Zadejte hledaný výraz...

Jak na Macu spustit soubor.rb (Ruby?) na mrkdwn a vytvořit TOC?

Ahoj, už pár týdnů se snažím pochopit a rozhýbat tento postup podle návodu na tvorbu obsahu z dokumentu v markdown (aplikace Ulysses), ale nedaří se, chybí mi programátorské dovednosti > https://jennifermack.net/2015/04/01/a-table-of-contents-generator-for-ulysses-and-markdownxl/
Najde se tady prosím dobrá duše, která mi poradí, jak to na Macu přesně krok po kroku zrealizovat? Co mám kam napsat? Mám to nějak spustit přes terminál nebo jinak? Autor tam uvádí i něco o možnosti použití copy/paste, ale co, kam, jak? Za váš čas rád zaplatím.
Za radu předem díky.
MaK.
21. 7. 2018 14:23:27
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-macu-spustit-soubor-rb-ruby-na-mrkdwn-a-vytvorit-toc/#reply1357434
Mas na macu nainstalovany Ruby? Hloub jse mto nestudoval ale v tom clanku jsou presne snippety co bys mel v terminalu spustit. Napr. `cat myfile.md | toc-md.rb > newfile.md` to jsou zkousel? Jaky je z toho vystup?
22. 7. 2018 10:45:45
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-macu-spustit-soubor-rb-ruby-na-mrkdwn-a-vytvorit-toc/#reply1357433
Ahoj, díky za odezvu. Ne, nemám Ruby, vůbec nevím, jak na to, ani jak se Ruby používá, ovládá. V terminálu jsem to zkoušel, ale hlásilo mi to neplatný příkaz, možná z důvodu, že nemám Ruby. Kromě toho – asi musím být v terminálu přímo v tom pod/adresáři, kde se oba soubory nacházejí, ne? Nebo je to fuk?
Přiznám se, že příkazový řádek jsem naposledy používal v dobách MS-DOS, pak občas na Win, na macOS jen párkrát. Jakým příkazem se v terminálu do pod/adresáře dostat? Funguje taky "CD"? :-)
Pravděpodobně tedy musím nejprve sehnat, nějak nainstalovat Ruby, ano?
MaK.
Napsal masa331;1475720
Mas na macu nainstalovany Ruby? Hloub jse mto nestudoval ale v tom clanku jsou presne snippety co bys mel v terminalu spustit. Napr. `cat myfile.md | toc-md.rb > newfile.md` to jsou zkousel? Jaky je z toho vystup?
22. 7. 2018 10:54:37
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-macu-spustit-soubor-rb-ruby-na-mrkdwn-a-vytvorit-toc/#reply1357432
Urcite bude potreba nejdriv ruby nainstalovat. Ja sam Mac nepouzivam, takze asi bude nejlepsi, kdyz vygooglis. Ale nemel by to byt problem, kolegove v Ruby na Macich normalne delaj.
V terminalu musis byt bud v tom samem adresari nebo upravit cestu k souboru. `cd` by ti na Macu podle me melo fungovat.
Instalaci Ruby over tak, ze v terminalu napises `ruby -v`. To by melo vypsat instalovanou verzi. Ted je aktualni verze mimochodem 2.5. Ale k tomu scriptu by ti mela stacit i nejaka nizsi verze, dejme tomu 2.0 a vys a to by urcite nemel byt problem na macu sehnat.
Az to budes mit tak napis
22. 7. 2018 12:50:14
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-macu-spustit-soubor-rb-ruby-na-mrkdwn-a-vytvorit-toc/#reply1357431
Díky, zkusil jsem nejprve zjistit, jestli už Ruby náhodou nemám. A mám – ruby 2.3.7p456. Asi se mi v minulosti někdy instalovalo s nějakou aplikací.
Do adresáře jsem se pomocí CD taky nakonec dostal. Spustil jsem tedy příkaz "cat myfile.md | toc-md.rb > newfile.md" (zaměnil jsem názvy souborů za svoje), ale terminál odpověděl: "-bash: md-toc.rb: command not found". Přitom se ale nový soubor newfile.md vytvořil, má však nulovou velikost a nic v něm není.
Čím to může být? Skript jsem původně zkopíroval do TextEdit (texťák), převedl formát na plain text a uložil s koncovkou .rb. Může to být nějakým chybným uložením skriptu?
22. 7. 2018 14:32:44
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-macu-spustit-soubor-rb-ruby-na-mrkdwn-a-vytvorit-toc/#reply1357430
i to `toc-md.rb` je cesta ke skriptu, takze ten skript bud zase musis mit v aktualnim adresari nebo k nemu napsat v ramci souboroveho systemu cestu. Takze bud vse dat do jednoho adresare, pomoci cd se tam prepnout a tam pustit dle prikladu a nebo upravit u vsech souboru cesty tam kde fakt jsou
---------- Příspěvek doplněn 22.07.2018 v 14:56 ----------
a pak je jeste otazka, zda Mac umi spravne pracovat se soubory s priponou ".rb" a jen podle ni je spoustet pres Ruby interpret. Je mozny, ze to neumi, takze v takovy pripade zkus pred `toc-md.rb` dat `ruby`, tedy `ruby toc-md.rb`, cely pak `cat myfile.md | ruby toc-md.rb > newfile.md`
22. 7. 2018 14:55:15
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-macu-spustit-soubor-rb-ruby-na-mrkdwn-a-vytvorit-toc/#reply1357429
Ano, měl jsem .rb soubor v jednom adresáři s .md souborem. Tak, člověče, problém byl zřejmě v tom, že terminál nepoznal, že .rb má být ruby. Předsadil jsem před toc-md.rb "ruby" a už to maká :-)
Takže problém vyřešen, mockrát díky za čas a rady!
Fajn víkend :-)
MaK.
22. 7. 2018 15:46:28
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-macu-spustit-soubor-rb-ruby-na-mrkdwn-a-vytvorit-toc/#reply1357428
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit