Zadejte hledaný výraz...

Jak na eBook v InDesignu?

Lukáš Novák
verified
rating uzivatele
17. 3. 2016 09:41:51
Nemáte prosím někdo tip na rozumný postup, jak vytvořit korektní eBook (nejlépe do formátu EPUB) z knihy vysázené v InDesignu? Zatím jsem našel jen nějaké krkolomné postupy s úpravou CSS apod.
17. 3. 2016 09:41:51
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-ebook-v-indesignu/#reply1183403
Už je to sice pár měsíců zpátky, co jsem připravoval e-book do EPUB a MOBI, ale co si vzpomínám, tak stačily následující změny:
1) Odstranit všechny SHIFT+ENTER, jinak se ti na čtečkách ty řádky vynutí také, což není žádoucí, text pro čtečky musí být kontinuální a nepřerušovaný.
2) Všechny obrázky, které máš mimo textová pole (např. dejme tomu v horní části strany textové pole, pod ním obrázek a pod ním pokračuje další textové pole), tak ty všechny vložit do odstavců, jinak je ti obrázky posunou na konec kapitol.
Ta dvojka sice bude v InDesignu vypadat divně, protože ten obrázek se uchytí spodní hranou na daný řádek, takže na oko bude text překrývat, ale v EPUBu už to bude v pohodě. Tady je ukázka z mého e-booku:
Narazil jsem i na nějaká jiná řešení, ale ta mi přišla krkolomnější. Možná existují elegantnější způsoby, ale nedohledal jsem je. Obecně bude potřeba, aby sis průběžně zkoušel export (třeba jen jednotlivých stránek) a odchytal případné problémy, protože každý e-book bude jiný.
Pokud bys tam měl hodně obrázků a chtěl e-book prodávat skrze portály jako palmknihy atd., tak tam je tuším velikostní limit 10 mb a tudíž bude potřeba obrázky zkomprimovat anebo upravit. Některé úpravy jsou trochu kontraintuitivní.. Mám je kdyžtak sepsané, ale nechci je sem dávat, abych ti nemotal hlavu, pokud tu kompresi nepotřebuješ.
17. 3. 2016 11:26:03
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-ebook-v-indesignu/#reply1183402
Lukáš Novák
verified
rating uzivatele
21. 3. 2016 21:34:40
Á děkuji ti! Tohle vypadá opravdu nejjednodušeji ze všeho co jsem zatím viděl. I když to s těmi obrázky vypadá fakt divně, když to ale funguje, tak ať si to vypadá jak chce :-)
Akorát nevím, jak zpětně poznat kde jsem použil vynucené zalomení řádku SHIFT+ENTER?
21. 3. 2016 21:34:40
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-ebook-v-indesignu/#reply1183401
Aveso
verified
rating uzivatele
22. 3. 2016 08:46:39
Nechte si zobrazit skryté znaky. Obě možnosti zalomení mají jiné značky, podle toho se dají poznat. Nebo můžete použít funkci „najít na nahradit” a nechat všechny podmíněné zalomení nahradit.
22. 3. 2016 08:46:39
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-ebook-v-indesignu/#reply1183400
Není zač. Jj, přes najít a nahradit, dát hledat ^n a nahradit to za mezeru. ;) Jinak jo, ty obrázky vypadají hodně divně, ale funguje to.
Jelikož do této sekce diskusí moc nechodím, tak jsem zkopíruji i ten postup na zmenšení velikosti obrázků, pokud jich tam máš hafo a pokud bys potřeboval zmenšit velikost na těch 10 mb, které vyžadují zmíněné portály. Já třeba měl základ 16 mb při asi 100 obrázcích a trvalo mi celou noc, než jsem to zmenšil na 10 mb. :)
Tady je postup (sepsáno před X měsíci, původně jsme plánoval to dát jako článek, takže tam možná bude nějaké vykání, to neřeš :D). Něco je opravdu kontraintuitivní, ale mám to odzkoušené:
1) Kdekoli jsou vektorové tvary a jednolité plochy převažují nad počtem detailů bitmapové části, uložit do PNG. Datově má soubor klidně 2x takovou velikost, jako JPG, ale (pominu to, že je pak výsledek kvalitnější) po exportu z InDesignu je výsledná velikost dokumentu přibližně o 50% menší, než u JPG (který má polovičatou velikost).
2) Kdekoli to jde, dát vrstvu přizpůsobení - živost: snížit živost i sytost. Stačí málo - zmenší se tím počet barev. Toto zmenší datovou velikost asi ze všeho nejvíc.
3) Kde to příliš nezmrví kvalitu obrázku, exportovat do JPG třeba s kvalitou 20-30 % (na čtečce stejně není tak vysoké rozlišení a tolik detailů vidět není). Ale zase pozor - jakmile začne vznikat příliš šumu, tak ač se bude datově soubor tvářit, že má třeba 50 kB, po exportu z InDesignu bude mít soubor třeba 100 kB. Naopak, bude-li mít obrázek šumu méně, ale bude mít třeba 70 kB, po exportu bude mít +- také 70 kB.
4) Kdekoli jsou vektorové kresby, importujte je do dokumentu jako vektor, ne jako PNG. Ačkoli má PNG několikrát menší datovou velikost, než vektor, ve výsledku bude několikrát větší, než vektor. Ovšem existuje určitá hranice kotevních bodů a množství detailů, nad kterou se naopak vyplatí PNG. U detailních grafik je tedy potřeba srovnat obě varianty.
5) Kdekoli to v obrázcích půjde, rozostřit / rozmáznout detaily, které nejsou důležité.
6) Kdekoli to půjde, snížit kontrast.
7) Jde-li o poslední kilobajty či bajty, ve vektorových souborech snížit počet kotevních bodů, co to půjde.
8) Ořezat obrázky o sebemenší plochy pixelů, které nemusí být vidět. Každé malé oříznutí může uvolnit třeba 10 kB.
Pozn. – zmenšení DPI anebo celkové kvality obrázků při exportu z InDesignu není zrovna ideální ... zmrví i to, co zmrveno být nemusí ...
22. 3. 2016 10:29:18
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-ebook-v-indesignu/#reply1183399
Lukáš Novák
verified
rating uzivatele
22. 3. 2016 19:00:58
Výborný! Děkuji Vám oběma. Naštěstí to budu zkoušet na malém e-booku se dvěma obrázky, tak by to neměl být takový problém :-)
22. 3. 2016 19:00:58
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-ebook-v-indesignu/#reply1183398
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit