Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jaký jazyk se naučit pro web, mobil a desktop?

helivrt
verified
rating uzivatele
6. 6. 2017 11:03:21
Ahoj, začal jsem koukat na videa ohledně různých frameworků a rád bych se nějaký naučil.
Tak nějak bilancuji a připadá mi, že nic neumím pořádně. Mám jakýsi přehled, ale neumím se svými znalostmi nic dotáhnout do konce, to mě trápí, protože kdyby se něco v podnikání stalo a chtěl bych se nechat zaměstnat, jsem na úrovni studenta prvního ročníku.
Kdysi jsem programoval v PHP a .NET basic, ale protože jsem roky nic nevyvíjel a dalo by se říct, že mi totálně ujel vlak, chci se poradit, jestli je má úvaha správná. Potřeboval bych tvořit frontendy na webu, na serveru mít nějakou logiku a k tomu nějaké mobilní aplikace a případně desktop. Později bych rád přičichnul k IoT.
Přemýšlím tedy, že by bylo fajn se naučit :
Pro frontend :
- nějaký php framework ? Laravel? Symfony? Nebo dneska už možná i WP případně Drupal??? (zíral jsem, co ty CMSka dneska umí a jak snadno se na nich dá postavit frontend pro cokoliv nenáročného)
- naučit se používat rest api? Jak ve frameworku tak třeba ve WP?
Pro backend :
- myslím že bych si vystačil s javou na linuxu?
Pro mobil:
- opět java, protože android na ní stojí
- rest api v javě
Pro desktop:
- zase java, protože je multiplatformní
- rest api, xml, práce se soubory a internetem
Z toho mi vychází, že ideální pro mé potřeby je PHP + nějaký framework pro frontendy, údajně je na to dobrý laravel, ale co jsem koukal, není to úplně easy. No možná si to chce vyzkoušet a naučit se nejdříve PHP s OOP a MVC, abych vůbec chápal o čem je v těch tutoriálech řeč.
Na desktop, backend i mobil zase projít si nějaké základy JAVA + oop a práci s api, tvorbu UI. To UI bude asi trochu oříšek hlavně na desktopu.
Jsou moje úvahy správné, nebo byste se dnes vydali jinou cestou? Jsem v podstatě na začátku, umím html+css a PHP z dob, kdy nebylo objektové, takže vlastně neumím nic a musím se to učit od základu, Proto mám teď velkou svobodu ve výběru a nerad bych udělal chybu a zabýval se něčím, co do budoucna budu brát jako ztrátu času.
Přiznám se, že java mě maximálně sere. Jako člověk co se potýkal s C like jazyky je mi prostě odporná, ale líbí se mi, jak snadno se na ní dá uplácat za pár hodin to co potřebuju. Navíc, líbí se mi, že v případě, když by bylo nejhůř, dá se JAVOU dobře uživit na HPP.
Poprosím tedy o názor a klidn i doporučení jak začít, na čem se to učit, atd. Přiznám se, že mě nejvíc zajímá rest api a vzájemné propojení webových, mobilních a desktop aplikací, Takže si chci vyzkoušet např. převodní můstek pro eshop vs účetní systém, atd. To je takový úkol, u kterého si člověk přičichne jak k PHPku tak API i Javě. Nejlépe se mi učí na něčem, co potřebuju, co mě baví, ne vyrábět kalkulačky a hovadiny z tutoriálů.
A klidně mi napište, jestli jste se učili programovat po třicítce a jak vám to šlo? Času málo, rodina, děti, ale touha něco se naučit a opravdu umět mě motivuje, protože je to činnost, která mě vždycky bavila.
6. 6. 2017 11:03:21
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283342
node
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
6. 6. 2017 11:19:10
tl;dr
6. 6. 2017 11:19:10
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283341
helivrt
verified
rating uzivatele
6. 6. 2017 11:20:40
Tak zkrátím to, má smysl se dnes, teď právě začít učit PHP+framework a JAVU? Defakto od základu? Chci dělat webové frontendy propojené se serverem a mobilní + desktop aplikací. Jsem linux pozitivní, takže C# a podobně ne.
- je to dobrá volba pro zmíněný účel?
- je to dobrá volba v případě, že bych hledal HPP v IT oboru?
6. 6. 2017 11:20:40
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283340
python?
6. 6. 2017 11:23:09
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283339
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
6. 6. 2017 11:23:32
ma to smysl, delam projekt kde je frontend php. A backend a ruzny zpracovani dat jede na jave. Nedokazu si predstavit o moc lepsi kombinaci, protoze php je uzasne jednoduche a mocne a tvarne prave na ty webove veci a generovani vystupu a Java je zase fakt hodne mocna na narocny operace na pozadi. Ja bych se toho vubec nebal.
6. 6. 2017 11:23:32
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283338
helivrt
verified
rating uzivatele
6. 6. 2017 11:37:04
Díky za názor. Na čem vám ta java jede v tom backendu? Nějak si pořád neumím představit jak se takový JAVA projekt potom používá a provozuje, v konzoli někde na serveru komunikuje s frontendem a databází?
6. 6. 2017 11:37:04
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283337
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
6. 6. 2017 11:39:12
Napsal helivrt;1391003
Díky za názor. Na čem vám ta java jede v tom backendu? Nějak si pořád neumím představit jak se takový JAVA projekt potom používá a provozuje, v konzoli někde na serveru komunikuje s frontendem a databází?
jede to jako aplikace na pozadi, mame tam udelanou svoji komunikacni vrstvu a pres tu komunikujeme s frontendem :) na beznym TCP/IP protokolu, kterej muze, kdyz an to prijde, klidne fungovat i prokomunikaci nezi ruznymi stroji (coz delame, mame cloud serverů)... ale moznosti je urcite vic, kazdopadne je to hodne prakticke :) a hlavne na to co vsechno to umi a dela je to vlastne docela jednoduche...
6. 6. 2017 11:39:12
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283336
helivrt
verified
rating uzivatele
6. 6. 2017 11:50:48
jo, javu mám na seznamu napsanou fixem, ale ještě řeším to phpko :-) a jaký framework, aby to bylo fakt jednoduché a přitom se ten FW neměnil pod rukama každý rok :-)
6. 6. 2017 11:50:48
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283335
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
6. 6. 2017 11:53:50
no, rekl bych ti at zacnes nejdriv cistym php a nastudujes si navrhove vzory a pokusis se sestavit si svuj framework (nerikam ze ho pak mas pouzivat, ale znat pozadi celeho procesu a znat to co probiha uvnitr frameworku je podle me zcela bezpodminecne nutne aby z tebe nebyl jen lepic kodu co produkuje s prominutim "sracku"), ale pokud nutne chces rovnou skocit na vlnu nejakyho frameworku tak za me laravel nebo snad mozna symphony... Ale jak rikam, kdyz tomu venujes ten cas a naucis se to opravdu od zacatku, tak se ti to bohate vrati pozdeji - nebudes jen lepic kodu a budes schopnej si ohybat ty frameworky ke svym potrebam misto toho abys spolehal an to co ti kdo poradi na forech...
---------- Příspěvek doplněn 06.06.2017 v 12:01 ----------
Jinak proc php proti jinym jazykum? Porotze php je neskutecne mocne... Neomezene... Nekdo to treba bude povazovat za nevyhodu... ale ja rikam - a proc sakra? Vzdyt prave ta jeho neskutecna ohybatelnost, predepsane knihovny snad na vsechno na co si clovek vzpomene, primo v jadru tolik funkci a objektu, neskutecne jendoducha prace s datama (coz je naopak v jave totalni tragedie :D )... To ja povazuju za naprostou vyhodu nad vsim ostatnim :) Dovoluje to delat prasarny, pritahuje to lidi, co si rikaji programatori a nejsou... Ale to by me pro moje pouzivani melo zajimat proc? Navic mit moznost obcas udelat nakou prasarnu je fakt hodne mocny, protoze jsou doby, kdy potrebujes jen neco na rychlo udelat, jendorazove a je fakt vyborny mit moznost to naprasit za dve hodiny komplet misto toho se s tim srat v necem jinym dva dny :) A na vetsich vecech si das zalezet a nezaprasis to... proste mas tu volbu... a to je podle me duvod jit do php... vykonove uz je dneska stejne PHP7 tak daleko, ze to nema uplne cenu resit..
Samozrejme tohle je muj pohled, urcite tu bude nekdo, kdo nabidne takovy pohled na jine jazyky, treba python...
---------- Příspěvek doplněn 06.06.2017 v 12:28 ----------
jeste sme si vsiml ze uvazujes nad WP nebo drupalem... tak to snad jedine bys chtel sypat jednoduchy firemni webovky jak na bezicim pase, tak na to je WP nebo drupal idealni, ale stavet na tom vetsi systemy? To je hodne jemne receno fakt nerozum...
6. 6. 2017 11:53:50
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283334
helivrt
verified
rating uzivatele
6. 6. 2017 15:14:50
Díky moc za názor, tak nějak jsi mi potvrdil, co jsem si myslel, podle toho co jsem přečetl a viděl. Takže se budu věnovat PHP a Javě. Protože občas přičichnu k IoT věcem tak tam se zase člověk setká s C like jazyky, takže to bude komplexní, navíc PHP má s C něco málo společného. Ta JAVA mě se*e, tu se budu učit fakt nerad :-) Nějak si pořád nedokážu představit nějaký projekt, který bych na ni chtěl dělat. To je asi základní kámen úrazu. Vidět v tom tu praktičnost.
Všechno co mě napadá, že bych řešil JAVOu jsem nakonec vyřešil pár řádky v bashi, nebo se dá řešit v tom PHP taky. To se taky dá použít jako skriptovací jazyk pro konzoli. Takže mi pořád uniká ta praktická stránka javy a bez ní se nedokopu k tomu s ní začít.
Snad jen ten android. Jo, to by šlo. Ale tam je ta java úplně jiná, ne?
6. 6. 2017 15:14:50
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283333
Napsal helivrt;1391085
Snad jen ten android. Jo, to by šlo. Ale tam je ta java úplně jiná, ne?
Jen v drobnostech. Taky se v minulosti tvůrci obou syntaxí nejednou soudili o kradené technologii, respektive jazyku :)
6. 6. 2017 15:18:56
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283332
Napsal helivrt;1391085
Takže mi pořád uniká ta praktická stránka javy a bez ní se nedokopu k tomu s ní začít.
Tak se jí neuč, ne? Přijde mi divný učit programovací jazyk do zásoby, kdyby náhodou padlo podnikání. Prostě začni dělat s jednim, kterej je ti bližší a naprogramuj něco, co sám využiješ. Vždycky se dá narychlo začít dělat v jinym jazyce, i když to asi nebude moc kvalitní. Přesto je ale dobrý mít povědomí o ostatních jazycích, i když v nich aktivně neděláš.
Jak to vidim já:
Server - používam PHP a stačí na hodně věcí, ale někdy bych si chtěl vyzkoušel ASP.NET Core, Java mi přijde moc komplexní (navíc z Javy leda Spring), Python je sice čistší a univerzálnější než PHP, ale žádnou velkou featuru nenabízí. Nakonec, na serveru se dá použít cokoliv.
Mobil - záleží jestli chceš vyvíjet aplikaci jen pro jednu platformu, nebo potřebuješ oslovit co nejvíc uživatelů. Schválně koukni na tohle téma https://devel.cz/otazka/vyvoj-mobilni-aplikace-v-roce-2016 Mě celkem zaujal vývoj hybridních aplikací Ionicu (framework nad Cordovou) a brzo bych si v tom chtěl něco napsat, každopádně to neni tak výkonný jako nativní aplikace a zdroják ukradneš úplně jednoduše, stačí si APK otevřít 7zipem nebo něčim podobnym. Záleží, co chceš dělat. A ke Xamarinu - ten tě svazuje licencí Visual Studia a ke kompilaci pro iOS potřebuješ Apple zařízení, nebo minimálně si ho pronajmout přes MacInCloud atd.
Desktop - přestože mam radši .NET než Javu, možná bych asi zkusil aplikaci vyvinou v JavaFX, protože multiplatformnost se někdy může hodit a zase se nevážu na designer ve Visual Studiu. V poslední době je oblibou psát desktopový aplikace v Electronu , je to v podstatě zabalená webová aplikace, výkon nic moc.
6. 6. 2017 17:34:37
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283331
helivrt
verified
rating uzivatele
6. 6. 2017 18:56:25
Ten electron se mi na první pohled líbí. Víš proč? Bo si myslím, že webové aplikace budou dobře přenosné. Spustíš to snadno na androidu, WP i apple. Není to vázané na žádnou platformu, prohlížeč dneska běží snad i na rychlovarné konvici a nemusíš řešit závislosti. Nevím teda jak konkrétně to funguje, ale prozkoumám to. Já tomu fandím, mám rád multiplatformitu SW. Nevíš jak je to třeba s podporou HW? Dá se přes to přistupovat k sériovému portu, nebo třeba bluetooth?
---------- Příspěvek doplněn 06.06.2017 v 18:58 ----------
Jinak ta JAVA - já s ní začal koketovat jenom kvůli multiplatformním GUI aplikacím. Ptže dělám na linuxu a tak jsem se musel vzdát .NET VB kde se dalo uplácat jednoduchou appku za pár minut. A JAVA mi přišla jako nejlepší náhrada za takový VB.NET s možností dát tomu tvář bez nutnosti učit se nějaký UI framework a přibalovat ho k aplikaci. Prostě v JAVĚ je to vše v jednom a to se mi líbí.
---------- Příspěvek doplněn 06.06.2017 v 19:05 ----------
Co se mi taky líbí, tak řešit UI přes html a css. Jeden systém na všechno. Nemusíš se učit JavaFX pro javu, HTML pro web a jak se to vůbec jmenuje pro Android? Prostě všude se to UI dělá jinak.
Jsi mi s tím electronem nasadil brouka do hlavy :-)
---------- Příspěvek doplněn 06.06.2017 v 19:07 ----------
Ale já nemám s javascriptem žádné zkušenosti. Tak nějak cítím v kostech, že naučit se javascript abych mohl začít s electronem bude složitější, než učit se JAVU, co?
6. 6. 2017 18:56:25
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283330
lockeheed
verified
rating uzivatele
6. 6. 2017 20:08:12
Co tady nazýváš "frontendem"?
Protože u webů na frontend (client-side) nemůžeš použít nic jiného než JS.
6. 6. 2017 20:08:12
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283329
helivrt
verified
rating uzivatele
6. 6. 2017 22:26:34
No nevím, ještě před pár lety se frontendy běžně dělaly bez JS. A mám za to, že když použiju framework pro PHP, pak se při tvorbě frontendu s nějakým JS ani moc nemusím zabývat, ne? Že to má už v sobě nějaký šablonovací systém a já se zabývám jen phpkem třídami a metodami, ale neřeším konkrétně JS. Ale u toho electronu žádné phpko není, tam se všechno řeší javascriptem, nebo se pletu?
6. 6. 2017 22:26:34
https://webtrh.cz/diskuse/jaky-jazyk-se-naucit-pro-web-mobil-a-desktop/#reply1283328
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit