Zadejte hledaný výraz...

Logokontrola – hrňte to na mě

Tomáš Vachuda
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
23. 10. 2017 00:32:34
Zdravím,
přišel jsem si pro vaši sodu, kterou tu tak rádi dáváte. :) http://www.logokontrola.cz/
Úplně na začátek – pls, neřešte mailovou adresu. Už jsem to tu obhajoval tady a tady. Mohl bych si sice pro tento web založit mail jiný, ale chci to mít jako rozšíření svých služeb, ne jako samostatnou službu a proto chci, aby to bylo jasně spojené s mou "značkou".
Nyní už k tématu:
V posledních měsících mě začala iritovat ilegální loga a z vlastní iniciativy jsem dohledal už asi 200 plagiátů. Nedávno jsem o tomto tématu měl krátký výstup na jednom školení a ukázalo se, že byť mi (alespoň to základní, které často stačí) vyhledávání přijde relativně jednoduché, lidé by o takovou službu měli zájem, aby se s tím nemuseli patlat. Tak jsem ji začal nabízet.
Nejde mi ale jen o peníze. Chci obecně zlepšit trh a vymýtit tohle chování, které sráží jak náš grafický obor, tak je zároveň nefér ke klientům, které vystavuje rizikům. Proto jsem většinu webu věnoval vysvětlení tématu a rizik. Své služby jsem uvedl až na konec jen tak "mimochodem". Tak či onak je tam víc textu, než na kolik je asi běžný "divák" zvyklý (a to jsem to zrdcnul na dřeň, ale ještě zkracovat budu).
Třeba pasáž "To se mě netýká" a ukázka hlavních argumentů, může někomu připadat jako zbytečná, ale ze zkušenosti mohu říct, že lidi jsou fakt přesvědčeni, že zrovna oni mají vše v pořádku, ale nemají. Proto jsem hlavní argumenty vypsal a ten, koho přesvědčil už úvod, tuhle část prostě přeskočí a ten, komu v hlavě dané argumenty zní, si je snad přečte a znejistí a zpozorní.
Některé části možná budou vypadat, jakože jen straším a tím nutím zákazníka k objednání mých služeb, ale není tomu tak (v čemž mě snad podpoří i fakt, že jsem na web umístil návod, jak si základní vyhledávání provést). Každopádně ta rizika fakt nejsou pr.. sranda a tyhle věci se dějí. Řešil jsem to se specialistkou na autorské právo i specialistkou na ochranné známky a to, co tam píšu, není vycucané z prstu, ale realita. Proto nebudu nikomu mazat med kolem huby a řeknu narovinu, jak to je.
Pro zvýšení důvěryhodnosti bych tam rád časem přidal nějaké testimoniály, jenže s těmi klasickými je problém. Když někoho zmíním, že měl ilegální logo, tak (to ještě budu muset probrat s právničkou) si nejsem jist, zda by se to nedalo zpětně zneužít (nabonzovat za to, že někdo X let používal cizí logo, což by teoreticky mohlo vést k placení odškodnění i přesto, že už logo nepoužívají). Třeba jedné paní jsem odhalil logo, u kterého si byla 10 let jistá, že je originální na míru, ale nebylo. Jenže ven to prostě pod jejím jménem ukázat nemůžu... a bez jména to bude vypadat, že jsem si to sepsal sám. Takže mi jde o to, zda na vás působí web důvěryhodně i bez testimoniálů?
Jo a fakt mě štve odlišné zobrazování barev ve Firefoxu a Chromu. Vybral jsem pěknou seriózní modrou a Chrome z ní udělal fialovou. :-X Ale co jsem se dočetl, tak to je prý běžný problém..
Jo a o neresponzivitě úvodní "obrazovky" na mobilech vím. To ještě pořeším.
Každopádně předem díky za jakékoli názory ke kterémukoli aspektu webu.
23. 10. 2017 00:32:34
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307865
prece jen poznamka k mailu. seznam mi nevadi, ale to velky T a V mi trha oci.
nepremyslel si aspon nekde pouzit nelegalni misto ilegalni? prijde mi ze je ilegalni az moc caste a hure se cte.
misto nic bych pouzil 0kč nebo zadarmo asi
Kde není žalobce.. .. -> … (výpustka)
--
jinak zajimava sluzba za malou cenu. jsem zvedavy jaky o ni bude zajem a budu rad pokud nejak poreferujes pozdeji.
23. 10. 2017 00:50:05
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307864
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
23. 10. 2017 00:50:13
No, jen to ty lidi učte. V tomto případě je to správný způsob užití těchto nástrojů, ale porovnávání obrázků je snad jedna z posledních věcí, kterou ještě ne všichni zvládají :-)) Jako by nestačilo, co všechno lidé ládují do Heureky :-)))
23. 10. 2017 00:50:13
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307863
plus u videa bych pridal jeste slide s infomaci co maji lide delat pote co obrazek nahraji = "zkontrolujte ze vase logo neni nalezeno jinde nez v souvislosti s vama" nebo tak neco.
plus mozná jeste slide s inromaci co ty weby delaj "naleznou podobne obrazky na netu"
23. 10. 2017 00:54:21
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307862
Michal Svatoň
verified
rating uzivatele
(42 hodnocení)
23. 10. 2017 10:49:33
A já se divil, proč mi nešla registrovat domena, kdo to asi koupil? :D Už jsem ti na to odepsal na FCB. Já si myslím, že super, akorát bych to dal spíše také do sekce "Právo"? :)
Každý takový web, který pomůže klientům ukázat, proč je tak důležité, aby si vybrali kvalitního logotvůrce, ne jen podle nejnižší ceny, ale i podle toho, jaké jim zajistí základní právní jistoty, dodržování autorského práva, jedinečnost loga, kvalitu, původ atd. je super. Každá osvěta, která ukáže jak je problematika logotvorby náročná a komplikovaná, že se nejedná o blbý a "jednoduchý" obrázek za pár korun, je vítána.
Alespoň pochopí, proč jednoduchá loga, jsou ty nejdražší a proč je rovnice jednoduché logo = musí být automatický levné, nesmysl. A také pochopí, pokud chtějí mít všechny tyto právní jistoty, že to nebude za pár korun, ale bude platit, kvalitní služba, grafik, logotvůrce odpovídající a adekvátní cena.
Ještě možná, nedával bych tam, že to je zadarmo tedy - NIC, ale nechal bych tam nějakou částku, těch 500 Kč, přeci jenom tvůj čas něco stojí a není to záležitost na pět minut. Chápu, že ti to přinese další klienty a ta časová investice se ti vrátí, i kdyby jsi to dělal zadarmo, ale i tak, vypadá to pak důvěryhodněji.
Asi nejlepší místo, kam to ještě můžeš vložit je skupina na FCB "Podnikatelé a živnostníci - výměna zkušeností" https://www.facebook.com/groups/zivnostnici/
Vložil bych to tam sám, ale nechci ti lést do zelí, nebo aby to vypadalo, jako že se chci na tobě přiživovat. :D
Já jsem tuhle službu začal nabízet klientům, od minulého týdne a když vidím, jaké to má pozitivní ohlasy u klientů, tak si říkám, že jsem byl blbej, že jsem takovou "banální věc", nezačal nabízet dříve. : )Líbí se mi, že dokážou ocenit to, že dostanou nejen kompletní soubory, kvalitní vůstup ale i lustraci loga. Že prostě vidí, že mi na původu loga záleží a že to nesekám jak Baťa cvičky. Tak nebo tak, si myslím, že by to mělo být součátí balíčku, každého seriozního logotvůce. Certifikát a základní prezentace o lustraci loga.
23. 10. 2017 10:49:33
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307861
kdo bude zodpovídat za to
- že logo bude kopie, ty jsi ho prověřil ale nic jsi nenašel, ale přesto kopie existuje a majitel se ozve?
- kdo určí čí logo bylo dříve? co když budou 2subjekty a náhodou oba vytvoří téměř totožná loga?
23. 10. 2017 11:57:43
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307860
Tomáš Vachuda
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
23. 10. 2017 12:11:57
beraniste > Právě, je to tak jednoduchá věc, amle málokdo to zvládá. Až to budou zvládat všichni, zloději se nebudou odvažovat krást, protože je hned odhalí. :)
Re4DeR >
Díky. Nad tím "T" a "V" jsem popravdě nikdy nepřemýšlel, dle mě se to tak lépe čte a lépe to zvýrazní jméno. Ale zvážím.
Změna ilegality na nelegalitu je dobrý nápad. Navíc jak je tam to "ne", tak to zní důrazněji. Změněno.
Nad Nic vs. 0 Kč jsem dlouho váhal. Máš pravdu, že to takto vypadá lépe, upraveno. Výpustka také.
Náměty na slide promyslím, dobrá poznámka.
Co se týče ceny, tak zatím to beru podle stávajících zkušeností a čistě podle času a hodinové sazby. Cenu základního vyhledávání myslím měnit nebudu, ale je možné, že vyhledávání rozšířené zdražím, anebo přinejmenším budu účtovat dle rozsahu, protože některé projekty budou na dohledání těžší, než jiné. Uvidím, jak se to vyvrbí. Taky jsem zajímavý, jaký bude zájem a klidně se sem po čase vrátím a dám vědět, jak to jde.
Izmirus >
Hele já koupil 13 domén, takže hodně štěstí s hledání podobné. :D
Do "Práva" nevím, tam se spíš diskutuje, tohle už je self-promo. Přidám to pak do "Pochlubte se s novými projekty", ale jinak to je celé. Spíš budu na tu službu odkazovat, když se bude diskutovat o něčem tematickém.
Nic jsem změnil na 0 Kč a nechám to tak. Takovým lidem prostě pogratuluju, že mají dostatečně originální logo. On to je v rálu stejně tak 1 případ ze 100.
Do skupiny živnostníci to zatím vkládat nebudu, kdyžtak časem. Teď máme dohodnuté s Radimem, že mu checknu logo, takže to tam pak možná zasdílí on sám, což bude mít větší váhu.
S těmi všemi dalšími argumenty souhlasím. Jsem rád, že to vidíme stejně. ;)
Napsal colbi;1419410
kdo bude zodpovídat za to
- že logo bude kopie, ty jsi ho prověřil ale nic jsi nenašel, ale přesto kopie existuje a majitel se ozve?
- kdo určí čí logo bylo dříve? co když budou 2subjekty a náhodou oba vytvoří téměř totožná loga?
Ad 1) Píšu tam, že nejde zaručit 100% jistota. Kdo za mnou tedy půjde, je s tím obeznámen. To samé se děje třeba u rešeršování ochranných známek. Tam právníci také 100% neručí, že se nenajde nějaká odchylka. Je to prostě riziko, jako ve všem. Každopádně ze všech podezřelých log (200+) jsem dohledal originály ke všem kromě 3 (dnes už bych je možná dohledal). Takže věřím tomu, že odhalím fakt těch 95%+
Ad 2) To určí google a dohledávání podle filtrování času. Náhody se samozřejmě dějí a designeři mají podobné nápady. To je normální. Holt pak záleží na tom, kdo byl dřív a já do výstupu sepíšu, ve kterých případech by mohly nastat problémy.
23. 10. 2017 12:11:57
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307859
Napsal lVlorf3us;1419418
Taky jsem zajímavý, jaký bude zájem a klidně se sem po čase vrátím a dám vědět, jak to jde.
dík :).
jinak jo no, pekny projekt, osveta je treba
23. 10. 2017 13:26:05
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307858
Aveso
verified
rating uzivatele
23. 10. 2017 13:32:21
Cíle odkazů, uvedené na stránce, jsou zatím vynechány záměrně a budou doplněny předpokládám?
Jinak, určitě se jedná o dobrý nápad, který může pomoci jak klientům, tak i ostatním profesionálům z oboru.
23. 10. 2017 13:32:21
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307857
Jakub Jeřábek
verified
rating uzivatele
23. 10. 2017 14:25:55
Tak když už tu lidi opravují chyby v textu, tak ještě tady chybí „o“: „To platí i generátorech log.“
23. 10. 2017 14:25:55
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307856
Zbynek Subert
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
23. 10. 2017 14:54:24
Moc nerozumím tomu, že pokud nic nedohledáš, tak je to grátis. Grátis si přeci už dal postup jak si to každý může překontrolovat sám a to je super. Každé ostatní služby by měly být za peníze bez ohledu na to, jestli loga jsou či nejsou originální. Můžeš pak být zahlcený kontrolováním a nebudeš mít z toho nic. A nebo jsi si jistý, že na každém logu něco najdeš? Tal jak tak díky za osvětu, kterou šíříš :)
23. 10. 2017 14:54:24
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307855
Michal Svatoň
verified
rating uzivatele
(42 hodnocení)
23. 10. 2017 15:36:25
lVlorf3us
Původně jsem chtěl, že bych to měl jako součást webu, ale to je naprd, už takhle toho tam mám dost a je to pomalé jak sánky v létě na pískovišti. :D Tak já bych ani podobnou doménu nechtěl, už mám registrovanou overenelogo.cz a bezpecnelogo.cz tam chci odkazovat klienty aby pochopily jaký je rozdíl mezi logem na míru a něčím zfušovaným za pár minut a jaké záruky vlastně dostávají. Na web už bych tyhle informace nenacpal. Hlavně chci oslovit klienty, kteří mají loga ze soutěží a potřebují si prolustrovat logo, než vyberou vítězné, klienty, kteří plánují registraci nového loga atd. Oba víme, jaký je to velký problém v soutěžíš. Hlavně tam budu mít vysvětlenou celou problematiku a význam toho certifikátu, který dostanou k logu. Samozřejmě certifikát budu dávat pouze ke svým logům.
Jistota 100% nebude nikdy,jediné co je v životě jisté na 100% je smrt, ta příjde vždycky, ale je to maximum co může logotvůrce, grafik pro své logo a klienta udělat. Více už udělat nejde.
Všechny loga, která jsem registroval nebo registroval můj klient prošla bezproblému a vím, že když udělám tuhle rešerši dopředu, mohu jm ušetřit spousty času a hlavně i peněz, pokud chtěji logo bezproblému registrovat a nemít zbytečné problémy.
Osobně se mi do toho moc nechtělo, myslel jsem si, že to není zas až tak důležité, ale když už mi několikátý klient řekl a poradil, že bych to měl mít na webu a že to je z JEJICH POHLEDU důležité, protože chtějí třeba logo registrovat, tak jsem do toho šel a rozhodl jsem se to nabízet jako součást služby, když si někdo obědnává logo.
Zatím na to mám pozitivní ohlasy a osobně si myslím, že by to měl nabízet každý seriozní grafik, kterému záleží na jeho logách a klientech.
Co se týče té ceny, myslel jsem to tak, jak to napsal výše kolega Šubert, aby toho pak nebylo moc, ale asi to máš zmáknuté. :) Tak máš pravdu, že to je tak jeden dva případy ze sta, ale když si spočítáš kolik tě to bude stát času, když ti třeba příjde 5 log na rešerši a všechny budou OK, tak jsi vlastně pracoval zadarmo. Já osobně mám v logu pouze tu hloubkovou kontrolu a rešerši, plus ten výstup v podobě prezentace a certifikát, jak jsem psal na FCB. Když už to dělám, tak ať je to pořádně a má to váhu.
PS: Není škoda toho jelena? Použít ho jako ukázkový příklad? Takové dobré logo by mělo někde makat u klienta. :)
23. 10. 2017 15:36:25
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307854
Vladimír Smitka
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
24. 10. 2017 08:18:05
Osobně bych ještě trochu zapracoval na rychlosti webu, myslím, že načítáš zbytečně mnoho řezů webfontů, které následně ani nepoužiješ a také třeba celé písmo Monttserrat jsem použité neviděl. U statických zdrojů ti chybí expires hlavičky. Do webu se načítají skripty pro Google Mapu, ale žádnou mapu nikde nevidím :-). U podobného typu webu se určitě hodí nasadit i stránkovou cache jako třeba WP SuperCache.
A také bych samozřejmě pohanil nepoužití HTTPS, zvlášť u nového webu a k tomu webu, který se zabývá brandem.
Z obsahové stránky mi trochu chybí info, jak bude probíhat platba, a možná obecně jak to vlastně bude probíhat a jak dlouho trvat.
Mimochodem, znáte http://brandmark.io/logo-rank/? Je to spíš srandička, ale dokáže občas odhadnout běžné tvary/ikonky, ze kterých je logo složeno.
Jinak myslím, že nápad je celkově dobrý a také bych uvítal nějaké později nějaké info, jak se projektu daří. Mám v hlavě delší dobu obdobný typ služby z jiného oboru, kdy také použiji známé postupy, ale výsledek z nich přeložím do lidštiny a přidám různá doporučení. Nejsem si však jistý za kolik to nabídnout, aby za to lidé platili a pro mě se čas zaplatilo.
24. 10. 2017 08:18:05
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307853
Ještě tam napiš spolupráci pro grafiky - za kolik přimhouříš oči, když najdeš původní inspiraci :D
Ne, legrace, v pohodě projekt, držim palce ať na to lidi naučíš, ale obávám se, že stovkomat a loga za 150 Kč jen tak nepřebiješ.
24. 10. 2017 10:09:48
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307852
Stovkomat.cz
verified
rating uzivatele
24. 10. 2017 13:43:22
Když už se tu zmínil Stovkomat, tak my se snažíme v rámci našich možností kontrolovat Joby, které loga nabízejí. Přes 3/4 jsme zablokovali. Job s nálepkou Stovkomat Premium loga jakkoliv stažená z fotobanky nenabízí určitě. U ostatních se snažíme, aby tomu také tak bylo.
Už jsem i přemýšlel nad možností spolupráce s touto službou, která mě zaujala a fandím jí.
Loga za 150 Kč se prodávat můžou. Bude to práce nejspíš nižší kvality, ale pokud Job bude obsahovat dostatek referencí, může si uživatel vybrat, zda to je pro jeho projekt akceptovatelné.
Proměrná cena loga na Stovkomatu je teď kolem 400 Kč. Což je pro začínajícího grafika třeba hodina a půl práce. Za tu dobu dodá solidní logo, které pro 90 % projektů je zcela dostačující.
24. 10. 2017 13:43:22
https://webtrh.cz/diskuse/logokontrola-hrnte-to-na-me/#reply1307851
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit