Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

V cem delate weby na linuxu?

darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
4. 3. 2015 14:15:44
Ahoj,
co pouzivate na linuxu jako editor + ftp klient? Na Win jsem si pri sprave webu vystacil s Total commanderem a PSpadem, na linuxu se mi jevi jako dobra volba krusader + klidne kate.
Mate nejaky lepsi tip a workflow, jak spravovat weby, ktere nebezi na VPSce, ale klasickem hostingu a je tedy pristup jen pres FTP?
Jake dalsi vychytavky pouzivate?
Chci zacit upravovat eshop a weby s WP na linuxu a potrebuju si vytvorit nejake navyky :-)
Diky,
P.
4. 3. 2015 14:15:44
https://webtrh.cz/diskuse/v-cem-delate-weby-na-linuxu/#reply1095951
Petr Soukup
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
4. 3. 2015 14:51:06
Copak web jde dělat s pspadem? Vždyť už není 2001.
Zkuste raději třeba phpstorm - https://www.jetbrains.com/phpstorm/ Je to pak práce na úplně jiné úrovni (a ano, je i pro linux)
Pokud si nainstalujete betu - https://confluence.jetbrains.com/display/PhpStorm/PhpStorm+Early+Access+Program - tak, je dokonce zdarma. Jen je potřeba každých 30 dní nainstalovat novou verzi. Beta se od ostré verze nijak zásadně neliší. Jen odesílá statistiky o používání.
4. 3. 2015 14:51:06
https://webtrh.cz/diskuse/v-cem-delate-weby-na-linuxu/#reply1095950
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
4. 3. 2015 14:59:14
Ale ja nepisu PHP, spise jen upravuju styly, nebo delam drobne zmeny v kodu, prizpuzsobuju si sablony, atd. Tam mi spise sedi, ze mi do toho pspad moc nekeca. Spis bojuju s tim, kde mit lokalni kopie tech webu, jestli se to da nejak rozumne synchronizovat, aby se s tim dalo delat z vice mist - asi git? No, delam to ted proste asi uplne silene blbe a rad bych se priucil a inspiroval, jak si zjednodusit praci :-)
4. 3. 2015 14:59:14
https://webtrh.cz/diskuse/v-cem-delate-weby-na-linuxu/#reply1095949
Petr Soukup
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
4. 3. 2015 15:02:36
Webová verze k phpstorm je webstorm. Ten ale neumí SASS a podobně, takže bych doporučil spíš PhpStorm. On má trochu zavádějící název, ale je to i pro kodéry.
Ideální je samozřejmě git. Třeba v phpstorm se to ale řeší tak, že se založí projekt, phpstorm si všechno stáhne na disk a při změně to nahrává na FTP. Může díky tomu krásně napovídat rychle bez čekání na FTP. Například při editaci HTML napovídá třídy z externího CSS a podobně. Nebo v CSS podtrhne, když se používá neexistující obrázek.
4. 3. 2015 15:02:36
https://webtrh.cz/diskuse/v-cem-delate-weby-na-linuxu/#reply1095948
Dnes jsou v kurzu produkty Jetbrains (např. Soukim zmíněný PHPStorm), Sublime Text, NetBeans; já používám Komodo, které je postavené okolo jádra Firefoxu.
Ačkoliv jde o staré weby, doporučuji je verzovat v Gitu nebo v Mercurialu, a pokud weby upravujete v týmu, přečíst si o git-flow.
Z Gitu lze přes FTP deployovat např. pomocí git-ftp
Deploying a Git repository via FTP | Lime Blast
Další vylepšení workflow:
  • Jednotné vývojářské prostředí (Vagrant + Ansible/Salt/Puppet/Chef) - nikdo nemusí pořád znovu instalovat LAMP/LEMP a varianty a koordinovat nastavení
  • Composer pro automatickou správu závislostí a autoloadu (je potřeba příkazový řádek, na sdíleném hostingu nepoběží)
  • Task runner (Robo, Bldr; Gulp, Grunt) - pro zpracování CSS, JS a obrázků před deployem, kontrola kódu před commitem...
  • Centrální místo pro code reviews (Gitlab, Phabricator)
  • Continuous integration (Jenkins, PHPCI) pro automatické spouštění testů a hlášení výsledků
  • Continuous (nebo alespoň automatizovaný) deployment (Rocketeer, Deployer, Capistrano, bash...) pro automatické nasazení nového kódu
4. 3. 2015 15:16:44
https://webtrh.cz/diskuse/v-cem-delate-weby-na-linuxu/#reply1095947
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
4. 3. 2015 15:25:44
Aha, super, takze se mam mesic co ucit :-) Ja momentalne nainstaluju web na svuj server, tam to robeham, pak to total commanderem pres F5 zkopiruju, vymenim soubory config pro pristup k DB a je to :-) Web ladim ve firefoxu, pomaham si s firebug, upravy delam normalne v pspdadu a web na lokalnim serveru si zalohuju prostym tarovanim, vc. exportu DB. Poznamky si pisu do .TXT :-)
Je mi jasne, ze je to za opicema, ale dela se mi to tak docela srozumitelne. Co mi vadi, ze kdyz chci pracovat doma / v kanclu, musim mit vsechno 2x, nebo prenaset NB, na kterem to delam.
Takze by se mi libil treba prave git server, ktery bych mel dostupny vsude a mohl bych delat upravy, uploadovat na server / hosting jednoduse odkudkoliv, bez nutnosti prihlasovat se na ftp, apod.
Ty nastroje pro psani PHP mi jsou na nic, ja delal php naposledy v roce 2005, takze treba objektove orientovane php je pro mne uplne mimo. Kod upravim, ale nic noveho nevymyslim, spis jenom nekam neco dopsat, neco presunout, atd.
4. 3. 2015 15:25:44
https://webtrh.cz/diskuse/v-cem-delate-weby-na-linuxu/#reply1095946
Petr Soukup
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
4. 3. 2015 15:26:26
CI apod je samozřejmě ideální, ale trochu tuším, že tady to bude moc velký skok :)
Když to vezmu na příkladu s phpstormem (ale každé IDE to dělá prakticky stejně) a zachovám nutnost FTP, tak bych doporučil následující:
- založit si projekt z FTP - stáhnou se zdrojáky na localhost a změny se budou zase odesílat okamžitě při změně
- založit si git repozitář a pushovat ho třeba do bitbucket.com (je zdarma). Jdou tím pak sledovat změny a navíc to funguje jako záloha.
To samozřejmě předpokládá, že se edituje ostrá verze. To rozhodně není ideální, ale tuším, že rozběhnout si testovací prostředí nebude tak jednoduché.
4. 3. 2015 15:26:26
https://webtrh.cz/diskuse/v-cem-delate-weby-na-linuxu/#reply1095945
darksir
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
4. 3. 2015 15:32:07
Ja mam prave testovaci prostredi resene tak, ze mam identickou kopii toho webu na svem lokalnim serveru, kam se pripojuju pres VPN.
4. 3. 2015 15:32:07
https://webtrh.cz/diskuse/v-cem-delate-weby-na-linuxu/#reply1095944
Pokud bys chtěl best practices pro tvůj vývoj, tak doporučuji používat pro práci GIT (pokud máš radši klikání, tak si stáhni SmartGit , funguje na Win i Linux a je možný ho používat zadarmo "pro nekomerční použití") a následný automatický deploy na web pomocí například FTPloy + BitBucket nebo rovnou těžký kalibr naučit se pracovat s Jenkins. Funguje to tak, že si pracuješ na localhostu na nějakém projektu, pak v gitu commitneš změny a pushneš je do repozitáře (ten je umístěn třeba na tom BitBucketu). Při pushi se spustí FTPloy a všechny změny se odešlou na FTP server. Před nebo po nahrávání je možné spustit například příkaz grunt, který může zkompilovat csska nebo composer install, který nainstaluje PHP komponenty třetích stran, nebo bower install, který nainstaluje třeba css či js komponenty třetích stran.
Možností je opravdu hodně. Samozřejmě kvalitní IDE pro psaní v PHP, CSS nebo LESS, SASS, JS apod. to je prostě základ. Posune tě to trochu dál. Ručně nahrávat soubory na server je především otrava, ale v druhé řadě taky nespolehlivá věc. Občas si člověk přehraje špatnou složku, nebo omylem změní něco, od čeho nemá zálohu a práce je v řiti :-)
Takže doporučuju vzdělávat se a hrát si s nástroji:
PhpStorm pro psaní aplikací,
GIT pro verzování,
Jenkins pro deploy na server,
Composer pro správu komponent pro PHP,
Grunt pro kompilování, spojování a minifikaci css a js,
Bower pro správu komponent CSS a JS...
pro správný chod gruntu a boweru potřebuješ na localhostu i na serveru Node.js, který obsahuje příkazy NPM (NodePackageManager), nainstaluješ třeba takto. Pak je možné nainstalovat grunt: stejně tak můžeš nainstalovat bower ...
snad ti to trochu pomůže vylepšit své dovednosti ;-)
---------- Příspěvek doplněn 06.03.2015 v 09:19 ----------
btw, pokud potřebuješ FTP klienta pro Linux, tak doporučuji FilleZillu ...
6. 3. 2015 09:15:36
https://webtrh.cz/diskuse/v-cem-delate-weby-na-linuxu/#reply1095943
Komodo Edit - dobre sa s ním pracuje, dobre funguje vzdialený prístup.
10. 3. 2015 14:03:27
https://webtrh.cz/diskuse/v-cem-delate-weby-na-linuxu/#reply1095942
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit