Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak na magazín a blog

LukasP
verified
rating uzivatele
(38 hodnocení)
15. 6. 2010 16:15:34
Zajímali by mě vaše názory a tipy jak rozjet kvalitní navštěvovaný blog či magazín. Vidím spoustu magazínu, které nejsou až tak kvalitní, myslím spíše designově a jsou přesto hojně navštěvované. Je mi jasné, že nejdůležitější jsou kvalitní články, tak aby se lidi vraceli a našli co potřebují ale také pěkné prostředí, aby se lidé dobře cítily, jde mi spíše ovšem o vyhledávače.
Pár mých dotazů:
- Jak dostat magazín na klíčová slova ještě výše? (Výměna odkazů na hl. stránku, lepší prolinkování uvnitř webu, zvýšení ranků)?
- Má nějaký smysl publikovat články denně nebo i častěji? (Zvýší se návštěvnost? Zlepší se pozice klíčových slov?) - Je mi jasné, že se zvedne počet frází na které by mohli lidé přijít, ale jestli četnost článků pomáhá nějak při rancích či zlepšení pozic to nevím!?
Díky za každý názor
15. 6. 2010 16:15:34
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-magazin-a-blog/#reply516809
drago
verified
rating uzivatele
(73 hodnocení)
15. 6. 2010 17:11:59
Tak už na začátku je velká chyba. Buď se píše pro vyhledávače nebo pro lidi. Aby článek zaujmul potřebuje hlavně dobrý název a ten většinou není zrovna dvakrát kompatibilní s tím co chtějí vyhledávače.
Daleko důležitější je získat pravidelné čtenáře, kteří budou novinky odebírat například přes RSS. To jde jen tak, že bude kvalitní obsah, který bude stát za to číst, nebo se kvůli němu budou lidé muset častěji vracet. Dobré jsou i aktivní diskuze na různá témate pod článek. Když jsou správně vyvážené tak celkem slušně zvedají imprese a to se hodí hlavně u prodeje reklamy. Ze začátku bude potřeba články propagovat kde se jen dá. Psát aktivně na aktuální témata. Popřípadě si zaparazitovat na méně kvalitních článcích, které vychází na hodně navštěvovaných servrech. Například články na novinky.cz jsou často o ničem, a připomínají spíše okleštěnou tiskovou zprávu. Lidé lační po informacích jsou potenciální čtenáři. Dobré je vázeti i na multimediální doplňky. Instruktážní videa u nás zatím nikdo moc rozšířená a přitom je zde potenciál (ovšem žádný SEO ;)).
Rychlá indexace vyhledávači se vyplatí hlavně, když se magazín/blog zabívá nějakou aktuální událostí. Google teď rozjet Google Caffeine (další článek, porovnání - anglicky), což je technologie, která přeje novinářům a blogerům. Podle zkušeností stačí pasát 1 článek za den a mít pár set odběratelů RSS pro indexaci do pár minut u google. U seznamu nevím, mě články indexuje od 24 do 48 hodin. Ale dodnes jsem nepřišel na to jestli za to může četnost psaní nebo počet odběratelů RSS, přes čtečku na seznamu.
Spíše než vsadit na nějaké převratné SEO, které tak maximálně pokazí koncepci článku, tak by jsem investoval do technologii, které umožňují upozornit na článek třeba přes facebook a podobně. Důležité je nabrat pravidelné čtenáře a ne zbloudilé duše na internetu.
15. 6. 2010 17:11:59
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-magazin-a-blog/#reply516808
LukasP
verified
rating uzivatele
(38 hodnocení)
1. 7. 2010 13:11:25
Děkuji dragovi za odpověď, měl bych ještě jeden dotaz...
Jak dostat jednotlivé články výše na klíčová slova? Většina se pohybuje kolem 10 - 20 místa, co udělat proto, aby se jednotlivé články zobrazovali třeba na 3-5pozici na nepříliš konkurenční slova. Mám získat zpětné odkazy přímo na daný článek nebo stačí získat další zpětné odkazy na úvodní stránku? Lépe prolinkovat web uvnitř? Lze vůbec takto zvýšit pozici ve vyhledávači?
Děkuji za každou hodnotnou radu
1. 7. 2010 13:11:25
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-magazin-a-blog/#reply516807
Valerian
verified
rating uzivatele
(10 hodnocení)
1. 7. 2010 14:48:34
Mne pomohlo hlavne vnútorné prelinkovanie. Niečo ako súvisiace články pod každým príspevkom s odkazmi smerujúcimi na ďalšie články...jednak je to odkaz na viac a na druhej strane to zvýši aj počet prezretých stránek
1. 7. 2010 14:48:34
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-magazin-a-blog/#reply516806
FAKAM
verified
rating uzivatele
(10 hodnocení)
1. 7. 2010 15:22:48
Napsal drago;525383
Podle zkušeností stačí pasát 1 článek za den a mít pár set odběratelů RSS pro indexaci do pár minut u google. U seznamu nevím, mě články indexuje od 24 do 48 hodin.
Môj názor je však iný. Nepíšem často, neje to môj hlavný záujem. Aj tri mesiace nič nenapíšem a potom nový článok je do hodiny na G. tu záleží dosť aj na pageranku.
1. 7. 2010 15:22:48
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-magazin-a-blog/#reply516805
Websluzby
verified
rating uzivatele
2. 7. 2010 23:53:07
Ako na úspešný magazín a blog? Dobrý nápad a super články /unikátne a optimalizované/. Nie je to možno ani problém, úspešný magazín alebo blog ak presne viete pre akú skupinu návštevníkov a čitateľov píšete. Dizajn je do istej miery dôležitý, ale hlavne nesmie byť na úkor čitateľnosti. Videl som dizajnové weby s takmer nečitateľným textom a to nemá cenu kaziť si zrak ani keby to bol ten najlepší článok aký som v živote čítal.
LukasP: - "Jak dostat magazín na klíčová slova ještě výše? (Výměna odkazů na hl. stránku, lepší prolinkování uvnitř webu, zvýšení ranků)?
- Má nějaký smysl publikovat články denně nebo i častěji? (Zvýší se návštěvnost? Zlepší se pozice klíčových slov?) - Je mi jasné, že se zvedne počet frází na které by mohli lidé přijít, ale jestli četnost článků pomáhá nějak při rancích či zlepšení pozic to nevím!?"
RE:
Ahoj LukasP
- Výmena odkazov pomôže, ale lepšie sú jednosmerné odkazy.
- Interné prelinkovanie stránok webu má značný účinok na pozíciu v SERPe.
- PageRank príliš veľký vplyv na pozíciu vo vyhľadávaní nemá, videl som na prvej strane na niektoré dosť konkurenčné frázy aj web s PageRankom 0 z asi 80 miliónov výsledkov vyhľadávania. Ale na škodu PageRank určite nie je.
- Má zmysel články publikovať denne, aj niekoľko krát denne. Google sa zaujíma o to ako často je web aktualizovaný. Hlavne kým je to nový web, neskôr to už nie je také potrebné denne písať, pokiaľ sa samozrejme nových článkov nedomáhajú nadšení čitatelia :-/
"LukasP: -Jak dostat jednotlivé články výše na klíčová slova? Většina se pohybuje kolem 10 - 20 místa, co udělat proto, aby se jednotlivé články zobrazovali třeba na 3-5pozici na nepříliš konkurenční slova. Mám získat zpětné odkazy přímo na daný článek nebo stačí získat další zpětné odkazy na úvodní stránku? Lépe prolinkovat web uvnitř? Lze vůbec takto zvýšit pozici ve vyhledávači?"
RE:
- Zverejňuj viac článkov na jednu tému. Skôr či neskôr sa blog bude lepšie presadzovať v Google niektorým z článkov, pokiaľ ich dobre optimalizuješ na to isté kľúčové slovo alebo frázu /len to neprehnať s hustotou kľúčových slov/.
- Získavaj spätné odkazy na blog aj na každý článok, to môže len pomôcť.
- Prelinkovať web internými odkazmi je dobrá vec, pod každý príspevok /alebo priamo do príspevku/ odkazy na iné články. Len je dobré si ustrážiť si aby linky alebo články nejako súviseli.
Ešte na záver: nikdy som nezažil skutočné problémy s indexáciou článku do Google, bez ohľadu na PageRank stránky /môže byť pokojne PR 0/, na to ako často aktualizovať obsah blogu /mám web na ktorom som nebol rok, zajtra pridám článok a pozriem si ako rýchlo bude v G./, v indexácii pomôže sitemap alebo RSS. Možno úplne nový web na novej doméne môže mať s tým problémy.
Prípadne si prečítaj článok 25 tipov na úspešný marketingový blog http://mojpokec.blogspot.com/2010/06/marketing-uspesneho-blogu-131.html
Aj keď nesúhlasím úplne so všetkým čo tam je, je to dobrý základ ako presadiť blog alebo "malý web".
2. 7. 2010 23:53:07
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-magazin-a-blog/#reply516804
HC
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
3. 7. 2010 00:45:59
Hlavně neudělej stejnou chybu jako já: nepřežeň to s rozmanitostí obsahu. Raději 5 tématických blogů, než 1 od Bacha po Vlacha.
3. 7. 2010 00:45:59
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-magazin-a-blog/#reply516803
Lukas, mas nijaku temu, o ktorej by si chcel pisat?
Ja som zacinal blogom a postupne sa z toho vyvinul spravodajsky web (vid popis). Mam par redaktorov, ktori obcas nieco napisu, rozmyslam nad odberom sprav zo SITA
14. 7. 2010 21:06:51
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-magazin-a-blog/#reply516802
LukasP
verified
rating uzivatele
(38 hodnocení)
14. 7. 2010 22:14:07
Ano mám pár webů kterým se věnuji pravidelnou aktualizací a vydáváním nových článků, témata různá. Spíše mě zajímalo jak takový web vylepšit, zlepšit jeho pozice, dostat ho mezi lidi, když není úměrně daný jedno téma, ale spíše všeobecné jako cestování, bydlení atd.
14. 7. 2010 22:14:07
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-magazin-a-blog/#reply516801
wtpd
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
29. 7. 2010 14:25:05
Měl bys mít magazín jen na jedno téma a dobře zvýrazněné RSS odběry.
A nebo dobré jméno a být něčím jedinečný a publikovat články každých 10 minut ;)
29. 7. 2010 14:25:05
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-magazin-a-blog/#reply516800
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit