Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Moje zkušenost s korporací – Váš názor?

Tomas42
verified
rating uzivatele
8. 9. 2017 17:20:21
Zdravím Vás,
když už tu máme volnou diskuzi, chtěl bych se podělit o svou zkušenost s mou první prací v korporátu a zeptat se Vás, jestli máte někteří podobné zkušenosti a je to běžné, nebo jsem zažil extrém?
Po střední škole jsem začal podnikat, situace se změnila a chtěl jsem si najít práci, našel jsem si dobře vypadající inzerát s dobrými referencemi na firmu přímo od zaměstnanců, poslal životopis, prošel pohovory i praktickými zkouškami a byl jsem zaměstnán jako PHP Developer - junior.
V pondělí (4.9. ano toto pondělí) jsem nastoupil, byl mi přidělen přístup do gitu, stáhl jsem si všechny věci a byl natěšený, že začnu něco tvořit. Poté co jsem si prošel strukturu souborů zjistil jsem, že se nejedná o žádný známý systém ani framework a tak jsem se dotázal WTF? Nadřízený mi sdělil, že tam běží jeho framework - řekl jsem OK, tak se ho zkusím naučit, mohu dostat dokumentaci? Odpověď: žádná není.
Podle gitu byl framework vytvořen před více jak 7-mi lety, hádám, že během té doby framework rostl a bobtnal, změny co na gitu byly tak alespoň tedy vpadaly. Nadřízený si na mě udělal 10 minut, protože víc neměl, vysvětlil mi základní fungování frameworku a následně mi zadal práci, kterou jsem po několika hodinách byl schopen udělat (pro představu po hodinách studování se jednalo o přidání 2 řádků kódu a to jen vytažení jednoho booleanu z databáze) po dokončení jsem stejně ani nevěděl, jak jsem toho vlastně docílil, jen jsem sledoval stopu kde se podobný atribut vytahoval taky a shodou náhod na stejné stránce, takže jsem nemusel řešit další věci.
Říkám si no OK, prostě si ten web nahodím a budu testovat, zkoušet atd.. vyzkoušel jsem apigen a phpdoc pro vygenerování alespoň nějaké dokumentace automaticky, po několikahodinovém boji se mi to nepodařilo, jelikož mi to pořád házelo při generování nějaké výjimky v kódu.. byl jsem z toho studování kódu neskutečně vyčerpaný. První 2 dny jsem místo 8 hodin strávil ve firmě hodin 10.
Zkusil jsem jiný přístup, začal jsem studovat Nette framework, jelikož mi nadřízený sdělil, že se v některých věcech inspiroval a také jsem viděl, že Tracy a Loader byl z nette použit. Po 2 hodinách studování naprosto přehledné dokumentace nette přišel nadřízený a říkal, ať to nestuduju, že je to stejně zbytečné. Když jsem potřeboval pomoct trochu víc, dle jeho slov nevěděl, kde mu hlava stojí.
No OK říkám si.. tak to budu studovat, mám to přece placené a proto jsem tu šel, po 4 dnech, tedy ve čtvrtek za mnou ráno nadřízený přišel, že už mi to na jeho vkus trvá moc dlouho a že už mi chce dát práci.. říkám si no tak dej, mohl bych se to možná naučit, když mi dá nějakou práci, i když by mi to nejspíše trvalo týdny a výsledek by nebyl zaručen. Prácí jsem celý den nedostal a tak jsem šel ve čtvrtek domů s tím, že jsem celý den seděl na prdeli a počítal každou minutu.
Dnes jsem tam přišel a dal výpověď a jdu asi dělat pro startup, tak strašně neproduktivní jsem se ještě nikdy v životě necítil. Co si o tom myslíte? Já si myslím že je to extrém, i když s tím nemám zkušenosti a to hlavně proto, protože jsem tuto story sdělil jednomu kolegovi, který mi řekl, že zažil něco podobného - musel se zaučit do systému jiné firmy, ale MĚL dokumentaci a K TOMU seděl první měsíc v kanceláři s jeho nadřízeným a ptal se ho na stovky otázek týdne.. až po měsíci byl prý schopen něco vytvořit a nikomu to nevadilo, prý s tím počítali.
Snad jste si početli :-)
8. 9. 2017 17:20:21
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300036
Já po škole dělám svou první programátroskou práci. Nejsme softwarová firma, ale máme softwarové oddělení jen pro naše potřeby. Na dokumentace se tu moc nehraje, nicméně mi to nedělalo takový problém. Dostal jsem dostatek času si vše nastudovat a prvního měsíce se očekávalo, že budu prostě pracovat pomaleji než ostatní.
Nemám si na co stěžovat, každý si tu drtí svou část kódu, části které se týkají všech se vždy proberou na poradách nebo zkrátka kdykoliv uděláte 5 kroků ke kolegovi a 20 minut o tom poklábosíte.
Z vaší strany mi přijde minimálně těžce neprofesionální dát výpověď aniž by jste je upozornil co se Vám nelíbí :)
8. 9. 2017 17:40:03
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300035
Michal Pěňkava
verified
rating uzivatele
8. 9. 2017 18:18:51
Hele úplnej normál, něco podobného se ti může stát i v menší společnosti... Já mám příhod ze společností, kde jsem odešel/byl ukončen ve zkušebce plný pytel, a obdobné věci se mi stávali i u menších společností.
Teď taky dělám v korporátu, de fakto mi nic nebylo předáno, vše jsem si prošel sám, kolikrát mi kolega co mi to předával házel i klacky pod nohy, protože nechtěl být nahrazen (byl jsem přijat jako náhrada za něj). Za prvotní peklo v korporátu co jsem zažíval jsem se po roce dostal do toho, že pracuji 2-3 dni z domova, do práce chodím na 10, i jsem dostal měsíc dovolenou, abych letěl do exotiky, a právě díky tomu, že jako jediný rozumím systému totálně bez dokumentace v tom šíleném binci, tak mám relativně silnou vyjednávací pozici.
To, co se stalo tobě je takové typické firemní, oni hledali někoho levného (=přijali juniora), přičemž pracovní podmínky (politika na pracovišti, žádná dokumentace) atd. spíše nahrávají tomu, že chtěli někoho seniornějšího (jenomže to se jim nechce platit).
Já už si s podobnými problémy dokážu docela efektivně poradit, řeknu ti pár věcí, kde možná děláš chybu:
1) Na pohovoru se málo ptáš a málo se dozvíš. Doporučuji projít si knihu 301 Best Questions to Ask on Your Interview, vybrat si otázky které pomohou najít zaměstnavatele, třeba "Když k vám nastoupím, jaké budou moje první úkoly, kdo mě bude zaučovat a jak vyhodnotíte, že jsem splnil vaše očekávání během zkušební doby?". Takovéhle otázky ti pomohou dost dobře odkrýt špatné zaměstnavatele.
2) Dát za týden výpověď? Promiň, ale to je podle mě unáhlené, takhle se to nedělá. I když je job na pytel, tak se stejně vyhazuje vždy nejdříve za měsíc až za dva, v korporátu obvykle týden před koncem zkušebky. Je mnohem efektivnější si během zkušebky hledat jiný job, a srát na to, ono jim měsíc potrvá než na to přijdou a tobě měsíc chodí prachy a nemusíš na pracák...
3) Když jde o "nic" (=stejně chceš dát výpověď), tak otevři pusu a prostě ty své připomínky řekni natvrdo. Odchytni si svého nadřízeného, a řekni "pojď si sednout, něco si musíme vyříkat" a začni:
"Víš, já chápu, že jsem tu nový a nejsi si vůbec jistý, jestli tu práci budu zvládat, ale fakt si myslíš, že když se mi nebudeš věnovat, a já jsem junior, že je pravděpodobné, že to zvládnu úplně sám? Jak tohle chceš řešit?".
Obvyklá konverzace: blalbla... JAK TO ASI VNÍMÁ PROTISTRANA ... blabla ... JAK TO VNÍMÁM JÁ ... blabla ... ZAMYŠLENÍ NAD EFEKTIVITOU DOSAHOVÁNÍ VÝSLEDKŮ JEDNÁNÍ PROTISTRANY ...
--------------------------------------
Upřímně řečeno, si teď možná myslíš, že nastoupíš do malé firmy a tam politika nebude, ale je to totální blbost. Z mojí zkušenosti navíc v některých korporátech mají velmi propracovanou politiku náboru na manažerské pozice, takže se tam dostanou jenom kvalitní lidé (neříkám, že je to případ každého korporátu, a neříkám že se to týká třeba i team leaderů apod...).
Každá společnost i tým se liší, není to o startup vs korporát, ale i v tom korporátu se často liší pracovní podmínky mezi odděleníma. Můžu ti najít člověka totálně nespokojeného v našem korporátu, a pak ti najdu lidi na jiném oddělení, kteří ti budou říkat, jak je to tu skvělé.
To co se ti stalo je de fakto standard v IT firmách, stali se mi obdobné věci několikrát, jak v malé, tak velké firmě.
Řeknu ti jednu chybu, kterou jsem často ve společnostech opakoval, a co vidím i na tobě. Moc to řešíš, moc řešíš to, jestli někomu vyhovuješ a jestli váš vztah je super a funguje na oboustrané spokojenosti.
Po letech práci ti můžu říci, že je osvobozující jít do práce s tím, že ti je jedno jestli tam vydržíš nebo ne, jestli tě vyhodí nebo ne atd. Prostě se z těch věcí nestresovat a nechat je plavat. Největší chyba v práci byla, že jsem se bál, že se něco stane, a ono se většinou nic nestalo.
Podle mě jsi tam vážně měl zůstat, vytlouct z toho co nejvíce, a pak přejít třeba do startupu. Ale odcházet první týden mi přijde chyba a blbost. Mohl sis třeba ověřit, jak dlouho bude trvat korporátu, když budeš každý den na Facebooku a dělat si svoje věci, než tě vyhodí a jak to budou řešit. Mohl sis vyzkoušet konflikt s nadřízeným.
Já z každé společnosti, co jsem odcházel, tak jsem to táhnul na maximum, zkoušel jsem různé věci, jak dopadnou, zejména v případě, kdy mi na výsledku (tj. jestli mě vyhodí nebo ne) vlastně vůbec nezáleželo.
8. 9. 2017 18:18:51
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300034
cargopro
verified
rating uzivatele
8. 9. 2017 19:52:48
někde jsem četl o klucich, kteří bojovali proti globalizaci tím, že se nechávali zaměstnávat v korporátech a různé bojkotovali práci. Nejvic mne pobavilo, jak celé dny korzovalii po chodbach budov se složkami jakože něco někam nesou a tak prochodili celou smenu.Vyhodili je až když prasklo, že za firemní prachy uspořádali raut pro uklízečku, která šla do důchodu.
8. 9. 2017 19:52:48
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300033
qwertr
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
8. 9. 2017 20:33:58
Prave som to zabalil po 3 mesiacoch vo firme s 300 zamestnancami. Da sa to povazovat za korporat ?
Dostal som sa na projekt, na ktorom sa robi niekolko rokov. Odhadom na tom projekte bolo odrobenych tak 10 clovekorokov. Na firme na nom robili 2 programatori, jede na centrale a druhy na pobocke kde som robil aj ja. Ten na pobocke je velmi dobry, fakt tieda, tym padom toho casu na mna nemal vela. V lete odisiel na 2 dva tyzdne na dovolenku, takze mi nemal dat kto robotu. Posledne co u ma rozhodlo, ze idem prec ked som dostal ulohu a pytal som, kde je nieco podobne ako co mam robit. Ze nic take neexistuje, tak ako sa mam s tym pohnut. No ze mi to musi on ukazat. Presli 4 hodiny a nemal na mna cas. Za predchadzajuce ulohy som uz zacal byt drbany za to, ze mi to dlho trva, ze to malo byt rychlejsie a podobne. Tak som po tomto zacal hladat inu robotu.
Ked som tam prisiel, tak mi moja priama nadriadena hovorila, ze predo mno boli uz zo dvaja a odisli. Uz tomu rozumiem preco.
8. 9. 2017 20:33:58
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300032
Pavel
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
8. 9. 2017 20:46:41
Programator nejsem , ale kamaradi delaji ve firme pokladny na miru(albert , electroworld) a zadny manual nemají lidi co to vymysleli uz tam nedelaji a musi si poradit. Takze asi normalka.
8. 9. 2017 20:46:41
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300031
Levin
verified
rating uzivatele
8. 9. 2017 21:43:39
U nás je něco podobného, jen se nejedná o PHP, ale C/C++. Řádek kódu je cca 300 tis. Tým o 15 lidech, naštěstí vždy někdo poradí. Dokumentace žádná, ani ke grafickému prostředí. Všechno člověk musí načíst z kódu. Nadřízení o tom ví. Na pozici jsem již 2 roky, tuším již kde co najdu. Ze začátku jsem dělal hodně chyb a úkoly se mi vracely k předělání. Tím jsem se naučil, jak to cca chodí a časem začalo být vše ok. Vím, že už mě to nemá kam posunout dále, tak čekám na pracovní nabídky. Ty chodí celkem pravidelně. Na pár pohovorech už jsem byl, jen když už mám měnit práci, tak si chci ve všem polepšit. Nechci z bláta do louže. Tohle je moje první programátorská zkušenost.
8. 9. 2017 21:43:39
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300030
tomve
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
8. 9. 2017 21:51:38
Ono to není jen práce, jsou klienti, co si něco vymyslí, neustálé mění, nervozní, že to není, začnou škrtit rozpočet a myslí si, jaci nejsou borci.
si nevyberete.
8. 9. 2017 21:51:38
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300029
Pavel Mareš
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
8. 9. 2017 22:28:06
Bart28 napsal vše, co se k tomu dá říci. Pracuji pro startup a mám přístup ke všem složkám vývoje - prvotní promýšlení, grafika, programátoři, testeři, support. Všude je to v rámci možností to samé.
Nic nemám, něco vytvořím. Programátoři nemají dokumentaci, specifikace pro projekt většinou taky ne a občas se stává, že ani grafika pro čásr projektu není.
Podobný případ jsem zažil - kamarád měl nastupovat do firmy. Po nějakém hledání našel firmu, která mu byla ochotná poskytnout dostatek času na učení se - PHP Junior. Nejdřív jeho první chyba byla, nedostatečně se ohodnotil. Chtěl 25 000 Kč, já mu řekl, ať chce 37 000 Kč (dostal je).
Během prvních pár dnů tam proseděl a učil se nové věci - firma byla absolutně v pohodě. Bohužel po pár dnech to vzdal, že je to na něj moc těžké a že to není pro něj. Za týden ani nezjištíš, co vše z toho může být. Pokud si z toho měl dobré peníze, mohl si například vyvíjet vlastní apku za firemní prachy - něco na rychlo a pak s tím navštívit jinou firmu (chápej, mít nějaké portfolio pro další práci).
Unáhlený krok pramenící z neznalosti :) Ale už to neopakuj.
8. 9. 2017 22:28:06
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300028
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
9. 9. 2017 00:46:03
Vždyť jde o pár kódů. Představte si, že ve stejných situacích se ocitají lékaři, policisté, ani to snad nechtějte vědět. Zvlášť v těch nemocnicích je poslední dobou fakt nouze o lidi. Vemte si, že v těchto oborech se s vámi také nikdo nebaví. Každý případ úplně jiný a buď jde o zdraví, život a nebo o právo a svobodu. A o tom rozhodují lidé, kterým řekli ... jste tu týden, musíte si poradit. Nikdo jiný tu prostě není, nejsou prachy.
Přesně, ve vašem případě bych si hlavně nebral nic osobně a z ničeho si nelámal hlavu. Jde tu max. o peníze a to ještě vašeho zaměstnavatele. Zažil jsem ledacos a z takových prkotin co tu popisujete bych maximálně nasával zkušenosti a otrkával se.
Já jsem měl to štěstí, že jsem si se vším vždy docela dobře poradil. Ale když hovořím o štěstí, tak ne jen tak nadarmo. Protože statisticky je jisté jedno, vždy se něco posere a vždy se vyskytne problém, kdy si neporadíte. A když má někdo štěstí, jiný má smůlu. U nás se říkalo "papír snese všechno" a taky se ve většině případů ledacos tím papírem vyřešilo. A když ne, končilo to smrtí, soudem, vězením apod. Takže říkám, buďte v klidu a příště se kousněte a vydržte.
9. 9. 2017 00:46:03
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300027
Já to mám naopak. Furt jsem dělal v malých firmách do 30 lidí a teď když jsem v korporátu, tak už bych jinam nechtěl. Jedině dělat sám na sebe, ale malý firmy ti podle mě nemůžou poskytnout tak velký benefity, školení a jasnej kariérní růst.
9. 9. 2017 04:31:09
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300026
tomve
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
9. 9. 2017 05:03:25
Napsal Frajerlada;1410172
Já to mám naopak. Furt jsem dělal v malých firmách do 30 lidí a teď když jsem v korporátu, tak už bych jinam nechtěl. Jedině dělat sám na sebe, ale malý firmy ti podle mě nemůžou poskytnout tak velký benefity, školení a jasnej kariérní růst.
To md pripomnelo, jak nekdo sel na vyberovko a na dotaz kam to chce dotahnout odpovedel - na vase misto.
No nevzali ho.
9. 9. 2017 05:03:25
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300025
BENQ
verified
rating uzivatele
9. 9. 2017 08:54:29
Určitě žádná firma nedá juniorovi nějakou důležitou práci, která hoří. Spíš šlo asi jen o testování, jak se budeš chovat ve stresové situaci.
---------- Příspěvek doplněn 09.09.2017 v 08:57 ----------
Napsal Frajerlada;1410172
Já to mám naopak. Furt jsem dělal v malých firmách do 30 lidí a teď když jsem v korporátu, tak už bych jinam nechtěl. Jedině dělat sám na sebe, ale malý firmy ti podle mě nemůžou poskytnout tak velký benefity, školení a jasnej kariérní růst.
Karierní růst? Pokud budeš schopnej, tak si můžeš malou firmu sám založit. Být někde na vyšší pozici je dost realtivní - dneska tam jsi, zítra tam být nemusíš a nemusí to být jen o tvých schopnostech, ale jen protože někomu u koryta vadíš (vlastní zkušenost)
Malé firmy dokáží být flexibilnější a líp pružně reagovat na změny na trhu. Nabízí i větší prostor pro vlastní názor a kreativitu.
9. 9. 2017 08:54:29
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300024
Tomas42
verified
rating uzivatele
9. 9. 2017 10:05:32
Děkuji za Vaše názory a zkušenosti, asi je to tedy vesměs normální.
V pondikání jsem nějaké zajímavé služby již vytvořil a portfólio mám velké a to ne jen jako PHP Programátor, ale také C# a mobilní appky (mám nějaké zveřejněné v appstore a google play), takže o práci zase nemám tak velkou nouzi, abych si nemohl z tohoto důvodu dovolit dát výpověď tak rychle.
Všem co píši, že jsem se unáhlil - s tím také souhlasím, ale nenapsal jsem fakt, že jsem si vybíral mezi 3-mi pracovními nabídkami. Jedna z nich je kompletně práce z domu na živnost a další je, kde už pracuje můj kamarád a přemlouval mě, ať jdu k němu, že mě i zaučí atd. Mě lákala nová zkušenost - korporát, s tím, že ostatní nabídky na práci ještě platí a tak jsem to zkusil s tím, že tak buď zůstanu, nebo dám výpověď. Za normálních okolností bych výpověď tak rychle určitě nedal, ale cítil jsem, že bych v korporátu profesně zakrněl a po několika letech už třeba nebyl schopen najít jinou práci. Možná to byl stress test, jak někdo psal výše, nevím, ale po některých Vašich zprávách asi běžný postup a žádný stress test.
9. 9. 2017 10:05:32
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300023
BENQ
verified
rating uzivatele
9. 9. 2017 11:23:51
Bart28: se vším tak nějak souhlasím, ale s tím propracovaným systémem ne. Celkem běžná praxe - HR i vedení společnosti OK, ale Area (zvlášť pokud je Area manažer o 5 let mladší a má méně zkušeností) tě jednoduše nevybere. Proč asi?
Asi jak píšeš. Ve velkých korporátech je větší boj o korýtko a udržení svýho zadku na dobré židli.
Jinak psychologický test konfliktů najdeš třeba zde http://interkulturniprace.cz/oplzz/wp-content/uploads/2013/09/CS_CUESTIONARIO-THOMAS-KILMAN.pdf
- není uplně vždy nutné se každému zavděčit, ale stát si za svým názorem
9. 9. 2017 11:23:51
https://webtrh.cz/diskuse/moje-zkusenost-s-korporaci-vas-nazor/#reply1300022
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit