Zadejte hledaný výraz...

Migrace dat na Synology NAS serveru, kde jsou dva šuplíky na disky – prosba o radu.)

VM
verified
rating uzivatele
29. 4. 2021 16:07:03
Dobrý den,
Mám dotaz, je tu někdo, kdo se fakt dobře vyzná v nastavení NAS serveru od Synology?
Zkouším se prokousat návody, ale přijdou mi zbytečně složité… Řeknu narovinu, potřebuji navýšit kapacitu ve svém NAS, chci koupit dva stejné vetší disky, protože na původních dohází místo. Bohužel tím že nemám již volnou kapacitu boxu pro přidaní dalších disků, ale mohu mít ve slotech jen dva disky které teď jsou plné ty rámečky. Pro další disk tím, že na jednom jsou data na druhém nastavené klasické „zrcadlení“ pro zálohu. Agenda Disk 1 původní – DP1, Disk 2 – zrcadlo disku 1 DP2Z – nové. Hledám tedy nejlepší způsob, jaký bude nejvíc easy pro výměnu disku a „přetažení“ dat. Nevím, jak moc chytrá tyto nastavení NAS disků jsou. Popíšu způsob, jaký mě napadl. Pokud za zálohuji veškerá nastavení NAS, zálohu si vložím na disk v PC, pak vyndám první disk, na kterém jsou data a nechám jen zrcadlený disk s původními daty, vložím nový čistý disk, který si NAS nakonfiguruje na úplně čisty disk, dále vložím zálohu konfigurace původního disku s daty, je šance že z původního druhého zrcadleného disku se mi natahané kopie všech dat z toho zrcadla, na nový disk, který bude mít jen větší kapacitu oproti tomu původnímu. Kdyby to takto fungovalo, takto byla by to značka ideál :D Po nahráti dat ze zrcadla na nový disk větší, bych jen vyměnil ten zrcadlový za nový čistý, který by si systém mel nakonfigurovat a tedy z nového většího kde by byly už data by zase vytvořil na novém přízném zrcadle bitovou kopii disku jedna :D Způsob mě zdá se složitější přijde mi vyndat oba původní disky , vložit nové disky, nechat NAS nakonfigurovat oba nové disky jako nové, nahrát z původního jen konfiguraci, vzít redukci přes kterou přepojím původní NAS disk přes USB a ručně překopírovat x TB dat ručně tedy? Případně nějaké softy na klonovaní disků což se mi taky úplně nechce ale když nepůjde jinak. Kdyby byl ochotný mi někdo pomoc poradit má zkušenost Synology NAS jak je na tuto migraci nakonfigurovat budu rád. Prosím klidně do PM vzkaz s kontaktem ideálně telefonem a zavolat si. Ke konfiguraci toho NAS nebo za názor do fóra od někoho kdo s takovou „migrací“ má zkušenost a co by doporučil zvolit za způsob, nejlepší časově efektivní.) Děkuji moc předem všem.
29. 4. 2021 16:07:03
https://webtrh.cz/diskuse/migrace-dat-na-synology-nas-serveru-kde-jsou-dva-supliky-na-disky-prosba-o-radu/#reply1483309
HonzaIT
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
29. 4. 2021 16:44:08
Tak podobně bych to dělal sám, ale výhoda je mít po ruce ještě jeden NAS a rychlé propojení třeba 10Gbps, pak je vše rychlé.
Mám NAS Qnap a také jsem již přemýšlel o upgrade HDD, taktéž 2 sloty.
Mnohem lepší je přejít na nový NAS :)
Zálohování a obnovení | Synology Inc.
Synology – obnova dat z poškozeného pole RAID pomocí počítače – LUNUX.NET
---------- Příspěvek doplněn 29.04.2021 v 16:58 ----------
Pokud se připojí celý HDD v PC se systémem Ubuntu, tak lze snadno a rychle zálohovat všechna data.
Co použít klasický Acronis a udělat klon starého disku na nový, proporcionálně rozdělený, to by nemělo systému vadit, stejná struktura oddílů.
Nebo prostě vytvořit nový systém v NASu a obnovit pouze nastavení a všechna data ručně překopírovat v PC.
Čím více nad tím přemýšlím, tím více variant je, otázka, která je nejlepší.
Vlastně ani chcípnutí NASu není problém v případě připojení HDD do PC s Ubuntem :)
Je hodně možností, jen si vybrat tu co zabere nejméně času, zkusil bych Acronis nebo jiný klonovací SW.
29. 4. 2021 16:44:08
https://webtrh.cz/diskuse/migrace-dat-na-synology-nas-serveru-kde-jsou-dva-supliky-na-disky-prosba-o-radu/#reply1483308
VM
verified
rating uzivatele
29. 4. 2021 17:20:03
Furt mi vrtá hlavou jedna věc. Disk 2 jako zdcadlo - když vložím nový disk 1 nastavim jako nový nahraju tam konfiguraci z původního, nemá Synology, neříkejte mi že by přes nějaký soft a tlačítko neuměl na ze zrcadla nahrát ty data na nový disk a vytvořit kopii ? Pak by už easy stačilo vyměnit jen druhy nový disk a nechat ho nastavit zase jako zrcadlo … Jen nikde v tom jejich návodu nemůžu najít, mají návody jak pro jaderný inženýry…. Leží mi furt v hlavě ze by nebyla v tom Synologycku appka na tohle, jen se mi nedaří ji najít která by tohle mohla umět a nechce se mi stahovat a zkoušet vše, proto jsem spoléhal ze tu někdo řešil ;) Napíše vyměníš disk s daty za nový čistý, das konfiguraci jako nový, pak nahrajes setup disku na nový čistý a otevres ….. Das restore backu- up disku Mirror a data šup copy na nový disk a vyřešeno. Starý zrcadlo po dokončení kopie dat na nový větší disk vyndas das nový disk který nastavis jako zrcadlo a on ti zase z nového disku už z daty vytvoří obraz na ten zrcadlový a jede se dal jen s větší kapacitou novych disku …. Neříkejte ze je synology takový hlupáček aby tohle neuměl ;) Jen vedet přes kterou appku tak easy, vždyť od toho by tam to zrcadlo mělo byt ne? V případě prvního gone.. By měl nahodit ten druhy ? Nebo ne ? Nebo je jen obrazová kopie dat a neslouží jako záloha když jeden klekne ? Nejsme HW a infrak, proto uvítám radu od zkušenějších s migraci ;)
29. 4. 2021 17:20:03
https://webtrh.cz/diskuse/migrace-dat-na-synology-nas-serveru-kde-jsou-dva-supliky-na-disky-prosba-o-radu/#reply1483307
Roman Müller
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
29. 4. 2021 18:41:04
Co za model a verzi DSM tam je?
Jinak pokud máš aktuálně například 2x 1TB disky v zrcadlu, tak stačí Synology vypnout, jeden disk vyndat, dát tam větší -> tradá běží rebuild. Jakmile doběhne, tak to samé s druhým diskem. Jakmile doběhne komplet rebuild pole tak Synology automaticky roztáhne svazek přes celou velikost.
Nehledej v tom vědu, Synology je fakt clever mašina :-)
29. 4. 2021 18:41:04
https://webtrh.cz/diskuse/migrace-dat-na-synology-nas-serveru-kde-jsou-dva-supliky-na-disky-prosba-o-radu/#reply1483306
VM
verified
rating uzivatele
29. 4. 2021 19:41:21
DS218play
DSM - 6.2.4- 25556
Jdu ze 2 x 3 TB na 2 x 10 TB …
No logicky si říkám ze by to melo jít ale, než se do této akce pustím chci si být jisty ze mi to ze zrcadla až vymenim hlavní disk na tom 3 TB nabídne natáhnout na ten 10TB a já až vymenim zrcadlo tak si jen vytvoří znova zrcadlo nové na te druhé nové 10 TB… To by byl
idela stav … Proto zkouším zda s tím už ma někdo zkušenost a zkoušel to tímto způsobem ? ;)
29. 4. 2021 19:41:21
https://webtrh.cz/diskuse/migrace-dat-na-synology-nas-serveru-kde-jsou-dva-supliky-na-disky-prosba-o-radu/#reply1483305
Roman Müller
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
29. 4. 2021 20:42:25
Cajk, neboj se toho. Měl jsem ještě do nedávna pod stolem DS216se s 6.x DSM a chovalo se to jak jsem popsal výše.
Normálně ho vypni, jeden disk vyndej, místo něj dej větší a Synology zapni. Po přihlášení do adminu uvidíš že pole v degradovaném stavu a probíhá obnova. V závislosti na velikosti disku pojede XX času. Jakmile to dojede a Synology bude hlásit, že pole je už OK tak postup opakuj s druhým diskem. Jakmile dojede komplet oprava pole s druhým novým diskem tak Synology automaticky rozšíří oddíl.
Není potřeba nad tím laborovat a cokoliv vymýšlet. Pro případ že by se to vydrbalo ti v ruce furt zůstává disk číslo 1, který bude obsahovat komplet původní konfiguraci a data.
29. 4. 2021 20:42:25
https://webtrh.cz/diskuse/migrace-dat-na-synology-nas-serveru-kde-jsou-dva-supliky-na-disky-prosba-o-radu/#reply1483304
HonzaIT
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
29. 4. 2021 22:52:25
Tak pokud udělá zrcadlo s tím, že po druhé výměně změní velikost, tak OK, většinou u RAID pole platí, že nový nesmí být menší, ale původní velikost zůstává zachována.
29. 4. 2021 22:52:25
https://webtrh.cz/diskuse/migrace-dat-na-synology-nas-serveru-kde-jsou-dva-supliky-na-disky-prosba-o-radu/#reply1483303
Roman Müller
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
29. 4. 2021 22:57:33
Z vlastní zkušenosti výše popsaný postup mi fungoval na DS216. Proti tomu jsem měnil v nějakém QNAPu rok 2012-13 dva disky za větší a tam proběhl jen rebuild pole, ale automaticky to neroztahlo oddíl. Bylo potřeba to popošťouchnout přes ssh.
29. 4. 2021 22:57:33
https://webtrh.cz/diskuse/migrace-dat-na-synology-nas-serveru-kde-jsou-dva-supliky-na-disky-prosba-o-radu/#reply1483302
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit