osobu raději ještě prostřednictvím mobilu.