Zadejte hledaný výraz...

Nim 1.0: po 11 rokoch vysla prva stabilna verzia

node
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
24. 9. 2019 11:22:34
Version 1.0 released - Nim Blog
O Nime viem, no nikdy ma nezaujimal pre prakticke pouzitie, kedze bol stale vo vyvoji. Ten sa teraz "skoncil" a mame tu prvu stabilnu verziu.
Osobne neznasam Python, ktorym sa Nim inspiroval, a syntax Nimu mi pride odporna ale co si citam popis funkcionality v jadre tak ma niektore zaujimave prvky. Napriklad moznost skomiplovat kod do roznych jazykov - mimo ineho aj JS. Taktiez je naozaj rychly, takze kto nefandi tej mišmašovej syntaxi Rustu, tak mozno Nim mu sadne viac a taktiez velkost binariek je skutocne miniaturna(docker positive). Takze ako sekundarny jazyk to moze byt zaujimave pre nejake mini utility. Este som si necital vsetky funkcionality v jadre ako je paralelyzmus, http server a podobne, takze neviem ci mi ten jazyk ma mimo spominaneho co ponuknut, ale urcite je to zaujimavy hrac na trhu. Uvidime ci sa uchyti ked uz ma stabilnu verziu. Hlavne pythonisti sa mozno pohrnu na nieco vykonnejse so znamou syntaxou.
Ako vzdy, je to o ekosysteme takze treba pockat ci sa open source svet toho chyti alebo nie(ako priklad "fejlu" mozem uviest Elixir aj spominany Rust).
24. 9. 2019 11:22:34
https://webtrh.cz/diskuse/nim-1-0-po-11-rokoch-vysla-prva-stabilna-verzia/#reply1417040
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
24. 9. 2019 13:40:05
pokud vím, s Nim s vývojem nekončí a ve vývoji je pořád :). To, že se rozhodli udělat stable release je spíše politická než funkční věc.
Pokud je pro tebe důležitá malá velikost binárek, vyhni se gcc a libc, prakticky to ale není kritické. Sám docker přece by design plýtvá s místem až to není hezké.
Daleko zajímavější na Nim než to, že má nějakou implementaci http serveru či vláken upoutá pozornost hot reload kódu, práce s množinami a vlastní typy a templaty (pěkná ukázka je výchozí implementace html_dsl). Macra, která jsou kompilována za běhu pomoci nimvm je pro mě zajímavá funkce, která mi chybí v prostředí mimo c++ a llvm.
Nim je každopádně meta jazyk se všemi výhodami a nevýhodami s tím spojenými. Hinty a kompilační chyby se nedají srovnávat s tím co poskytuje rust nebo go či i c++. Debugování za provozu je takové nějaké špatné. Trochu se hrozím jejich přepínačů ke kompilaci, kdy lze vypnout veškeré runtime kontroly na memory overflow a jiné céčkoidní záludnosti.
24. 9. 2019 13:40:05
https://webtrh.cz/diskuse/nim-1-0-po-11-rokoch-vysla-prva-stabilna-verzia/#reply1417039
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit