Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Má smysl vydat knihu?

Panv12
verified
rating uzivatele
10. 9. 2017 18:08:43
?
10. 9. 2017 18:08:43
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300169
Teď nerozumím, o čem tedy má ta kniha být. Jedno je jisté – pokud to bude kniha o ničem, tak asi nějaké kupce najdeš, ale většinu z nich naštveš a budou si tvé jméno pamatovat a až na tebe někde online narazí, už ti nebudou věřit. Jedinou cestou je kvalitní a hodnotný obsah, za kterého budou čtenáři něco mít. A vzhledem k těm všemožným dotazům, které tu od tebe vídám, si nedovedu moc představit, co můžeš té cílové skupině nabídnout (nic ve zlém, je to můj názor, třeba se mýlím).
Na druhou stranu pokud by sis vybral zajímavé téma, které u nás zpracováno nebylo a dokázal by sis o tom hodně nastudovat ze zahraniční literatury, přednášek, videokurzů a pak to dokázal smysluplně a srozumitelně předat čtenářům, tak proč ne. Už jsem někde slyšel "když se chceš něco naučit, napiš o tom knihu" :) Takže někomu to třeba funguje. Ale i tak je lepší psát o něčem, čemu už rozumím.
Každopádně si připrav hodně času. Svůj e-book (155 stran) jsem dával dohromady něco přes 200 hodin, takže 2 měsíce po večerech. Taky jsem zvažoval to vydat tištěně a prodávat, anebo aspoň online prodávat, ale nakonec jsem to nechal zdarma a vrátilo se mi to mnohanásobně už prostřednictvím zakázek. A kdyby to bylo placené, nikdy bych nedosáhnul nad 30.000 stažení, jako je tomu nyní. Jenže můj cíl byla osvěta veřejnosti a zlepšení pracovního prostředí ve světě log, nešlo mi primárně ani o peníze ani o kredit, to přišlo až pak jako bonus. U tebe cítím, že jsou motivy trochu jiné.. a tomu budeš muset všechno přizpůsobit.
10. 9. 2017 18:23:11
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300168
Panv12
verified
rating uzivatele
10. 9. 2017 19:13:14
Bla bla bla
10. 9. 2017 19:13:14
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300167
Podle prvních odstavců to zní jako kniha Na volné noze, akorát s více rozebranými základy, které si lidi povětšinou mohou najít na jakpodnikat.cz anebo tady. :) Těm QR kódům, jak je popisuješ, nerozumím a v navádění k nejbližším úřadům nevidím smysl. Každý, kdo začíná podnikat, by měl být dostatečně zručný na to, aby si dokázal vygooglit, kde nejbližší úřad je. Odkázat na formuláře budiž, ale předpřipravit jim formulář? To jako jak, když tam bude mít každý jiné údaje?
E-commers neznám, e-commerce ano (nejde o rýpání, že jsi to napsal blbě, možná jsi jen myslel něco jiného, třeba incomers, nebo co já vím). Že prokrastinování není cestou ví už asi každý. Informační šum je zajímavé téma, ale jak ho popisuješ, tak to nějak nepobírám. Vlastně... po těch dalších odstavcích to zní jako jiná verze knihy 4-hodinový pracovní týden od Tima Ferrisse. ;)
A pokud chceš sepsat jen kostru a zbytek nechat na ostatních, tak to teda hodně štěstí, protože knihy s více autory jsou "sranda". Spíš bych doporučil založit kvalitní blog a tam si od těch profíků nechat psát články.
Podle toho jakým stylem píšeš, je vidět, že nějakou vizi máš a klidně to zkus. Ale asi bude těžké se prosadit, protože jak říkám, přijde mi to jako mix Na Volné Noze a 4-hodinového pracovního týdne + tedy pár věcí navíc, které jsou ale spíše věci na zamyšlení, než že by to byla podložená fakta. Kdyby to ale bylo psané stylem jako třeba Hluboká práce od Cala Newporta, který buďto odkazuje na studie anebo na desítky konkrétních případů, tak budiž, to by nějakou hodnotu mohlo mít.
Co se týče marketingu, tak o kvalitním díle si lidé řeknou. Nějaký základní marketing určo jo, ale zas nesmíš tlačit na pilu jako nějací infopodnikatelé, protože si to pak naopak nikdo nekoupí. :) Plus je samozřejmě nutné myslet na to, že pro nakladatelství to musí být kniha aspoň trochu zajímavá, aby ji vydali. Případně to prodávej čistě online, anebo to přenech nějakému online nakladatelství.
10. 9. 2017 20:14:17
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300166
Chces napsat knihu o podnikani z pokoje , aniz bys kdy podnikal a pouze sbiral rozumy kolem sebe?
10. 9. 2017 21:11:48
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300165
Panv12
verified
rating uzivatele
10. 9. 2017 21:21:52
Bla bla bla
10. 9. 2017 21:21:52
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300164
Nojo, ale když se na to koukneš z pohledu těch ostatních spolu-autorů, kteří by byli vlastně ti, kvůli komu by se ta kniha kupovala (protože jejich know-how bys prezentoval), tak co z toho oni budou mít? Pokud by měli chuť psát, napíšou vlastní knihu a aspoň z toho něco trhnou a posílej osobní značku. Pokud je ale zastřešíš do na první pohled ne zrovna seriózní knihy, tak nejen že z toho prakticky nic mít nebudou (provize autorů je u běžných knih minimální a ty bys ji ještě musel dělit na X částí = pro každého spolu-autora), tak hlavně by jim to mohlo kredit naopat srazit, kdyby se objevili v této podivné knize o podnikání.
Musel bys tomu udělat opravdu kvalitní a profesionální marketing a zdůraznit ty profesionály, kteří do knihy přispěli a vůbec celá kniha by musela být extra seriózní a kvalitně zpracovaná a bez nějakých "já si myslím" a místo toho odzkoušené zkušenosti... Tohle má prostě strašně moc úskalí a nevím, kdo by do toho jakožto spolu-autor šel.. Navíc když sám říkáš, že ti jde spíš o to, aby ses z toho učil a utřídil myšlenky... tím asi moc profesionálů nenalákáš, je to asi jako kdyby profesionál quest blogoval nějakému začátečníkovi. To nemá zapotřebí a naopak by to mohlo jeho dobrému jménu uškodit.
Pokud chceš utřídit myšlenky, tak ty myšlenky nejdříve musíš mít. Musíš si prostudovat literaturu (zpravidla zahraniční) na X témat, číst články, sledovat přednášky atd., dělat si během toho výpisky a pak z toho vyvést nějaké závěry. Při psaní svého e-booku jsem přečetl cca 10 zahraničních knih, abych se v oboru lépe zorientoval a udělal si nějakej širší obrázek (byť už jsem se v tom oboru delší dobu pohyboval). A ano, při psaní se mi pak povedlo udělat si pořádek v myšlenkách, ale kdybych si to nenastudoval, neměl bych co třídit.
Plus si při čtení cizích zdrojů ujasníš, že nepíšeš nesmysly. Pokud bys chtěl totiž napsat něco, ale 10 profesionálů se shoduje na tom, že je to jinak, tak tě to donutí k zamyšlení a přehodnocení té myšlenky. Neříkám, že některé věci nejdou porušovat, ale nějaká základní pravidla prostě v daných oborech platí a čím více zdrojů si načteš, tím lepší "názorový průměr" si z nich uděláš a tím relevantnější informace můžeš ostatním poskytnout.
Co se týče způsobů, "jak vydělat peníze díky IT", tak takových článků je na netu mraky. Loni jsem viděl (v angličtině teda) obří seznam několika stovek způsobů, jak si online vydělat (většina těch věcí by mě ani nenapadla). Kdo hledá, tak ty věci najde.
10. 9. 2017 21:40:09
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300163
Nic takovýho nedělej, ať se za tebe rodina nemusí stydět, pro trolly jako ty je anonymita lepší.
10. 9. 2017 22:14:30
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300162
Registrace
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
10. 9. 2017 23:09:07
Nic neumím a myslím si, že jsem mistr světa, tak napíšu knížku a ono se najde pár blbců, kteří za to vyhodí prachy.
Jo, běž do toho, takovejch koučů, mentorů, whatever, kteří v životě nic nedokázali, ale myslí si, že můžou někomu radit, je spousta. A ti nejlepší to dokážou pár měsíců i dojit, než lidem dojde, že jde jen o blbý kecy :-)
10. 9. 2017 23:09:07
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300161
RL
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
10. 9. 2017 23:09:11
Napsal Panv12;1410338
Zdravím,
už to bude nějaký rok, kde se prezentuji na forech jako tzv.flame master - zkrátka pokládám dotazy, které jsou všeobecné a nejlépe polemizační v rámci IT.
Jakej to má význam?
10. 9. 2017 23:09:11
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300160
eKnizky.sk
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
10. 9. 2017 23:14:34
A to, kde planujes s takymto experimentom prerazit? Cakas, ze ti nejaky vydavatel bude tlacit kapitoly, alebo si zalozis web? Najjednoduchsi sposob, ako vydat knihu je ist na publikuj.eu tam si mozes vybrat profi sablonu ako ma kniha vyzerat a pisat, potom vydat vo formatoch pre citacky ako aj pdf. Mozes to robit po kapitolach, alebo celu knihu a jednotlive kapitoly mozu byt aj online a ludia ti tam mozu pridavat komentare a komentovat tvoje dielo.
10. 9. 2017 23:14:34
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300159
Jan Pekarek
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
11. 9. 2017 09:57:16
Napsal Panv12;1410338
Zdravím,
už to bude nějaký rok, kde se prezentuji na forech jako tzv.flame master - zkrátka pokládám dotazy, které jsou všeobecné a nejlépe polemizační v rámci IT. Po čase mi samozřejmě začala padat míra prokliků i příspěvků, ale v současnosti to již nepovažuji za problém.
Za tu dobu jsem pečlivě zaznamenával všechny pro mě informačně hodnotné příspěvky a stejně tak poslouchal připomínky předních speakerů do ranních hodin. Stejně tak jsem si nechával posílat a případně vypracoval zakázky zde i jinde, jen pro zkušenost na té nejnižší úrovni. Kognitivnímu zkreslením se samozřejmě nevyhnu, protože mé know-how je všeobecný přehled a ne specializace. Z tohoto důvodu vidím, že pro úspěšnost projektu jako no name autor potřebuji získat konzultační prostor pro své jednotlivé kapitoly, ale nevím jak? Také bude nutné řešit věci jako typografie textu, korektura a další.
Možná je to naivním podnikatelským záměrem, ale poté co jsem viděl desítky či stovky "odborníků", tak o úspěchu nepochybuji. Když je mnoho lidí schopno platit za knihy jak vydat e-book a další, které jsou prostým návodem jak importovat text z wordu do pdf nebo číst o efektivních nástrojích, které neumějí/nemohou používat, pak snad není možné neuspět. V českém jazyce totiž neexistuje do dnes kniha, která by necílila mimo lidskou blbost nebo odborníky z korporace. Svou cílovou skupina zkrátka znám lépe, než kdokoliv jiný.
A ted k dotazu, jednak chci slyšet váš názor, že je to úplná blbost. A jednak bych rád touto cestou získal aspon na chvíli pozornost lidí kteří mají s vydáváním knih zkušenost. Dále pak "odborníků na WT", kterým bych mohl položit dotazy na své otázky a v neposlední řadě vydavatelů, korektorů, marketingových specialistů a grafiků.
Tedy co si o tom myslíte? A můžete mi případně nabídnout nějakou pomoc?
Pokud kniha bude napsaná tak složitým a pro mě vůbec čtenářsky nepřivětivým stylem jako si napsal tento úvodní příspěvek, tak si ji určitě nekoupím...
11. 9. 2017 09:57:16
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300158
storyboard
verified
rating uzivatele
11. 9. 2017 10:22:35
Pokud něčemu rozumíš a umíš psát, tak se určitě vyplatí napsat o tom knihu.
Ale počítej s tím, že tě to bude něco stát - orientačně něco kolem 50 tis. Kč (pokud půjde o klasickou tištěnou knihu).
11. 9. 2017 10:22:35
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300157
Pavel Jílek
verified
rating uzivatele
(80 hodnocení)
11. 9. 2017 10:52:30
Zdravím,
už to bude nějaký rok, kde se prezentuji na forech jako tzv.flame master - zkrátka pokládám dotazy, které jsou všeobecné a nejlépe polemizační v rámci IT.
První troll, který vydá knížku.... masakr
"komplexním průvodcem podnikání z pokoje"
Člověk, který reálně nikdy nepodnikal bude psát něco o podnikání? WTF?
"Závidím" trollům a podobným lidem ten jejich čas, který takovým blbostem mohou věnovat...
11. 9. 2017 10:52:30
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300156
Zbynek Subert
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
11. 9. 2017 11:14:30
Tvůj dotaz krásně zapadá mezi tvoje další ...
Takže jo, běž do toho a pak nás na konci knížky zmiň jako spolutvůrce. Hodně štěstí :)
PS: Lidé, kdo podobné knížky vydávají (píší), to prostě dělají trochu jinak, zkus je dohledat, najdi si jejich autory a pak si tu otázku polož znova :)
11. 9. 2017 11:14:30
https://webtrh.cz/diskuse/ma-smysl-vydat-knihu/#reply1300155
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit