Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Na jakém systému postavit vyhledávač služeb nebo je potřeba udělat ho na míru?

hrodek
verified
rating uzivatele
(19 hodnocení)
28. 4. 2016 11:14:10
Ahoj, existuje nějaký spolehlivý systém - klon - na kterém se dá postavit vyhledavač služeb, adres atd. nebo je potřeba to dělat na míru? Půjde pouze o to nakombinovat nějaké služby, ceny a hodně uživatelů. Díky.
28. 4. 2016 11:14:10
https://webtrh.cz/diskuse/na-jakem-systemu-postavit-vyhledavac-sluzeb-nebo-je-potreba-udelat-ho-na-miru/#reply1192175
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
28. 4. 2016 12:29:25
co je vyhledávač služeb? O jaký rozsah dat a uživatelů se jedná?
Pokud jde o stovky tisíc uživatelů a max. desítky milionů záznamů, zvládne to běžné řešení nad MySQL a php na silném stroji možná klidně jako nějaký plugin do Wordpress.
Jedná-li se o miliony uživatelů a miliardy (či biliony) záznamů, poslouží na to velice dobře databáze Elastic search, ale programovou logiku si musíš napsat sám, nejedná se o žádnou raketovou vědu a ve dvou lidech jsme schopní zprovoznit demo během dvou dnů
Jedná-li se o rozsah ve stovkách TB a neomezeném počtu uživatelů, připrav se na náklady v milionech měsíčně a buď drahé cloud řešení nebo vývoj vlastního, technologie jsou dostupné, ale počty programátorů šíleně nedostatkové.
To ale vařím z vody, musíš lépe specifikovat svůj záměr a rozvést co a jak se bude hledat, kolik bude uživatelů, jak časté budou aktualizace atd.
28. 4. 2016 12:29:25
https://webtrh.cz/diskuse/na-jakem-systemu-postavit-vyhledavac-sluzeb-nebo-je-potreba-udelat-ho-na-miru/#reply1192174
Nikdy sem nepochopil, proc vsichni hledaji uz nejake hotove reseni (viz. wordpress apod.) .... Napis si sam je vzdy nejlepsi a jinak tomu neni ani v tomto pripade ;)
28. 4. 2016 12:57:26
https://webtrh.cz/diskuse/na-jakem-systemu-postavit-vyhledavac-sluzeb-nebo-je-potreba-udelat-ho-na-miru/#reply1192173
Luděk Kvapil
verified
rating uzivatele
5. 5. 2016 10:18:57
Já mám nástroj na monitoring cen, který postupně rozšířím i na vyhledávač.. Zatím si vystačím s PHP a MySQL, ale je fakt, že scrapování a analýza dat trvá docela dlouho a to monitoruju sotva tisícovku produktů.. Co vím, tak obdobné služby používají Node.js.
Mašinek na vyhledávání v nějakém seznamu je dost, ale pokud to nemá být jen katalog, tak ta data je nutné aktivně vyhledávat a pak je třeba mít bota. Takže prvně bych se zajímal o návrh databázové struktury a bota, který ji bude plnit. Data se pak dají nějak zpracovat vždy (pokud budou smysluplně posbírána a uložená).
Pro to scrapování jde použít Simple HTML DOM Parser, který má jednoduší zápis, než je klasický DOM pro PHP.
Co se týče těch databází, tak doporučuju normalizovat, co to jen jde. Sice jsou pak dotazy trochu pomalejší, ale s daty se lépe pracuje. Takže já třeba mám samostanou tabulku na URL, jinou na názvy produktů, další na ceny, další na pozice, etc.. Vše pospojované jen přes *_id.
---------- Příspěvek doplněn 05.05.2016 v 10:20 ----------
PS: jestli to má být katalog, tak doporučuju se na to rovnou vybodnout, protože takových webů je tuna... Vyhledávačů moc není, ale katalogů je nespočet.. Ovšem na katalogy jsou teda už hotová řešení (i open source), ale jak jsem psal.. velká konkurence a těžké něco nabídnout, co by nebylo 100x už jinde..
5. 5. 2016 10:18:57
https://webtrh.cz/diskuse/na-jakem-systemu-postavit-vyhledavac-sluzeb-nebo-je-potreba-udelat-ho-na-miru/#reply1192172
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit