Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

ČVUT FIT – prosim o zkušenosti

almondmilk
verified
rating uzivatele
3. 4. 2016 21:42:08
Ahoj, letos mě čeká maturita a také samozřejmě výběr VŠ. Původně jsem chtěl jít na UK, ale nyní přemýšlím o FIT na ČVUT. Chci se zeptat lidí, kteří zde studují nebo studovali. Je možný tam přežít 1. ročník, když neumím pogramovat? Mám chut se to naučit a dokonce jsem se minulý léto sám učil základy pythonu na codeacademy. Rád bych taky věděl, jestli budu mít čas na denní aktivity a nebo je celej ročník fakt jen o tom, že se budu celý dny šprtat ? Díky předem za odpovědi.
3. 4. 2016 21:42:08
https://webtrh.cz/diskuse/cvut-fit-prosim-o-zkusenosti/#reply1187401
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
3. 4. 2016 22:08:18
měl jsem kolegu z FITu, konkrétně na MI-PB (počítačová bezpečnost), stíhal u studia i pracovat 15 - 20 hod týdně, ale od hned v první semestru dostal reverzní inženýrství a programování mu v tom hodně chybělo.
Hodně záleží na konkrétním oboru, projdi si studijní plány, dozvíš se z nich celý obsah z předmětu. Programování je ale asi to poslední co neumíš a co by tě mělo trápit, těch věcí bude více, programování je jen o způsobu myšlení a studenti nemají moc problémy se to za semestr jakž takž naučit. Pokud něco dopředu neumíš, vždy je v okolí pomocná ruka a knihovna a dá se vše zvládnout.
To záleží na tom jak ti to půjde a jak se umíš učit, je pravděpodobné, že v prváku se od skript nehneš, pokud chceš uspět. Poté se to bude zlepšovat až do státnic, kdy zase na několik měsíců skončíš u knížek.
Čím více budeš věnovat síly průběžně do školy a účení, tím více budeš mít volného času. Nejméně stíhají právě ti flákači, kteří na to přes týden, nedej bože přes celý semestr kašlou, přednášky se pronudí a pak to dohánějí. Běžně je při škole fůra času na sport, brigády nebo dobrovolnou aktivitu. První ročník prověřuje studenty, že se s tím dokážou vypořádat, pokud neděláš gymnázium, bude tí chybět určitý návyk pro účení a dá ti to více zabrat.
3. 4. 2016 22:08:18
https://webtrh.cz/diskuse/cvut-fit-prosim-o-zkusenosti/#reply1187400
Martin
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
3. 4. 2016 22:19:02
Mam za sebou bakalara na FITe, a zo skusenosti:
- ak zatial nemas s programovanim ziadne skusenosti, ale mas zaujem o tuto oblast a mas dobre vysledky v matike, ber to ako vyhodu minimalne v tom smere, ze zatial nemas ziadne zlozvyky.
- ak si neprogramoval, nejde ti matika a mas pocit ze to nejak dobehnes, este by som si to na tvojom mieste premyslel.
Zalezi aj od toho, na akej strednej momentalne studujes. Ak si na gymnaziu s dobrou matikou, bude pre teba jednoduchsie naucit sa zaklady programovania a algoritmizacie. Ak si na priemyslovke, hardware, programovanie a siete pre teba budu jednoduchsie, ale ten rozdiel v matike moze byt znacny. To bol aj moj pripad. Matike sa proste nevyhnes. Analyza, algebra, pravdepodobnost a statistika, diskretna matika, bezpecnost ...
V prvom rocniku to bude urcite casovo narocne hlavne preto, ze pokial to budes chciet zvladat, budes tomu musiet venovat cas. Jednak cas v skole (prednasky, cvika, proseminare, dobrovolne konzultacie, atd...), ale aj doma/na koleji, aby si ziskal nejaku prax v tom co si sa naucil a aby si si to "osahal".
Klucom pre mna nebolo ucit sa vela (rozumej travit spustu casu scrollovanim nekonecnych prednasok a cvik), ale naucit sa ucit sa. Ak prides na to, ako to mnozstvo informacii efektivne vstrebavat, nemal by si mat problem. Kazdopadne, vela volneho casu mat nebudes.
3. 4. 2016 22:19:02
https://webtrh.cz/diskuse/cvut-fit-prosim-o-zkusenosti/#reply1187399
Chodil jsem na FEL (Bc) a pak chvili Fit. Zvladnout se to da, ale jak pisi nahore, zalezi i na te matematice, jestli mas nejake vlohy pro algoritmizaci atd. Pro mě to šlo, protože jsem už obojí docela uměl, takže jsem se tam první rok nudil a nasel si praci.
Ale trochu pochybuju o té motivaci. "dokonce jsem se minulý léto sám učil základy pythonu na codeacademy. Rád bych taky věděl, jestli budu mít čas na denní aktivity". To je docela vtipné. Prijde mi, ze jsi hlavne slysel o atraktivite oboru, ale bojis se aby za tim zase nebylo moc prace :-) Python ti tam moc platný nebude, to jen tak rychle neco nascriptovat, kdyz je potreba. Ale tam se jde trochu i do tech zakladu. A je to vlastne dobre, nejakych Webovych patlalu, kteri umeji akorat PHP a nevidi nic za tim, uz je dost. A timhle se od nich muzes odlisit a tezit z toho cely zivot :-)
4. 4. 2016 07:42:59
https://webtrh.cz/diskuse/cvut-fit-prosim-o-zkusenosti/#reply1187398
Mám za sebou FJFI a za mě když neumíš programovat, tak se to dá jen má horší start. Já programovat uměl ale základy matematiky jsem měl špatný (asi jako ty programování) ale pak jsem to naštěstí dohnal na úroveň, že si za mnou chodili pro radu i lidi z gymplu :D ...
Každopádně jakákoliv škola technického zaměření, je snad ta nejlepší investice do budoucna. Sice nevylezeš jako expert ale navedou tě tím správným směrem a ty kontakty ze studijních let jsou k nezaplacení.
4. 4. 2016 09:22:22
https://webtrh.cz/diskuse/cvut-fit-prosim-o-zkusenosti/#reply1187397
Já si teda odzkoušel jen první semestr na FELu. Tím odzkoušel myslím to, že jsem se celý semestr nevěnoval snad ničemu jinému, než učení a stejně to nestačilo. :) Matika mi vždy šla, na strojárně jsem byl v matice mezi nejlepšíma. Prográmko mě tehdá taky celkem bavilo (ale uměl jsem jen totální základy). U matury vyznamenání, odhodlání nezměrné, ale i tak to prostě nestačilo. Na oboru STM nás začínalo 1200 a do druhého semestru prošlo tuším 200 lidí. :)
Jasný, velká část tam šla s tím, že to "nějak zvládne", ale spousta z nás tomu věnovala první poslední a zkrátka to nebylo dost. Poslední kapkou bylo to, když jsem 3 týdny o Vánocích počítal všemožné příklady ze starých zkoušek, měl jsem pocit, že dokážu vypočíst cokoli a i u zkoušky jsem měl dobrý pocit, ale ze 6 příkladů jsem měl správně 1. :) A fakt si nemyslím, že bych byl nějak blbej.. naopak jsem měl tenkrát hodně matematickou hlavu.. ale holt mi to nebylo souzeno. Stejně tak prográmko – nadšení pro programování odpadlo hned na prvním cviku, kdy jsme dostali domácí úkol dělat něco fibonacciho posloupností, přičemž zadání pochopili a zvládli asi 3 lidi (z cca 20). Což byl jen začátek, pak se to stupňovalo a už se moc chytat nedalo...
Sice to teda nebyl FIT, ten se totiž ve stejný rok otevíral a já nechtěl jít do něčeho neodzkoušeného, ale nějaké lidi z FITu jsem znal a víceméně to bylo prý podobné, jako FEL. A jelikož FEL is HELL, tak bude platit asi i FIT is HELL. :) Tím jsem tě nechtěl nijak strašit, ale rozhodně doporučuji realisticky zvážit, jestli máš náturu na to tím projít. Já pak přešel z FELu na matiku na PedF UK a popravdě.. chvílema mi to přišlo ještě těžší, jak na FELu. :) Jo a týpek, co přešel z matfyzu, taky občas řekl, že se mu to zdá těžší, než tam. :D Takže po prvním semestru (který jsem jakž takž zvládl), jsem si sednul a zamyslel se nad tím a uvědomil si, že se stejně ženu za tou matikou / technikou / inženýrem jen pro rodiče / prarodiče a že mě to vlastně už tak nebaví.. Takže jsem naposledy změnil obor (IT + pedagogika) a tam už jsem byl spokojenej (ikdyž ani to IT tam není zrovna jednoduché a třeba na grafice v prváku vypadla třetina lidí, ale dá se to).
Ale zas pokud nikam nespěcháš, tak za tu zkušenost nic nedáš. Někdy je dobrý si namlátit papulu a uvědomit si, jestli to, co děláš, je opravdu to, co chceš dělat. Já nelituju ani toho pokusu na FELu ani pokusu na matice na UK. Poznal jsem fajn lidi, otevřelo mi to oči, dalo mi to čas na přemýšlení atd.
4. 4. 2016 15:39:46
https://webtrh.cz/diskuse/cvut-fit-prosim-o-zkusenosti/#reply1187396
tomve
verified
rating uzivatele
(22 hodnocení)
4. 4. 2016 16:21:12
Zkus a uvidíš, každý to má jinak.
Po roce, v ekonomickoinformačním oboru s bečkami z matiky, jsem to nechal. Zbytečná ztráta času.
Co se týče kontaktů, ty se dají získat i jinak, většinou jsou cennější.- Teda když umíš..
4. 4. 2016 16:21:12
https://webtrh.cz/diskuse/cvut-fit-prosim-o-zkusenosti/#reply1187395
almondmilk
verified
rating uzivatele
23. 4. 2016 17:13:25
Omlouvám se za pozdní reakci :D učení na maturitu zabírá celkem hodně času. Každopádně děkuji všem, kteří si našli čas a odpověděli. Matiku máme na gymplu na dobré úrovni (aspon tomu věřím :D). Matika je rozdělená do 3 skupin podle úrovně, a já chodím do té nejtěžší. Neprocházim s jedničkami, za to jsem se toho naučil dost, a to je myslím důležitější.
23. 4. 2016 17:13:25
https://webtrh.cz/diskuse/cvut-fit-prosim-o-zkusenosti/#reply1187394
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit