Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

PHP literatura pro pokročilé (OOP a vývoj webových aplikací)

TheAcastus
verified
rating uzivatele
8. 2. 2015 00:53:24
Zdravím všechny,
už se nějaký čas zabývám PHP & MySQL, vlastním VPS, kde vše testuji (nejdřív samozřejmě localhost) a chtěl bych se naučit programovat vlastní weby apod. HTML není žádný problém a CSS se stále učím, ale na příkladech je to nejlepší. Pro design web(ů) využívám Bootstrap. Nyní bych si chtěl naprogramovat vlastní dynamický web (obsah stránek bude vypisován z MySQL db). Samozřejmostí je vlastní administrace webu. Vzhledem k tomu že web budu mít na vlastním VPS, uvažuji i o zakoupení (časem) RapidSSL certifikátu. Na VPS mám vlastní Gitlab server pro správu a verzování webu...
Co konkrétně hledám?
Knihu s pomocí který bych se naučil psát celé webové aplikace propojené s databází (PDO je samozřejmostí). Na YouTube sleduji phpacademy, ale ani tam se člověk nenaučí vše. Proto Vás zde žádám o radu :)
Díky za všechny případné odpovědi předem.
S pozdravem, TheAcastus
8. 2. 2015 00:53:24
https://webtrh.cz/diskuse/php-literatura-pro-pokrocile-oop-a-vyvoj-webovych-aplikaci/#reply1089353
petrrr
verified
rating uzivatele
8. 2. 2015 09:22:15
Ahoj,
nevím co je u tebe "nějaký čas se zabývám PHP & MySQL", ale pokud znáš principy OOP, tak spíš bych doporučoval začít s nějakým frameworkem typu Symfony / Nette než shánět knihu. Najdeš mnoho kuchařek, pomocí kterých naprogramuješ základní aplikace (přihlašování/registrace uživatelů, zobrazení/editace článku, komentáře, atd.) a to bude tvůj základ.
Každopádně to chce nastudovat něco i o databázích, kde by mohl posloužit tento seriál, což je sice již 10let starý text, ale principy relačních databází se od té doby moc nezměnily. Poslední roky jsou dost "in" NOSQL databáze, ale nejdřív bych si pořádně ošahal relační DB.
Dále je potřeba vědět něco o bezpečnostni webových aplikací. Takže znát principy alespoň SQL injection, Cross-site scripting-u či bezpečného ukládání hesel. Je toho samozřejmě více, v ČR se této problematice nejvíce "nahlas" věnuje Michal Špaček, takže projet jeho přednášky a sledovat jeho twitter :)
Aby toho nebylo málo, tak frontend není dneska pouze o html/css. U rozsáhlejších aplikací je kvůli přehlednosti a udržitelnosti nežádoucí lepit vše do jednoho style.css a script.js. Takže vznikly preprocesory, které ti dávají větší možnosti, ale s tím přichází i nutnost je na produkci zase spojit/minifikovat do jednoho souboru a tedy začít používat devstack typu LESS/SASS + Bower (správa závislostí (nejen) frontend knihoven (třeba tebou zmíněný Twitter Bootstrap)) + Browserify ("základ" pro javascript) + tzv. task runner Gulp/Grunt který ti vše bude spravovat a díky kterému budeš moci použít třeba Livereload apod.
Až budeš alespoň výše uvedené znát a stále tě to bude bavit, zkus znalosti přetavit v praxi :) Takže se neboj odpovědět na inzerát na nějakou juniornější pozici, ale očekávej, že minimálně rok/dva budeš brán opravdu jako junior, tedy s minimálním platem v oboru.
Jinak Gitlab server je zbytečný, existuje Bitbucket, který má neomezený počet privátních repozitářů zdarma a máš to v cloudu a bez práce. Pokud se chceš věnovat spíše programování, tak pro začátek bych tu serverovou část nechal. Tobě jako začátečníkovi bude pro začátek stačit rozjet na localhostu LAMP (WAMP) server a aplikace hostovat na hostingu.
Petr
8. 2. 2015 09:22:15
https://webtrh.cz/diskuse/php-literatura-pro-pokrocile-oop-a-vyvoj-webovych-aplikaci/#reply1089352
ConnorCZ
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
8. 2. 2015 09:53:22
Přesně tak,
já jsem nikdy žádnou knihu nepotřeboval a nyní tvořím solidní, rozsáhlé aplikace. Chce to zkoušet. Doporučuji Nette, bohatá česká komunita, která je ochotná poradit a FW je pořád ve velmi živém vývoji, nudit se tedy nebudeš. A pak už jen psát, psát a psát a nebát se výzev a za chvilku to pujde samo :)
8. 2. 2015 09:53:22
https://webtrh.cz/diskuse/php-literatura-pro-pokrocile-oop-a-vyvoj-webovych-aplikaci/#reply1089351
TheAcastus
verified
rating uzivatele
8. 2. 2015 11:01:17
Děkuji všem za odpovědi!
Teď si to všechno jdu projít, abych věděl +- co vše to bude obnášet :)
Co se týče čistého frontendu, nevím jestli by to bylo úplně pro mně. Rád to kombinuji a proto mám VPS, rád pracuji se serverovým linuxem (Debian je mi nejbližší). Rád zkouším nové věci a proto jsem si pořídil VPS (a Gitlab), beru to jako výzvu, jestli dokážu sám upravovat již nainstalované aplikace. (Nepíšu instalaci protože návod si umí přečíst každý). Co se týče Frameworků, zatím jsem se do žádného nepustil, od známého, programátora v PHP (má na starost opravdu rozsáhlý web), mi bylo doporučeno abych se nejdřív naučil v čistém PHP a až pak se pouštěl do Nette apod.
Ohledně webové bezpečnosti, něco jsem si hledal a zkoušel (samozřejmě na localhostu), nějaké JS scripty popř. SQL injection. Ale nejsem zatím to nebyl střed mého zájmu. Za sebou zatím nemám žádnou práci, takže cesta k Junior frontendu bude ještě dlouhá... Hledám třeba i téma na projekt, který bych chtěl vyzkoušet naprogramovat a postupně do něj přidávat nápady. Mám již doma pár knížek, ale zatím to byli jen pro začátečníky... Od doby co sleduji PHP academy jsem se značně posunul, ale stále si na opravdový projekt nevěřím, rozhodně neznám všechny techniky objektového PHP.
Sice nejsem na programátorské škole, což mě trochu mrzí, ale Panskou považuje většina VŠ za elitní školu, takže si myslím že dostat se na programátorský obor nebude takový problém.
Včera večer mě ještě napadlo jedna otázka, ale tu jsem již nestihl připsat, takže ji dopíšu sem.
Jaké vývojové prostředí je vhodné?
Zatím jsem využíval Netbeans, ale to se v praxi moc nepoužívá. Eclipse mi moc nesedl, asi bych si zvykl ale není to prostě "to pravé". Uvažuji o vyzkoušení Aptana (aptana.com). Zkoušel jsem i Sublime Text, spíše že zvědavosti, ale toto byl jeden u programů který mi vyhovoval, ale není to nic pro profesionální práci si myslím.
S pozdravem, Aca :)
8. 2. 2015 11:01:17
https://webtrh.cz/diskuse/php-literatura-pro-pokrocile-oop-a-vyvoj-webovych-aplikaci/#reply1089350
Ahoj,
už na střední nás jeden chytrý profesor učil, že je mnohem důležitější vědět, co chcete přesně programovat než samotné umění "něco" naprogramovat. Doporučuju pohledat knížky o návrhu aplikací, UML nebo jiné modelovací jazyky. Jedna z nejlepších v oboru : Craig Larman Applying UML and Patterns. Tyto znalosti se dají pak uplatnit ve všech jazycích a rozhodně rozšíří pohled na OOP.
8. 2. 2015 11:11:10
https://webtrh.cz/diskuse/php-literatura-pro-pokrocile-oop-a-vyvoj-webovych-aplikaci/#reply1089349
Tom
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
8. 2. 2015 11:11:41
zkoušel jsem všechny uvedené IDE co píšeš, ale nejvíce mi sedl PHPStorm
8. 2. 2015 11:11:41
https://webtrh.cz/diskuse/php-literatura-pro-pokrocile-oop-a-vyvoj-webovych-aplikaci/#reply1089348
petrrr
verified
rating uzivatele
8. 2. 2015 11:15:56
> Zatím jsem využíval Netbeans, ale to se v praxi moc nepoužívá
IDE-ček je spousta. Možná ti tady někdo bude cpát PhpStorm, ale už dobrých 6let používám Netbeans a PhpStorm jsem za tu dobu vyzkoušel asi 3x ale nějaký extra rozdíl jsem neviděl. V rychlosti tedy určitě ne. Z open–source je myslím Netbeans TOP, Sublime Text podle mě stále nemá 100% code intelligence, takže pro jednoduchou editaci používám Vim, protože alespoň pak na serveru nejsem úplně bezmocnej :)
8. 2. 2015 11:15:56
https://webtrh.cz/diskuse/php-literatura-pro-pokrocile-oop-a-vyvoj-webovych-aplikaci/#reply1089347
ConnorCZ
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
8. 2. 2015 11:53:10
Používám NetBeans na vývoj v Nette a jsem spokojenej. Jinak ti doporučuji abys nějak nehrotil, jestli ze začátku budeš psát kód nějak správně, na ty OOP techniky příjdeš časem, až bude řešit nějaký problém a budeš hledat řešení. :)
8. 2. 2015 11:53:10
https://webtrh.cz/diskuse/php-literatura-pro-pokrocile-oop-a-vyvoj-webovych-aplikaci/#reply1089346
Doporučil bych knihu http://knihy.cpress.cz/navrhove-vzory-v-php.html
btw ... s frameworkem začni až když budeš umět fakt dobře čisté PHP, není nic lepšího než znát postupy, postavit si vlastní malý MVC framework, vyzkoušet všechny možné techniky a pak se pustit do studování cizích frameworků .. například se Symfony2 zjistíš, že vše co v klasickém PHP děláš složitě a hodně se nadřeš, pak s tímto frameworkem je již dávno vyřešené :)
11. 2. 2015 19:17:34
https://webtrh.cz/diskuse/php-literatura-pro-pokrocile-oop-a-vyvoj-webovych-aplikaci/#reply1089345
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit