Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Copywriteři máte uplatnění?

Psani12345
verified
rating uzivatele
3. 10. 2022 09:59:10
Dobrý den, 
měla bych dotaz na copywritery, který si vydělávají. 
Máte v dnešní době uplatnění a hodně nabídek? 
Já psala ještě donedávna docela dost, nabídky byly všude.
Poslední měsíce to u mě upadá, všude kde odepíšu tak to ztroskotá buď, že ani neodpoví ( i přesto, že reaguji na poptávku) a nebo když jim napíšete cenu i třeba 120 Kč, tak neodpoví také. 
Máte to tak taky? 
Popřípadě poradíte nějaké řešení? 
Děkuji za reakce.
3. 10. 2022 09:59:10
https://webtrh.cz/diskuse/copywriteri-mate-uplatneni/#reply1507728
Já, jako poptávající, tohle řeším přes platformu, kde mám vše pohromadě a zadávám poptávky celkem pravidelně.
3. 10. 2022 10:32:23
https://webtrh.cz/diskuse/copywriteri-mate-uplatneni/#reply1507727
Za sebe můžu říct, že mě přestalo bavit shánění klientů a celý ten proces domlouvání, čekání, až mě někdo bude potřebovat, handrkování se o cenu na úrovni studentské brigády. Vyřešila jsem to dvěma způsoby. V první řadě jsem rozšířila portfolio služeb, takže je práce hodně pestrá - vybírám si, co se mi chce dělat. A ve druhé řadě jsem se zanořila do vlastních projektů, kde své znalosti a schopnosti využiji s dlouhodobějším přínosem - zatímco u zakázky mi za text klient zaplatí a pak už z toho nic nemám, u "domácího" projektu z dobře odvedené práce člověk čerpá mnohem delší dobu.
3. 10. 2022 11:01:18
https://webtrh.cz/diskuse/copywriteri-mate-uplatneni/#reply1507726
altman.lukas
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
3. 10. 2022 11:52:38
Nechci, aby to znělo nějak „povýšeně“, ale pokud chci s někým spolupracovat, tak se mu snažím napsat vše podstatné, co by ho mělo a mohlo zajímat. Investuji alespoň několik minut a napíši zprávu, z níž mám dobrý pocit. Přesto tady na WT odpovídá zhruba tak 1/5 oslovených, ale jak kdy.
A teď přímo k vaší situaci: pokud mi napíšete tohle, re:
Dobrý den,
reaguji na nabídku, kterou jste zveřejnil.
Měla bych zájem o spolupráci redaktor.
Jestli platí nabídka, podáte mi blíží informace o nabízené pozici.
Děkuji
...co si z toho mám odnést? Už v inzerátech vypisuji základní podstatné informace, ale od vás jsem dostal jenom „mám zájem o spolupráci redaktor“ ...že asi vypadlo slovo chápu, ale mám vám do zprávy zkopírovat již napsaný text v inzerátu a doufat, že ho tentokrát přečtete? Přitom by stačilo odepsat:
Dobrý den,
mám zájem o pozici redaktora. Nějaké zkušenosti již mám a níže přikládám své reference.
Ráda bych psala o XX, ale baví mě i jiná témata, třeba XX.
Za 1 NS si představuji XX Kč. Do kanceláře bohužel docházet nemohu a ráda bych proto spolupracovala jako externí redaktorka.
Hezký den, XX
Z takové odpovědi bych se dozvěděl to nejpodstatnější a oslovil bych vás se zkušebním zadáním. Jakmile byste si práci vyzkoušela, pobavili bychom se o finančním ohodnocení, objemu práce a tématech článků.
Ale upřímně, pokud se vás musí zaměstnavatel doptávat na základní informace, tak to v něm budí pocit, že o práci buď nemáte opravdu zájem (a zřejmě posíláte šablonovitě těch pár řádků komukoliv, kdo psaní nabízí), anebo jste ani nečetla inzerát = o práci zjevně nemáte opravdu zájem.
Kdo chce psát, musí umět přijímat, třídit a předávat informace; pokud tohle člověk nedokáže, psaní pro něj není. Nebo alespoň ne u nás. Internet je plný paskvilu a osobně hledám lidi, co se umí nad textem i tématem samotným zamyslet a neberou to jenom jako „tak tu namlátím 5 000 znaků a mám za to pětistovku“.
Tolik takový můj feedback, snad vám to pomůže. Hezký den.
PS: Teď ještě koukám na nějaké základní chyby v textu, to potom nepůsobí vůbec dobře (ale chápu, jsme na fóru, tak na to třeba tak nedbáte...). Navíc když si ještě zpětně vaši odpověď pročítám, tak buď neumíte psát otázky, nebo mi dáváte rozkaz :D
A ještě dodám, že pokud redaktor odvádí dobrou práci (což asi platí pro každý obor), bude si ho klient držet. Lidí, co opravdu umí psát a nad prací přemýšlí, je málo, velmi málo. Z osobních zkušeností to mohu potvrdit. Klienty jsem hledal někdy 2,5 roku zpět, kdy jsem začínal dělat psaní na full time ...našel jsem 4, s nimiž spolupracuji dodnes (a každý mi zadává i další ze svých projektů, takže zdaleka nemám nouzi o práci, ale spíše o čas).
3. 10. 2022 11:52:38
https://webtrh.cz/diskuse/copywriteri-mate-uplatneni/#reply1507725
lada1979
verified
rating uzivatele
3. 10. 2022 12:05:28
Přesně! A tak by to mělo být i v jiných oborech.
3. 10. 2022 12:05:28
https://webtrh.cz/diskuse/copywriteri-mate-uplatneni/#reply1507724
David Musil
verified
rating uzivatele
(68 hodnocení)
3. 10. 2022 22:04:11
Budu mozna opakovat myslenky @altman.lukas, ale sam situaci vyhodnocuji tak, ze prvni dojem z reakce je pro me velmi podstatny. Pokud dostanu odpoved, ktera nekoresponduje se zadanim, je mi jasne, ze to bylo jen zkopirovane z predeslych reakci a pryc. Pokud jsou tam pomotana slova, spatne slovosledy, vim ze bych mel s dotycnym problem i v dalsi komunikaci a taky to leti pryc. Kdyz se nekdo zepta na zakladni zadani, ktere je pritom popsano v zadani poptavky, taky to leti pryc... Takze takhle za me vznikaji neodpovidani :)
3. 10. 2022 22:04:11
https://webtrh.cz/diskuse/copywriteri-mate-uplatneni/#reply1507723
Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
4. 10. 2022 08:44:31
Souhlasím s předřečníky, první dojem udělá hodně. Reakce ve stylu jak uvedl na příkladu Lukáš mne nechávají chladným. Když si zájemce o práci nedá tu práci, vložit do odpovědi trochu snahy, tak nemůže očekávat pozitivní reakci. 
Já když hledám někoho na psaní i přes WT mám dost reakci přes e-mail. A nejenom, že si spousta CW dá tu práci vypsat strukturovaně něco o sobě, ale poslední dobou mi přijde, že i dost lidí automaticky přikládá své CV.
To pak je obrovský rozdíl, když někdo napíše dva řádky a někdo jiný plnohodnotnou odpověď. 
4. 10. 2022 08:44:31
https://webtrh.cz/diskuse/copywriteri-mate-uplatneni/#reply1507722
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit