Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak koduji profi frontendisti?

Pannulita
verified
rating uzivatele
1. 5. 2019 14:01:22
Jaky je rozdil v tom, kdyz koduje laik samouk sve prvni kody a kdyz koduje profesional?
Jde mi o workflow...
Uvedu par prikladu. Kdyz clovek zacina psat prvni kody tak asi casto nema vice monitoru, takze zbytecne preklikava mezi okny. Taky asi nema zadne nastroje typu validator (nebo o nich nevi), mozna maji profici i neco jako svuj framework s kody nebo jsem videl IDE a rozsireni, ze kdyz pisete napriklad odstavce, tak nemusite psat stale p jako pi.. ale nejak to jde napsat, ze to vynasobite poctem odstavcu atd.?
Byl bych rad kdybyste se podelili o tipy, ktere mohou znacne zefektivnit praci a zkvalitnit kod. A ktere jste treba ze zacatku asi jako kazdy nepouzivali ci neznali , kdyz jste zacinali treba s notepadem/PSPadem a zkouseli copy a paste z jakpsatweb atp.
Díky za podmetne prispevky a vas cas.
1. 5. 2019 14:01:22
https://webtrh.cz/diskuse/jak-koduji-profi-frontendisti/#reply1399533
Pavel Mareš
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
1. 5. 2019 14:05:19
Vzhledem k posledním pár vláknům si tedy na solidní dotaz dovolím něco málo sepsat, ze svých vlastní zkušeností (ale 100% nejsem profesionál).
Vybavení (mé osobní rozhodnutí):
- Dříve - Acer notebook s W10, myš (touch pad to má na pi*u) a displej taky stál za nic ... ale na běžnou práci bohatě postačil
- Nyní - Macbook Pro 2017 (dělám i náročnější věci a chci mít vždy výkon i na cestách za klientem ... proto nemám desktop) ... postupem času jsem upřednostnil OS X (už jsem na Apple ekosystému 2 roky = předtím jsem měl 10 let Windows od 95 do W10)
Mám taky na testování - Android telefony, iPhony, iPad, Xiaomi Tablet, Acer Notebook
Nástroje
- Dříve - žádné
- Nyní - https://yellowlab.tools, https://webpagetest.org, http://browserstack.com, https://jsonformatter.org/json-pretty-print, https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
HTML:
- Jako začátečník jsem měl notepad++ a učil se dle jakpsatweb.cz. Neměl jsem žádný nápomocný nástroj.
- Jako pokročilý mám Sublime Text 3 a Visual Studio Code (VSC), které mi dává možnosti jako Emmet (napíšu ul>(li>a)*3 a vygeneruje mi to list o 3 položkách s odkazy), automatické doplnění závorek, automatická nápověda tagů, uzavírání tagů + gulp plugin BrowserSync aby po uložení se aktualizovala stránka a já nemusel ručně
CSS:
- Jako začátečník jsem dlouho dělal čisté CSS bez novějších technologií
- Jako pokročilý jsem přešel na Gulp (zdál se mi lepší než Grunt) a začal psát v SASS (resp. SCSS) ... díky čemuž mám proměnné, stromové vnořené psaní, mixiny, díky Gulpu pak minifikace, autoamtické doplnění prefixů, podpora syntaxe (bloků kodu) pro starší prohlížeče (např u display: flex; mi to doplní display: block; ms-flex atd).
JS:
- Jako začátečník jsem dělal hlavně jQuery bez nějaké kontroly
- Jako pokročilý mám automatické minifikace, píšu víc a víc kody v ES6 (minifikace díky gulp knihovně) = omezuji kody v jQuery, kontrola kodu, kotrola
Můj simple Gulp file níže. Vysvětlení:
- pluginy pro minifikace, sass, autoprefixer a browsersync
- v poznámce jsou kody pro browser sync, protože se kod přesouvá automaticky na FTP a nepotřebuji tedy vidět lokální verzi v prohlížeči
- Co bych mohl doplnit: Výpis chyb (kde přesně v jakém souboru je chyba při minifikaci), Něco na obrázky (zmenšení, seskupení do sprite), pro WordPress automatické generování MO souboru (soubor s překlady) pro mé WordPress šablony (projekty)
Navíc mám v VSC GitLens pro Git, když to je někde potřeba - jakože je. Za mě hrubý základ. Je nutno znát dost věcí, aby to workflow bylo efektivní, je třeba si najít nástroje, hardware, který vyhovuje a vylepšovat.
Poznámka: 100% to není pefektní a stále vylepšuji, zkouším nov násttroje, knihovny, styly zápisů kodu. Je to o neustálém progressu.
1. 5. 2019 14:05:19
https://webtrh.cz/diskuse/jak-koduji-profi-frontendisti/#reply1399532
Pannulita
verified
rating uzivatele
1. 5. 2019 14:22:23
Doctore97: Super, diky za podmetny prispevek.
Ano, tim vyse jsem myslel asi Sublime text s pluginen. Ze prave clovek nemusí vypisovat veci vicekrat. Nicmene je placeny, free nastroj je asi tedy pro zacatek nejlepsi ten PSPad?
To pouzivani pre-procesoru je pro me matouci, ani nevim jaky vybrat (SASS, LAS,..) a jak to funguje no ono i samotne CSS 3 toho na me nabizi dost a to ma byt snad uz I vydana 4...
V klidu si to budu muset vicekrat procist, je toho tam pro me dost neznameho/noveho... nicmene na to urcite mrknu.
Jeste k tomu testovani, je lepsi porizovat cisty Android typu Google Pixel nebo je to fuk? A da se to nejak testovat I nehardwarove mimo zarizeni pro zacatek?
1. 5. 2019 14:22:23
https://webtrh.cz/diskuse/jak-koduji-profi-frontendisti/#reply1399531
To si ten notebook objednával celý den nebo proč si včera nedorazil?
1. 5. 2019 14:55:08
https://webtrh.cz/diskuse/jak-koduji-profi-frontendisti/#reply1399530
Já používám kombinaci Gulp a AMD RequireJs. Do teď jsem lepší kombinaci nenašel.
1. 5. 2019 16:04:40
https://webtrh.cz/diskuse/jak-koduji-profi-frontendisti/#reply1399529
Bogdan
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
1. 5. 2019 17:14:51
Máme tu důkaz, že moderátoří žijou(smazali první diskuzí).
1. 5. 2019 17:14:51
https://webtrh.cz/diskuse/jak-koduji-profi-frontendisti/#reply1399528
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit