Zadejte hledaný výraz...

Hledání práce grafika

Filip Urbasek
verified
rating uzivatele
8. 5. 2021 21:55:57
Zdravím,
četl jsem si tu spoustu diskuzí a řekl jsem si, že bych se mohl zkusit taky zeptat. Vždy mě bavila grafika i kreslení, bohužel jsem se tím z osobních důvodů nemohl vyučit, ale jelikož mě můj obor ani práce vůbec nenaplňovali, tak jsem se rozhodl, že je na čase jít směrem, který mě bude bavit a budu moct být i ostatním ku prospěchu. Dělal jsem si kurzy, abych se naučil v programech jako je Photoshop, Illustrator atd., jelikož už několik let kreslím i na tabletu a dříve jsem animoval, tak práce v těchto programech pro mě nebyl nějaký problém. Udělal jsem si a stále si i dělám různé návrhy, bannery, illustrace apod., abych měl dostatek úkázek svých prací a abych se stále zlepšoval. Bohužel se mi nedaří najít v tomto směru práci a těch pár společnotní, které se mi za tu dobu ozvali mi po zadání úkolu nakonec napsali, že se rozhodli pro někoho jiného. Vím, že lidí co dnes dělá grafiku je spousta a že většina si vybere někoho se zkušeností a případně i školou v oboru, jen už si po té době říkám, jestli opravdu něco nedělám špatně a jestli bych neměl změnit třeba svůj přístup nebo způsob hledání. Omlouvám se za tak dlouhý dotaz, ale jestli to někdo dokázal dočíst až do konce, tak děkuji i předem za odpovědi.
8. 5. 2021 21:55:57
https://webtrh.cz/diskuse/hledani-prace-grafika/#reply1483784
Aveso
verified
rating uzivatele
8. 5. 2021 22:28:06
Škola v tomto oboru nehraje žádnou podstatnou roli (krom kontaktů), nikdo se na ni neptá. Začátky bývají hodně těžké, zvláště pokud hned jdete na volnou nohu. Můžete se zkusit účastnit různých grafických soutěží (třeba na topdesigner.cz), dají se tak získat zkušenosti ohledně pochopení zadání klientů i rozšířit portfolio. Cenově je sice drtivá většina soutěží značně podhodnocených, ale pro začátek alespoň něco.
8. 5. 2021 22:28:06
https://webtrh.cz/diskuse/hledani-prace-grafika/#reply1483783
Nějaké portfolio máš?
9. 5. 2021 00:27:33
https://webtrh.cz/diskuse/hledani-prace-grafika/#reply1483782
zkus i https://www.designturnaj.cz/
9. 5. 2021 06:44:07
https://webtrh.cz/diskuse/hledani-prace-grafika/#reply1483781
Vyučení nemám, nikdo se mě na ho neptal a živí mě to už přes 11 let. Sami se mi ozvali třeba i z Datartu, pro které jsem přes 4 roky externě tvořil velkou část newsletterů.
Oproti tobě jsem nikdy nezkoušel "hledat práci". Ani by mě to nenapadlo, nestrpím autoritu. Začínal jsem tady, ve webtrhových poptávkách grafiky. První rok jsem zkusil reagovat asi na stovku poptávek a klaply 2..
Další rok už to bylo lepší, pak jsem začal s grafickýma soutěžema, tam to bylo ještě lepší, nasbíral jsem portfolio a pak už se začali klienti ozývat sami. A sám jsem aktivně dělal vše pro to, abych byl co nejlépe dohledatelný a aby klienti chodili za mnou a ne naopak.
Hlavní je být vidět. Měj web na své doméně, měj tam svoje práce a kontakt. Přidej se do různých katalogů (ceskygrafik, chcigrafika), buď aktivní v komunitě grafiků (třeba na FB), pravidelně někde (nenuceně) ukazuj svoji práci (třeba si žádej zpětnou vazbu), měj svou fanpage (FB/IG) kde postuj svou práci + svůj pohled / návody / články atd.
Pak už si tě časem někdo všimne. Ale rozhodně je dobrý se i nějak odlišit – přístupem, stylem webu, stylem tvorby.. zkrátka vynikni.
Pokud ti to pomůže, nějaké tipy najdeš v mojí mindmapě: http://vachudatomas.cz/mindmapa.png
Nebo možná něco pochytíš z mé přednášky o tom, jak ke mně chodí poptávky: https://www.youtube.com/watch?v=7_DDc_gAfWA
A taky popřemýšlej o tom, jestli není problém v tom, že jsi generalista a ne specialista. Na začátku doporučuju dělat vše co jde, dokud se nevyprofiluješ, ale dnes je konkurence větší než když jsem začínal, takže možná to chce se specializovat dříve. Kdyžtak jsem o tom tématu napsal článek: https://logotvurce.cz/specializace/
Každopádně držím palce. ;)
19. 5. 2021 18:15:47
https://webtrh.cz/diskuse/hledani-prace-grafika/#reply1483780
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit