Zadejte hledaný výraz...

Router / NAs server – máte zkušenosti s chytrou domácností?

Pavel
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
16. 4. 2016 15:49:11
Zdravím budu zařizovat nový byt a chci zainvestovat do modemu co tak hledám docela mě zarazily "nové funkce" typu vlastní Cloud , Napojení Ip kamer , ,uživatelské prostředí,strémování na TV atd... je toho tolik druhů že ani nevím , který vybrat .
Řešil jste už někdo chytrou domácnost a nebo kupoval podobnou věc uvítám každou novou funkci na kterou jsem nepřišel... :-)
16. 4. 2016 15:49:11
https://webtrh.cz/diskuse/router-nas-server-mate-zkusenosti-s-chytrou-domacnosti/#reply1189994
mirda66
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
31. 5. 2021 22:23:17
V nově pořízeném bydlení jsem také řešil chytrou domácnost. Zpočátku jsem zvolil jednoduché řešení založené na cloudovém řešení platforma Tuya a později přidal Zigbee a další platformy. Třeba vypínače, čidla, servo motorky na uzávěry, termostat a další mám přes Tuya cloud. Primárně je to řešené tak, že to ovládáš přes chytrý telefon v aplikaci. Já jsem to celé navíc doplnil o NAS Synology na kterém běží v Dockeru Home Assistent, ten se ovládá přes webové rozhraní, aplikaci v mobilním telefonu. Výhoda je, že do Home Assistenta zaintegruješ další zařízení i od jiných výrobců. Aktuálně mě to doma řeší v podstatě všechno:
- chytrý zámek na vstupních dveřích
- ozvučení v celém bytě přes Google reproduktory, přehrávání přes Chromecast
- ovládání osvětlení, LED pásků, ventilátorů
- přes snímače a čidla řeším zatemňování oken, uzavírání ventilů vody/plynu v případě havárie
- přes IR bridge dokážu ovládat všechna zařízení přes infra senzor (televize, sound systémy, větráky, klimatizace)
- do chytré domácnosti jsou zapojeny další „chytré“ spotřebiče (ultrazvuková aroma lampa, lednice, pračka, sušička, myčka)
- NAS úložiště s podporou DNLA je propojené s několika televizory pro přehrávání videa/foto, atd.
Jinak co doporučuji je nešetřit na WiFi routeru, protože na kvalitě pokrytí celého objektu signálem WiFi závisí dostupnost prvků chytré domácnosti pokud jsou na WiFi.
Na svém blogu jsem sepisoval postřehy tak pokud chceš mrkni tam https://blog.mcx.cz/smart-home/stavim-chytrou-domacnost-1-dil/
31. 5. 2021 22:23:17
https://webtrh.cz/diskuse/router-nas-server-mate-zkusenosti-s-chytrou-domacnosti/#reply1189993
dusivk
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
31. 5. 2021 23:07:42
Kolik to dalo práce, a přitom taková blbost, že?
31. 5. 2021 23:07:42
https://webtrh.cz/diskuse/router-nas-server-mate-zkusenosti-s-chytrou-domacnosti/#reply1189992
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
1. 6. 2021 10:04:53
pěkně sepsané, chvilku jsem přemýšlel, jestli to je promo nebo užitečný odkaz, ale dobře se to čte a jsou tam zajímavé informace.
Na těhle řešeních mě zaráží jediná věc, vidím snad nulovou snahu to zabezpečit proti neautorizovaným zásahům nebo vniknutí cizí osoby. Co na takovéhle řešení řiká pojišťovna? Osobně mi chybí také monitoring, detekce chyb, kontrola čidel, že reportují v mezních hodnotách. Jinak je to pěkná reportáž/návod, pak to ale někdo kopíruje, udělá to stejně a šíří se nám tady nedostatečná řešení.
mirda66: Jak máš vyřešené návody pro údržbu? Co když se něco porouchá, bude schopný někdo jiný to vyřešit? Máš k dispozici náhradní díly případně specifikace použitých, aby se daly snadno sehnat nové? Neber to jako šťouravou otázku, ale zrovna na podzim jsem řešil problém, kdy kamarád, IT kutil, měl podobně zařízený domeček, ale díky covidu uvízl na dva měsíce v zahraničí, rodina z toho byla naprosto nešťastná, neuměli ani na zimu zapnout kotel a uvést do provozu. Mám to u svých řešení podobně, prostě se v tom vyznám jen sám, ale tady mi došlo jak je důležité to dokumentovat vlastně stejně jako to děláme u komerčních projektů, člověk nikdy neví, kdy do toho bude muset zasáhnout někdo další.
1. 6. 2021 10:04:53
https://webtrh.cz/diskuse/router-nas-server-mate-zkusenosti-s-chytrou-domacnosti/#reply1189991
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit