Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Musí obchodník vždy vydávat záruční list?

Standa63
verified
rating uzivatele
(14 hodnocení)
18. 4. 2016 10:05:41
Zdravím,
častý dotaz a dilema.
Musí obchodník vždy vydávat záruční list? Nebo jen na požádání? Nebo místo záručního listu stačí prodejní doklad?
Ani já, ani moji známí, v tom nemáme příliš jasno.
Na netu jsem našel něco v tom smyslu, že záručák není povinnost, jen když o něj zákazník požádá. Obchodník ale může vystavení záručního listu odmítnout, když náležitosti k záručnímu listu, které údajně vyžaduje zákon, jsou uvedeny v prodejním dokladu. Viz třeba tady nebo zde, nebo také zde.
18. 4. 2016 10:05:41
https://webtrh.cz/diskuse/musi-obchodnik-vzdy-vydavat-zarucni-list/#reply1190177
Ono je to naprosto jasne...
zakon o ochrane spotrebitele
§ 15
(2) Prodávající je povinen vydat spotřebiteli na jeho žádost písemné potvrzení o povinnostech z vadného plnění v rozsahu stanoveném zákonem
obcansky zakonik
§ 2166
(1) Požádá-li o to kupující, potvrdí mu prodávající v písemné formě, v jakém rozsahu a po jakou dobu trvají jeho povinnosti v případě vadného plnění. Prodávající má povinnosti z vadného plnění nejméně v takovém rozsahu, v jakém trvají povinnosti z vadného plnění výrobce. V potvrzení uvede i své jméno, sídlo a identifikující údaj, popřípadě i další údaje potřebné ke zjištění jeho totožnosti.
(2) Je-li to potřebné, vysvětlí prodávající v potvrzení srozumitelným způsobem obsah, rozsah, podmínky a dobu trvání své odpovědnosti i způsob, jakým lze uplatnit práva z ní plynoucí. V potvrzení prodávající zároveň uvede, že další práva kupujícího, která se ke koupi věci vážou, nejsou dotčena. Nesplnění těchto povinností není na újmu platnosti potvrzení.
(3) Nebrání-li tomu povaha věci, lze potvrzení podle odstavce 1 nahradit dokladem o zakoupení věci obsahujícím uvedené údaje.
- takze prodavajici musi kupujicimu na jeho zadost dat pisemne potvrzeni rozsahu apod. zaruky apod. Zda to nazve "zarucni list" nebo zda to bude nejaka priloha k necemu apod. uz zakon nerika. Takze ano, staci to specifikovat na kus papiru s nalezitostmi co urcuje zakon a zarucni list se to nazyvat nemusi. Takze staci prodejni doklad doplneny o tyto informace, viz bod 3. Samostatne by to asi melo byt u nejakych komplikovanejsich veci.
18. 4. 2016 10:14:19
https://webtrh.cz/diskuse/musi-obchodnik-vzdy-vydavat-zarucni-list/#reply1190176
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit