Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Vlastný DNS nameserver

Tomáš
verified
rating uzivatele
(27 hodnocení)
1. 12. 2015 14:45:47
Dobrý deň,
potreboval by som poradiť s týmto problémom.
Predstavme si situáciu, že firma má desiatky webov, ktoré spravuje na viacerých VPS serveroch. Domény daných webov registruje u registrátora domén. Doteraz riešila nasmerovanie domén na konkrétny VPS pomocou DNS A záznamov na IP adresu servera.
Ale čo ak nechce pracovať s IP adresami, ale si chce DNS záznamy spravovať na vlastnom nameserveri-i.
Táto firma má doménu vymyslenafirma.sk a chcela by dosiahnuť to, aby bola každá doména firmou prevádzkovaného webu nasmerovaná nie cez IP adresu, ale cez nameserver.
Teda aby boli nameservery:
ns1.vymyslenafirma.sk
ns2.vymyslenafirma.sk
ns3.vymyslenafirma.sk
a tie by sa starali o nasmerovanie požiadaviek na správny server (správnu IP adresu).
Ide o to, že občas je potrebné z určitých dôvodov presunúť prevádzkovaný web z jedného serveru na druhý a teda sa mení aj IP adresa a teda musí firma kontaktovať klienta (majiteľa webu), aby zmenil DNS A záznam na inú doménu. To je nepraktické a často klient ani nevie, čo od neho firma chce...
Ako by sa toto dalo riešiť?
Predpokladám, že sa to dá riešiť tým, že by firma prevádzkovala ďalšie 3 VPS, na ktorých by bežal BIND (alebo niečo iné) a tieto servery (ns1, ns2, ns3) by mali informácie o IP adresách konkrétnych webov, konkrétnych domén. Čiže by stačilo zmeniť IP adresu u nás v týchto DNS záznamoch a bol by problém vyriešený.
No možno to tak nefunguje, nie som si istý, nie je to celkom moja oblasť...
Prípadne a to by bola možno aj lepšia možnosť, existuje nejaká takáto webová služba, pri ktorej by si firma mohla objednať takéto vlastné DNS servery, pričom by ich prevádzkoval poskytovateľ webovej služby a naša firma by sa nemusela o tie DNS servery starať. Ideálne keby to malo aj REST API prístup na tvorbu DNS záznamov.
Našiel som zopár takýchto poskytovateľov nameserverov, no u všetkých to bolo tak, že to bola len správa DNS u nich s tým, že by sa domény nasmerovávali napr. na ns1.dnsposkytovatel.sk a nie na nameserver s našou doménou (ns1.vymyslenafirma.sk) a my by sme to chceli mať riešené cez vlastnú doménu v názve nameservera.
Prosím teda o radu, či existuje taká služba, ktorá by umožňovala používať nameservery s vlastnou doménou a následne DNS záznamy editovať cez nejaké API.
Ďakujem za rady a ospravedlňujem sa za dĺžku tohto textu, no nepodarilo sa mi to vysvetliť stručnejšie :)
1. 12. 2015 14:45:47
https://webtrh.cz/diskuse/vlastny-dns-nameserver/#reply1156485
ViPErCZ
verified
rating uzivatele
(21 hodnocení)
1. 12. 2015 15:00:13
No za mě to chce tak jako tak součinnost s klientem. Pokud to však nechcete řešit tak, že například u forpsi budete mít jeden účet a klientovi to přefakturovávat, tak budete potřebovat opravdu vlastní DNS servery a o ty se starat. DNShosting by snad měl také existovat. Třeba hned první odkaz z google: https://napoveda.active24.cz/idx.php/5/655/article/ ale zase v tom jsou nějaké náklady. Takže je otázka jestli přefakturovávat toto nebo rovnou celou doménu. Vlastní DNSservery přináší navíc starosti kdo se o to bude starat. A součinost s klientem jak jsem psal potřebujete tak jako tak, kdy si namísto IP nastaví NS set. V tom už takový rozdíl nevidím.
1. 12. 2015 15:00:13
https://webtrh.cz/diskuse/vlastny-dns-nameserver/#reply1156484
Tomáš
verified
rating uzivatele
(27 hodnocení)
1. 12. 2015 15:14:03
Napsal ViPEr*CZ*;1245308
A součinost s klientem jak jsem psal potřebujete tak jako tak, kdy si namísto IP nastaví NS set. V tom už takový rozdíl nevidím.
No to áno, ale NS sa nastaví iba raz na začiatku a potom už klient nemusí nič robiť. A myslím, že nastaviť nameservery je u väčšiny registrátorov jednoduchšie než editovať priamo A záznamy.
1. 12. 2015 15:14:03
https://webtrh.cz/diskuse/vlastny-dns-nameserver/#reply1156483
i-PRESS
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
1. 12. 2015 15:14:15
Přečetl jsem si to asi 3x a přiznám se, že stále úplně nechápu s čím máte problém, protože v dotazu řešíte několik nesouvisejících věcí.
Vlastní DNS servery samozřejmě provozovat můžete, ale vzhledem k tomu, že by nameservery měli být geolocačně jinde, je třeba je udržovat, nejsem si jistý zda Vám to vše usnadní... Možná pokud těch klientů máte stovky či tisíce tak ano, jinak si myslím že si spíše přitížíte.
Pokud byste jste přesvědčeni že to je správná cesta, pak samozřejmě můžete na VPS nainstalovat BIND, nebo lépe KnotDNS a jedete. Moc si ale nepomůžete, resp asi to neřeší to, co myslíte.
"aby bola každá doména firmou prevádzkovaného webu nasmerovaná nie cez IP adresu, ale cez nameserver" - NS záznam u domény pouze říká, kde je umístěn onen DNS server, tedy kde jsou uloženy A/CNAME/MX záznamy dané domény. Je pak úplně jedno, jestli je takový záznam umístěn na vašem serveru, nebo u jiném.
"musí firma kontaktovať klienta (majiteľa webu), aby zmenil DNS" - Jestliže si vlastník nechce/neumí spravovat DNS záznamy, můžete mu je přeci spravovat vy, třeba subreg má i API pro automatizované věci.
"tieto servery (ns1, ns2, ns3) by mali informácie o IP adresách konkrétnych webov, konkrétnych domén. Čiže by stačilo zmeniť IP adresu u nás v týchto DNS záznamoch a bol by problém vyriešený" - Ano, stejně tak jako stačí tyto údaje změnit v jakémkoliv DNS serveru.
"Teda aby boli nameservery: ns1.vymyslenafirma.sk, ns2.vymyslenafirma.sk, ns3.vymyslenafirma.sk" - Upřímně nechápu, proč byste to chtěli dělat. To lze vyřešit i bez vlastních NS, prostě ty subdomény udělejte jako aliasy (CNAME) na nameservery třeba zmíněného subregu. Zde se ale vystavujete riziku, že v případě výpadku vaší domény, nepojedou ani služby klientům, neresolvne se záznam.
Dle mého řešíte pouze to, že nemáte přístup k DNS záznamům svých klientů. Je úplně jedno, jestli Vám ten přístup dají tím, že uvedou u domény NS vašich serverů, nebo jakékoliv jiné ke kterým budete mít přístup. V praxi to nebude ani rychlejší, Bind i KnotDNS jsou autoritativní servery a těc se dotazují DNS resolvery až po uplynutí TTL záznamu a TTL si můžete nastavit jaké chcete ať máte vlastní NS, nebo cizí...
1. 12. 2015 15:14:15
https://webtrh.cz/diskuse/vlastny-dns-nameserver/#reply1156482
Tomáš
verified
rating uzivatele
(27 hodnocení)
1. 12. 2015 15:54:59
Napsal i-PRESS;1245316
Upřímně nechápu, proč byste to chtěli dělat. To lze vyřešit i bez vlastních NS, prostě ty subdomény udělejte jako aliasy (CNAME) na nameservery třeba zmíněného subregu.
tak toto je celkom fajn riešenie, to by ma nenapadlo... (nejak extra sa v tom nevyznám, viem nastaviť len záznamy typu A, MX a NS)...
aj keď je pravda aj to čo píšete, že v prípade výpadku nameserverov registrátora našej domény prestane fungovať úplne všetko.. čiže nie je to úplne najideálnejšie riešenie, no zatiaľ asi najlepšie..
1. 12. 2015 15:54:59
https://webtrh.cz/diskuse/vlastny-dns-nameserver/#reply1156481
adyea
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
1. 12. 2015 18:27:16
dnes plno prodejců domén nabízí DNS, takže se dá nastavit nameservery hostingu a následně si můžete měnit IP adresy záznamů jak chcete, aniž by to klient věděl a musel něco dělat.
Naprosto vás chápu, je neštěstí při změně IP adresy obesílat klienty a vše to řešit jeden po druhém, pokud jde o 5 webů, je to OK, já si to užil u cca. 120 webů a to je na týden.
1. 12. 2015 18:27:16
https://webtrh.cz/diskuse/vlastny-dns-nameserver/#reply1156480
Napsal mrazko.tomas;1245322
tak toto je celkom fajn riešenie, to by ma nenapadlo... (nejak extra sa v tom nevyznám, viem nastaviť len záznamy typu A, MX a NS)...
aj keď je pravda aj to čo píšete, že v prípade výpadku nameserverov registrátora našej domény prestane fungovať úplne všetko.. čiže nie je to úplne najideálnejšie riešenie, no zatiaľ asi najlepšie..
Presne tak, pres CNAME si muzete nastavit nase DNS a to spravovat pres API ...
pokud se obavate nejakych vypadku, spoustime v nejblizsi dobe nase Anycast DNS pro verejnost, kde z hlediska principu funkcnosti anycastu se vypadku bat nemusite :) Ale pujde o placenou sluzbu. Muzu dodat vic info do PM.
1. 12. 2015 22:41:48
https://webtrh.cz/diskuse/vlastny-dns-nameserver/#reply1156479
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit