Zadejte hledaný výraz...

Klient zrušil projekt krátce před dokončením

Michal Kuba
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
13. 3. 2023 21:36:04
Ahoj všem, 
prosím o radu či váš názor na věc a její řešení. 
Od minulého léta jsem pracoval na projektu. Na začátku si klient (nikoliv koncový, ale zprostředkovatel mezi mnou - programátorem - a koncovým vlastníkem projektu) nechal sepsat a podepsat smlouvu o dílo. Termínově to mělo dopadnout do podzimu, ale skrz postupné změny v zadání se to protahovalo a pak půl roku čekalo na frontend (já zařizoval čistě backend). 
V podobě 2 záloh jsem dostal zaplaceno cca 70%. To jsem dokončil zásadní backend úpravy. Poté několikaměsíční čekání na design a frontend, já tedy neměl dál co dělat. Během února se začaly věci hýbat, na přání klienta jsem ještě dělal nějaké úpravy backendu a napojoval postupně frontend (smluvně defacto chybělo jen napojit frontend na backend, dílčí úpravy jsem bral jako postupně objevené nedostatky v rámci testování a zpracovával je). 
Průběžné úpravy podle připomínek frontendistovi trvaly extrémně dlouho a tak se poslední měsíc a půl zase čekalo hlavně na něj. V tuto chvíli bych řekl že již dávno neplatilo žádné nezbytné dodržení smluvních termínů, podle mě smlouva sloužila hlavně v začátku jako pojistka hlavně pro něj, abych se se zálohou neztratil a neodpojil se. Chápu.
A tak koncovému klientovi došla trpělivost a řekl, že celý projekt končí. Pokud chápu dobře, tak koncový klient s tím nakonec neměl žádné výdaje, vše zatím platil zprostředkovatel. To opět není moje starost, jen pro nastínění té situace. 
No a já se se zprostředkovatelem bavil ohledně doplatku mně, jelikož já backendově fungoval i podle něj vlastně dobře a nebylo mojí vinou žádné průtahy. Ze zbylých tedy 30% z původní smlouvy mi bylo hned patrné, že zprostředkovatel nebude úplně asi chtít to doplácet, jelikož projekt byl ukončen a on jej tedy zadavateli neodevzdá. Tak jsem přišel rovnou s návrhem doplatku jen poloviny zbývající částky. Již jsem s ním realizoval další menší projekty kde nebyl problém a potenciálně bychom mohli spolupracovat na dalších věcech, tak jsem chtěl trochu vstřícněji poloviční doplatek. K tomu se zatím nemá, resp. stále nějaký verdikt odkládá s odkazem na frontendistu, který se mu neozývá - nejspíš by od něj možná chtěl zpět nějakou zálohu a to si zase myslím, že frontendista nebude nic chtít vracet, jelikož on i po obrovských zpožděních své věci dodal. 
Mě by tedy zajímalo, jak byste postupovali vy v rámci domáhání se nějakých peněz. Celého doplatku, poloviny, vzdát se toho? Díky! 
13. 3. 2023 21:36:04
https://webtrh.cz/diskuse/klient-zrusil-projekt-kratce-pred-dokoncenim/#reply1514454
No, buďme realisté, na ten doplatek máš hodně malou šanci, pokud to není smluvně vymahatelné. Troufám si tvrdit, že pokud jsi dostal 70% z té celkové sumy ještě před tím ukončením, tak jsi na tom ještě velmi dobře. Podle výše částky bych se asi rozmýšlel, zda to prostě nenechat být, protože s tím zprostředkovatelem chceš pracovat dál (už jsi s ním dělal a bylo to fajn) a nebo to přes mrtvoly vymáhat (a přijít teoreticky o dobrého partnera). Mě se jeví jako lepší varianta ta první. Ale taky se umím vžít do situace, že to nejsou malé peníze.
13. 3. 2023 21:50:51
https://webtrh.cz/diskuse/klient-zrusil-projekt-kratce-pred-dokoncenim/#reply1514453
lada1979
verified
rating uzivatele
13. 3. 2023 22:26:22
Postupovat podle smlouvy, bez ní to tu bude jen tlachání a nebo můžeme čekat na reakci Webtrh AI
13. 3. 2023 22:26:22
https://webtrh.cz/diskuse/klient-zrusil-projekt-kratce-pred-dokoncenim/#reply1514452
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
14. 3. 2023 08:23:05
Aspoň máš poučení, dát si na to pozor ve smlouvě do příště.
Někdo vždy musí nést riziko (klient, dodavatel, subdodavatel) a je vždy věcí dopředné dohody, jak se o něj podělíte. Paradoxně právě téhle odpovědností části smlouvy věnujeme nejvíce času.
Jak se zachovat záleží na tobě a na smlouvě, pokud chceš nadále spolupracovat, někdy se vyplatí na částku netlačit a přetavit to v budoucí výhodu, třeba vyšší odměnu na další projekty.
14. 3. 2023 08:23:05
https://webtrh.cz/diskuse/klient-zrusil-projekt-kratce-pred-dokoncenim/#reply1514451
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit