Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Malý příjem – začít podnikat?

Monikara
verified
rating uzivatele
2. 2. 2023 15:55:18
Ahoj, chodím sem už nějakou chvíli, ale až dnes jsem se odvážila zaregistrovat. Chtěla bych poprosit o radu.
Dokončila jsem školu a teď jsem měsíc na pracáku. Někdy před čtyřmi roky jsem založila menší web o zajímavém zboží pro holky. Na konci roku jsem tam naházela cz affil odkazy a za leden to vydělalo 15k. Teď v únoru to bude o něco slabší, počítám tak 11k. Pokud začnu psát 7-10 článků měsíčně + budovat odkazy a socky, tak by to mohlo už na konci roku za prosinec vydělat tak 20k. Přemýšlím nad tím, že bych šla od března jako osvč a platila bych si paušál 6000kč to myslím vychází. Zatím bydlím u rodičů, takže peníze nějak nepotřebuju.
1. Chtěla bych znát názor i vás ostatních, zda bych do toho měla jít?
2. Začínali jste podnikat podobně?
3. Je tu někdo, kdo začal podnikat tento rok? Že by mi poradil věci kolem, jak si vše vyřídit a rady do začátku.
Děkuji všem za odpověď
2. 2. 2023 15:55:18
https://webtrh.cz/diskuse/maly-prijem-zacit-podnikat/#reply1512692
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
2. 2. 2023 16:01:55
Já osobně, pokud by mě to bavilo, tak bych na začátku pracovního života klidně v rámci toho oboru šel někam na praxi, kde můžete nabrat zkušenosti a tohle co máte je naprosto super příjem navíc. Ať se váš rozhled hned na začátku nezúží pouze na tu jednu věc o které píšete, psaní článků. Vstupní bariéry malé, konkurence velká.
2. 2. 2023 16:01:55
https://webtrh.cz/diskuse/maly-prijem-zacit-podnikat/#reply1512691
Hitman1
verified
rating uzivatele
(38 hodnocení)
2. 2. 2023 17:51:18
Jestli to správně chápu, tak se rozhoduješ, zda začít podnikat "na plno", nebo si web nechat jako přivýdělek. Je otázkou jaké máš jiné možnosti. Začít s podnikáním, ať už na hlavní, nebo vedlejší činnost by jsi měla každopádně, roční obrat 180tis. už není úplně zanedbatelný. Jedná se o pravidelnou výdělečnou činnost, takže nějak ji vykázat musíš.
Pokud jsi po škole, může být fajn získat praxi v nějaké firmě a tohle mít jako vedlejšák (nicméně podnikání). Na druhou stranu, pokud bydlíš u rodičů, peníze nepotřebuješ a podnikání Tě baví, dokážeš se sama vzdělávat a posouvat dopředu, můžeš mezikrok s zaměstnáním jinde vynechat a rozjet na plno podnikání.
2. 2. 2023 17:51:18
https://webtrh.cz/diskuse/maly-prijem-zacit-podnikat/#reply1512690
lada1979
verified
rating uzivatele
2. 2. 2023 20:02:49
tak pokud ty peníze tak nějak nepotřebuješ jdi někde do práce nebo na stáž co by tě mohla posunout dále a podnikání si nech na vedlejšák než se to více rozjede. Udávané příjmy na hlavní činnost nejsou a nejsou ani zaručeny do budoucna. A nemohou ti hrozit za toto nějaké sankce ÚP, nebere se to jako přivýdělek?
2. 2. 2023 20:02:49
https://webtrh.cz/diskuse/maly-prijem-zacit-podnikat/#reply1512689
INTstudio
verified
rating uzivatele
(13 hodnocení)
3. 2. 2023 23:01:56
Dle mého názoru už teď bys podle zákona měla mít živnost. I přivýdělek z webu je soustavná činnost bez ohledu na zisk, kvůli které musíš živnost mít. 
3. 2. 2023 23:01:56
https://webtrh.cz/diskuse/maly-prijem-zacit-podnikat/#reply1512688
Mike Acler
verified
rating uzivatele
(18 hodnocení)
7. 2. 2023 20:01:20
Ne. 
Affiliate, který hází takový drobný, není podnikání. 
Nechej se někde zaměstnat a tohle si nech jako bokovku. 
7. 2. 2023 20:01:20
https://webtrh.cz/diskuse/maly-prijem-zacit-podnikat/#reply1512687
Martin S238
verified
rating uzivatele
8. 2. 2023 07:48:27
Začínal jsem dost podobně, i když už jsem měl v tu chvíli něco odpracováno jako zaměstnanec. Řekl bych, že dost záleží na Tobě a na tom, jak moc chceš podnikat a být nezávislá. Pokud peníze teď nepotřebuješ, tak můžeš zkusit na tom webu pracovat, případně založit ještě další jeden / dva podobné, věnovat se tomu a za půl roku / za rok uvidíš, jestli ti to dává smysl, nebo ne. Nebo se můžeš nechat zaměstnat + založit podnikání, které budeš mít jako vedlejší (pak ti sociální + zdravotní zaplatí zaměstanavatel). Podnikání budeš muset každopádně založit tak jako tak, ale neboj je to opravdu jednoduché- stačí zajít na živnostenký úřad a oni už tě nesměrují, kam musíš dál. Pak už jen sehnat nějakou účetní- ta ti případně vysvětlí co a jak ohledně fakturace...nicméně účetnictví bude u Tebe taky děsně jednoduché.
8. 2. 2023 07:48:27
https://webtrh.cz/diskuse/maly-prijem-zacit-podnikat/#reply1512686
Hatsumeika
verified
rating uzivatele
18. 2. 2023 16:24:38
Napsal INTstudio;1657848
Dle mého názoru už teď bys podle zákona měla mít živnost. I přivýdělek z webu je soustavná činnost bez ohledu na zisk, kvůli které musíš živnost mít. 
Jedna moc chytrá paní na Finančním úřadě v Praze ve ŠTěpánské ulici mi svého času povídalsa, že každá firma ve světě, která něco prodá do ČR nebo koupí sa vyveze z ČR nebo někde ve světě používá češtinu, tak povinně musí zisky z podnikání přiznávat v ČR. To byla moc chytrá paní, fakt jo.
Tak jsem se jí zeptal, jestli každá česká firma, která něco prodá do Anglie nebo používá angličtinu, musí zisky z podnikání zdaňovat v Anglii. Paní se nasrala a vyhodila mne. :)
---------- Příspěvek doplněn 18.02.2023 v 15:35 ----------
Monikara, kdysi jsem začínal podnikat v Česku. Také jsem psal články, ale odborné, do odborných časopisů. Celé mé podnikání vypadalo asi takto: psal jsem články, ty jsem posílal odborným časopisům, které je brali , tiskli je a platili mi. To mi zabralo tak 1/3 času. Ve druhé třetině času jsem řešil účetnictví, připravoval podklady pro účetní. Většinu peněz které jsem vydělal mi sebrala účetní. A poslední třetinu času jsem trávil chozením na úřady, kde úředníci si mne předvolávali a pořád chtěli, abych jim dokazoval to či ono. Peníze, které mi nesebrala účetní za její práci, mi sebrali úředníci, na daních. Po 8 letech, kdy jsem vlastně neměl žádný volný čas, mne to přestalo bavit. zavřel jsem firmu, odevzdal živnostenský list, odhlásil se na sociálce. Na finančním úřadě se rozčilovali, ptali se, koho si teď budou předvolávat... 
Založil jsem firmu v Londýně a pokračoval jsem v psaní mých článků. Zájem se zvýšil, Odměny se též zvýšili, nikdo si mne nepředvolával, účetnictví mne stálo pakatel, daně mám nižší než v česku a mám spoustu volného času.  Nejsem masochista a tak si nehodlám registrovat podnikání v zemi, kde vládnou byrokrati, kde si úředníci na podnikateli zvyšuijí vlastní ego a léčí vlastní duševní bolístky.
---------- Příspěvek doplněn 18.02.2023 v 15:57 ----------
Napsal Martin S;1658024
...Podnikání budeš muset každopádně založit tak jako tak, ale neboj je to opravdu jednoduché- stačí zajít na živnostenký úřad a oni už tě nesměrují, kam musíš dál. Pak už jen sehnat nějakou účetní- ta ti případně vysvětlí co a jak ohledně fakturace...nicméně účetnictví bude u Tebe taky děsně jednoduché.
Jo to oni na živnostenském ji nasměrují, to oni umí skvěle. Hlavně z ní vypáčit co možná nejvíce peněz na poplatcích za povolení všeho možného a kdejaké potvrzení.  Účetnictví bude mít jednoduché, ale účetní z ní vypáčí další peníze a přitom v Česku účetní přece za nic neručí. Za účetnictví ručí podnikatel. A také yu datavou schránku si musí platit. To aby si ji mohli úředníce rychle předvolávat, aby se nemudseoli obtěžovatr psát dopis. Stačí poslat prefabrkovaný mahl, že se má dostavit... Cha chááá
Něco Vám prozradím, jak to chodí v království za dalekými horami a vodami, kde všichni jsou podannými Jeho Veličenstva krále Charlese. Tak čtěte pozorně ovečky:
Firma se registruje přes internet, stojí to tak 1 libru, asi 30 Kč. Pošlete tam scan cestovního pasu a scan výpisu z banky, na kterém je Vaše adresa. A to je všechno. Za 2 dny máte firmu zaregistrovanou. Nezvednete zadek ze židle. A můžete podnikat. Živlnostenské  listy nejsou, ty zrušil jiný osvícený král , byl to Jiří V (tp V je římská číslice - pátý) někdy ve 30-tých letech minulého století. Vůbec nikomu se po nich nestýská. Prostě máte firmu a podnikejte v čem umíte. 
ÚIčetnictví... je elektronické, zdarma, pokud to umíte. Když ne, stojí Vás ročně pár tisíc Kč. Máte eshop? Automaticky bere platební karty, peníze jdou do banky a účty do účetnictví. Účetní systém sám vše přechroustá. Vymysleli to chytří lidé na Úřadu pro cla a daně. Něco nejasné? Napište jim majl, oni Vám  poradí. Ne jako v české demokracii, kde za týden na vás zvoní kontrola, ale poradí vám odborně, profesionálně, podle zákonů a zdarma. Píšete články?  Děláte weby, programujete? No proč ne ... A odkud že to děláte? Sedíte v lehátku na Ibize nebo na Bahamách nebo v horském hotelu ve Švýcarsku? To je přece Vaše věc, koho taková věc zajímá... Vyděláte si méně než 3 miliony Kč za rok? Tak to jste prťavá firmička s primitivním vyúčtováním, 
Ale běda, když bude švindlovat nebo dávat úplatky, Jo to bude fakt velký malér. Co se bude dít, zavolá Vám úředník z Úřadu pro cla a daně a zeptá se velmi slušně, zda jste nezapomenula zapsat nějaký příjem. Odpovíte mu, že se podíváte. Když chybičku opravíte, je to v pořádku. Běda, když budete zatloukat, Přijde Vám dopis, výměr pokuty. Když budete hodně švindlovat, přijde vám dopis od královského soudu. Jo to bude fakt blbý. Šidit Jeho Veličenstvo se nevyplatí. Ale když nebudete šidit, budete bohatí a české socky vám budou závidět. Protože ta česká závist, to je strašná nemoc.
18. 2. 2023 16:24:38
https://webtrh.cz/diskuse/maly-prijem-zacit-podnikat/#reply1512685
Martin S238
verified
rating uzivatele
18. 2. 2023 18:05:56
Hele ty jsi tady v ČR musel asi dostat strašně na budku :D Podnikám 6 let, na úřadu jsem byl naposledy někdy před 2 roky a to jen pár minut kvůli nějaké maličkosti. Účetní mě v případě OSVČ stojí ročně cca 8 tis a to jen proto, že jsem plátce DPH (kdybych nebyl, tak cca 2 tis). Takže asi tak ;)
18. 2. 2023 18:05:56
https://webtrh.cz/diskuse/maly-prijem-zacit-podnikat/#reply1512684
Napsal Martin S;1658473
Hele tobě tady v Česku musel někdo provést něco fakt strašného. Podnikám cca 6 let, na úřadu jsem byl naposledy někdy před 2 roky a to jen pár minut kvůli nějaké maličkosti. Účetní mě v případě OSVČ stojí ročně nějakých 8 tis a to jen proto, že jsem plátce DPH (kdybych nebyl, tak cca 2 tis). Takže asi tak ;)
Ber ho s rezervou. Ukáže se tady jednou za rok (asi protože má tolik toho volného času v té Anglii) a vypisuje tu tyhle bláboly ze starých pověstí českých.
18. 2. 2023 18:36:20
https://webtrh.cz/diskuse/maly-prijem-zacit-podnikat/#reply1512683
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit