Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak jste nastartovali své podnikání?

kojot6
verified
rating uzivatele
21. 3. 2017 11:43:22
Zajímají mě vaše začátky, vaše počáteční cash-flow, první impulzy do podnikání, první příjmy, první zkušenosti, první nabití huby.
Nebojte se trošku rozepsat...
21. 3. 2017 11:43:22
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268658
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
21. 3. 2017 11:54:06
zacal jsem ve 14, kdyz sem zkopiroval freefoto a pak uz to slo se mnou jenom z kopce :)) Textbanner - drive dost znamej vymennej reklamni system - kterej mi banani proste ukradli (no at nekrivdim tak prvni splatku zaplatili), maxo.cz ktery sme dobre prodali a novej majitel se o nej bophuzel nestara (a cenovku na zpetnej odkup neni moc ohcotnej snizit, skoda) ... Pak icajovna.cz - dnes uz neexistujici eshop s caji, vodnimi dymkami a prislusenstvim, opet docela slusne prodano... Pak par let tvrdy driny a affiliate marketingu, kterej me ale opravdu vubec nenaplnoval, jo, vydelky statisice mesicne nebyl uplne problem, ale proste rpachy za neco co me nebavi me proste nebavi... Tak ted sedim a delam pro americany a to me bavi...
Cela kariera, celou dobu me hnalo to, ze me to proste zajimalo a bavilo... Nedokazu si predstavit ze bych ted sednul, vymyslel nakej podnikatelskej plan a zacl to delat s vedomim, ze me to nebude bavit... Coz spoustu lidi dela (a casto si to i uvedomujou, coz uz vubec nepochopim) ... Vsehcvno co delam ted delam z cisty radosti k tomu a nikdy bych uz to nechtel mit jinak... Krome toho napsaneho sem mel i spousty mensich veci a vsechno to vzdycky skoncilo na tom, ze me to proste nebavilo a della sme to prootze sem si potreboval vydelat... Docasne abych zaplacl diru dobry, ale nevydrzel bych u toho dyl jak par mesicu...
21. 3. 2017 11:54:06
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268657
kojot6
verified
rating uzivatele
21. 3. 2017 12:04:53
Napsal Aleš Jiříček;1374188
Textbanner - drive dost znamej vymennej reklamni system - kterej mi banani proste ukradli (no at nekrivdim tak prvni splatku zaplatili
Jj, textbanner jsem tuším znal a používal, nebo alespoň něco podobného na textovou reklamu ještě před AdWords. Vím, že se to tehdy moc neujalo, všude byly keci, že banky atd. atd. chtějí inzerovat bannery, a že na textovou reklamu nepřejdou :) Vtipné z dnešního pohledu... Jóoo, to byly časy.
Tehdy jsem si říkal, že když bych měl počítač, co bude mít 1GHz, 1TB disk, 1GB RAM a 100Mbit internet doma, tak je to vše, co stačí k životu (bavím se o době dial-upu, Pentium 166Mhz s 16MB RAM a 40GB HDD :)).
Kdyby mi někdo řekl, že internet se za 15 let zmonopolizuje, kdy všechno bude ovládat de fakto Google, Facebook a pár velkých hráčů, nahrnou se na něj milióny socek a podivných individuí, nevěřil bych. Tehdá, jo tehdá byl internet metla intelektuálů. Kde jsou ty časy :(
21. 3. 2017 12:04:53
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268656
J.Čakloš
verified
rating uzivatele
(136 hodnocení)
21. 3. 2017 12:15:11
maxo.cz
Kamoško, tak toto som drtil ako malý non stop a zbieral body na MP4 prehrávač. :) To boli časy! :D
21. 3. 2017 12:15:11
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268655
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
21. 3. 2017 12:16:28
nicmene sem tu vypsal spis ty projekty co vydelali a co meli smysl... ale ve skutecnostiu toho bylo tolik co se proste nechytlo a vicemene to byla ztrata casu - vis jak, psal sem to v nejakym jinym tematu...je treba hazet sracky na zed a ona se jednou nejaka chytne a zaschne :) tim se ridim, porad neco delam, neotalim a ono se proste obcas neco chytne a vydela a co delat si vybiram proste tak, ze me to musi bavit, zajimat a musim se pri tom naucit neco noveho... Na delani overenych veci mam jeste cas
21. 3. 2017 12:16:28
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268654
Já jsem se vyučil jako logař, pak jsem nastoupil jako logař, no a teď funguju jako logař. Jo a ještě jsem si k tomu koupil hospodu 200 km od domu.
Jak píše Aleš, když to baví, tak je 99 % splněno.
21. 3. 2017 12:16:44
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268653
RL
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
21. 3. 2017 12:54:08
vzal jsem housle a šel hrát na karlův most, tím jsem vydělal svoje první desetitisíce. Psal se rok 1991 a mě bylo 11.
a pak už to šlo z kopce.
21. 3. 2017 12:54:08
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268652
milanj
verified
rating uzivatele
21. 3. 2017 13:05:50
asi jsem tu nejstarší . začátky na burze na Spartě :-)
21. 3. 2017 13:05:50
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268651
korwin
verified
rating uzivatele
(25 hodnocení)
21. 3. 2017 13:34:31
Napsal vodička;1374202
Já jsem se vyučil jako logař, pak jsem nastoupil jako logař, no a teď funguju jako logař. Jo a ještě jsem si k tomu koupil hospodu 200 km od domu.
Jak píše Aleš, když to baví, tak je 99 % splněno.
A máš EET? :-DD
21. 3. 2017 13:34:31
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268650
"Nebojte se trochu rozepsat" – ok, máš to mít. :)
Grafika mě vždycky bavila, ale nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, že bych si tím vydělával. Všichni kolem mě říkali, že grafiků je spousta, že to nemá cenu a já jim v tom mladším věku dal za pravdu. Pak jsem díky bohu nastoupil na špatnou VŠ (FEL), kde jsem po prvním semestru vyletěl (oproti jiným školám nenechávají dochodit ročník) a měl jsem půlroční "okno", šel jsem na pracák a jelikož mi paření WoWka nepřišlo jako produktivní činnost na následující půlrok, tak jsem si řekl, že teda přecijen zkusím tu grafiku.
Začínal jsem tady na webtrhu a za ten první půlrok jsem se ozval desítkám lidí a z toho to klaplo asi jen 3x. Výdělek za ten půlrok byl asi 1200 :D Takže fakt super. Ale o ten výdělek nešlo, šlo o to, že jsem už zkoušel reálná zadání a prakticky všechen volný čas jsem věnoval zlepšování se ve Photoshopu.
Tohle bylo někdy v roce 2010, ale už v roce 2009 jsem se dostal k logům. Pročítal jsem nějaký článek na grafika.cz a jen tak ze zvědavosti klikl na katerogii poptávek a tam jsem našel zadání na logo, za které nabízeli asi 2000 Kč. To mě zaujalo, protože za jednoduchý obrázek tolik peněz? Wow, paráda, zkusím to. No, samozřejmě katastrofa, ani se zpět neozvali.. Trochu jsem tou dobou začal pokukovat po dalších poptávkách s logama, ale kvůli hardcore předmětům jsem krom učení neměl na nic jiného čas, tak jsem je pustil k ledu a vrátil jsem se k nim až po tom vypadnutí z VŠ.
Tou dobou jsem ale netušil, že to bude mé hlavní zaměření. Bral jsem to jen jako něco zajímavého, ale zas tak moc mě to do budoucna nelákalo, spíš jsem chtěl tvořit nějakou obecnou grafiku. Vlastně jsem se rozhodoval, jestli se stát matte painterem a odletět do zahraničí. Po dlouhou dobu jsem měl obrovské dilema, jestli teda matte painting (který mě bavil) anebo loga (která mi vcelku šla) a nakonec to rozsekla kniha So Good They Can’t Ignore You, která mi pomohla vybrat si ta loga. Bez ní bych tápal a dělal obě věci napůl možná až dodnes, proto tuto knihu považuji za (pro mě) životaměnící.
Nu, jakmile jsem se rozhodl, že teda matte painting nechám u ledu a budu si tvořit jen občas pro radost, tak jsem se naplno pustil do těch log a jako šelma vyhledával kořist kdekoli to šlo. Ale stejně to byla pořád bída a téměř nikomu se má loga nelíbila. Z nějakých 100 návrhů v reakci na poptávky se uchytly 2 loga. Další se uchytlo, ale klient jaksi nezaplatil, což mě naprosto zdeptalo a byla to první zkušenost s tím, že ne všichni klienti jsou „platiči“. Těchhle zkušeností bylo ještě hodně, dokud jsem po asi 5 letech nezmoudřel a nezačal vybírat zálohy.
Zpět k vývoji. Jelikož jsem byl tou dobou na VŠ (už na jiné), tak toho prostoru na trénink bylo hodně. Největší zlom přišel, když se tu objevila poptávka s odkazem na soutěž v topdesignerovi, přičemž šlo o první soutěž o logo tohoto portálu. Okamžitě mě to zaujalo, tak jsem do toho šel. Tu soutěž jsem sice nevyhrál, ale ještě než skončila, byla založena soutěž jiná, která trvala kratší dobu a tu jsem haluzácky vyhrál a stal se tak prvním vítězem na portále (mám pocit, že v té době jiné portály na CZ/SK scéně nebyly, takže jsem možná historicky prvním českým vítězem co se týče našeho crowdsourcingu).
To mi zvýšilo sebevědomí a chuť soutěžit dál. V té době tam ještě byly povolené komenty u návrhů od ostatních, takže mě tam vždycky kolegové sprdli, jak je ten návrh hrozný a co by se dalo vylepšit. Díky té odezvě jsem se hodně naučil a stejně tak jsem se hodně naučil od ostatních soutěžících. Po následující asi 2 roky se stal topdesigner mým druhým domovem. Celkem jsem tam vložil bezmála 600 návrhů a odnesl si 37 prvních, 39 druhých a 25 třetích míst. Vedle toho jsem soutěžil ještě na Logopro (139 návrhů a 32 výher) a ještě na pár menších portálech. Byl to teda záhul a jen v té asi pětině případů se návrh proměnil na výhru, ale i tak toho času nelituji, protože nikde jinde jsem neměl šanci pracovat podle podrobných reálných zadání a získávat zpětnou vazbu od ostatních i od samotných klientů (díky těm stovkám soutěží jsem začal chápat, co klienti asi tak hledají, jak většina klientů přemýšlí apod.).
Díky soutěžení jsem si posbíral relativně silné reference a postavil z nich své portfolio, pořídil vlastní doménu a šel s kůží na trh. Živnosťák jsem si pořídil taky ještě na VŠ a to nějak paralelně v době, kdy jsem začínal soutěžit a začínal sbírat první stálejší klienty (obvykle z řad těch, kterým jsem tvořil loga) a cítil jsem, že grafika je opravdu moje aréna a že už nechci bojovat nikde jinde. Nu a pak už to šlo kupředu, tehdejší reference mi sháněly nové reference, lidé se ozývali sami od sebe (včetně třeba Datartu a Tabory.cz) a já se i nadále chytal každé příležitosti, kterou jsem kde viděl. Po čase už těch příležitostí bylo moc, takže jsem začal říkat slovo, které jsem do té doby nechtěl používat: „Ne“. A dost se mi to zalíbilo, protože jsem se mohl věnovat projektům, které mě opravdu bavily a projekty nudnější (anebo jen zkrátka z témat, které mě nebavily) jsem přenechal jiným.
Pak jsem jeden čas říkal Ne skoro pořád, protože jsem se trochu začal bát neúspěchu a vybíral pouze zakázky, které mi fakt sedly a u kterých jsem zároveň cítil, že to dopadne dobře. Takže mi trvalo tak rok dva, než jsem se zase naučil říkat častěji ano (předloni jsem odmítl asi ¾ zakázek), protože to blbé slovo Ne se dost odráželo na nižším příjmu.. Ale naštěstí se mi povedlo se opět přenaučit a situace se otočila, takže říkám Ano ve ¾ případů (obvykle kvůli nudnému zadání anebo protože hledají typografická loga, která mě nebaví a nejsou mi) a naopak si libuji v tom, když je zadání náročné a na začátku se bojím, že to nevyjde. Z takových zakázek si totiž odnesu vždy nejvíce.. nejvíce se naučím, nejvíce se posunu. Takže v tuto chvíli cítím, že už jsem si nastavil rozumný balanc a jsem spokojen s tím, jak se věci mají a vyvíjí.
Hm… tak jsem se hezky rozepsal, ale vůbec nevím, jestli jsem odpověděl na nějakou otázku. :D Impulz pro podnikání = jen tak, prostě mě to bavilo a když jsem viděl, že to vydělává, tak jsem šel do živnosťáku. Prní příjmy, jak jsem zmiňoval, bída bídoucí. V těch prvních letech jsem měl téměř 100 % času neproplacených, ale díky tomu, že jsem byl student, to bylo v pohodě. Jsem rozhodně rád, že jsem začal podnikat už při studiu, protože po škole bych na takové riskování (nějakých 700+ soutěžních návrhů) fakt neměl čas. Ale jelikož jsem ho měl, tak to dopadlo, jak dopadlo a nebýt těch soutěží, tak si troufám říct, že bych už možná s grafikou (anebo minimálně s logama) přestal. No prostě.. má cesta byla nepředvídatelná a popravdě nevím, jak by to dopadlo, kdybych začínal teď. Ale nad tím nemá smysl přemýšlet. :)
21. 3. 2017 14:38:32
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268649
Kofola
verified
rating uzivatele
21. 3. 2017 19:19:45
já jsem začal ve 14 s fetem a chlastem
zjistil jsem, že mi pak jde práce lépe od ruky
vydržím makat třeba dva dny v kuse
takže fetuju a chlastám na plný plyn a daří se mi
žiju přítomností
21. 3. 2017 19:19:45
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268648
keran
verified
rating uzivatele
21. 3. 2017 21:49:57
já, jsem začala tím, že jsem nemohla zavřít skříň plnou hadrů :-) Tak jsem to naházela na net a ono to všechno bylo skoro hned prodaný :-) Pak jsem začala přemýšlet, že když se prodávají starý hadry půjdou i nový a už to jelo :-)
21. 3. 2017 21:49:57
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268647
onsad
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
21. 3. 2017 22:12:58
lVlorf3us: Mám od Tebe také několik log, ještě když jsi dělal asi za za 200-300 Kč kus. :) A teď už tvoříš jako pán a samozřejmě za jiné ceny. Velký posun.
21. 3. 2017 22:12:58
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268646
onsad: Díky. Jo, to byly časy. Byl jsi jeden z těch mála zdejších klientů, kteří mi dali šanci, ikdyž má tvorba žádná sláva nebyla (ale samozřejmě jsem tvořil tak, jak jsem nejlépe uměl). Takže za to zpětně děkuju a doufám, že loga i po těch letech fungují. :)
22. 3. 2017 12:42:25
https://webtrh.cz/diskuse/jak-jste-nastartovali-sve-podnikani/#reply1268645
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit