Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Převod mezi Paypalem a zdanění

Ondrej Brkes
verified
rating uzivatele
16. 3. 2017 18:35:54
Dobrý den,
máme nově založenou živnost a všechny peníze z činnosti nám chodí na podnikatelský Paypal účet. Dříve nám výdělky chodili na jiný Paypal účet, když jsme to ještě nedělali jako živnost ale jako koníček s příležitostným příjmem. Před nedávnem však příjmy překročily hranici koníčku a museli jsem to začít dělat na živnost, takže jsme ji založili a s tím i nový Paypal účet psaný na přítelkyni, na kterou je psána živnost.
A teď k problému - problém je, že celkem velká částka, která by měla být správně na Paypalu jenž používáme k podnikání a měla by se zdanit, nám díky špatné domluvě přišla na starý Paypal. Tu částku však potřebujeme dostat na ten Paypal, který nyní používáme k podnikání. Když si ji tedy přepošleme klasicky jako "poslat peníze rodině nebo příbuznému" (tuším že tak nějak to tam je), nebude s tím žádný problém a můžeme to klasicky vykázat jako příjem a zdanit, i když tam nebude jako odesílatel částky společnost, od které platba původně pochází a namísto toho náš druhý Paypal?
Omlouvám se možná za hloupý dotaz, ale jsme v tom zatím naprostí nováčci.
Předem děkuji za pomoc!
16. 3. 2017 18:35:54
https://webtrh.cz/diskuse/prevod-mezi-paypalem-a-zdaneni/#reply1267516
Když situaci dobře (písemně) popíšete a zdokumentujete (jako vysvětlení pro berňák, kdyby náhodou přišel na kontrolu za tři roky, kdy už to není v čerstvé paměti), tak s tím nebude problém. Je to sice hodně nestandardní řešení, ale berňák se v takových mimořádných případech může spokojit i s jasným písemným vysvětlením (forma čestného prohlášení).
Problém by mohl nastat, jestli jste výdělky na původním PayPal účtu nezdaňovali - takto na ně berňák vlastně nepřímo upozorníte a pokud bude chtít, tak se toho dopátrá. Jestliže vznikla povinnost zdanit příjmy na původním PayPal účtu (taky nemusela vzniknout) a řádně jste je zdanili, tak jste v pohodě i s tím čestným prohlášením.
17. 3. 2017 10:22:54
https://webtrh.cz/diskuse/prevod-mezi-paypalem-a-zdaneni/#reply1267515
Ondrej Brkes
verified
rating uzivatele
17. 3. 2017 11:55:54
No jedna malá platba tam je, která by se asi taky danit měla a nikde jsme jí nevykázali. Máme smlouvu s jednou zahraniční internetovou společností, která nám měsíčně posílá výdělek. Ve smlouvě máme zadané naše DIČ a tím pádem se zavazujeme k tomu, že odvedeme daně tady a oni nám to nijak nedaní tam u nich, nevím jak přesně to funguje. Společnost sídlí v Americe a je to její hlavní trh... Myslíte, že je možné, že nějak předává k nám do ČR informace o tom kolik jsme si konkrétně my vydělali když tam máme svoje DIČ a pak se to nějak kontroluje? Jedná se celkem o 20 000 Kč ve dvou transakcích takže nic převratného, ale danit by se to samozřejmě mělo.
17. 3. 2017 11:55:54
https://webtrh.cz/diskuse/prevod-mezi-paypalem-a-zdaneni/#reply1267514
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit