Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Marketing, propagace – jak začít?

Ondřej Jasan
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
6. 11. 2015 20:32:04
Zdravím přátelé,
Jsem čerstvě vystudovaný grafik pro media a potřeboval bych poradit od zkušenějších jako jste Vy!:)
Chtěl bych začít dělat grafiku na vlastní pěst, myslím tím z domova pro jednotlivce, firmy apod., grafice se věnuji už dlouhou dobu a maturita byla jen formalita. Chtěl bych od váš poradit jak začít, mám si vytvořit facebook profil a propagovat se tam, nebo web? Popřípadě mám obepisovat firmy zda nehledají grafika či úpravu webu? S tímto opravdu tápu, byl by tu někdo tak ochotný a alespoň trošičku mi poradil? Děkuji
6. 11. 2015 20:32:04
https://webtrh.cz/diskuse/marketing-propagace-jak-zacit/#reply1151433
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
6. 11. 2015 20:41:39
Možností máš řadu, buď najdeš zakázku nebo práci, kde postupně získáš reference a zkušenosti. Nebo začni tvořit pro zábavu co tě baví, jako grafik je důležité, abys měl něco v ruce co můžeš ukázat, je úplně jedno co, hlavně ať je to dobré. Podívej se jak se lidé propagují třeba na deviantart.com.
Běžný (pár se mi jich takhle přihlásilo) způsob propagace grafiků je, že si vyberou firmu v oboru a dělají svoje alternativy k její práce a nakonec jí to pošlou s průvodním dopisem a poptávkou o práci. To je jen nápad, určitě příjdeš sám na několik dalších, když se zamyslíš.
6. 11. 2015 20:41:39
https://webtrh.cz/diskuse/marketing-propagace-jak-zacit/#reply1151432
Základ je samozřejmě vlastní web, na kterém budeš mít reference a další podstatné info. Pokud reference nemáš, tak udělej několik co nejkvalitnějších prací zdarma nebo jen tak pro sebe. Až budeš mít co ukazovat, tak se začni nabízet - u známých, v okolí, odpovídej na poptávky, oslovuj firmy, nabízej externí spolupráci... Pokud budeš dobrý a vytrvalý, tak si časem uděláš jméno a budeš mít klienty neustále. Určitě je vhodné se na něco specializovat, lidé, co dělají všechnu grafiku, odvádějí zpravidla podprůměrnou práci za podprůměrné peníze.
BTW: S tímto si měl začít před dvěma lety, ideální je to rozjet při studiu a po maturitě se pak můžeš rovnou živit pěkné od vlastního stolu. :) Začátky jsou nejtěžší část a většina lidí to vzdá.
6. 11. 2015 20:55:10
https://webtrh.cz/diskuse/marketing-propagace-jak-zacit/#reply1151431
red.med
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
6. 11. 2015 20:57:28
Taky muze byt ze zacatku, pro ziskani referenci udelat neco jako dobrovolnik pro neziskovky nebo start-upy :)
6. 11. 2015 20:57:28
https://webtrh.cz/diskuse/marketing-propagace-jak-zacit/#reply1151430
TomasX
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
6. 11. 2015 21:01:14
red.med: to je dobrá rada :).
Určitě, vyber si pár tobě sympatických neziskovek, oslov je, že jim budeš zdarma dělat letáky, postery, přípravu na print atd. výměnou za zkušenosti a reference a třeba se s někým dohodneš a hlavně poznáš často super lidi.
6. 11. 2015 21:01:14
https://webtrh.cz/diskuse/marketing-propagace-jak-zacit/#reply1151429
GRAFIKOM
verified
rating uzivatele
(31 hodnocení)
6. 11. 2015 21:11:46
Dva dobré typy, které nic nestojí, už zde padly:
1) souhlasím se zmíněným deviantartem, před 8 lety jsme tam přeprodali grafickému studiu v DE první ilustrace.
2) neziskovkami nic nezkazíš,
my s nimi spolupracujeme dodnes (byť to neděláme pro zviditelnění se) a děláme i vlastní projekty, odkud plynou finance potřebným. Za nadacemi, které hledají pomoc grafiků stojí zvučná jména jako třeba Člověk v tísni nebo Český červený kříž. Navíc je tam ještě jeden malej bonus - dobrý pocit. Držím palce, ať dostaneš prostor ukázat se.
6. 11. 2015 21:11:46
https://webtrh.cz/diskuse/marketing-propagace-jak-zacit/#reply1151428
Ondřej Jasan
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
6. 11. 2015 22:15:40
Dobrá, díky moc, fakt jste mi pomohli! Jdu se do toho pustit.
6. 11. 2015 22:15:40
https://webtrh.cz/diskuse/marketing-propagace-jak-zacit/#reply1151427
Záleží, jakou grafiku chceš tvořit. DeviantArt byl super v době, kdy neexistovalo Behance, Dribbble apod. Ale postupem času se DeviantArt vyprofiloval a jedná se spíše o umělecké práce, respektive vlastní tvorbu. Pokud chceš prezentovat byznys věci - weby, loga atd., je Behance daleko lepší volba.
Jinak univerzální návody nejsou. Každý z nás asi prošel jinými cestami. Důležité je vytrvat a nevzdat to. On už si tě někdo všimne.
Každopádně souhlasím s tím, že jsi na to měl myslet už při studiu. :) Nedovedu si představit začít podnikat až po vystudování. Ale to už nenapravíš, takže to nemá cenu řešit. Ale dost bych se obával toho, zda se tím uživíš, pokud už nějaké klienty nemáš. Takže nejspíš bude potřeba si najít něco stálého a budovat portfolio "o volném čase" a až si vybuduješ nějakou klientelu, tak do volnonožství skočit naplno. Ale je to na tobě, neznám tvou finanční situaci.
Určitě si založ osobní web, kde prezentuj jak své práce, tak sám sebe. Jak ty práce shánět? Já začínal zakázkama zde na webtrhu, pro kamarády a tak. Postupně jsem si portfolio plnil a s každou lepší prací jej aktualizoval (tzn. na úkor té nejnovější práce jsem odstranil tu nejhorší, co tam zrovna byla). Takhle to dělám už asi 4 roky a budu dělat i nadále. Zkrátka měj na webu jen to nejlepší - mnoho grafiků dělá tu chybu, že má v portfoliu všechno.. viděl jsem i galerii (carousel!) 300 grafických prací... Vsadil bych levou ledvinu, že to nikdy nikdo neprocvakal celé.
Hlavně všude říkej, co děláš. A dělej to pořádně. Buduj si reputaci a dobré jméno, lidi tě začnou doporučovat.
Z hlediska sebepropagace se pro začátek zaregistruj na ceskygrafik.cz. Pak, až budeš zkušenější, tak to zkus i na chcigrafika.cz. Nu a až budeš opravdu dobrej a vyplatí se ti to, zaregistruj se na placený portál navolnenoze.cz. Mně se dvouleté předplatné vrátilo asi za dva týdny po registraci, takže v pohodě. Odtamtud ke mně chodí ti nejserióznější klienti.
Nemáš-li do čeho píchnout a nechodí-li žádné zakázky, zkus některý z těchto soutěžních portálů: Topdesigner, logopro, designturnaj. Spousta lidí bude proti, ale faktem je, že je daleko smysluplnější tvořit dle konkrétního zadání (protože v byznys světě takováto zadání budeš dostávat), než tvořit designy pro sebe "jen tak", bez zadání, bez smyslu. Design musí být šitý na míru, takže čím víc budeš trénovat vycházení vstříc cizím požadavkům, tím lépe. Navíc - kdo ví, třeba i nějakou soutěž vyhraješ a získáš stálého klienta, který tě třeba doporučí dál. Já díky soutěžení nalezl spoustu klientů, díky kterým jsem nalezl další klienty. Ani nemluvě o vybudovvání portfolia, které mi pomohlo nalákat nové klienty. Takže za sebe mohu soutěžení doporučit, budeš-li na to mít čas.
Nu a jinak nevím, co radit. Mně se obvykle klienti ozývají sami. Ti největší klienti si mě našli při brouzdání na googlu (a to ještě v dobách, kdy jsem neřešil SEO a kdy jsem měl i portfolio poloprázdné). Žádnou propagaci typu FB stránka jsem zatím nepotřeboval. Ale tak hodně lidí ji má, takže proč ne, můžeš to zkusit.
6. 11. 2015 23:26:36
https://webtrh.cz/diskuse/marketing-propagace-jak-zacit/#reply1151426
Ondřej Jasan
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
8. 11. 2015 17:03:04
Díky, moc jsi mi poradil ty soutěže jsou náhodou super!:)
8. 11. 2015 17:03:04
https://webtrh.cz/diskuse/marketing-propagace-jak-zacit/#reply1151425
Rádo se stalo. Jsou super, já v nich měl aspoň možnost trénovat a posunuly mě. Ale hodně lidí soutěže kritizuje kvůli nízkým cenám a kvalitám prací. Ale tak je logické, že profíci se tam vyskytovat za ty ceny nebudou, tudíž i kvalita bude horší. Takže pokud to někomu vadí, ať to ignoruje. Pro ostatní to může být zajímavé okořenění při práci. Zvlášť, pokud je někdo soutěživý typ. :)
8. 11. 2015 19:24:56
https://webtrh.cz/diskuse/marketing-propagace-jak-zacit/#reply1151424
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit