Zadejte hledaný výraz...

Je dnes startup uz prezitok na presytenom trhu?

node
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
21. 9. 2020 20:25:59
S kamosom sme taky tvorivi a casto sa bavime o nejakych projektoch ktore robime(kazdy svoje) a vzdy dufame ze sa zadari a nieco z toho bude($€Ł). Ale po mnohych rokoch v IT a roznych projektoch mam uz taky pocit ze dnes nieco rozbehnut na zelenej luke(ie. bez milionovych investicii), ako jednotlivec alebo miniaturny tim ludi bez financii, len s casom a znalostami, je uz zrejme nemozne a je to taky prezitok z rannych dob internetu.
Ono totiz ide o to ze dnes uz vsetko co mohlo byt spravene bolo a kazdy druh sluzby/produktuu ma svojich solidnych hracov na trhu a uchmatnut si kusok trhu je dnes uz prakticky nemozne. Uz to nie je ako v 2000's kedy este ficali php nuke a wordpress, drupal, phpbb,... boli v plienkach a ecommerce platofrmy este ani neboli. Vtedy mohol clovek naozaj sadnut za pc a nieco rozbehnut(vid paypal, ebay amazon)...a tak vzniklo plno uspesnych projektov ktore dnes mame. Napriklad to spomenute ecommerce, mame tu shopsys a shoptet napriklad, a to len u nas.
No a dnes ked chce clovek financne uspiet tak skratka nema na vyber a musi prist s niecim novym, nemoze uz priniest nic co existuje pretoze nebude schopny ponuknut lepsie podmienky zakaznikom a vybudovat si tak zakaznicku zakladnu.
No lenze problem je, ze dnes mnoho firiem nabieha do vsetkeho noveho, i ked to casto ide mimo ich hlavneho biznisu, len aby si zvysili poveodmie o znacke(a tym aj hodnotu akcii, napriklad), ale hlavne aby tym zabranili vnizku akejolvek konkurencii...plus daju casto mnoho veci ako opensource na github.
Casto tak aj ponukaju sluzby zdarma a skratka tomu sa neda konkurovat. Ak by vznikla konkurencia ktora ma za sebou firmu s peniazmi tak by takato sluzba musela byt tiez zdarma, inak by zakazici nemali dovod prejst, lenze robit to zdarma sa skratka neoplati nikomu kto pride po prvych par hracoch. Naopak, ak by za tym bol jendotlivec/tim bez penazi tak bez spoplatnenia by do toho ist nemohli a znovu je tu problem ze ked to ma zakaznik zdarma tak predsa nepojde inde kde musi platit.
Takze mam taky pocit ze dnes uz tie velke firmy skratka ten trh kompletne presytili a dnes ak clovek nema obrovsky balik penazi a tim skusenoich ludi za sebou a inovativny napad tak absolutne nema sancu prerazit a skratka si myslim, ze ako zlatokopy na Aljaske po skonceni zlatej horucky, uz dnes jednotlivci nemaju absolutne sancu prist s niecim novym, ziskat poveodmie, spoplatnit to a zarobit, pretoze ich hned zablokuje nejaka velka firma ktora to do roka postavi a da to ludom zdarma, v lepsom priapde kupi nejaky projekt s nabehom na nieco nove a svojou velkostou tak potom aj tak pokryje cely trh.
Tak reku ze ako vnimaju situaciu tunajsi okoloiduci... :)
21. 9. 2020 20:25:59
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464020
alex93
verified
rating uzivatele
(70 hodnocení)
21. 9. 2020 21:01:44
Počkej za takových 20-30 let 🤣🤣🤣 Si brzo stěžuješ 👌
Zlaté devadesátky jsou už hold nenávrátně pryč... 😪
21. 9. 2020 21:01:44
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464019
filihole
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
21. 9. 2020 21:19:24
je to na prd, nic nefunguje
21. 9. 2020 21:19:24
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464018
Startup mi přijde, že už lidi vnímají trochu jako sprosté slovo :-D Ty roky, kdy to bylo moderní jsou možná pryč. Alespoň to tak vnímám ze svého okolí.
Prostor tu pořád je, jasně že o dost menší než třeba před deseti lety. Můžeš pomalu růst a žít i vedle nějakýho molochu, pokud si teda nevybereš zrovna sociální síť, pro kterou potřebuješ mít nějakou velkou základnu lidí, živit to inzercí a tak podobně. Ale třeba v herním vývoji, kde se pohybuju to funguje tak, že roky si děláš ten svůj "startup" po večerech, o víkendech, o dovolené nebo o pauze na oběd. Nikdo, kdo jako jednotlivec vytvořil něco co pak neslo profit, neměl od startu nějakou monetizaci. Prostě do toho investovali svůj čas a vydělávali v normálním jobu. Tím si zajistíš, že u toho nechcípneš hlady. Když pak najdeš dalších 5 lidí (koder, grafik, markeťák a další), kteří mají stejnou vizi a nevadí jim několik let vyvíjet něco, co se zatím samo neuživí, máš tak trochu vyhráno.
Myslím, že ty děláš tu streamovací platformu. chceš vytvořit něco jako je Twitch. To je zrovna obor, kde máš možnost trochu prorazit. I takovej twitch, kterej má skoro monopol na herní streamování (když pominu asijskej trh, kterej je mimo moje chápání, svou velikostí), má těžký mouchy a svoje problémy. Vždycky to jde udělat líp. Ale taky se můžeš několik let něčemu věnovat, vymyslet geniální a optimalizovanou platformu, která umí pracovat s PC, mobily, konzolemi a chytrými televizemi a pak ji prostě prodat jednomu z těch molochů a do konce života se mít jako král a dělat na něčem novým.
21. 9. 2020 21:22:08
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464017
eyoon
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
21. 9. 2020 22:11:57
Pripojím sa svojím skromným názorom. Myslím si že ano, je to vypredané, ale... Nájsť niečo nové, ako si spomenul PayPal, E-bay a pod. sú veci, ktoré si ani vtedy ľudia nevedeli predstaviť, preto musí byť niečo nové, čo si nevieme predstaviť ani teraz a ešte to nie je. Podla mňa vynález Paypalu bol v onej dobe podobné, akoby napr. teraz dokážeš zaplatiť s DNA alebo podobná uletovina.
Je to sci-fi, ale to bol vtedy aj PayPal, rovnako ihneď komentár na toto je že je lahšie spraviť paypal ako platenie s DNA, ale ani vtedy sa ten paypal nepostavil na programovaní ako poznáme dnes.
Určite sa najde niekto, kto mi toto vyvráti, ale to je môj pohľad a prispevok k teme, mozno aspon trošku optimistickejší :))
21. 9. 2020 22:11:57
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464016
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
21. 9. 2020 22:29:45
Startup je jen nové pojmenovaní pro začínající firmu. Ta se bez kontaktů a obchodního umu buduje strašně těžko, většina z nich skončí brzy. Někdo prostě musí chodit a mluvit s lidmi. Ze sklepa se blbě buduje byznys a není to pro každého. Tvůj produkt musí někdo chtít.
Všechny ty velké české startupy měly v čele hodně schopné obchodníky a idea makery (Jakub Nešetřil, Honza Řežáb, Tomáš Čupr, Oliver Dlouhý a další). Pak člověk má tendenci se s nimi srovnávat.
Prostoru je na trhu pořád dost, nejsem dobrý obchodník a product maker, ale rozumím technice, místo vymýšlení produktů je raději stavím.
Nových firem vzniká pořád hodně, jen letos v mém okolí: Kamarádi budují firmu s drony na mapování zemědělských ploch a optimalizaci nákladů, mají dva drony a plnou frontu zakázek. Další si koupili ultra rychlou kameru a točí záběry pro potravinářské firmy do reklam. Jiní dělají produkt na sběr logů a automatické řízení rizik v IT. U všeho ale byl dříve potenciální zákazník než produkt, ten pak se vařil na koleni. Dělat něco o co nemá nikdo zájem je utopie.
21. 9. 2020 22:29:45
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464015
To si rikam taky a pak vidim dalsi a dalsi novy sluzby (vetsinou absolutne nechapu, proc je pouzivat) do kterych investori sypou miliony babek.
21. 9. 2020 23:10:24
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464014
arsenik1
verified
rating uzivatele
(14 hodnocení)
21. 9. 2020 23:46:11
Vsetko je uz asi vymyslene, ale keby si spravil nejaky prac portal, je tu fb in a profesia furt existuje, a terax sm videl ze typek hlada spolecnika na sazky poradenstvi ty vole
21. 9. 2020 23:46:11
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464013
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
22. 9. 2020 08:59:30
Ja souhlasim, ze je uz slozitejsi hledat příležitosti, ale nesouhlasim ze by to neslo, zaprve vzdycky jde neco udelat lip nebo inovatorsky s nejakym potencialem na pomaly ale jisty rust. A zadruhe, porad se da najit nejaky problem ktery nekdo jeste nevyresil vubec nebo ne uplne dobre. Jasne, pred dvaceti lety když to vsechno zacinalo tech prilezitosti bylo vic, ale kolik projektu z te doby vlastne realne dneska funguje? Trh se porad transformuje, nove zajimave veci porad vznikaji a ne vzdy za tim stoji miliony v kapse. Jen si clovek musi uvedomit, ze je to jako v kazdem podnikani, je vcelku normalni ze to nevyjde, opravdu hodne uspeje mensina a svoji roli hraje do nejaky miry i stesti.
22. 9. 2020 08:59:30
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464012
Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
22. 9. 2020 10:10:21
V každé generaci určitá skupina opakuje že vše podstatné je vymyšlené a nedá se s ničím uspět. A vždy se nakonec něco vymyslí nového. Apropo já si rozhodně nemyslím, že něco nové je zákonitě cesta k úspěchu. Ano, nemáš na začátku konkurenci, ale na druhou stranu musíš evangelizovat trh, což je v dnešní marketingově přehlušené době sakra drahé.
22. 9. 2020 10:10:21
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464011
kiwi28
verified
rating uzivatele
23. 9. 2020 10:57:12
Hele, dlouho jsem měl tyhle negativní myšlenky, a teď mám kolem sebe takových příležitostí, že je ani nestíhám všechny chytat, a to spím 5 hodin denně.
Ono příležitostí je hromada, jen je spousta lidí nevidí. Obecně často u lidí vidím jakési žití v minulosti, když zkoušíš techniky co fungovali před 15 lety dnes, tak je jasné, že to prostě nefunguje.
Pokud chceš v něčem začít, musíš se vést na trendu. Furt vidím, že lidi naprogramují web v php, typickej CRUD, programují ho rok, a pak čekaj jak se zaregistruje 100.000 lidí, a oni vydělaj milióny, tos možná mohl udělat před 25 lety, dnes stěží.
Tihle lidé co si stěžují nevidím, že by zatančili s holkama video na TikToku, nebo udělali Serverless aplikaci v AWS či Azure. Chybí tam marketingové uvažování, lidi chtějí buďto prachy, sex nebo zdraví, pokud tvůj produkt nějakým způsobem nezapadne do těchto kategorií, tak úspěch moc nečekej.
Dneska když se něco buduje, tak je třeba získat nejdříve pozornost, a pak vytvářet produkt. Prostě hirovat po jednotlivcích, sehnat prvních 10-20 lidí co zajímáš, uspořádat nějaké setkání, něco nabídnout nějakou hodnotu, a postupně to rozšiřovat. Je to normální dlouhodobá tvrdá práce, kde si furt musíš uvědomovat, že tady nejde o použití nejnovějšího php frameworku, ale primárně o lidi.
Dneska je hromada příležitostí, zrovna řeším jeden svůj projekt, lidi jsem hiroval ve facebookové skupině přes stránku na webnode, co jsem vytvořil za 20 minut, naopak je to velmi snadné, jen už to vlastně moc není o technologiích. Pokud už dneska řešíš technologie, tak vše spíše skládáš jako takové lego, abys vytvořil produkt.
Furt na trhu vidím spoustu lidí, co jdou z jobu, a chtěj něco programovat. Úplně jim uniká uvažování jejich zákazníků, oni prostě chtějí programovat a řešit nový framework nebo styl odsazování řádků, přičemž jim nedochází, že zákazník by spíš ocenil youtube video kde vysvětlují kvality svého produktu při volném pádu z letadla.
Osobně jsem to měl hodně dlouho podobně, je to prostě mindset. Je to o tom naučit se vést na trendech, být prostě vždy první, je tam vždy jisté riziko, ale když se to sečte, tak značně častěji vyděláš než proděláš. Konkurence zas tak tvrdá není, většina konkurence je připosraná a jde za jistotami, tolik lidí co udává směr zas není.
23. 9. 2020 10:57:12
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464010
PSwork
verified
rating uzivatele
24. 9. 2020 22:51:45
Napsal node;1598064
dnes uz vsetko co mohlo byt spravene bolo a kazdy druh sluzby/produktuu ma svojich solidnych hracov na trhu
o tom hluboce pochybuji
Napsal node;1598064
dnes ked chce clovek financne uspiet tak skratka nema na vyber a musi prist s niecim novym, nemoze uz priniest nic co existuje
souhlas, anebo pospojovat částečně už existující věci dohromady takovým způsobem, jak to ještě nikdo neudělal ;)
Napsal node;1598064
znovu je tu problem ze ked to ma zakaznik zdarma tak predsa nepojde inde kde musi platit.
no protože to co má zákazník zdarma, nemůže být ta samá věc/služba která by ani jinak než za peníze fungovat nemohla ;)
Napsal node;1598064
dnes uz tie velke firmy skratka ten trh kompletne presytili
určitě nepřesytili, akorát přijít na to proč tomu tak je ;)
Napsal node;1598064
dnes jednotlivci nemaju absolutne sancu prist s niecim novym, ziskat poveodmie, spoplatnit to a zarobit, pretoze ich hned zablokuje nejaka velka firma ktora to do roka postavi a da to ludom zdarma
to je diskutabilní, totiž existují i takové služby, které nelze nabízet zdarma, ledaže by se jednalo o charitu ;)
Napsal node;1598064
v lepsom priapde kupi nejaky projekt s nabehom na nieco nove a svojou velkostou tak potom aj tak pokryje cely trh.
když koupí, tak je všechno v pořádku, horší by bylo kdyby čmajzla, nebo okopírovala bez nároku na odškodné :)
24. 9. 2020 22:51:45
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464009
Karel Skocdopole
verified
rating uzivatele
25. 9. 2020 21:05:22
Naopak. Situace je v současnosti taková, že projektů je mnohem víc, než kapacita programátorů.
Kromě toho i roky zaběhnutá služba může ze dne na den něco podělat a lidi jim masově odejdou.
Vždycky se dá něco udělat líp, ale taky hůř. Vidím to neustále, kdy funkční službu/program/produkt někdo poslal ke dnu. Někdy úmyslně, někdy se to zkrátka nepovedlo.
spoluzaci.cz - roky funkční, ze dne na den konec
windows mobile - udělali funkční produkt s vlastním os, kterej narozdíl od androidu fakt fungoval dobře, a najednou konec
mbank.cz - bylo to normální funkční bankovnictví - pak udělali nové, hezčí a nešlo ani zadávat platby, takže masový odliv lidí, museli zrušit fórum, kde lidi řešili problémy, po x letech stále bugy, ui/ux naprd
novinky.cz - spousta lidí tam chodí kvůli komentářům - ty postupně podělali tak, aby tam radši nikdo nic nepsal, tedy nulová snaha vytvořit nějakou komunitu a udržet tam lidi déle
badoo.com - když ho koupil facebook, tak automaticky začali propojovat profily dle vaší fotky(zřejmě) a denně vám nabízeli nějaké věci s lidma, které máte na fb(ať už přátele nebo z byznysu) - tzn. z částečně anonymní seznamky se najednou stala veřejná, nemožnost vypnout, takže smazání účtu
Naproti tomu třeba csfd.cz tuhle chybu nikdy neudělá - od začátku nefunguje v komentářích odřádkování, vývoj zastaven v roce 2001, ale na supr káru to stačí, takže není co řešit :)
V momentě, kdy takový produkt skončí, tak se znovu rozdávají karty.
Poslední velká věc, co se nedávno objevila na trhu, je třeba Discord. Kdyby mě to napadlo, tak jsem to taky udělal, ale nenapadlo a to jsem věděl, že situace s voice serverama a komunikací pro hráče je dlouhodobě naprd a tohle tu prostě chybělo.
I když nějakej korporát udělá kopii něčeho, může nabídnout maximálně jednu variantu a ta nemusí vyhovovat všem.
25. 9. 2020 21:05:22
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464008
Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
26. 9. 2020 12:16:52
Napsal Karel Skočdopole;1598496
badoo.com - když ho koupil facebook, tak automaticky začali propojovat profily dle vaší fotky(zřejmě) a denně vám nabízeli nějaké věci s lidma, které máte na fb(ať už přátele nebo z byznysu) - tzn. z částečně anonymní seznamky se najednou stala veřejná, nemožnost vypnout, takže smazání účtu
/QUOTE]
Technická - Badoo nepatří Facebooku
26. 9. 2020 12:16:52
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464007
Karel Skocdopole
verified
rating uzivatele
28. 9. 2020 13:56:18
Napsal Mirek Novotny;1598508
Technická - Badoo nepatří Facebooku
Nechtělo se mi věřit, že prostě jen tak propojili všechny údaje.
28. 9. 2020 13:56:18
https://webtrh.cz/diskuse/je-dnes-startup-uz-prezitok-na-presytenom-trhu/#reply1464006
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit