Zadejte hledaný výraz...

Jak to chodí na eBay

skyppy2000
verified
rating uzivatele
4. 2. 2018 00:07:50
Zdravím všechny webtržníky, které zajímá toto téma.
úvod
Poté, co jsem do jednoho tématu stručně napsal uživateli Panv12 jak to chodí na eBay, začalo mi najednou chodit více zpráv, z čehož soudím, že je o tyto informace z české komunity docela velký zájem. A nedivím se tomu. Je tam opravdu velký trh a člověk se tam naučí velmi dobře jednat. Já se navíc díky tomu vyznám v lidech mnohem více než předtím.
Důvodem proč jsem s tím začal byly mé zdravotní problémy, kdy zlepšení nehrozí a a naopak je to horší a horší. Tudíž jsem ze dne na den přišel o velmi dobře placenou práci programátora v zahraničí, která mě moc bavila a s přihlédnutím ke svému aktuálnímu zdraví jsem musel honem vymyslet co dál.
Toto byla jedna z možností, která se mi po měsíci a půl tvrdé dřiny a neustálého učení začala pomalu vracet. Nicméně příjem, který jsem do té doby měl jako programátor, tak tohoto přijmu jsem dosáhl až po 7 - 8mi měsících neustálého učení a testování a po roce a půl stálého stoprocentního nasazení mám už příjem 2.5 násobný. Mám v Čechách vystudovanou ekonomiku a účetnictví, takže jsem si spočítal kolik si díky svému předchozímu vysokému příjmu mohu vydělat.
---
Mohl jsem si na vedlejšku vydělat hodně, ale limitovala mě povinnost přihlásit se jako IO k DPH (identifikovaná osoba) po překročení pevně dané roční částky 326 000 Kč. Takže už jedu na firmu, kterou mám registrovanou v zahraničí.
Jak mám začít?
Tak prvním krokem je si rozmyslet, zda chci prodávat lokálně nebo globálně. Pokud lokálně, najedu si na jazykovou mutaci, kterou ovládám. Pokud je to němčina tak ebay.de/at/ch. Pokud je to angličtina ebay.co.uk ebay.ca, ebay.co.au nebo ebay.com, který je zároveň také globální == vaše nabídky se zobrazují na všech jazykových mutacích.
Dobře takže co dělat, když už jsem si promyslel, jakou cestou se vydám? Ukážeme si globální verzi, tedy ebay.com
1. Registrace eBay & PayPal účtu
1.1. eBay
- Půjdeme na ebay.com a klikneme na register.
- Otevře se nám registrační formulář, kde nejprve vybereme jaký typ účtu chceme založit
a) Personal Account (osobní účet)
- tento účet slouží jen pro občasný prodej a ročně na něj lze vydělat maximálně 2500 EUR/USD = pokud zvolíte tento typ hlídejte si to! Jinak vám sami zavolají proč ještě stále jedete na osobním účtu a nevyplnili jste firemní, budou žádat IČO a DIČ a jiné zezačátku blbosti s tim spjaté. Nicméně doporučuji tento účet na zkoušku, zda mě to bude vůbec bavit.
b) Business Account (obchodní účet)
Tento účet je vhodný, pokud to na eBay myslíte vážně a chcete to tam rozjet ve velkém - ano jde to když víte jak argumentovat. Pokud to tedy myslíte vážně, vyplňte tento typ účtu
--
Máme založený eBay účet a nyní se vrhneme na Paypal, který je chtě nechtě na eBay nejlepší.
--
1.2. PayPal
Půjdeme tedy na paypal.com, kde máme dvě možnosti jak se zaregistrovat. Buďto můžeme kliknout na Get Started, kde to půjde krok za krokem, nebo si můžeme rovnou zobrazit celý formulář kliknutím na Sign Up. Než nás to pustí dál, vybereme napravo, zda chceme Personal Account nebo Business Account. Poté v dalším kroku musíme zadat emailovou Paypal adresu (je to Váš email). Dále klikneme na Next a už máme před sebou celý registrační formlář.
Po vyplnění formuláře Vám přijde na Email potvrzovací email a po kliknutí na odkaz už se můžete přihlásit.
Po přihlášení musíte dříve či později vyplnit další data. Doporučuji to udělat hned poté co jsem si prošel jejich procedúrou, když jsem to nevyplnil včas. :)
Tudíž po přihlášení klikneme na Profile a zde vybereme Profile and Settings (Profil a nastavení). Zde vyplníme vše v My Business info a v My money.
Po vyplnění všech informací včetně bankovního účtu, debetní karty a dalších věcí, které si stejně o vás můžou sami zjistit když budou chtít jelikož jste podnikatelé přichází další část.
---
Tímto máme prozatím Paypal a eBay účty vytvořené a pojďme na krok 2.
2. Ověření účtu (Account Verification) - nutná plynulá hovorová angličtina
Máme zaregistrováno, zbývá to už pouze ověřit. Půjdeme do prodejní sekce tak, že si rozbalíme nabídku My eBay a vybereme Selling.
poznámka: eBay má dvě rozhraní pro prodejce Basic selling dashboard a eBay seller Hub, který mně vyhovuje více.
Po zobrazení klikneme na Request higher selling limits v základní sekci nebo Request selling more v Seller Hub. Přesměruje nás to na stránku, kde máte na výběr Talk to us on the Phone. Označíme a půjdeme dál a přesměruje nás to na stránku
Contact us and we'll be happy to help
ve spodní části máte na výběr telefon - linka zdarma můžete volat z mobilu nebo přes Skype - a také email. Doporučuji telefon vyřešíte tento problém rychleji. Jakmile vytočíme číslo, zeptají se nás proč voláme. Řekněte kvůli ověření účtu a oni vás přepojí na volného asistenta (doba čekání 8 - 15 minut).
Ten to s vámi probere a všechno se ověří pak ho požádáte o přepojení na Paypal - díky tomu nemusíte volat na paypal linku, která není zdarma, ale když vás přepojí na Paypal z eBay, máte to zdarma a hovor platí eBay. Na paypalu se vás také zeptají na několik věcí první otázka bude, zda jste majitel/ka účtu a pak několik dalších dotazů. Poté až vše vyřídíte vám přijde email, kde vás informují, že účet byl ověřen. Jo kvůli ověření debetní karty si z Vašeho účtu strhnou dolar, který vám tam druhý den pošlou zpět.
--
Tím jste úspěšně dokončili proces ověření Paypal a eBay účtu.
Nyní je na řadě prodej. A hned přijde první zklamání, kdy zjistíte, že můžete prodat tušim 10? položek. Už je to dlouho tak nevím, zda to bylo deset nebo padesát. Pokud deset, lze to zvednout. Jak se dozvíte v kroku číslo 3.
3. Najděte si svého dodavatele
Říkáte si ,,No jo, ale proč si mám hledat dodavatele, když můžu stejně prodat jen 10 položek?" Ovšem, avšak můžete to zvednout tak, že si najdete nějakou firmu, která se zabývá velkoobchodním prodejem. Musí to být firma LTD nebo Private Limited Company, nebo INC (v CZ akciovka). Je úplně jedno jestli od nich chcete něco odebírat nebo ne. Toto slouží jen jako vstupenka pro získání vyšších prodejních limitů.
--
Takže přejděme do části, kdy už jsme si firmu našli. Budete potřebovat následující informace:
- název společnosti
- sídlo společnosti (včetně země)
- jaké zboží nabízí
- jaké produkty od nich odebíráte (prostě tam něco najděte a řekněte to a řekněte jich více než jeden)
- jaké množství potřebujete => tady buďte rozumní a nečekejte, že vám dají hned 100 nebo 500 položek. Pro začátek bohatě stačí 50 v případě 10 položek nebo 100 v případě 50 položek
---
Po sdělení informací vám limity ochotně zvednou, aniž byste tam prodali jediný kus.
Tím máte vyhráno a už konečně můžete něco nabízet. Nyní si rozmyslete co chcete vlastně nabízet, kolik položek (pro začátek stačí klidně 5 od každého abyste tam mohli mít 10 položek po 5 kusech.
NEčekejte, že budete moci ihned prodávat například digitální zboží (e-knihy, filmy, software...) na to s 0 hodnocením rovnou zapomeňte. Musíte začít s fyzickým zbožím a o tom řeknu více v kroku číslo 4
4. Zdroje zboží
Zboží můžete brát klidně z Aliexpressu, ale v žádném případě to neříkejte eBayi při žádosti o vyšší prodejní limity. Rovnou vás pošlou do háje protože Aliexpress je na černé listině a v horším případě vám zakážou prodej. Já osobně ho na něco využívám a na většinu mám jiné zdroje a pro eBay mám jiné zdroje, které vím, že projdou jejich sítem.
K dispozici máme vskutku kvanta zdrojů. Jak mezi nimi vybrat ten správný? Tak v prvé řadě si musíme důkladně promyslet co budeme prodávat a komu to budeme prodávat.
--
Po vybrání zdrojů ,,pro eBay" zavoláme znovu na eBay a požádáme je o zvýšení limitů. Přijmeme jejich návrh případně požádáme o zvýšení o 20 více než je jejich návrh - více Vám z mé zkušenosti nedají až později, až budete mít historii (feedback).
!! V žádném případě !! se nesnažte konkurovat cenou. Číňany prostě neporazíte. Naopak snažte se vyniknout jinak, pak ty Číňany můžete klidně porazit - vlastní zkušenost u několika produktů. Konkurovat cenou je dlážděná cesta ke krachu.
Takže máme dodavatele a povedlo se nám zvýšit limity. Přejděme ke kroku číslo pět, kterým je vystavování zboží.
5. Vystavování zboží
Tak už se postupně dostáváme do té nejzajímavější části prodeje a tím je vystavování zboží.
Před vystavením si vytipovaný produkt najdeme u konkurence a podíváme se jakým stylem prodávají - mají profi layout? Co nabízí zákazníkům za služby? Pokud to z toho nevyčtu, koupím si u nich jeden kus - jo vážně jeden kus a otestuju si jak fungují a co případně poskytují za přidanou hodnotu. Po tomto průzkumu začneme tvořit nabídku a v průběhu vytváření se zamyslíme co bychom tak mohli zákazníkům nabídnout abychom si obhájili vyšší cenu (ono Vás vždy něco napadne). Ale POZOR! vyberte jen to, co jste schopni opravdu splnit. Jakmile to nesplníte a narazíte na ,,aktivního zákazníka" můžete mít pěkný vroubek u eBay a pamatujte na jedno - dokazovat musíte VŽDY VY. Vždycky! Je úplně jedno, že za to nemůžete dokažte to. Bez toho Vám kupující nemá povinnost peníze vrátit - to je politika eBay a nic s tím neuděláte.
---
Po ujasnění si co budete poskytovat za servis navíc dokončete nabídku. U přepravy (lokální i mezinárodní) dejte zákazníkovi VŽDY vybrat mezi bezplatnou pomalou dopravou (Free Shipping), která v Číně vyjde na 2 - 25 Korun v závislosti na hmotnosti zásilky a mezi placenou (expresní, případně o něco rychlejší) dopravou. Jsou lidé, mezi které se řadím i já, kteří si v některých případech raději připlatí 5 dolarů za dopravu a přijde jim to do 2 týdnů místo dopravy zdarma, kde to v případě ČR trvá 3 - 5 týdnů a když je Vánoční sezona, kdy jsou třídírny a překladní střediska zavalená balíky nebo mají prázdniny či něco jiného, může se to protáhnout až na 10 týdnů. V takovém případě VŽDY zákazníka na tuto skutečnost upozorněte - pomůže Vám to vyhnout se případným konfliktům protože ,,Mně to prostě za těch 5 týdnů nepřišlo chci vrátit peníze nebo dám podmět na eBay". Pokud Vás to naštve, tak se před odpovědí uklidněte, prověřte kde to vězí a teprve pak napište informace zákazníkovi.
Oops, teď jsem si všiml, že jsem plynule přešel od vystavování k prodeji. No nicméně po dokončení nabídky, zadání množství, napsání všech podmínek (Terms and Conditions, Shipping policy, Return Policy nebo Terms of Refund... je na vás co si tam dosadíte) si vše třikrát pročtěte (já to teda poslouchám), poté požádejte ještě někoho, protože může vidět chybu, které si vy nevšimnete a poté nabídku pošlete ke schválení.
--
Pokud Vám nabídku schválí, napíší Vám mail s předmětem Your offer has been confirmed. Tak a nyní už máte nabídku oficiálně na trhu.
Kolika způsoby lze produkty vystavovat a jiné další informace kolem prodeje a jednání se zákazníky vám napíšu až zítra už je na mě dost hodin.
4. 2. 2018 00:07:50
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327589
Panv12
verified
rating uzivatele
4. 2. 2018 00:38:54
Super příspěvek , jen trochu OT pro ostatní uživatele - tak vidíte, že mé působení zde není zbytečné. Pokud se objeví kvalitní informace, tak je po ní poptávka. A podle statistik soudím, že i základní dotazy mají smysl. Smysl působení zde je právě vytvářet vlákna od základního problematiky až po pokročilejší partie. A to bez základních otázek prostě nejde...
Btw: Je krásně vidět myšlení komunity, vše do PM a nesnaha sdílet informace a jen urážet. Přijde mi zvláštní nazývat někoho trollem jen proto, že se snaží o sdílení kvalitních informací. Naštěstí se zdá že existují lidé kteří takto činí a do té doby hodlám pokračovat v základní zbytečných vláken z kterých vzejde třeba takto kvalitní příspěvek nebo třeba kvalitní odkazy pro samostudium atp..
4. 2. 2018 00:38:54
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327588
keran
verified
rating uzivatele
4. 2. 2018 01:27:32
Pěkný popis, jen tedy já nikdy na paypal volat nemusela. Na ebay jsem zavolala jen jednou a stačilo. A paypal účet mám personal a několik let na něj přichází platby bez problémů a nikdo po mě nechtěl změnu na Business. Asi záleží jak kdy a jak u koho...
4. 2. 2018 01:27:32
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327587
SPAMIKY
verified
rating uzivatele
4. 2. 2018 10:37:29
Dobrá práce, díky za informaci.
4. 2. 2018 10:37:29
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327586
skyppy2000
verified
rating uzivatele
4. 2. 2018 12:37:02
Keran Já na Paypal volat musel, protože jsem měl hodně pohybů a přesáhl jsem za 14 dní 2500 EUR - konkrétně o 610 EUR, takže jsem jim pak musel dodat dodatečné informace, což je i důvod proč jsem to zmínil hned na začátku - aby s tím pak ostatní neměli problém a nedivili se, že mají najednou zablokovaný Paypal.
Já jim tam musel posílat i doklady od společnosti což, když si to prý zařídíte na začátku po vás ani nebudou chtít.
---------- Příspěvek doplněn 04.02.2018 v 15:20 ----------
Takže jak už jsem slíbil včera v noci, doplním toto téma ještě o několik sekcí, ať máte zhruba představu, jak to tady chodí.
6. Nástroje pro vystavování produktů
Toto je vlastně velmi zajímavé téma. Máme totiž hned několik možností, jak začít vystavovat. Tyto nástroje budu komentovat ze svého úhlu pohledu a ze zkušeností s nimi.
1) Vystavování pomocí webového rozhraní eBay
Toto je dle mého nejhorší možná varianta, jak vystavovat na eBay. Je to hrozně nekomfortní, špatně napsané a tím nekompatibilní pro software k zpřístupnění (VoiceOver - Mac, Windows -JAWS, Supernova Zoomtext...), Pro mě tedy tato varianta byla děs a hrůza. Jinak je tu všechno co k tomu potřebujete, kategorie, výhody produktu, pro koho je určen... ale profi nabídku bych v tom určitě nedělal. Od toho nám slouží úplně jiné nástroje.
Jediná možnost jak v tom udělat profi nabídku je najít si nějaký online HTML/CSS WYSIWYG (Drag & Drop) editor. Poté si jen zkopírujete zdrojový kód, přepnete si na ebay text na html a vložíte to tam. Je to krkolomné, zbytečně složité existují lepší cesty.
2) Vystavování pomocí SW třetích stran
Mnohem komfortnější, rychlejší a snažší cesta, jak rychle profesionálně vystavit produkt na eBay.
2.1.) Software pro MAC
Tady jsem osobně zkoušel dva placené nástroje - iSale (www.equinux.com) a GarageSale (iwascoding.com. Nakonec jsem zakotvil u GarageSale. Mimo GarageSale si ještě nechávám navrhovat grafické šablony od profíka, který mi udělá grafiku a já už si to naskriptuji dle svých potřeb.
Pro tuto činnost využívám aplikaci Atom (www.atom.io), což je velmi šikovný, profesionální, velmi dobře upravitelný nástroj nejen pro skriptování ale také pro programování.
Takže tady si udělám celou šablonu pomocí HTML5 a CSS3 a JS. Zpravidla to stačí, někdy je však zapotřebí ještě dalších technologií.
Poté co mám šablonu hotovou a vše potřebné mám nahozeno na svém cloudu (zdrojové kódy plus zdrojové soubory), kde mám 100 GB prostoru za 5 USD/rok. Otevřu si GarageSale a všechny odstavce, obrázky, videa atd. jednoduše vložím stylem Drag & Drop. Poté vyplním dopravu a všechny podmínky (lze to vyplnit jednou a pak ho přimět, aby si vše zapamatoval == další úspora času. No a poté to nechám ještě někoho zkontrolovat, zda tam nejsou logické nebo pravopisné chyby.
Tím vlastně dokončím nabídku, která vypadá profesionálně, má jedinečný design, šablona je responsivní, zvládá i větší text a obsahuje tagy Blind Friendly, takže k nákupu na mých shopech nepotřebujete ani zrak. :)
--
iSale stál 99 USD v době kdy jsem ho před rokem kupoval. Kolik stojí teď nevím, můžu klidně zjistit. Ten mi moc nesedl. Nabídky tam šly tvořit docela krkolomě, takže to prostředí působilo zmatečně a nebylo tak intuitivní.
Tudíž jsem ho využíval jen velmi krátce asi čtrnáct dní.
Nicméně musím říct, že je ten program docela drahý, když vezmete v potaz, že GarageSale stojí 79 dolarů a umí toho mnohem více, máte okamžitou podporu, vývojáři rychle reagují na nenadálé změny eBay. Takže pro mě je to společně s Atomem software číslo jedna na vystavování. Ale věřím, že iSale si také najde své příznivce.
To by bylo vše k nástrojům třetích stran na Macu a přejděme k Windows.
2.2.) Software pro WINDOWS
Tady jsem zkoušel jen jeden nástroj jménem Turbo Lister. Tuším, že ho vydal sám eBay, ale já tu v současné době nemám nic s Windows, takže si tuto informaci budete muset zjistit sami.
Turbo Lister není špatný, ale nástrojům pro Mac se rovnat nemůže ty jsou mnohem dál a mnohem lepší. Nicméně je to dobrá možnost jak se vyhnout klasickému webovému eBay listeru.
Bohužel více těchto nástrojů na Windows neznám, takže tento jeden software bude ode mě všechno.
--
3.) Online vystavování pomocí webové služby
Nyní je čas se přesunout ke třetí možnosti vystavování a tím je online vystavování pomocí webové služby, která zahrnuje i cloudové úložiště na všechny zdrojové soubory a také obsahuje mnoho profesionálních, zpravidla responsivních šablon, které si můžete vždy nějakým způsobem částečně upravit k obrazu svému.
Těchto služeb je opravdu kvantum. Není jich jen pět nebo deset je jich mnoho. Tudíž je tu všechny nevyjmenuju, avšak uvedu alespoň ty nejznámější (Auctiva, Ventio, Push Auction...).
Auctiva
Tento nástroj je mezi prodejci asi nejznámější. Přitom nevím proč. Upřímně nejlepší rozhodně není a za ty peníze toho moc nedostanete. Domnívám se, že ovládání pro toho kdo nedělá v IT a vidí tuto službu úplně poprvé je velmi složité. Nicméně je tu mnoho videonávodů, takže se člověk brzy zorientuje. Ovšem já mám raději nástroje, kde se přihlásíte a můžete začít tvořit.
Máte tu k dispozici asi 1800 šablon pro všechny kategorie na eBay. Stačí si vybrat kategorii a vyfiltruje Vám to šablony přesně pro tu kategorii.
Poté si můžete vybrat jak chcete mít uspořádané obrázky, zda chcete formou galerie, nebo chcete obrázky horizontálně či vertikálně a kolik jich chcete - je libo 5 nebo 8 obrázků? není problém. Je to dosti přispůsobitelný jakmile se v tom zorientujete.
Varianty se tu tvoří o něco hůř než na eBay. Tím hůř mám na mysli, že to napoprvé musíte hledat. Jakmile to najdete, musíte se naučit ty varianty vytvářet. Avšak i na toto existuje instruktážní video. K dispozici tu máte také cloud na obrázky, který je v ceně předplatného. Na jednu nabídku lze dát až 24 fotografii, což není moc avšak je to 2x více než dovolí eBay. S novými pravidly platnými od ledna však existují fígle, jak dostat do nabídky obrázků více než těch 24 co bylo maximum dříve. Takže vlastně tím, že nám zakázali do nabídek vkládat aktivní content (obsah) nám vlastně umožnili dělat nabídky mnohem hezčí, poutavější a více přizpůsobitelné, aníž bychom porušovali pravidla eBay. Takže já osobně toto omezení považuji za pozitivní a to z toho důvodu, že jsem se tak naučil nabídky tvořit lépe.
Auctivu jsem naposledy zkoušel na 30 dní v lednu a dříve jsem jí měl na jednom účtu předplacenou, avšak nevyhovovala mi, tudíž jsem předplatné dál neprodloužil.
Stránka není konzistentní takže pokud používáte v prohlížeči větší písmo, tak vám nepůjde na některá tlačítka kliknout. Snad to brzy opraví.
Samozřejmostí je také hromadný import, kdy lze použít buď .xml soubor nebo .csv soubor. Toto jsem zkoušel, funguje to dobře. Pokud máte nabídku dobře napsanou, není třeba jí dále editovat, pokud však v nabídce chybí některé prvky, které Auctiva považuje za standard, budete je muset do nabídky doplnit, případně ji lépe upravit. Vše záleží na tom, v jakém stavu se vám nahraje.
Samozřejmostí je také automatické posílání personalizovaných zpráv, kdy jich můžeme mít více. Například po zakoupení a uhrazení objednávky přijde zákazníkovi email ,,Děkujeme za objednávku bla bla..." a potom druhý mail, kde budou buď podrobnější informace o objednávce nebo pokud máte digitální produkty, tak můžete připravit personalizovaný email, ovšem pokud prodáváte licenční klíče, je dobré mít externí databázi, která ani nevyžaduje vysoké nároky na výkon serveru. Ovšem to už je pokročilejší část a je lépe tuto část propojit s jinými nástroji než je Auctiva. Tady to totiž nefunguje tak, jak byste očekávali nebo tak jak byste si přáli. Dále si tu můžete nastavit automatický feedback pro zákazníka, kde lze opět nastavit, zda má být personalizovaný nebo ne, můžete si napsat vlastní komentář pro zpětnou vazbu kliknutím na Custom Feedback.
No Auctiva má opravdu hodně nástrojů, které jsou dobré pro malý až středně velký business.
Pokračovat budu asi tak za dvě hodiny až přijdeme z procházky. Tak se zatim mějte a případně pište co dál by vás zajímalo.
4. 2. 2018 12:37:02
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327585
ponda1986
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
4. 2. 2018 16:11:51
Super články, těším se na pokračování.
Díky - obrovský respekt
4. 2. 2018 16:11:51
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327584
Mirek
verified
rating uzivatele
(60 hodnocení)
4. 2. 2018 17:15:47
Hezké shrnutí, muselo to dát práci.
Co se týče mojich zkušeností z dřívější doby tak:
Aukční nástroje:
mám zkušenost s Turbo Listerem, který byl vyvíjem v dobách Win XP a dle toho vypadá dnešní použitelnost. Na svojí dobu ok, ale pak začal ztrácet dech a člověk brzo začínal narážet na limity. Například když člověk měl několik tisíc zalistovaných položek byla synchronizace ukrutně pomalá. Chyběl mu například i rozumný nástroj na hromadnou editaci obsahu. Například když jeden rok eBay zakázalo v těle textu email a člověk musel změnit několik tisíc aukcí/položek.
Konkurence
Skyppy2000 číňanům fakt nejde konkurovat cenou, člověk si musí najít jiné cestičky ideálně produkty co nikdo nemá. Není to jednoduché, protože na eBay jdou lidi převážně po ceně. Vybudovat si základnu produktů které se vyplácejí je velmi zdlouhavé a drahé. Zdaleka na to nestačí promo listing a tak člověk velmi často zkouší metodou pokus-omyl a jelikož se za listing platí vybudovat si základnu produktů trvá dlouho. Počítejte minimálně rok.
Limity
Limitů je na eBay spousta (zde jsou možné drobné odchylky již nějakou dobu na eBay nejsem). Asi první na které člověk narazí je na prodejní. Bud' je může překonat metodou jak říkal Skyppy2000 nebo jít tradiční cestou kdy jsou mu postupně za prodeje a získané feedbacky limity postupně navyšovány. Ze začátku se limity mění doslova po desítkách, na smysluplnější čísla se člověk dostává až po půl roce a určitém obratu. Spousty prodejců to děla tak že kupuje od číňanů cetky za centy, tím získává hodnocení a zároveň prodává své produkty i pod cenou a tím získává obrat. Dříve zároveň platilo že čím lepší hodnocení tím nižší poplatky a zároveň více promo listingu zdarma od eBay.
Finance
Je to disciplína která k eBay neodmyslitelně patří a patří k nejnáročnějším. Jakmile budete mít hodně produktů, tak brzo opustíte aukce a přejdete na tvz. Store což jsou obchody na eBay. Store sice umožní vlastní identitu a levnější zalistování produktů, ale již je to pevný náklad. V současné době 350$ měsíčně. K tomu je třeba připočítat provize z prodeje, fee za zalistování a disputy kterým se člověk nevyhne. Poměrně často jsem pak měl měsíční fee jen na eBay přes 1 000$. Pozor! od cca 500$ už nebude stačit mít jen paypal, ale musíte povolit čerpání poplatků i ze své platební karty.
Dispute aj
Ikdyž člověk je sebepoctivější obchodník tak se disputum nevyhne. Zboží se může ztratit, může dorazit pozdě či na druhé straně je podvodník. Tak či onak, velmi často eBay dává pravdu zákazníkovi ikdyž nemá pravdu (ale není to tak extremní jako na Amazonu) Je nutné s tím počítat, nejenom finančně ale i co se týče ratingu. To že zákazník nedá negativní rating, neznamená že ebay si toto nezahrne do svých statistik. A to samozřejmě v extremním případě (více dispute) může znamenat i zavedení větších limitů nebo zákaz prodávání v nějaké kategorii.
eBay je skvělý nástroj na testování prodejnosti nových produktů za malé peníze, ale je otázka zda je to ještě dnes takové terno jako dříve. Hodně zákazníků převzal Amazon a dost narostli poplatky. I proto mi v současné době vychází lépe tvorba Dropshopů + investice do marketingu. Vychází to o něco lépe na peníze než marketplace jako je eBay nebo Amazon. Tím nechci říci že jsou již out. Své mají jistě co říci a při dobré nice to může být i dnes terno.
4. 2. 2018 17:15:47
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327583
skyppy2000
verified
rating uzivatele
4. 2. 2018 17:46:44
Tak už jsme z procházky zase doma, takže začnu psát pokračování.
Mirek Novotny Díky za zkušenost s Turbo Listerem já už ho dlouho neviděl. Jen vím od jiných lidí, že je dosti zastaralý a na Windows jako aplikace nic kloudného moderního není. No nic tohleto postnu a jdu psát další věci. Chci tu uvést eBay na pravou míru tak, jak ho většina lidí nezná.
Já na tom profituju fakt jako hodně. Nabízím lidem přidanou hodnotu a u mě zákazníci nejdou po ceně (jsem o 30 - 70% dražší ale kompenzuji to službami navíc i o tom budu psát) Taktéž k Dispute se dostanu. Dejte mi čas to napsat :))
4. 2. 2018 17:46:44
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327582
MartinDrdlik
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
4. 2. 2018 18:23:57
Klobouk dolů, konečně někdo, kdo se nebojí předávat zkušenosti.
Nemáš zkušenost s objemnými a těžkými výrobky (zahradní nábytek)?
4. 2. 2018 18:23:57
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327581
skyppy2000
verified
rating uzivatele
4. 2. 2018 18:25:35
Takže naposledy jsme skončili Auctivou s tím, že bych k ní uvedl ještě poslední věc a sice že je to malá americká rodinná firma, takže tam ještě nevládne takový korporátní stav (kdo to zažil ví co tím mám na mysli).
Dnes se pokusím dokončit vhodné nástroje k prodeji abychom se už konečně dostali k jednání se zákazníky, ke sporům a jiným věcem s tím spojených.
Takže další v seznamu bylo Ventio Pojďme si ho představit.
Ventio
Celým názvem Ventio eCommerce je webová služba, kterou propaguje i sám eBay. Ventio vznikla v roce 1999, kdy tyto nástroje ještě nebyly tak ,,v kurzu" jako v současnosti. Je to výborný efektivní balík, který poskytuje všechny nástroje potřebné pro efektivní prodej nejen na portálu eBay, jelikož podporuje i další obchodní tržiště.
Potíž nastane, pokud po něm začnete požadovat více v dnešní době samozřejmých služeb. Například hromadný import je hrozně pomalý, občas se z inventáře neodečetla již prodaná položka atd. Zkrátka je to dobrý systém, který ovšem trpí několika dětskými nemocemi, které by nebylo na škodu odstranit. Máte tu všechno co k tomu potřebujete. Snadná komunikace se zákazníky, jednoduchá inventura (která se občas neodečte správně), podpora fyzického i digitálního zboží (u digitální sekce je navíc rozdělení na aplikace, hudbu, filmy a ještě něco už si nevzpomínám). Potíž je pokud chcete zrychlit některé procesy, začnete narážet na limity. Proto pro mě, kdy už mám celkem vybudovaný business je toto nevhodný nástroj - nemohu si dovolit prodat jednu věc, která je vázaná na jeden kus dvakrát.
Takže ano tento nástroj klidně doporučím, ale pro někoho, kdo začíná. Ne pro mě kdy mám za den více než 200 transakcí a potřebuji spolehlivost automatizace na 99.99%.
To by asi k Ventio stačilo. Pokud Vás k němu ještě něco zajímá, ptejte se.
Dalším nástrojem v pořadí je Push Auction, který jsem ještě před měsícem využíval.
Push Auction
Tento software vyvíjí stejnojmenná čínská společnost. Je dostupný ve dvou jazykových mutacích (čínština (zjednodušená, tradiční) a angličtina).
Musím uznat kvalitu tohoto nástroje. Využívá efektivně jak eBay API tak Paypal API. Přes něj jde automatizovat snad úplně všechno. No všechno ne, jinak bych neměnil, ale většina procesů je plně automatická. Celý objednávkový proces, včetně napsání feedbacku, přidělení sledovacího čísla z databáze, napojení na databázi licenčních čísel u mého obchodu se softwarem, odeslání personalizovaného emailu s licenčním číslem a jinými užitečnými informacemi no je toho hodně.
Já myslím, že to k vystavovacím nástrojům prozatím stačí. Je jich opravdu kvanta a vypsat sem všechny co jsem zkoušel by zabralo několik dní. :) Pokud o to bude zájem, tak to klidně napíšu, ale později, abychom se dostali dál.
---------- Příspěvek doplněn 04.02.2018 v 18:57 ----------
mar39 Ehm, upřímně zahradní nábytek jsem tedy nikdy neposílal, což ale neznamená, že jsem neexpedoval těžké věci. O jaký druh nábytku se jedná? Masív, kovové kostrukce nebo jiný druh? O jakou dopravu máš zájem (lodní x letecká). Jaká je průměrná hmotnost? Jedná se o křehkou věc nebo to vydrží i drsnější manipulaci (sjíždění z letecké rampy do přepravního koše)? Do jakých zemí máš zájem posílat?
4. 2. 2018 18:25:35
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327580
marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
4. 2. 2018 19:26:12
Nebyl Turbo Listr úplně zlikvidovaný Ebay? Mám dojem, že poslední rok už ani nešel stáhnout z Ebay, ale jenom od třetích stran a na Ebay viselo upozornění, že ho nepodporují.
Jinak obdivuju, že se někdo prosadí na Ebay s cenou místních poštovních služeb. Když vidím jak Angličan k nám pošle balík se základní deskou za 5 Liber a já mu ho můžu poslat za 400Kč, tak je něco špatně. :(
4. 2. 2018 19:26:12
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327579
skyppy2000
verified
rating uzivatele
4. 2. 2018 20:10:26
7. Prodej a vše co s tím souvisí
Takže už máme najitýho dodavatele, vystavený produkt a už jsme prodali první položku. Co teď? Tak se na to pojďme podívat.
Zakázaník nám objednávku zaplatil na Paypal účet a na nás je teď její expedice. Pokud se jedná o Dropshipping (Ali, Banggood, Tmart... je jich mnoho, případně firma, kterou jsme si vybrali) tak je proces celkem jednoduchý
1.) krok - Paypal
Proč Paypal? Protože nám poskytne všechny údaje potřebné pro našeho dodavatele (viz příloha). 25728
takže do jedné karty si otevřeme Paypal se zobrazenou transakcí.
2.) krok - náš dodavatel
Najdeme si produkt, který jsme prodali (doporučuji si dělat databázi s přímými odkazy na produkty) a provedeme objednávku, kde k odběrateli napíšeme výše zmíněné informace. Pokud to nestačí, kontaktujeme zákazníka a potřebné info si vyžádáme.
Vyplníme objednávku s údaji zákazníka (samozřejmě že až po uzavření kontraktu s dodavatelem) a tuto objednávku odešleme ke zpracování. Poté dáme zákazníkovi vědět, že objednávka se zpracovává a že o dalším průběhu objednávky bude informován.
VŽDY! dbejte na to, abyste ke každému balíku poslanému externě (dropshipping nebo pronajatý sklad v zahraničí s levnější přepravou) měli sledovací číslo (Tracking Number).
Já postupem času koupil sklady v Číně, Indonésii a Israeli, mám zajištěný svoz a dopravu k zákazníkům si zajišťuji sám.
Sklad v ČR, kde skoro nic nemám mám u rodičů, kteří se už 20 let živí přepravou zboží a mají výborné kontrakty za ceny, na které se běžný smrtelník nedostane (např. doprava PPL do Německa do 10 Kg za 125 Korun) a rodiče také vlastní dva sklady v USA, odkud také posílám - jeden v Oregonu a druhý v Georgii.
Já mám u DHL v Číně a Indonesii uzavřený kontrakt, kdy mě každá zásilka stojí 2 dolary a je úplně jedno kam to jede, ale musím jich poslat minimálně 500 měsíčně.
Pokud zboží expedujeme z domova - je to drahé - můžeme si rovnou vytisknout štítek z PayPalu. Komerční dopravci (DHL, DPD, TopTrans...) s tím nemají problém, ale běda jak si vybereme Českou Poštu. Huugh zavřít už ten drahý moloch!
Po odeslání ať už skrze dodavatele nebo svozem u nás, informujeme zákazníka o tom, že objednávka byla odeslána na adresu a uvedeme přibližné datum doručení. Přidáme sledovací číslo a odkaz na stránku, kde si může zákazník sledovat zásiku sám. Zároveň zákazníka požádáme, aby nám napsal pozitivní feedback po obdržení zásilky a my tak budeme vědět, že dorazila v pořádku.
----
No a vracíme se zpět k Paypalu. Peníze, které nám poslal zákazník budou blokované po dobu 2 - 3 týdnů, pro ochranu zákazníka pak je pustí. Je to vopruz, ale opět nic s tím nenaděláte.
---
Pokud jste zákazníkovi nedali žádnou záruku, tady vaše práce končí. Pokud jste mu dali záruku, doporučuji evidenci objednávek, kde bude datum konce záruky.
---
Sklady v Číně a Indonesii jsou neuvěřitelně levné. Sklad, který tady v Čechách pořídíte za 700 000, tam seženete do 150 v Indonesii a do 250 v Číně. Nejdražší sklad byl v Israeli, kde mě vyšel na 480 a velikost nic moc.
4. 2. 2018 20:10:26
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327578
skyppy2000
verified
rating uzivatele
4. 2. 2018 20:15:03
Napsal marat;1441876
Nebyl Turbo Listr úplně zlikvidovaný Ebay? Mám dojem, že poslední rok už ani nešel stáhnout z Ebay, ale jenom od třetích stran a na Ebay viselo upozornění, že ho nepodporují.
Jinak obdivuju, že se někdo prosadí na Ebay s cenou místních poštovních služeb. Když vidím jak Angličan k nám pošle balík se základní deskou za 5 Liber a já mu ho můžu poslat za 400Kč, tak je něco špatně. :(
Mají smlouvy s přepravci - pokud pošlete xxx balíků měsíčně dají vám úplně jiný ceník.
4. 2. 2018 20:15:03
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327577
Mirek
verified
rating uzivatele
(60 hodnocení)
4. 2. 2018 20:20:42
Napsal marat;1441876
Nebyl Turbo Listr úplně zlikvidovaný Ebay? Mám dojem, že poslední rok už ani nešel stáhnout z Ebay, ale jenom od třetích stran a na Ebay viselo upozornění, že ho nepodporují.
Jinak obdivuju, že se někdo prosadí na Ebay s cenou místních poštovních služeb. Když vidím jak Angličan k nám pošle balík se základní deskou za 5 Liber a já mu ho můžu poslat za 400Kč, tak je něco špatně. :(
Hele je to možné, proto jsem psal své zkušenosti v minulém čase. Navíc já už ho delší dobu nevyužíval. Měl spousty vad a také už mám pár let jako hlavní a jediný operační systém linux, takže už jsem ho ani používat nemohl. Jinak viz co psal skyppy nejlepší je kombinace placených nástrojů + doscritptování vlastních funkcí.
4. 2. 2018 20:20:42
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327576
skyppy2000
verified
rating uzivatele
4. 2. 2018 20:35:56
8. Spory (dispute)
Za tu dobu co eBay dělám jsem obdržel jen dvě žádosti o refundaci. Sem tam přišel balík rozbitý no to se stává no, tak pošlem nový kus a vyděláme holt o něco míň. Nejvíce mi vydělává originální software... to je zlatý důl - to díky němu jsem koupil ten dražší sklad v Israeli. Ten je v podstatě bez nákladů na přepravu - pošlete to prostě emailem a tento proces mám kompletně zautomatizovaný. :)
No a jak se řeší spory? Přijde Vám mail, že uživatel xxxxx otevřel spor k objednávce č. 123456789. Kliknete na zobrazit zprávu, přečtete si co se děje a snažíte se problém vyřešit k oboustrané spokojenosti. Pokud žádost vyřešíte kladně, neovlivní to nijak vaše hodnocení u eBay - tak mi to řekli na zákaznické lince. Takže pokud spory vždy vyřešíte kladně ačkoli to pro Vás může být někdy nevýhodné, nebudete mít žádný problém s eBay.
9. Finanční stránka
Tady je to hodně náročné na začátku. Znám i příběh, kdy tohle položilo velkou firmu - bylo prý moc nákupů a už nebylo za co nakupovat, protože všechny peníze byly blokované. Řekl mi to můj dlouhodobý obchodní přítel Mario.
Dokonce i mně se to už jednou stalo. Musel jsem po osmi měsících provozu požádat rodiče o 40 000 na 9 dní, abych zvládl odbavit všechny zákazníky, protože mi Paypal blokoval všechny peníze a půjčku od banky kvůli pár dnům jsem si brát nechtěl. Prostě ta blokace prostředků je nesmysl byť je na druhou stranu chápu.
Takže jsem odbavil všechny zákazníky a ihned si tam dal dovolenou do doby, než mi pustili peníze. Naštěstí už se mi to pak znova nestalo a doufám, že už nestane. Na to fakt pozor. Obzvlášť pokud nemáte možnost si půjčit na pár dní od rodiny jako jsem měl já.
---------- Příspěvek doplněn 04.02.2018 v 20:58 ----------
Máte zájem i o téma - individuální přístup k zákazníkům podle oblasti?
4. 2. 2018 20:35:56
https://webtrh.cz/diskuse/jak-to-chodi-na-ebay/#reply1327575
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit