Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak se pracuje se vzorníky barev?

Vendula
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
31. 3. 2017 04:49:35
Několikrát jsem byla odkázána na nějaké nástroje pro online vzorníky barev pro web jako:
A) http://www.colorhunt.co/
B) https://color.adobe.com/cs/create/color-wheel/
Ale nepochopila jsem popravdě, jak se s tím pracuje a spíše to vidím jako otáčení kolečkem do nekonečna a neustále se měnící barvy, ale co mi to má dát, netuším.
Můžete mi prosím vysvětlit, jak s tím logicky pracovat? Klidně na nějakém příkladu postupu, prosím.
Klidně i na jiném online vzorníku barev, který rádi používáte, jde mi o pochopení, jak s takovými nástroji pracovat a využívat pro hledání vhodných barev
31. 3. 2017 04:49:35
https://webtrh.cz/diskuse/jak-se-pracuje-se-vzorniky-barev/#reply1270803
To je velice jednoduché :-) Existují totiž kombinace barev pro různá rozhraní, grafiky a tak dále, které se k sobě prostě hodí nebo nehodí. Pomocí těchto vzorníků si najdete vhodnou kombinaci, která vám bude ladit do projektu. Přitom ještě platí, že různé barvy mohou mít svůj význam (upozornění, uvolnění, výstraha...atd).
Osobně používám spíš Paletton
Paletton - The Color Scheme Designer
31. 3. 2017 06:33:00
https://webtrh.cz/diskuse/jak-se-pracuje-se-vzorniky-barev/#reply1270802
Pavol-s
verified
rating uzivatele
31. 3. 2017 11:33:05
Farbu vyneriete podla vkusu. Podstatne su tie cisla, ktore ich identifikujú. Tie potom mozete napisat do Photoshopu, Indesignu etc. Takto sa farby zvycajne pouzivaju na loga, tak kde je dolezita presnost farieb.
Farby/tie cisla/ sadaju prepocitavat a v reale to celkom sedi. Ale ak mozete, tak CMYK vyberte pre tlacovu grafiku. Tak isto Pantone, ak ide o fotografiu, tak sa pouziva RGB, AdobeRGB, pri weboch HEX a v meracich zariadeniach na kalibraciu farieb sa pouziva LAB.
Vseobecne je rozdiel v tom, ze RGB/HEX svieti (doslova vydava svetlo na monirote) zatialco CMYK/Panthone svetlo pohlcuje/odraza len cast spektra.
31. 3. 2017 11:33:05
https://webtrh.cz/diskuse/jak-se-pracuje-se-vzorniky-barev/#reply1270801
Vendula
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
31. 3. 2017 11:37:12
Pavol-S: já v tom vidím v podstatě jednu věc a to, že vyberu nějakou barvu, třeba modrou, ke které se mi následně zobrazí použitelné její odstíny, ale už nikoliv jestli je možnost ji kombinovat třeba ve žlutou barvou a pokud ano s jakým odstínem nejvhodněji.
Jak říkám, vidím v tom leda nějaké točení s kolečkem, šipkou, nebo posuvníkem, záleží jaký nástroj vyberu, ale nechápu hledání těch shodných podobných, použitelných barev.
31. 3. 2017 11:37:12
https://webtrh.cz/diskuse/jak-se-pracuje-se-vzorniky-barev/#reply1270800
Nedělej z toho vědu. V designu žádné "jestli je možnost ji kombinovat" neexistuje – samozřejmě že můžeš kombinovat cokoli s čímkoli, to je podstata designu (kombinování starých prvků novým způsobem), jen by to mělo dávat smysl z hlediska harmonie barev, psychologie barev, relevance barvy k tématu apod. V těch generátorech jde obvykle přepínat mezi tím, zda chceš vidět doplňkové barvy (takže právě k modré ta žlutá), anebo terciální barvy, analogové barvy (což jsi měla zaškrtnuto asi ty, když jsi viděla jen další odstíny modré) atd. Tyhle nástroje by měly být čistě jako nápověda, nemusíš se jimi takhle přísně řídit. Výběr barev je hlavně o intuici (která by ale měla být založena na těch faktorech, které jsem už zmínil), ne o tom, že si někde najdeš konkrétní odstíny a ty přesně použiješ.
1. 4. 2017 13:09:34
https://webtrh.cz/diskuse/jak-se-pracuje-se-vzorniky-barev/#reply1270799
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit