Zadejte hledaný výraz...

2 sítě na jedno propojení

Ivos
verified
rating uzivatele
5. 5. 2021 20:51:57
Zdravím, mam připojení upc. Potřeboval bych Z toho udělat 2 sítě: 1 wifi a 1 lan. Wifi je pro zákazníky a potřeboval bych je mít od sebe vzájemně oddělené.
Aby se nešlo dostat z jedné do druhé.
Mohl by někdo poradit i jaký HW na to máte?
Děkuji
5. 5. 2021 20:51:57
https://webtrh.cz/diskuse/2-site-na-jedno-propojeni/#reply1483638
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
5. 5. 2021 22:44:11
rozpočet? Počet zákazníků? Důvod oddělení? Velikost prostoru, který chceš pokrýt?
Možností je celá řada.
1) Routery od UPC (těch pár co jsem viděl), mají v administraci funkci "Veřejná síť", to vytvoří druhou wi-fi s vlastním název a heslem, která je oddělená a nelze z ní komunikovat jinak než do internetu, nevidí ostatní zařízení. Není to ale asi moc používaná věc a už tam měli pár nefunkční, záleží také na typu modemu, který máš, může to ale v základu dobře fungovat.
2) nechceš to technicky řešit? Kup skoro jakýkoliv slušný wifi router (mikrotik, tplink atd., teda kromě ubiquity, ty ne), připoj ho do toho modemu a nastav na něm wifi síť a nech výchozí nastavení na dhcp, tím ti vznikne nová oddělená síť za natem, na internet vidí, do zbytku tvé sítě nikoliv. Pak je také vhodné přepnout router do stavu, kdy jednotliví wifi klienti na sebe nevidí, to většinou bývá snadné nastavení.
3) kup si solidnější router (mikrotik, tplink, cisco atd.), ten model od upc přepni do bridge modu, nech routování a správu IP sítě na novém routeru a tam nastav oddělenou wifi síť a zabezpečení. Je to cesta, kterou bych šel já, ale je technicky náročná a bez pomoci to nejspíš neuděláš
5. 5. 2021 22:44:11
https://webtrh.cz/diskuse/2-site-na-jedno-propojeni/#reply1483637
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit