Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Exekuce -dotaz na průběh a obrana

OlimCZ
verified
rating uzivatele
22. 10. 2016 09:10:07
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně průběhu exekuce. Setkal jsem se s exekucí poprvé a teď nevím jak postupovat dále.
Starám se o tetu a mám disponenční právo k jejímu účtu. Teta je v invalidním důchodu, pobírám na ní příspěvek na péči (který chodí/chodil na její účet) a starám se oni. Starám se o všechny její finance, teta se sama nikde nedostane - na poštu, do banky, na úřady atd. Teta se nikdy nerozvedla, žijí se strejdou každý ve své půlce baráku.
Na strejdu teď přišla exekuce. Problém je, že všechny detaily tají, nechce ji nic říct, nevíme ani kolik dluží. Samozřejmě se exekuce dotkla i tety, to chápu, je to kvůli společnému jmění manželů. Ale zaráží mne postup:
1. Byla uvalena exekuce na účet tety. Účet vybrali do poslední koruny, nezbylo tam vůbec nic. To opravdu mohou? To neexistuje žádné životní minimum které tam musí zůstat?
2. Na účtu byl i příspěvek na péči. Na internetu jsem načetl a paní na sociálce mne to potvrdila, že tento příspěvek nepodléhá exekuci a musí mne ho vrátit. Asi mám kontaktovat přímo toho exekutora? Je to tak? Nebo jak postupovat?
3. Zároveň dostala teta dopis ze sociálky, že jí budou strhávat z důchodu část peněz na exekuci. To bych také chápal. Nastavil se asi nějaký "splátkový" kalendář. Včera měl ale přijít důchod a nebylo tam opět na účtu nic. Dá se tomu nějak bránit? Nebo to vždy seberou celou částku co bude na účtu dokud nebude celá exekuce uhrazena?
Příspěvek na péči jsem si od příštího měsíce vyřídil ať chodí přímo na můj účet, tak aspoň tohle už nebudu muset řešit a nějaké peníze budu mít k dispozici.
Pokud máte ještě nějaké dotazy, klidně se ptejte.
22. 10. 2016 09:10:07
https://webtrh.cz/diskuse/exekuce-dotaz-na-prubeh-a-obrana/#reply1232387
emanuel2
verified
rating uzivatele
22. 10. 2016 09:23:13
Postihnuto by mělo být pouze SJM, ale ta otázka manželů je hodně výkladová a nejasná. Stejně jako postižení sociálních dávek.
Zákon byl několikrát novelizovaný, měly by teď platit nějaké postupy, podle toho co chápu z příspěvku exekutor nepostupuje v souladu se zákonem.
Chce to poradit se s odborníkem a v případě pochybení postupovat právní cestou.
Bohužel díky jeho pravomocím a opačně díky pomalosti systému s tím jde výhledově málo co dělat ... cesta k nějakému právu a "správnosti" je pak hodně dlouhá ... v uvozovkách nekonečná.
22. 10. 2016 09:23:13
https://webtrh.cz/diskuse/exekuce-dotaz-na-prubeh-a-obrana/#reply1232386
adopro
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
22. 10. 2016 13:43:31
Exekutoři většinou vykazují jasné známky psychopatické osobnosti, snaží se dluh a svoji přemrštěnou odměnu vymoci jakýmkoli způsobem, klidně i od třetí osoby, která nic nedluží a také dost často porušují zákony, protože se spoléhají na to, že jim to projde nebo že trest bude směšně nízký, vzhledem k jejich zisku. Dávno měl někdo vlivný podat žalobu na Českou republiku, že takové jednání exekutorů umožňuje.
Ve vašem případě si ten exekutor asi řekl, že ta paní bude právně negramotná, tak jí vezme(ukradne) všechno a ona s tím nic nenadělá.
Jedině sehnat dobrého právníka, takového, který také nemá tyhle exekutory rád a tvrdě po něm půjde.
Podat stížnost na exekutorskou komoru.
Srozumitelně ten příběh sepsat a medializovat.
Pozor na krátké lhůty, kdy je možné "práci" exekutora napadnout. Bývá to kolem 10-15 dní, pokud tyto lhůty prošvihnete, tak je řešení ještě složitější.
22. 10. 2016 13:43:31
https://webtrh.cz/diskuse/exekuce-dotaz-na-prubeh-a-obrana/#reply1232385
jozosk
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
22. 10. 2016 14:07:01
Čo sa týka zákona, tak exekútor skutočne môže postihnúť aj majetok manžela alebo manželky. Ohľadne popísaného postupu sa tento bez detailného preštudovania všetkých podrobností javí ako neštandardný. Taktiež je potrebné spomenúť, že exekútor nevie aké peniaze sú na účte a často ani sám nemá záujem to zisťovať.
Na začiatok potrebujete zistiť výšku exekúcie a meno exekútora, ktorý exekúciu vykonáva. Na to sa 1. môžete opýtať v banke, prípadne pozrieť do dokumentov, ktoré máte k dispozícií, prípadne 2. vyžiadať si výpis z centrálnej evidencie exekúcie – je to spoplatnené, ale môžete sa dozvedieť, či náhodou tých exekúcií nie je viac – skúste online službu ispis.cz – kde môžete zistiť aj čiastku.
Potom keď budete vedieť meno exekútora, tak môžete nahliadnuť do spisu (odporúčam dohodnúť si čas telefonicky dopredu) a tam zistíte aj prečo je daná dlžoba a všetky podrobnosti.
Následne máte 2 možnosti:
1. Exekúciu zaplatiť – požiadate exekútora o splátkový kalendár a navrhnete mu koľko ste ochotný splácať. Následne môžete skúsiť požiadať vzhľadom na vaše pomery o zníženie sumy za odmenu exekútorovi.
2. Exekúcií sa vyhýbať – snažiť sa zaplatiť čo najmenej, následne požiadať o rozvod a keď bude dostupný rozsudok (ak bude manžel nekontaktný, tak to bude trvať dosť dlho), tak podať návrh na zastavenie exekúcie. Táto možnosť so sebou nesie aj nejaké riziká.
22. 10. 2016 14:07:01
https://webtrh.cz/diskuse/exekuce-dotaz-na-prubeh-a-obrana/#reply1232384
adopro
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
22. 10. 2016 14:45:37
Se samotnou exekucí nic nejde dělat, asi je nějaký dluh, který bude potřeba zaplatit. Je možné se bránit proti nepřiměřenému postupu exekutora. Určitě je dobré zjistit jméno exekutora a také jaké konkrétní právní kroky exekutor vůči vaší tetě provádí a jakým způsobem, zda jsou přiměřené a v souladu s exekučním řádem. Tyto je potom možné zpochybnit a napadnout.
22. 10. 2016 14:45:37
https://webtrh.cz/diskuse/exekuce-dotaz-na-prubeh-a-obrana/#reply1232383
tomve
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
22. 10. 2016 15:04:26
2) pokud příspěvek nepodlehá exekuci, tak zkontaktuj exekura a žadej vrácení. Kdyby se k tomu neměl, tak sděl, že se asi(!) jedná o bezdůvodné obohacení a věc budeš řešit s právníkem.
(Kamarádovi "omylem" vzal exekutor peníze po ukončení exekuce a zpět je dostal po týdnu a půl, kdy to 2. 3. urgoval + způsobili mu tím další problémy.)
3) Kontaktuj sociálku a chtěj info o tom, co se s důchodem stalo, takhle je to hadání.
---------- Post added 22.10.2016 at 15:12 ----------
Detaily k exekuci: ty zjistíš např. na www.ispis.cz , resp. https://ispis.cz/lustrace/popis . Vyjde tě to na cca 60kč, při platbě kartou - 32kč za lustraci osoby s výpisem všech exekuci na osobu (hledej asi strýce) + 30kč za každý detail exekuce (částka, kdo exekuci dělá, kdy byla podaná atd).
22. 10. 2016 15:04:26
https://webtrh.cz/diskuse/exekuce-dotaz-na-prubeh-a-obrana/#reply1232382
OlimCZ
verified
rating uzivatele
22. 10. 2016 21:22:43
Dekuji mockrat za odpovedi.
Do banky urcite zajdu, ale moc se mnou nechteji bavit, protoze jsem jen disponent a ne majitel uctu. Snad tam nejak dostaneme i tetu. Uz davno jsem mel vyridit plnou moc u notare. Moje chyba
Nejdrive si tedy zkusim zjistit detaily o exekuci, to by mohlo hodne pomoct. A pak pozadam o navraceni navraceni prispevku na peci, popripade se pokusim podniknou dalsi kroky jak ochranit penize od tety.
22. 10. 2016 21:22:43
https://webtrh.cz/diskuse/exekuce-dotaz-na-prubeh-a-obrana/#reply1232381
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit