Zadejte hledaný výraz...

Ovládání domácnosti, chytrá domácnost

Zdravím zdejší diskutující,
zajímá mě váš názor na chytrou domácnost. Myslíte že je fajn když si mohu venku např.: pustit rychlovarnou konvici, a než přijdu domu, tak voda je již hotova? Či v zimě zapnout vytápění bytu? Jak se stavíte vy k chytré domácnosti, či ovládání domácnosti přes počítač / internet.
Jelikož se mi tento typ technologie líbí, ale neustále je ve světe drahý, tak jsem skloubil programování a elektrotechniku, a zkusil jsem si udělat základní návrh aplikace vč. zařízení. Prozatím je to zatím takové „chabé,“ ale systém se rozvíjí a nyní testuji měření spotřeby elektřiny pomocí GSM modulu / jelikož PRE a další velké společnosti toto využívají k příjmu dat /. Tak že se budu vzdáleně podívat kolik aktuálně žere dům, popř. vytvářet si nějaké statistiky.
Nějaký GUI jsem skloubil přes webový prohlížeč, a nyní ještě dokončuji aplikaci na androida.
15832
Již nyní mohu vzdáleně ovládat kupříkladu dva routery, a nyní ještě přibude ovládání vybraných systému / TV, počítačů, Philips žárovek /. Časem bych chtěl vyzkoušet i ovládání zásuvek / což zatím odkládám na konec seznamu /.
A jaký máte postoj vy k tomu, či využíváte nějaký typ vzdáleného ovládání, nebo by jste chtěly používat?
Všem díky za diskuzi...
30. 6. 2015 00:10:31
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122650
Nepoužívám, ani nehodlám. Přijde mi to dobré např. na chatu, kam jedu jednou za čas abych si pustil topení než přijedu, ale na ovládání domácnosti, kde jsem každý den to vidím jako zbytečné. Zrovna varnou konvici bych fakt dálkově nepouštěl. Co bych možná ocenil, kdybyby mi lednička, špajz, příp. koupelna atd. napsaly co chybí/dochází a mám koupit.
30. 6. 2015 08:40:48
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122649
Ohledně té ledničky, je to dobrý nápad. Ale realizace by byla takřka složitá. Napadá mě způsob jaký využívají v obchodech, jednoduše skladové zásoby spolu s čtečkou čárových kódu. Ale upřímně koho by to neustále bavilo když by si vzal sír tak projet čárovou čtečkou kódu. Zatím je hold tato technologie nevyspělá.
30. 6. 2015 08:57:57
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122648
i-PRESS
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
30. 6. 2015 10:38:18
Ahoj, já s nějakou automatizací svépomocí taky před pár týdny začal, ale přiznám se, že jak píše @matejka, doma se těžko hledá realizovatelné uplatnění.
Předem jsem se dlouho rozhodoval, na jaké dostupné technologii to postavit, tedy primárně jsem se rozhodoval mezi arduinem a raspberry, resp. banana pi. Vše to ale svádělo k jednomu/několika "centrálním" zařízením starajících se o více věcí, což jednak odporuje základní myšlence, navíc kabeláže od řídící jednotky k jednotlivým zařízením, atd.
Nakonec jsem zvolil malé a levné řešení - ESP8266, které má v základu WiFi a 10 GPIO (ESP8266 - 12e) s cenou kolem $2. Pro první prototyp jsem pak zvolil NODEMCU DEV-KIT. Programuje se to v jazyku LUA, což mi přišlo bližší, než céčko v duinu.
Jako první jsem dodělal osvětlení malého akvária. Aktuálně to měří teplotu vody, teplotu okolí a řídí spec CCT LED pásky, díky nimž si kromě intenzity můžu míchat i barvu světla v rozsahu 3500-7000K. Má to jednoduchý web pro ovládání:
Pro možnost rozšíření to komunikuje na protokolu IoT - MQTT. Broker na serveru pak zajišťuje obousměrnou komunikaci s websockets, tedy webem/mobilní appkou. V automatickém režimu pak spouští světlo v 12 hodinových intervalech, kdy má světlo cca 85 minutový postupný náběh a pohasínání. Navíc pak je režim mihotání, simulující velkou vodní hladinu, nebo režim bouřky, kdy světlo v nepravidelných intervalech bliká o různé intenzitě. Až tedy budu chtít rybičkám způsobit epileptický záchvat, stačí kliknout :-))))
Díky použití malých a levných ESPček je tedy řešením použití spousty jednoúčelových zařízení, poházených kde jsou potřeba prakticky bez kabeláže, o komunikaci mezi nimi se mi postará broker na serveru, kdy akvárium může reagovat na další samostatná zařízení - osvětlení kuchyně, atd.
Otázkou ale je, CO automatizovat. Mám v plánu regulaci topení, rádiové radiátorové hlavice již mám. Dále bych pak chtěl objednat mechanizmy na otevírání ventilaček pro řízené větrání a asi i většinu osvětlení. Víc mě toho ale momentálně nenapadá, takže budu taky rád za tip, co by bylo praktické v domácích podmínkách :-)
30. 6. 2015 10:38:18
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122647
@i-PRESS: Díky za příspěvek, musím říci že při porovnávání mého a tvého GUI, jsem úplně strnul :) Já se nevěnoval moc GUI, tak že jsem to naházel na jednu HTML stránku, a všechny procesy mám zAJAXované.
Ohledně kabeláže, já mám na všechny tyto blbiny vyhrazený router, který tento provoz zvládá. Navíc na routeru je nehrán alternativní firmware - linux, tak že mi to dává v tomto směru volné ruce. A také všechny arduina co mám doma tak mají v sobě Wi-Fi modul. Tak že ohledně kabeláže mám starost najít jen zásuvku, ale to bych chtěl časem eliminovat.
I když arduino, má nějaký svůj jazyk tak pokud je to nezbytně nutné tak programuji v C, jinak využívám jazyk arduina.
Ohledně komunikačního protokolu, tak ti téže děkuji za typ. Já jsem tedy hledal nějaké vhodné, ale žádný mi nesedl. Tak že jsem se rozhodl napsat jak pro arduino, tak i pro webový server a mobil vlastní (1 komunikační protokol = 3 různé jazyky). Jelikož ještě nyní budu implementovat kameru, tak budu muset buď protokol nahradit, nebo napsat podporu pro přenos videa / obrázků.
Ohledně serveru tak původně jsem chtěl přímé spojení na domácí IP. Bohužel jsem zvolil řešení Klient <-> Server <-> Router <-> Arduino. V rámci návrhu, se zdálo mít toto bezpečnější, jelikož v případě napadení aplikace mohu přes vzdálené spojení s routerem zablokovat jen komunikaci s aplikací, tudíž vnitřní síť bude nadále fungovat vč. internetu.
Jelikož mám doma router od Mikrotiku, tak mám již nastavena určitá rozhodovací pravidla, a také dalším důvodem proč jsem volil server mimo domov, bylo že jsem byl líný je přenastavovat :).
Jinak ohledně automatizace, tak nyní mi plně funguje
  • Ovládání 2 routerů / restart, úprava MAC adres, SSID, vypnutí - zapnutí Wi-FI vysílání
  • Tiskárna / tisk, skenování na dálku /
  • Arudino - Venkovní a vnitřní teplota a vlhkost
Plánuje se
  • Čtení dat z GSM komunikace při měření spotřeby elektřiny
  • Ovládání zásuvek
  • Ovládání jističů
  • Regualce toplení
  • Vzdálené ovládání televize / ale to ještě musím promyslet co :) /
  • Video / Obrázky z kamery
Ještě na chatu, plánuji tento systém téže nasadit / tedy já né, ale po té co mě rodiče prokoukly tak to chtějí :D / údajně by si představovaly automatický zavlažovací systém kytek, tak že už se na papír rodí nějaké návrhy.
30. 6. 2015 11:33:00
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122646
Mario
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
30. 6. 2015 13:15:42
Vidim ze sme sa tu stretli ty ktory robime automaticky dom :) Ja som zacal asi 2tyzdne do zadu cele mi to bezi na raspberry. Momentalne vsak cakam na relatka
Co mam
- Ovladanie Zavlahy
- Otvaranie dveri
- Otvaranie garazovych dveri
- Osvetlenie Bazena
- Teplota vody v bazene
-Web rozhranie
Co planujem
- Ovladanie teploty v dome
Web rozhranie
15846
Pekny den
30. 6. 2015 13:15:42
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122645
@ice, super díky za tipy :) Bál jsem se že nikdo k tomu nebude mít co říci ale ono se to tu pěkně sešlo :) Já hlavě svoje menu používám v AJAXové verzi, jelikož z arduina mohu vypojit nebo zapojit čidlo za běhu, tak že potřebuji aby na to i reagovala webová administrace. Musel bych to promyslet jak zasadit menu co mám já do boostrapu, ale také máš pěkné rozhraní :)
30. 6. 2015 13:25:24
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122644
Mario
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
30. 6. 2015 13:28:17
Dik moc :) momentalne pracujem na zobrazovani teploty do grafu lebo takto mi to vypisuje vzdy len aktualnu teplotu :) uvidim kam sa postupom casu stym dostanem cital som aj ako pripojit napriklad pracku ku raspberry a ked sa doperie tak vyhodi telefon notifikaciu tak budem mozno skusat postupom casu aj to :)
30. 6. 2015 13:28:17
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122643
Kovboj
verified
rating uzivatele
(13 hodnocení)
30. 6. 2015 13:32:49
Asi bych to doma nechtěl - navíc osobně mi to přijde spíš jako líná domácnost, ne chytrá domácnost... ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=_CQA3X-qNgA
30. 6. 2015 13:32:49
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122642
i-PRESS
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
30. 6. 2015 13:57:11
Napsal Kovboj;1205969
Asi bych to doma nechtěl - navíc osobně mi to přijde spíš jako líná domácnost, ne chytrá domácnost... ;-)
Kde bychom dnes bez lenosti byli... .-))
Stav a naměřené hodnoty ukládám od začátku a pro grafy používám http://canvasjs.com. Teplota a intenzita osvětlení se měří každé 2s a pokud se hodnota změní, odesílá se hned na server pomocí MQTT.
Web mám napojen pomocí WS, vyhnul jsem se tak předem danému intervalu aktualizace (ajax). Změna se projeví během pár ms po naměření. Na frontendu webu mám datový model v knockoutjs, takže při změně hodnoty/nastavení překreslí i ty grafy LIVE. Je to k ničemu, ale hezky se na to kouká :D
30. 6. 2015 13:57:11
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122641
Mario
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
30. 6. 2015 14:18:53
I-PRESS chcel som sa spytat ake mas tie hlavice na radiatoroch ? Daju sa ovladat z internetu?
30. 6. 2015 14:18:53
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122640
i-PRESS
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
30. 6. 2015 14:32:57
Ještě je nemám nainstalované a čekám na vypouštění systému na konci léta, ale jde o něco podobného: http://unishop.cz/ishop/vyrobek-akce_bonus_ph_hd20_bezdratova_digitalni_hlavice-id-250, přesný typ/foto můžu dodat až příští týden. Jsou i varianty za pár stovek, které neumí autonomní režim a jsou závislé na vzdáleném řízení, ale nějak jsem nerisknul mrznout, kdyby se mi bastlení nepovedlo :D
Ty mé hlavice žádné web rozhranní nemají, ale mají rádiový modul na 433Mhz, kdy vysílač pořídím za cca $2 na aliexpressu, takže web a logiku teplot budu dělat až na samotném chipu a serveru :-)
30. 6. 2015 14:32:57
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122639
@ice my máme podobné těmto http://ecohousecomfort.com/max-radiator-thermostat.html. Naše se dají, ale já i přes přidělenou veřejnou IP, mám ovládání vnitřní domácnosti z vnější sítě zablokované z bezpečnostních důvodů - nedokáži si představit že by nám někdo naboural topení a ráno bych měl v pokoji jak v sauně :D
@i-PRESS nevystavuješ se riziku že když všechny hlavice mají stejnou frekvenci, a pošleš signál aktivuješ tím všechny hlavice?
30. 6. 2015 14:34:21
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122638
i-PRESS
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
30. 6. 2015 14:53:22
@filisedivy To oni nemají. resp ještě jsem je nezkoušel, ale neměli by mít, protože se k nim prodává i centrální řídící jednotka, kdy tato komunikuje s každým radiátorem zvlášť. Pevně věřím, že to nějak vyřešili, přiznám se, že jsem je ani nevybalil a mám je v krabicích :p
Btw, riziko nabourání.. Já mám tedy vše přístupné z venku, chci znát stav i na dovolené, ale není to jen tak otevřené.
Mám broker, který na jedné straně poslouchá na MQTT a na druhé na WebSocket. Každé MQTT zařízení se při připojení autorizuje pomocí tokenu, který si broker uloží. Při přístupu z konkrétního webu jedeš jako "host", tedy v readonly režimu. Pokud se na webu přihlásíš, server ti vygeneruje token, který se posílá v reconnectu websocketu a potvrzuje tak, že kromě čtení dat můžeš i měnit.
Zařízení na ESP se subscribne na konkrétní kanál třeba nastavení a zároveň broadcastuje na jiném kanálu data. Web se subscribne ke konkrétnímu kanálu (stránka akvárka zorazuje live data akvárka, stránka topení teploty místnosti, atd) a zároveň emituje třeba nastavení když táhnu posuvníkem.
z pohledu serveru mám tedy N kanálů, N autorizovaných zařízení a N web klientů na WS. Server ví, který kanál může kam propojit, takže data o výpadku proudu přijdou mě na mobil, ale na web je nepřihlášenému neodešle. To, co se mi jevilo původně jako děsný vopruz, tedy postavit mezi WS a MQTT prostředníka je nyní spolehlivé ACL a na základě interních pravidel ta data směruje.
Výhodou tohoto řešení ještě je, že po připojení na server můžu deautorizovat libovolné zařízení, nebo web klienta, případně mu nasměrovat jiný kanál, nebo jej odebrat. Pokud se tedy pokazí třeba čidlo, odeberu mu autorizaci a nebude moci ukládat (ne)naměřené hodnoty, ani je broadcastovat na web.
30. 6. 2015 14:53:22
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122637
Ohledně bezpečnosti si mě moc nepochopil :)
Buď se můžu připojovat do sítě na přímo tzn.: přes IP adresu routeru, což je v aktuální době blokováno. Nebo druhá varianta kterou jsem udělal sám, tzn.: vlastně každé arduino je i serverem. Má v sobě zanesenou API adresu kterou se ptá / odesílá data na server (u mě je to webhosting - subdoména). A já již s daty mohu dělat co uznám za vhodné, jelikož přes to API si je rovnou ukládám do databáze, tak že mi lezou i pěkné výstupy :-)
30. 6. 2015 15:22:08
https://webtrh.cz/diskuse/ovladani-domacnosti-chytra-domacnost/#reply1122636
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit