Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Hlavní email na free serverech

unlucky
verified
rating uzivatele
(16 hodnocení)
17. 3. 2023 09:29:16
Do teďka stále používám jako hlavní email na centrum.cz. Bude to skoro 24 let už. S tím emailem mám registrováno hodně služeb a kontaktů.  Teďka mi vrtá hlavou, co se stane, když centrum celou službu zruší.  Pomalu změnit free email na vlastní email? 
Co se stane s doménami, které mám registrováno pod tímhle emailem. Požádat od registrátora list vlastnictví?
Přemýšlel jsem, že bych použil vlastní email, který by byl na doméně xyz. Ale doména xyz je registrována pod emailem email@xyz.cz. Když přijdu o doménu nebo mi někdo hackne email, tak přijdu o všechno. Jak tento problém řešíte? Nebo jaký email používáte na registraci domén?
17. 3. 2023 09:29:16
https://webtrh.cz/diskuse/hlavni-email-na-free-serverech/#reply1514620
Pavel Mareš
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
17. 3. 2023 10:07:30
Mám Google jako hlavní. Což je sice to samý, ale tak nějak sázím na to, že Google neumře. A když, tak to asi nebude ten největší problém v danou chvíli :D 
17. 3. 2023 10:07:30
https://webtrh.cz/diskuse/hlavni-email-na-free-serverech/#reply1514619
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
17. 3. 2023 10:42:17
Google neumře, ale může ti účet zabanovaný a to docela i snadno, jak vidím v okolí, hlavně když tam člověk má google drive, android a další služby, porušení podmínek jakékoliv služby může vést k blokaci. Kdysi to byl třeba Google+ a blokace za porušení podmínek (to někdy znamenalo dát odkaz, na kterém se následně objevil malware) nebo za to, že tě ostatní nahlásili, google drive zabanovaný za lechtivé fotky, což někdy může znamenat vyfotit mobilem ovoce a mít to sdílené s rodinou (ano, i tenhle případ jsem v práci řešili). Ano Google má svůj appeals form, ale pokud nebude vyřízen automaticky, čeká tě velice dlouhý elaborát.
Každá TLD a registrátor mají jinak zabezpečený převod domény a ne u všech to lze udělat pouze přes email, i to je může být kritérium pro správný výběr.
Strah z toho, že free email skončí mám, proto ho jako primární email nepoužívám, ale ten strach už mám také od počátků internetů a centrum.cz, atlas.cz, volny.cz tady je pořád a neskončili, je tedy pravděpodobné, že tady ještě nějakou dobu budou.
Nevím, co myslíš tím list vlastnictví, ale u řady registrátorů můžeš mít více přístupových údajů, více emailů, na kterých máš admin kontakt, přidej si tam další záložní.
Není dobrý nápad mít doménu xyz a mít jí zároveň registrovaný na email@xyz.cz, stačí jedna špatná konfigurace a jsi odstřižen. Ideálně je mít takové domény dvě a registrovat je křížem na sebe. Tak to používám já i o firmy, kde to řešíme. Jsem posedlý tím nemít nikde SPOF (single point of failure) a mít všude kde se dá nějakou zálohu nebo aspoň postup, co dělat.
17. 3. 2023 10:42:17
https://webtrh.cz/diskuse/hlavni-email-na-free-serverech/#reply1514618
Pavel Mareš
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
17. 3. 2023 11:00:18
Do určité míry souhlas. Mám vicero emailů hlavních. Pokud vím, že někde může bejt nedobrý obsah nebo by to mohlo vést zpětně a špatně, mám další alt. emaily čistě pro tohle a ty když umřou tak je mi to jedno.
Jakože úplně nevím, jak přesně chceš řešit to, že třeba klienti mají tvůj email, Google ti to zablokuje protože si splete jablko s něčím jiným. Vyjma teda toho, že si klienti (potažmo lidi okolo) budou pamatovat oba dva (nebo budeš psát do patičky oba dva).
A teď mě napadá, že už nějakou dobu řeším věci tak, že mám hlavní email, který jistí ty další. A až ty používám na věci. Takže v případně se dokážu ještě dostat kam potřebuji.
Ale upřímně, napadá mě plno způsobů jak i tvoje řešení padne a nic neuděláš. Typicky máš něco na jeden email. Dáš si tam jako email obnovy (pokud to ta služba neumí uděláš co?) svůj druhej.
Ale bez prvního se nepřihlásíš. Můžeš si jen obnovit heslo nebo na podpoře dokázat tímhle, že je to tvoje v případě potřeby.
Takže hezký a fajn, že tam máš dva emaily. Ale pokud podpora nebude reagovat nebo služba skončí, tak je šumák, že tam máš ještě druhej email.
Jasně, vyřeší to fakt, že na 1/2 služeb třeba budeš mít druhej email. Nepřijdeš o vše. Ale ...
17. 3. 2023 11:00:18
https://webtrh.cz/diskuse/hlavni-email-na-free-serverech/#reply1514617
Pavol-s
verified
rating uzivatele
17. 3. 2023 11:13:50
Primarne som pouzival gmail a postupne migrujem zakaznikov na privatny mail. Tj. pri otazke na mail nadiktujem novy a vacsinou to neriesia, ze ci som nemal aj gmail.
Neskor si nastavim automaticke preposielanie gmail -> privatny mail a budem odpovedat z neho a snad budu prichadzat odpovede na novy mail.
Je to misia na par rokov :-)
Plusy: domena je moja. Ak skolabuje, tak mail servery sa snazia opakovane dorucit mail. Ak mi ju hacknu, ukradnu etc, tak mozem ist na sud a rychlo dokazem, ze je moja. To u freemailu nehrozi.
Minus: musim si poriesit zalohy a sem tam sa stane, ze gmail odmietne prijat mail a sem tam sa dostane clvoek na blacklist, ale ked clovek nema newslettere, tak to hadam nehrozi. Ja poslem par mailov denne.
...raz som chcel prejst z weboveho gmailu na mailoveho klienta a napriek postupu od Googlu mi stale hlasil, ze sa niekto neopravnene prihlasil mojim heslom a nakoniec som mal ten ucet bloknuty pol roku. Usudil som, ze asi chce aby som bol stale prihlaseny do weboveho prehliadaca a mohli ma trackovat.
17. 3. 2023 11:13:50
https://webtrh.cz/diskuse/hlavni-email-na-free-serverech/#reply1514616
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
17. 3. 2023 11:50:14
Já ale nepsal, že mám dva freemaily a zadávám všude dvě adresy, to nedává smysl, tím se nic neřeší, to sám píšeš. Když si registruji doménu, je potřeba mít admin kontakt na jiné doméně, to jsem psal.
Na freemaily jsem nikdy moc nenasedl, byl jsem kdysi z provozňování pvních emailových serverů u nás a když jsem viděl, jak vlastně to je nespolehlivé a nikdo to neřeší, nevěřím tomu doteď, provozuji si svoji infrastrukturu od počátku sám a baví mě to, dokud mohu v případě problémů z nuly zprovoznit jiné MX servery nebo nastavit nové NSSETy, tak mi to nevadí, prostě to při problémech udělám a to jde, většina emailů příjde dodatečně, to mi stačí.
Používat pouze free email účet a mít na něm vše považuji za vysoké riziko, zejména pokud žiju v online světě a visí mi na to práce. Bohužel to je dost časté. U google není špatný jejich placený email, podmínky má jinak postavené, o porušení zásad nejprve informuje administrátora, data patří dané firmě a sám si můžeš rozhodnout jak na to zareaguješ, účty případně odbanovat atd. Je to trochu jistější.
17. 3. 2023 11:50:14
https://webtrh.cz/diskuse/hlavni-email-na-free-serverech/#reply1514615
kojot6
verified
rating uzivatele
17. 3. 2023 22:09:52
já po doporučení používám profiemail od seznamu, je zdarma a dá se navázat na vlastní doménu, beru to tak, že to řešení nemusím spravovat, a kdyby došlo k nějakým změnám, tak kopii emailů mám v outlooku a změnit poskytovatele je otázka změny MX záznamů.
Co se týká Google lock, to taky sleduji, trošku pro mě v mém oboru je i LinkedIn lock.
Ale nemůžeš se prostě pojistit proti všemu, zítra tě může srazit auto, no.
Jinak Google má službu Takeout, kdy ti připraví archiv všech dat co u nich máš a vyexportuje, jednou za rok to mám v kalendáři to expertuji. Stejně tak LinkedIn a další služby umožňují exporty.
To, že máš 2 emaily, tak snad ti nezablokují oba zároveň. Opravdu, to pak radši ani nejezdi autem, a nepřecházej chodník, zavři se doma a nevycházej, ale to zase zemřeš na infarkt kvůli životnímu stylu. Prostě rizika jsou, můžeš je minimalizovat, ale ne odstranit.
17. 3. 2023 22:09:52
https://webtrh.cz/diskuse/hlavni-email-na-free-serverech/#reply1514614
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit