Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

PHP a databázová štruktúra pre ecommerce

RoyalManG
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
7. 5. 2016 22:12:42
Zdravím vás,
rád by som si odskúšal Laravel pri programovaní ecommerce systému. Hlavný dôvod programovania vlastného systému je zlepšenie si schopností vo frameworku Laravel. Chcel by som sa držať architektúry jedného z dostupných open source ecommerce. Zaujímalo by ma, ktorá platforma má podľa Vás najlepšiu architektúru pre PHP triedy a metódy a rovnako aj pre databázu.
Pre jednoduchosť systému sa mi páči Opencart. Z nejakých zdrojov sa mi dostal doporučený Prestashop. Samozrejme v hre je aj Magento, respektíve CS-Cart.
Ktorý zo spomenutých ( alebo aj iný ecommerce ) je podľa Vás najlepší ako východiskový bod pre vlastný systém a prečo?
Ďakujem za každú odpoveď.
7. 5. 2016 22:12:42
https://webtrh.cz/diskuse/php-a-databazova-struktura-pre-ecommerce/#reply1194440
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
8. 5. 2016 03:11:37
z mého pohledu bohužel ani jeden, neznám open source ecommerce (jsem v oboru 20 let), který by se dal použít jako ukázka dobrého přístupu.
8. 5. 2016 03:11:37
https://webtrh.cz/diskuse/php-a-databazova-struktura-pre-ecommerce/#reply1194439
LM
verified
rating uzivatele
(17 hodnocení)
8. 5. 2016 06:31:43
Co programátor to jiný přístup. Pokud se chceš učit tak kašli na kopírování. Každý programátor se snaží aby to jeho řešení bylo nejlepší. Pokud již umíš nějaký eshop tak si sepiš vlastnosti, které bys chtěl aby eshop uměl, pak si třeba prostuduj více systémů a pak který programátorský postup Ti bude nejsympatičtější tak ten zkus uplatnit. Výhodou je znát a používat nějaký eshop, to pak znáš slabiny co Ti chybí i vlastní potřeby.
Občas si na webtrhu koupím nějaké eshopy na vlastním řešení, které jsou levně v aukci. Neprovozuji je, ale mám za cca 999,- možnost prozkoumát scripty. A mohu říct, že většinou je to neskutečná prasárna.
Má rada:
1. Prozkoumej více systémů
2. Sepiš si vlastnosti a funkcionality, které bys chtěl mít v tom novém systému
3. Základem eshopu je i šablona, proto si na themeforest kup html ecommerce šablonu - stojí 17$ (velice levná investice)
4. Prozkoumej tu šablonu a sám uvidíš jaké možnosti to má a jaké vlastnosti nabízí
5. Napiš vlastní řešení
8. 5. 2016 06:31:43
https://webtrh.cz/diskuse/php-a-databazova-struktura-pre-ecommerce/#reply1194438
RoyalManG
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
8. 5. 2016 09:09:56
Vďaka za odpovede. Ešte by ma zaujímalo či Laravel je na ecommerce vhodný framework, alebo sa mám poobzerať skôr po Symfony. Ak je vhodné prejsť na Symfony tak prečo? Aké výhody ponúka oproti Laravel?
8. 5. 2016 09:09:56
https://webtrh.cz/diskuse/php-a-databazova-struktura-pre-ecommerce/#reply1194437
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
8. 5. 2016 10:51:42
to, že má každý programátor jiný přístup je nepodstatné. Existují pravidla, typické algoritmy s jejich řešením a pokud je programátor nezná, skončí to vždy katastrofou, prestahop a další je právět taková katastrofa. Stejně jako spisovatel musí v knize držet určitou příběhovou linii a psát gramaticky správně, stejně jako fotograf musí udržet technickou kvalitu fotek a jejich kompozici atd.
Řada začínajících programátorů prostě zkouší a zkouší aniž by si kdy otevřeli knížku a naučili se o čem to je, bohužel tohle jim zůstane napořád. Číst takový kód je jako číst články v novinách plné gramatických a stylystických chyb.
Pokud se chceš naučit programovat, nauč se návrhové vzory jako básničku, nauč se běžné algoritmy sekat jak baťa cvičky, až poté můžeš tvořit dobrý kód. Ano, když začínáš, máš věty plné gramatických chyb a musíš si to vychytat, ale bez toho nikdy nemůžeš psát...
Systémy zkoumej až budeš vědět, co v nich je špatně a proč, do té doby ti to nic moc neřekne a akorát budeš přejímat určitou struktůra, která správně být nemusí.
Začni zdrojovým kódem Laravel, Symfony, Nette. To je jiná liga, ač tam jsou také drobné chybky a nevhodnosti, je to o sto honů dál než ecommerce řešení. Pokud jde o návrh databáze, můžeš se inspirovat, přemýšlet proč to udělali tak nebo tak, ale sám nedokážeš strukturu navrhnout, dokud nebudeš znát zásady tvorby db modelu.
8. 5. 2016 10:51:42
https://webtrh.cz/diskuse/php-a-databazova-struktura-pre-ecommerce/#reply1194436
RoyalManG
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
8. 5. 2016 10:57:16
TomášX, vďaka za odpoveď. Vieš mi poslať odkazy na literatúru, ktorá je podľa teba kvalitná? Môžeš sa ešte vyjadriť ku vhodnosti frameworku pre ecommerce? V Laravel som už nejaký jednoduchší CMS spravil, so Symfony a Nette skúsenosti zatiaľ nemám ( ak nerátam inštaláciu a pár klikov :-) ). Je Laravel vhodný pre vývoj stredne veľkého ecommerce systému?
8. 5. 2016 10:57:16
https://webtrh.cz/diskuse/php-a-databazova-struktura-pre-ecommerce/#reply1194435
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
8. 5. 2016 11:27:55
dokud nedokužeš sám posoudit, ve kterém frameworku se ti co dělá lépe, je to jedno. Všechny jsou silné univerzální nástroje. Je to stejné jako když začínáš běhat, je ti jedno, které boty si vezmeš, jakmile ale zlepšuješ svoje schopnosti, začneš mít doma různé boty pro různé terény a počasí.
Osobně mě asi nejvíce oslovily tyhle knihy
Clean Code od Roberta Martina - pro řadu programátorů se jedná o bibli, zanese ti hlavu základními postupy a způsoby myšlení
The Pragmatic Programmer - opět obecný pohled do programování s přehledem jednotlivých vývojových struktůr
Introduction to Algorithms - bible s přehledem běžný algoritmů na třídění, analýzu, stromy, diskrétní počty, rozhodovací pole atd. Doteď jí pořád otevírám a hledám tam nápady
Learning PHP Design Patterns - přehled návrhových vzorů s jejich vysvětlením a zdůvodněním. K tomu doporučuji volně přístupné návrhové vzory v php na githubu
PHP Objects, Patterns, and Practice - zevrubně sepsané téma ohledně OOP v php, jeho zvycích, možnostech a ideálních řešeních
Modern PHP: New Features and Good Practices - autor má rád Symfony a v knize to jde vidět, řada příkladů se právě točí kolem něho. Velmi kvalitní kousek.
PHP Cookbook - asi základ pro začínajícího programátora, v knize jsou stovky běžných řešení pro webové stránky, eshopy, affiliate weby
Bohužel, tyhle knihy většinou nejsou ani přeložené do češtiny. Pro naučení základní syntaxe php doporučuji buď online seriály (třeba ten na linuxsoft.cz) nebo asi jakoukoliv knížku z knihkupectví o php. Neber to nikdy jako zákon, ty knihy píšou většinou jednotliví lidé, žádná není 100% bezchybná a dokonalá, ale učení je právě o iteracích, porovnáním a získáváním zkušeností, i těch špatných.
8. 5. 2016 11:27:55
https://webtrh.cz/diskuse/php-a-databazova-struktura-pre-ecommerce/#reply1194434
RoyalManG
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
8. 5. 2016 11:53:01
TomášX, vďaka za odpoveď. Pozriem si odporúčané knihy, verím, že doplnia moju knižnicu. :-)
8. 5. 2016 11:53:01
https://webtrh.cz/diskuse/php-a-databazova-struktura-pre-ecommerce/#reply1194433
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit