Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Facebook 2 ? Ani náhodou !!!

Vladimír Tulkov
verified
rating uzivatele
18. 4. 2010 00:41:48
Mým snem bylo a je pořád vytvořit www aplikaci, která by byla mega návštěvovaná a byla by přínosem a inovací pro uživatele internetu.
Dneska je ale zaběhlý šablonovací, Frameworkovací nebo CMSovací :D styl tvorby stránek a tak všichni jdou s davem a nabízejí více méně stejně funkční web - tvorbu webu... Ach, jaká nuda :D !!!
Chtěl bych splodit web, který budou ovládat, obohacovat a rozhodovat o něm jenom návštěvníci !!! Všechno stávajíci ... tvorba nových věcí, editace či mazání ... ! Jednoduše všechny interakce se systémem ovládájí koncoví uživatele - samozřejmě v rámci konceptu.
Můj názor je, že Facebook prorazil do povědomí lidí jenom kvůli dobrýmu internet marketingu a jinak to není žádný zázrak - jenom další modrý MySpace s hromadou AJAX funkcí.
To co chci nabídnout společnosti vývojářu je takzvaná oborová sociální síť. Nevím jestli takový koncept jíž existuje, či nikoli ale na tom nesejde.
Cílem sociálních síti jsou uživatele - bez nich je sebelepší sociální síť pouze hromádkou kodu na domene...
Cílem oborové sociální síťě by bylo převážně koncentrace a manipulace s obory informací.
Tím " koncentrace a manipulace s obory informací " myslím soustřeďování populárních typů informací jako text videa, či hudba, obrázky, programy, hry a různé pomůcky atd na jednom místě a tím " převážně " myslím, že toto stejnak koketuje s konceptem sociálních síti a to znamená, že by tu měl býti minimální základ pro komunikaci uživatelů jak to známe z Facebooku atd...
Facebook s tím ale jíž začal. Otevřel cestu těm kdo si chtějí založít svojí propagační stránku o své firmě nebo www stránce, či službě. Můžete tam vytvářet svoje aplikace a implementovat je do jejích systému (v tomhle se sice moc nevyznám ale je to velký plus pro FcB a vývojáře a ostatní).
To je pěkný, že s tím FcB začalo ale pořád je to starý známý facebook... založíte si stránku a vyplníte si ty volby o které stojíte nebo které vyžadujete. Nic víc a nic míň - prostě na tý stránce nemáte žádné jiné možnosti pouze to, co vám systém nabízi...
A co kdybych přišel a chtěl vytvořit něco " ve stylu svýho " a chtěl to propagovat na obdobné síti a nabízet to přátelum aby se stáli fanoušky :) ? Přitom by to nikoho nezajímalo, co tam tvořím - dělám to pro sebe a pro svoje potřeby.
Uživatele by si pomocí různých modulů a průvodců vytvořili svojí stránku nebo třeba svojí kategorií nebo i svojí databázi - svojí sekci, kategorií nebo stránku s určitým vyhraněným zaměřením ...
Komunita lidí na takovém webu by se určitě výrazně vydělila typy jejích aktivit.
Web by mohl nabídnout i přímou tvorbu sám sebe jiným vývojářům a ten nejstarší uživatel by samozřejmě měl největší práva o rozhodování jestli to do systému vložit, či né.
Někdo by tvořil a nabízel a někdo by tam chodil jenom se bavit a informovat o svých oblibených seriálech nebo h. skupinách.
Samozřejmě jestliže dáme uživatelům takovou moc nad tím, co můžou dělat tak se vždycky najde nějakej vůl nebo zvědavej týpek, který bude dělat naschvál špatnosti a kazit jiným zábavu nebo klamat lidi nebo hacknout system atd...
To by se právě vždy ošetřilo tím, že pokuď uživatele uznají že je někdo nevhodný tak ho schválením určitě hromady uživatelů zablokují nebo vymažou ze systému, či oboje. Takhle by to bylo možné pro všechny interakce spojené se systémem. Tvorba nových věcí ... editace, či mazání... Každou akci může provest kdokoli ale pouze s dostačujícím " respektem (nějaké body) " nebo vícero uživatelů s nižším respektem :)
Prostě síť všech žádaných oborů na jednom místě a navíc komunita lidí, jenž je sama spravuje a zároveň tu sít vytváří + nezávislí programátoři jenž rozšiřují možnosti systému a nabízi nové možnosti pro ostatní uživatele...
Možná vás napadne a proč by tam chtěl někdo chodit a něco dělat? protože takových nadšenců je mnoho a neexistuje žádný system (web), který nabídne kompletní www svět zábavy as informací.
Tento web by mohl být natolik dynamický, že by si každý uživatel nastavil vlastní rozmístění svých modulů - přidal by svoje - prostě nastavil funkčnost jakékoli stránky pod sebe nezávisle na výchozím nastavení systému nebo nastavení jiných uživatelů. na svůj profil by přidal pouze to, co chce (žádne prázdné sekce), vložil by tam přesně ty funkce, o které nejvíc stojí.
Myslím, že takový web by rozhodně vyčníval svou univerzálností a samostátnosti - skoro by žil svým životem a o jeho osudu by rozhodoval každý z jeho členů...
Mohlo by to zajít až tak daleko, že by uživatele překládali systémové texty a jiní " důležití uživatele " by je schvalovali a takhle by se postupně vytvořili nové jazykové verze tohoto systému.
Chodil by tam naprosto každý a né proto, že je tam každý (jak je to na FcB) ale kvůli tomu, že ten system mu něco dá a on mu na oplátku též něco dá . Každý obohacuje každýho a všidhni jsou happy :D :) ...
Věřím, že tento projekt je možné zrealizovat a bude vlekým přínosem ale procházka růžovým sadem to rozhodně nebude.
Avšak ten, kdo bude stát za jeho zády bude doslova internetovej bůh ke kterýmu se bude modlit i zakladatel facebooku :D
Jestli vás něco z toho, co jsem tady " napisal " zaujalo rád zjistím vaše názory :) :P
18. 4. 2010 00:41:48
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493181
Ak chceš zaujať, bolo by možno fajn to napísať aj trocha v skratke. V polke ma to prestalo baviť čítať, lebo si stále nepovedal nič svetoborné a pripadalo mi to ako stále klon FB. K tomu si ma zarazil vetou, že je jedno či už niečo také existuje alebo nie.
18. 4. 2010 10:18:19
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493180
dobrý projekt sa musí dať napísať v pár vetách ... takže toto čítať nebudem a ak chceš počuť názor, (myslím, že nie len mňa) napíš to v 2-3 vetách.
18. 4. 2010 10:26:36
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493179
Jan Matějka
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
18. 4. 2010 11:53:56
Přestal jsem číst po dvou odstavcích. Máš tam potom dál nějaký obchodní model?
18. 4. 2010 11:53:56
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493178
Z toho balastu som nepochopil nic.
18. 4. 2010 11:53:58
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493177
ne
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
18. 4. 2010 12:23:20
ja som to precital cele, a ziskal som pocit ze chces skrizit facebook z wikipediou :D :D
18. 4. 2010 12:23:20
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493176
Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
18. 4. 2010 12:30:40
Po rychločtení jsem dostal dojem, že chce dělat internet v internetu. Něco jako web 3.0, kde by vše bylo na jednom místě.
Sni dál. Tohle udělají jiní.
18. 4. 2010 12:30:40
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493175
Switch
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
18. 4. 2010 13:41:14
Po prvním řádku fňukání jsem přestal číst....
18. 4. 2010 13:41:14
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493174
Vladimír Tulkov
verified
rating uzivatele
18. 4. 2010 14:40:19
Tohle nelze shrnout do 3. vět jelikož je to komplexní kocept a akdybych se o to pokusil tak vyplynou další otázky a kritika.
Navíc jsem tohle téma chtěl napsat se svými názory a spojitostmi. Nejenom, ten nápad... Takže to " fňukáni " je ( v mým případě ) nezbytné... :P
To " internet v internetu " je pěkná kravina a nedáva to smysl - není třeba a ani se to nepovede zrealizovat ... Myšlenka je pro web na síti internet...
Jestli chci smixovat Facebook a vikipedii ? To ne každý z těchto webů plní svojí funkci a nijak zvlášť se jejich zaměření nekříží...
Stěžejní Princip Web2 je mi znám ale čím se chce zabývat to označení web 3.0 ?
Nápad je to jednoduchý chci dát apsolutní svobodu uživatelům - ať si sami vytvoří svůj svět, nastaví si svoje vlastní pravidla a zařídí si to přesně tak jak je libo.
Web by se zabýval čímkoli, co by do něj uživatele vložili... žádný omezení se nekladou. Žádna uzavřená komunita jako na FB - každý tvůrce by si zvolil svá pravidla pro zaregistrované nebo NEregistrované...
Každý uživatel by si nastavil funkčnost a rozmístění různých komponent, či součástí, modulů a přispůsobil by si dsign podle svýho vkusu...
Pojemenoval jsem to Oborová sociální, protože by si tam každý buď vytvořil nový " obor " nebo si svůj " obor " našel a jenom by si užíval nebo něco zjišťoval...
Těm, kdo nerád čte dlohé texty se omlouvám ale baví mě psát zajímavé věci :D :P
Já osobně se přiznám, že nesním ... nikdy bych to nezrealizoval ( je to moc gigantický ) ALE jestli budu mit dost financí a nikdo tohoto nápadu nevyužije tak si založí vlastní web studio a bude nad tím pracovat nějký tým profíku :)) ... Uvidíme za rok za dva - třeba to už někdo dá do kupy dřív.
Mě osobně to vadit nebude jestli mě někdo předběhne (proto jsem to sem napsal), protože bych se do toho rád zapojil i jako uživatel :)
Jestli máte ještě nějaké otázky tak si rejpněte :D ;) :)
18. 4. 2010 14:40:19
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493173
deBalzac
verified
rating uzivatele
18. 4. 2010 22:08:32
Trošku mi připomínáš sebe tak před třema rokama ... to jsem byl stejně nadšenej a naivní. :)
18. 4. 2010 22:08:32
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493172
Jindrik
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
18. 4. 2010 22:58:15
Napsal Petr Široký;498547
Po rychločtení jsem dostal dojem, že chce dělat internet v internetu. Něco jako web 3.0, kde by vše bylo na jednom místě.
Sni dál. Tohle udělají jiní.
Hej to náhoda. Já jak to pročítal přesně mě taky napadlo že je to internet v internetu :-D
Jinak k věci:
myslím že bude těžké se těch myšlenek ale asi budeš muset... znám to, když mě něco napadne a pak se těch myšlenek nerad zbavuji.... toto je ale fakt celkem nesmysl podle mě :(
18. 4. 2010 22:58:15
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493171
Petr Široký
verified
rating uzivatele
(26 hodnocení)
18. 4. 2010 23:29:47
Napsal sucrejcxz;498847
Hej to náhoda. Já jak to pročítal přesně mě taky napadlo že je to internet v internetu :-D
Tak jsem to zjednodušeně nazval, on to očividně tak nebere, tak to převedu: Chce posunout internet na vyšší úroveň. Něco jako ultimátní web, který by používal každý. Ke všemu. Internet by se transformoval do webové stránky, posunul na další úroveň.
Hezké.
// To, že se tomu posmívám nemění nic na tom, že kdyby se někomu tohle podařilo, tak by to bylo úžasné, a vůbec nejsem proti tomu, pokud se to někdy někomu podaří. Naopak, přineslo by to spoustu možností.
18. 4. 2010 23:29:47
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493170
mayo
verified
rating uzivatele
19. 4. 2010 11:15:06
Napsal T_u_k_y;498624
Nápad je to jednoduchý chci dát apsolutní svobodu uživatelům - ať si sami vytvoří svůj svět, nastaví si svoje vlastní pravidla a zařídí si to přesně tak jak je libo.
mam dojem ze to co prezentujes je urcity designovy anti-pattern zvany "inner-platform effect": http://en.wikipedia.org/wiki/Inner_platform
tiez dobre citanie z praxe: http://thedailywtf.com/Articles/The_Inner-Platform_Effect.aspx
vlastne po lopate, na realizaciu tejto idey by bud kazdy uzivatel musel byt vyborny programator, a vytvarat vlastne moduly - asi nieco ako su aplikacie vo FB (o tom sice vela neviem lebo FB poznam len z videnia) a potom este hlasovat o strukture databaz - vies si vobec predstavit ake zlozite by bolo nieco take zosuladit? --- alebo by system musel uz svojim modelom pokryvat vsetky potencialne moznosti a teda byt neobmedzene konfigurovatelny (?).
za pouzitelne web aplikacie sa v dnesnej dobe povazuju prave naopak take, kde ma uzivatel len maly pocet velmi presne definovanych (a obmedzenych) akcii ktore moze v danom kroku vykonat - stranka ho vlastne "vedie"
"genialnych" businness napadov "za milion" sa naokolo povaluje kopec skoda len ze su technicky nerealizovatelne pretoze pocitac je stroj a potrebuje presny algoritmus a logicky model, neprogramuje sa sposobom "uzivatel by mohol cokolvek" a "system by umoznoval vsetko" :)
ak som nahodou zle pochopil o co Ti ide kludne napis ale naozaj v kratkosti - nie CO to ma robit ale AKO by si si predstavoval ze je to spravene
inac nechap ma zle, co sa tyka roznych sialenych napadov - som za, potrebujeme ich, a je pravdepodobne ze niekto raz (mozno aj tymto sposobom) vymysli nieco co sa bude dat nazvat web 3.0 :)
s dalsim rozvojom HW sa sposob programovania moze uplne zmenit, a "intelitentne" pocitace by toto zrejme zvladli, ale ako nas napriklad pan Kurzweil vo svojom ocakavani prichodu technologickej singularity varuje, moze to potom vypalit aj uplne inac... ale to je uz uplne iny pribeh :)
19. 4. 2010 11:15:06
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493169
deBalzac
verified
rating uzivatele
19. 4. 2010 12:27:03
No co se týče webu 3.0, neboli internetu v internetu ... tak si osobně myslím, že dneska má k němu nejblíže právě Facebook ... (a to samozřejmně nemyslím Facebook v současné podobě roku 2010 ...)
19. 4. 2010 12:27:03
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493168
Petr Jeník
verified
rating uzivatele
(71 hodnocení)
19. 4. 2010 12:53:09
Hezký sen, ale na jeho uskutečnění nemáme dost sil, ani kdybychom se spojili všichni, co tu na webtrhu trávíme svůj čas. Na realizaci něčeho takového bude potřeba spoustu času, spoustu lidí, spousty znalostí a hlavně spousty peněz. Výsledek je i tak nejistý a troufám si říci, že by výsledkem bylo přesně to, o čem si psal na začátku svého elaborátu, tedy obrovská hromada kódů na doméně.
Dej prosím vědět, až se s tímto svým snem přihlášiš do dne D. Moc rád se na to podívám.
19. 4. 2010 12:53:09
https://webtrh.cz/diskuse/facebook-2-ani-nahodou/#reply493167
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit