Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Danění virtuálních měn a investic

Xethyl
verified
rating uzivatele
13. 4. 2020 11:59:35
Zdravím,
jsem OSVČ s paušalními výdaji, daňové přiznání si dělám sám. Mám v plánu vyzkoušet BTC a akcie.
Otázky jsou snad jednoduché:
Můžu používat paušalní výdaje pro mé podníkání a u BTC danit stylem nákup - prodej = základ daně?
Je někde vzor, jak se toto dělá v daňovém přiznání pro finančák? Hledal jsem přes google a žádný takový vzor tu není.
Děkuji za odpovědi.
13. 4. 2020 11:59:35
https://webtrh.cz/diskuse/daneni-virtualnich-men-a-investic/#reply1448143
mikrojoby.cz
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
13. 4. 2020 12:00:36
Danění virtuálních měn a investic - Hledat Googlem
13. 4. 2020 12:00:36
https://webtrh.cz/diskuse/daneni-virtualnich-men-a-investic/#reply1448142
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
13. 4. 2020 12:14:20
to se obávám že nepůjde, pokud obě činnosti budeš dělat na své živnostenské oprávnění, můžeš zvolit pouze jeden způsob výpočtu daně, buď na vše paušál nebo na vše skutečné náklady.
Lze ale něco vykonávat podle jiného zákona než živnostenského, ale budeš mít problém se tam vecpat s obchodování s BTC, na směnárenskou činnost nepotřebuješ živnost, ale koncesi (219/1995), stejně jako u poskytování platebních služeb (284/2009), stejně tak bys to mohlo dělat i podle Zákonu o investičních společnostech a investičních fondech, na sázky nepotřebuješ také živnost, ale řeší to vlastní zákon. Všechny tyhle způsoby podnikání jsou ale daleko více hlídané a obsahují více papírování než živnosti, takže to asi není pro tebe řešení, když se tady na to musíš ptát nás a neoslovil jsi rovnou právníka.
Celkově záleží jak k BTC přistupuje stát, pokud se jedná o komoditu, tak by se s tím nakládalo shodně jako třeba se zlatem nebo moukou. Při nákladovém režimu budeš si základ daně snižovat o částku, kterou jsi vynaložil na nákup a zvyšovat o částku, kterou jsi získal prodejem. Při vedení účetnictví pak máš ještě možnost si oceňovat hodnotu BTC podle kurzu i bez nákupu/prodeje a případně uplatňovat ztrátu při snížení kurzu (nejspíš daňově uznatelný náklad) nebo zisk při jeho zvýšení (a ten danit). Při paušálu se počítají pouze příjmy, takže musíš danit jakýkoliv prodej BTC podle data, kdy ti přifrčely peníze na účtu (nejsi-li plátcem DPH).
13. 4. 2020 12:14:20
https://webtrh.cz/diskuse/daneni-virtualnich-men-a-investic/#reply1448141
Proste zdanis zisk, kterej mas pri prodeji, co jinyho bys chtel resit?
13. 4. 2020 13:14:24
https://webtrh.cz/diskuse/daneni-virtualnich-men-a-investic/#reply1448140
fionaava012
verified
rating uzivatele
14. 4. 2020 12:50:08
Hey I am Fiona Ava, a certified technical professional for outlook password with over five years of experience. If you face any issue regarding how to change outlook password your then can help in all sorts of problem and get instant solution from mail Experts in a small time period. you can call us at our toll-free number
14. 4. 2020 12:50:08
https://webtrh.cz/diskuse/daneni-virtualnich-men-a-investic/#reply1448139
MaryBonds
verified
rating uzivatele
19. 4. 2020 14:28:21
Co mě k bitcoinu dostává, je to, že to není ani fiat měna.
Zlato a stříbro jsou jednoduché. Fiat měna je podporována vládou - je vydávána vládou a oni ji přijmou zpět jako platbu.
Bitcoin je jen spousta čísel vytvořených někým, kdo na počítači spouští algoritmus. Proč bych měl přijmout magické číslo jako platbu za cokoli?
cps test
click speed test
facebook video downloader
19. 4. 2020 14:28:21
https://webtrh.cz/diskuse/daneni-virtualnich-men-a-investic/#reply1448138
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
19. 4. 2020 16:07:20
TL;DR: bitcoin transformuje moc nad vymenovanim hodnoty mezi entitami, presunuje ji z rukou konkretnich lidi s vlastnimi zajmy (centralni banky, staty) a presunuje ho do systemu, ktery je verejne vystaven a funguje jako stroj, nejde obejit, zmenit. Vzdycky se bude chovat presne tak jak byl nastavenej (dokud se vetsina uzivatelu neshodne ze se zmeni)... Takze muze fungovat mezi beznymi menami a byt vlastnim svetem, vlastnim zpusobem placeni a smenovani a to se ukaze az v budoucnu jak dopadne... je to experiment, ktery tu jeste nebyl a zatim je dost zajimavej.
MaryBonds: To je zajimava a pochopitelna otazka. dovol mi abych to vzal trochu oklikou a snad mi ten sloh promines... pokusim se to napsat srozumitelne, ale kdyby nebylo neco jasny, urcite se ptej..
Beznou menu vydava centralni banka, vetsinou narodni, v US ne tak uplne narodni (maji oddeleny FED uplne od statu), Euro trochu nadnarodni - vydava ho evropska centralni banka... kazdopadne nad kazdou menou stoji nejaka entita ktera ji muze tisknout, uvolnovat do obehu a tvorit tim inflaci... A tyhle struktury jsou ovladany lidmi. A ti lide maji sve zajmy a ty prosazuji, takze treba ted kdyz US potřebuje nadopovat ekonomiku, tak rekne fedu aby natisknul nove penize a poslal to do trhu. FED jde, natiskne prachy. Vykoupi akcie za ty nove natisknuty prachy a tim udela stimul do ekonomiky, posle vic penez do obehu. Tim zvysi inflaci. a snizi kazdymu hodnotu jeho penez a umele pumpuje cenu akcii nahoru. Tohle se dela kontinuelne a ma to svoje omezeni... vetsinou... ted nove v US zadna omezeni neplati...
Takze FED ted muze pumpovat jak chce... Takze cela ta mena a jeji hodnota zalezi na tom jak s tim tyhle lidi nahore v centralni bance zachazi, jak uvolnujou, jaky nastavujou uroky. Funkce centralnich bank je treba i davat pujcovat ty nove natisknute penize komercnim bankam, aby je pujcovali dal, to je dalsi zpusob uvolnovani, pujcky co si berete v bankach jsou dneska ve vetsine pripadu nove natsiknuty penize, nedostavate naky zasoby ktery banka ma, proste se vam vytvori novy penize na uctu... no a cele tohle martirium se snazi udrzet v chodu ekonomiku, ktera se v tom systemu nachazi... Prave tim jak uvolnuji nove penize, jak nastavuji podminky toho uvolnovani, kde co kupuji, typicky jine meny, akcie, dluhopisy... to je porad velice zjednoduseno. ale nebudu to dal rozepisovat.
Existuje tolik centralnich bank, kolik existuje mocnosti ktere z nejakeho duvodu dokazou lidem donutit tyhle penize pouzivat jako platidlo... V Česke Republice máme stát, ktery diky politicke moci, ktera ovlada represivni slozky jako policie a armada a urady a dalsi kontrolni slozky, je schopen jedno uzemi uvrhnout pod tihu zakonu na kterych se shodli nasi zvoleni zastupci v minulosti a tuhle minulost my tady repektujeme a snazime se ji udrzovat a vylepsovat vkladanim uprav a novych zakonu. A zajistujeme aby ty zakony lide dodrzovali... Naše narodni banka spada pod tohle pravo a zakony a tak politici mohou neprimo i primo ovlivnovat jak ma fungovat, protoze je vlastne podrizena.
Nase mena ma hodnotu diky aktivite centralni banky a ruceni statu ze proste tuhle kobylu bude umet kocirovat... Takze je to zalozene vlastne na ciste duvere lidi v to, ze kdyz dneska dosanu od franty tisicovku, tak za tu tisicovku zitra nakoupim v kramu. Protoze to rika naka autorita. Ta duvera to je to jedine klicove v celem tom retezci, zavedli jsme si tu takto slozity system a duverujeme mu ze bude fungovat... ze ta papirova ticka ma opravdu nejakou hodnotu a zitra ji bude mit taky. A ted se dodstavame k tomu bitcoinu...
My si mezi sebou placenim vymenujeme hodnotu, hledat nekoho kdo potrebuje zrovna to co mam a zaroven ma to co potrebuju ja by bylo tezky a tak tohle nahradili prachy, prenaseji hodnotu neceho co mas do virtualniho prostoru "peněz" a kdyz z toho virtuaniho prostoru kus ukrojis tak ti za to nekdo jinej da co ma... protoze dik autorite vi, ze za to zase dosane to, co on chce... Super, genialni, akorat ze jsme takhle proste cela spolecnost neustale pod strechou nekolika lidi, kteri rozhoduji co s menou bude... Jak se k mene maji chovat ostatni, takze se vam dost dobre muze stat, ze treba nezaplatite kartou na konkretnim eshopu kde chcete nakoupit, protoze banky se rozhodli, ze zrovna to zbozi co nakupujete vy bude vylouceny z plateb kartou protoze to proste autorita rekla... a obchodnikovi neschvali nikdy platebni branu... a spousty jinych pripadu kdy autorita rozhdone, ze se neco nesmi a ovlivni to legalni business. Takze banky valsten vytvareji svoje pravidla co se ve spolecnosti smi a nesmi tim ze nam diktuji za co smime platit a za co ne... Je to v podstate takova dalsi uroven vlady, zakony od statu jsou jednas uroven a komu muzes a jak zaplatit je druha uroven ovladani...
No... A bitcoin protoze je postaven ciste na matematice, je to jen stroj... nic vic... tak on nedela rozdily... on prenasi hodnotu - kterou dneska prokazatelne ma (rohliky si za nej fakt koupim! A duvera je stejne virtualni jako u statni meny. Jen veris v matematiku a ne ve stat.), protoze ja vim, ze bitcoin tu hodnotu bude mit i zitra, je fakt malo pravdepodobny ze by nemel. Ale nepotrebuje k tomu zadnou autoritu, nikdo nad tou transakci nestoji a nerika, hm muzeme tu transakci provest nebo nemuzeme... Proste se provedou vsechny transakce a tecka, je to stroj, je mu to jedno, vlozis to do nej, na druhy strane to vyjede, vzdycky, neni uprostred nekdo kdo by tu platbu mohl zastavit a rict... hm ale za tohle zbozi se bitcoinem platit nebude... A ma tu samou hodnotu jako narodni meny, virtualni hodnotu... jen v nasich myslich... uplne stejen jako u narodnich men, kde verime statu, tady verie matematice a algoritmum ze budou pracovat a ze kdyz se prokazu, ze vlastnim tolik bitcoinu, tak vzdycky budu moct poslat kolik jen chci komu jen chci...
Technicky je to tak ze se proste drzi jedna knizka kde se pise tonda ma tolik a tolik bitcoinu ted je poslal sem, ted tam, ted je ma franta a ten je poslal karlovi a cela historie je videt, verejne a drzi ji kazdej pocitac co tu knihu zpracovava (tisice kolem celeho sveta, takze slusnej backup) a proste kdyz mas klic k bitcoinu tak do ty knizky muzes napsat ze si poslal bitcoin tondovi a nikdo te nezastavi, vzdycky to udelas, at ses kdokoliv odkudkoliv. A tenhle menovej system proste funguje vedle centralne rizenejch systemu... je nezastavitelnej, necenzurovatelnej, v transakci mezi dvema lidma nestoji nikdo treti, kdo by mohl tu transakci jakkoliv upravit. Je to takova skutecne demokraticka mena...
A ted proc bys ho mel chtit ty? Nevim... Me se ten napad proste libi, fakt me to zaujalo... je to skvely, je to komunitni, ale v tom dobrym slova smyslu... ze to vlastne jako funguje naprostio nezavisle na nikom... je to stroj... nejde to ovlivnit vlastnimi zajmy.... jako jakejkoliv jinej system co mame, jde... a to je to zajimavy... Ujme se to? .. Snad jo... ja si myslim ze takhle to ma fungovat...
no kazdoapdne koupit bitcoin? jasne proc ne, vzdyt je to fakt zajimavy... ale je to experiment, nedavej do toho vic nez ses ochotnej ztratit, bud si vedom rizik...
19. 4. 2020 16:07:20
https://webtrh.cz/diskuse/daneni-virtualnich-men-a-investic/#reply1448137
Aveso
verified
rating uzivatele
19. 4. 2020 18:37:42
Já bych doplnil, že tohle brutální pumpování peněz do ekonomiky je novodobý experiment centrálních bank, který začal při poslední krizi (nikdy předtím nebylo do ekonomiky tolik peněz tak rychle pumpováno), a který může skončit jen jediným způsobem… revoluci (ne, nedělám si srandu, ale revoluce nemusí být vždy krvavá)!
Jinak bitcoin za spásu systému nepovažuji. Jestli by klekl současný systém, tak bych viděl spíše návrat k barterovému obchodu, než bitcoinu.
19. 4. 2020 18:37:42
https://webtrh.cz/diskuse/daneni-virtualnich-men-a-investic/#reply1448136
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
19. 4. 2020 19:07:38
bitcoin nema byt zadna spasa, je to proste alternativa... A jestli je dobra a jak je dobra, to se ukaze :) Super ej jak se to porad vyviji, porad to ruzne transformuje, reaguje... je to minimalne hodne zajimavy sledovat jako technologii... crypto neni jen bitcoin... je afkt zajimavy sledovat co se kolem toho snazi fungovat :) a nejaky projekty sanci maj... je to fakt novy odvetvi... ale neco vypada docela nadejne. Fakt me to samotnyho hrozne zajima co z toho jeste vyleze dalsiho, kazdej rok to jde dopredu milovymi kroky...
19. 4. 2020 19:07:38
https://webtrh.cz/diskuse/daneni-virtualnich-men-a-investic/#reply1448135
YOrk
verified
rating uzivatele
26. 6. 2021 07:19:41
Napsal Xethyl;1579082
Hello,
I am a self-employed person with flat-rate expenses, I do the tax return myself. I plan to try BTC and stocks.
chatiw webcam camzap
The questions are perhaps simple:
Can I use lump sums for my business and BTC tax with a buy - sell = tax base?
Is there a pattern somewhere about how this is done in a tax return for a financier? I searched through google and there is no such pattern.
Thanks for the anwers.
For investment in BTC or other Cryptos, you can try to buy the dips strategy.  And don't do lump sum if you don't know Technical analysis. And you are right about no patterns.
26. 6. 2021 07:19:41
https://webtrh.cz/diskuse/daneni-virtualnich-men-a-investic/#reply1448134
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit