Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

E-shop na způsob dropshippingu

tomy97
verified
rating uzivatele
29. 11. 2017 17:02:39
Ahoj, rád bych si udělal e-shop na bázi dropshippingu, ale mám v něm pár nesrovnalostí. Například, jak to funguje s clem a DPH u toho zboží, co objednám u dodavatele, které se rovnou pošle zakazníkov? Plno e-shopů,co fungují na dropshippingu má v podmínkách napsané, že u zboží do 22EUR nehrozí clo ani DPH, tudíž to majitelé eshopu neclí a nic, ale nechci nějak něco šulit, abych neměl problém s finančákem. Tudíž nemusím se tím zabývat, nebo musím clít a odvádět DPH? (Dokonce jsem ''slyšel'' že u zboží do 22EUR se i pro obchodní účely neplatí celní poplatky, tudíž i DPH?)
A případně, jak to udělám v účetnictví s nákladama? Jelikož na eshopu budu mít koncovou cenu už s mojí přirážkou jako zprostředkování..tak do nákladu dám fakturu od dodavatele? Ale další můj problém..řeknu na rovinu, že se jedná i o Aliexpress zboží a tam jak je známo nedávají faktury, maximálně můžu udělat print screen objednávky co je na Ali, ale to se prý nemůže dávat jako oficiální faktura do nákladu, proto je potřeba JSD, což by znamenalo, že už musím clít a platit DPH na celnci. Ale jak to tedy dělají ty shopy, co neclí a apod? A rovnou zákazníkům chodí zboží od dodavatele aniž by se odchytlo na celnici?
Šlo by u dropshippingu používat jen screen objednávky z aliexpressu?
Předem děkuji za případně odpovědi a rady. Na tyhle otázky mi nikdo nedokáže odpovědět.
29. 11. 2017 17:02:39
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-na-zpusob-dropshippingu/#reply1314871
Jakub B.
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
29. 11. 2017 18:13:04
Budeš už asi miliontý co toto dělá a ptá se na to. Na účetnictví účetní a to o fakturách jsi si potvrdil sám.
29. 11. 2017 18:13:04
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-na-zpusob-dropshippingu/#reply1314870
ne
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
30. 11. 2017 07:57:22
a co tak problemy s COI? tie ti nebudu vadit? tvoj "dodavatel" z Aliexpressu bude posielat aj navod v cestine? atestacie mas dufam vsetky, CE, RoHS atd podla typu produktu..
30. 11. 2017 07:57:22
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-na-zpusob-dropshippingu/#reply1314869
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
30. 11. 2017 08:05:52
pokud to bude opravdu dropshipping, tedy bude-li prodejce posilat tvym jmenem, pak je to samozrejme problem hned z nekolika ruznych duvodu... Ze to tak nekteri delaji, neznamena ze to tak je v poradku...
Pokud pujde o zprostredkovani obchodu, obchodnik bude posilat sam za sebe a ty na svem eshopu lidem predem jasne uvedes, ze jde o zprostredkovani, nemel bys mit zadny problem, to lze totiz delat zcela legalne a realne za nic nerucis, protoze ty sem ty veci nedovazis, ty realne pouze zprostredkujes uzavreni kupni smlouvy a platbu u cinana. Je nutne aby eshop jasne uvadel ze se neuzavira kupni smlouva s tebou. Nemuzes tedy pouzit bezne obchodni podminky. Melo by byt cloveku jasne ze ty ty veci neprodavas, ale zprostredkovavas jejich nakup...
Jednoznacne doporucuju delat druhy zpusob, pokud se do toho hodlas pustit, az si na to urady doslapnou, a oni si jednou doslapnou (az nekomu aktivnimu rupnou nervy), tak ty budes v pohode :)
30. 11. 2017 08:05:52
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-na-zpusob-dropshippingu/#reply1314868
ne
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
30. 11. 2017 08:16:27
a doslapnou si urcite, kedze stat prichadza takto o nemalo penazi..
Plno e-shopů,co fungují na dropshippingu má v podmínkách napsané, že u zboží do 22EUR nehrozí clo ani DPH
to je sice krasna teoria, ale len teoria.. colnica moze zasielku neprepustit do obehu a vyziadat si od adresata podklady, napr. fakturu.. a neviem ci zrovna colnik musi uverit fakture s prevodom na ceske cislo uctu a odosielatelom bude ZHUONG XI NANG z Ciny..
30. 11. 2017 08:16:27
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-na-zpusob-dropshippingu/#reply1314867
Mirek
verified
rating uzivatele
(61 hodnocení)
30. 11. 2017 09:50:59
Je super jak tu všichni teorizují co by jak mělo být, ale evidetně s tím nemají žádné praktické zkušenosti. Tyto problémy jsou tak 1 procento starostí co tě čekají. Vstoupit do přeprodeje "Ali" je hrozně lehké na vstupní bariery, ale hrozně těžké být dlouhodobě profitabilní. A já ti řeknu proč :-)
Ad 1, OP - zcela určitě nemůžeš mít běžné, protože prostě naší legislativě nemůžeš vyhovět. Častečně to můžeš vyřešit tím, že budeš jen zprostředkovatel ale i to má svá rizika. Pokud máš peníze a tím se vlastně zase dostáváme obvyklému důvodu proč začít s Ali tj že je nemáš, tak to lze vyřešit kombinací zprostředkování a vlastnění zahraničního subjektu.
Ad 2, Vánoce - přestože první bod vypadá náročně, tak s právníkem to lze sfouknout vcelku rychle a vlastně tě to vůbec nebude trápit. Co tě bude stopro trápit jsou Vánoce. Zatímco pro běžného obchodníka jsou Vánoce požehnáním a mnohdy udělá na nich i 40% ročního obratu, pro tebe to bude noční můra to mi věř. Zhruba od půlky řijna se ti začne prodlužovat doba dodávky. A od půlky listopadu je šance že to dorazí zákazníkům včas poměrně malá. Blbé je, že zrovna v tom období začíná většina lidí objednávat. Častečně to můžeš obejít tím, že budeš i přes vyšší cenu preferovat evropské sklady (například Banggood to tak má), ale problém je že je před vánoci nestíhají zásobovat takže to zboží prostě tam není. Takže najednu stranu ty v tuto dobu stratíš poučenější zákazniky kteří vědí a nedělají problémy, ale zase získáš obrovské množství zákazníků kteří prostě něčtou a jdou jen po ceně. Můžeš mít milionkrát na webu napsáno že zboží nemusí do vánoc dorazit (dokonce jsem zkoušel i popup s upozorněním), ale stejně když dojde na lámání chleba ti budou do očí tvrdit že nic takového tam nebylo a že si podvodník a tak dále... Je pouze pro velmi silnou osobnost když ti druhý týden v prosinci volá mraky nasraných lidí kde mají zboží :-)
Ad 3, Zboží - to je kapitola sama pro sebe. Když odmyslím věčné rýpače který očekávají že za pár korun kvalitu jako ze švýcar, tak je problém v tom že mnohdy přijde něco jiného či neúplného. Nevidím v tom umysl, prostě ty lidi v těch skladech jsou negramotní a přetížení. Lidská chybovost je velká. Nicméně tohle se časem vyřeší robotizací. Každopádně ti to zabere poměrně velkou část komunikace kdy ti budou lecos reklamovat.
Ad 4, Doprava - problém s vánoci jsem popsal, ale to samozřejmě není jediný problém v dopravě. Další zdržení nastává když je čínský nový rok, to mnohdy jsou sklady týden zavřené a poté mají pro změnu hrozně moc objednávek ve frontě, takže než se na tebe dostane tak mnohdy výpadek trvá 14 dní. Oproti dřívějším dobám si skoro u všeho můžeš připlatit za sledovací číslo ke každému balíků. Bohužel mnohdy je to spíše takové placebo, protože jediné co tam vidíš že je to např. už třetí týden na cestě mezi asii a evropou.
Ad 5, Marketing - jedna z nejtěšších disciplín. Ač se to nezdá a zpočátku máš dojem, že díky nízké ceně to pujde snadno je opak pravdou. Ano, ze začátku to snadno jde, ale jakmile nastanou problémy typicky vánoce, tak jdou tvá hodnocení dolu. Spokojení lidi nepíšou, nespokojení obvykle ano. Takže brzo můžeš zapomenout na dobré hodnocení na Heurece a a pozitivní komentáře na FCB. Tam navíc ještě budeš bojovat s trollingem. Brzo ti tam budou trolovat lidi kteří nic nekoupili, ale přesto svěřepně budou tvrdit že jsi podvodník. Prostě něco jako trolling tady (všimni si, nejvíce trollují lidé co mají zde hodnocení kolem 0). Proto jak záhy brzo zjistíš bude nejefektivnější marketingový kanál ppc a emailing.
AD 6, cash flow - ikdyž se to nezdá, je toto náročná nika na cash flow. Až budeš dělat větší čísla tak uvidíš že došlo na má slova
AD 7, Komunikace - je to velmi náročný obor na komunikaci, nejenom mentálně ale i časově. Snaž se co nejvíce věcí popsat na webu, udělej si šablony na opakující se otázky, a neváhej používat něco sotisfikovaného. Spousty případu se táhne týdny a při tom množství velmi snadno něco přehlédneš. Já používal ticketovací systém.
I přes všechny body který jsem vypsal a z niž to skoro vypadá že je to vlastně koncetrované všechno špatné do jednoho, lze z toho udělat profitabilní biz, ale je třeba mít na paměti že to není lehké :-)
ps. pro ty kdo chtějí rejpat, body jsem napsal ve stručnosti. Problematika je mnohem složitější a celou jsem jí neobsáhnul a ani nechtěl obsáhnout :-)
30. 11. 2017 09:50:59
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-na-zpusob-dropshippingu/#reply1314866
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
30. 11. 2017 09:56:18
Napsal Mirek Novotny;1427257
I přes všechny body který jsem vypsal a z niž to skoro vypadá že je to vlastně koncetrované všechno špadné do jednoho, lze z toho udělat profitabilní biz, ale je třeba mít na paměti že to není lehké :-)
Njn, hold zazraky se nedeji... Vsechen biz bude mit svoje uskali... Narazit na neco co skoro bez prace udela miliony je strasne vyjimecne a vetsinou se to stane uplnou nahodou :)
30. 11. 2017 09:56:18
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-na-zpusob-dropshippingu/#reply1314865
tomy97
verified
rating uzivatele
1. 12. 2017 00:30:16
Pokud pujde o zprostredkovani obchodu, obchodnik bude posilat sam za sebe
Jak popisujes, tak pujde o zprostredkovani obchodu a ne tedy o dropshipping. Na eshopu bych uvedl samozrejme vse na pravou miru. Ale aby si na me jednou nekdo nedoslapl, tak nevim jak do vydaju zanest objednavku z ali, jelikoz jako zprostredkovatel nezarizuju JSD.
A jak si psal, ze zprostredkovani by to v tomhle pripade bylo legalni, tak nevim jak s fakturami od dodavatele?
1. 12. 2017 00:30:16
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-na-zpusob-dropshippingu/#reply1314864
tomy97
verified
rating uzivatele
1. 12. 2017 00:46:56
Napsal Aleš Jiříček;1427223
Pokud pujde o zprostredkovani obchodu, obchodnik bude posilat sam za sebe
Tak jak pises, tak pujde o zpostredkovani obchodu a ne o dropship.
Jak i rikas, ze zprostredkovani jde delat legalne, kdyz uvedu podminky a uvedu proste vse na pravou miru, ze jde o zprostredkovani, apod.
Jak tedy mam do vydaju zanest to zbozi z Ali? Kdyz nezajistuji JSD jako zprostredkovatel? Vis co, abych to nesulil a nekdo si na me nedoslapl.
1. 12. 2017 00:46:56
https://webtrh.cz/diskuse/e-shop-na-zpusob-dropshippingu/#reply1314863
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit