Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Ktery redakcni system – Je Joomla OK?

HynekV
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
25. 1. 2015 22:59:40
Ahojte,
pro nekolik mensich projektu (4-6) vybirame redakcni system. Na zakazkovy system to od zacatku nebylo, takze jsme brali v uvahu pouze Drupal, Wordpress a Joomla. Nekolik dnu jsme si cetli ruzna srovnani jak v cestine tak i v anglictine, obecne srovnavani je jasne, chtel bych ale znat nazor profiku. Zda jsem dle nasich pozadavku vybrali dobre. Kazdy nazor je vitan.
Pozadavky - vetsina webu bude velmi podobna, je to temer stejne. Nektery se lisi absenci fora, nektery nepotrebuje clanky,...toto je sumarizace platna pro 99.9% vsecho (ten nejkomplikovanejsi by mel vsechno toto:
Musi to byt jen neden system - pro vsechny projekty.
Nasadit na dostupne hostingy (PHP, MySql,??? )
Vyvojar musi byt potreba pouze pro vytvoreni "generic" reseni ktere pak pouzijeme pro kazdy projekt (odebereme co neni potreba)
Funkcni pozadavky:
Responsivni design, bezproblemove zobrazeni na PC, nebo min na rozliseni 480x800 a 1280x800px
Uvodni stranka musi mit moderni design "one-page"
Slider na hlavni strance s tremi screeny (s funkcnim linkem pak na cilovou stranku)
Informacni stranky - treba o sluzbe, produktu, tematu (max 5)
Clanky, prospevky (nebo blog) s moznosti komentaru od uzivatelu, vcetne anonymnich ( vpocatku nic, pak max 40)
Forum, spis jednodussi nez BB. Volba skupin temat a jednotlive vlakna, moznost jednoduche spravy (max 10 prispevku na den).
Chranene stranky kam bude mozne udelit pristup jen nekterym uzivatelum (nebo skupinam kdyby to slo), treba pro ucely servicedesku, nebo pro zakazniky.
Formulare s ulozenim informaci do DB
Anketa vedle clanku
Formular odeslani rychleho vzkazu adminovi webu (emailem)
CAPTCHA
Sledovani GoogleAnalytics
Uzivatelsky komfort:
Moznost registrace uzivatelu (komentare, prispevky forum apod.)
Autorizace uzivatelu pres (neco z) FB, LinkedIn, G+ (jde i Twitter?)
Overeni uzivatele pres zaslany email
Posilani hesla uzivateli na email pokud ho zapomene (a nema FB, LIn apod)
Posilani emailu u clanku co ho zajimaji, nebo reakci na clanek
Cestina pro cele stranky i pripadne doinstalovane moduly
Pri zpracovani zminenych pozadavku uz jsme si nebyli jisti. Pro realizaci jsme vybrali nakonec CMS Joomla. Jak je to s dostupnosti vyvojaru, jak jsou drahe a narocne pripadne upravy, naklady na provoz, sablony apod?
PROSIM BERTE V UVAHU OPRAVDU JEN TO, CO JE UVEDENE NAHORE.
Je JOOMLA dobra, spatna nebo katastrofalni volba? To "generic" reseni si nechame vytvorit, pripadne ty jednotlive klony pro kazdy projekt, pak uz na spravu (obsah, a provoz) nebude dost prostredku.
Poradite prosim?
Diky,
hV.
25. 1. 2015 22:59:40
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085684
MS
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
25. 1. 2015 23:03:58
Pletiete hrusky s kombajnom. Co ma joomla s responsivnym dizajnom a one page a tak ? nic. Redakcny system a design su 2 odlisne veci.
25. 1. 2015 23:03:58
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085683
HynekV
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
25. 1. 2015 23:13:33
Napsal nordic;1161674
Pletiete hrusky s kombajnom. Co ma joomla s responsivnym dizajnom a one page a tak ? nic. Redakcny system a design su 2 odlisne veci.
Jako laik nedokazu presne odpovedet, nebot se mi to co popisujete sleva do jednoho :-) Pokud bych to mel preformulovat : Prvni stranka by mela mit podobu jako stranky oznacovane "one-page", pak dalsi obsah uz muze mit klasicky layout (menu vlevo, vpravo a jine...). No a aby se korektne vse zobrazovalo jak na PC, tak i na mobilnich zarizenich. To jsem pokladal ze je charakteristicka vlastnost "responsive" designu.
25. 1. 2015 23:13:33
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085682
Wolf Coruvar
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
25. 1. 2015 23:16:58
Ad 1. jak jiz zminil nordic - design a cms jsou dve rozdilne veci, ktere netreba spojovat, dobry koder dokaze design nasadit na cokoli.
Ad 2. pisete mensi projekty - joomla je robustni system, ktery bez spravneho nastaveni a malickych uprav neni vhodny pro male stranky..
Ad 3. vyjmenoval jste ctyri nejznamnejsi opensource reseni, ale pokud jste opravdu cetl na zahranicnich webech recenze, tak tam casto zminuji daleko lepsi systemy, ktere jsou lepe napsane..
Ad 4. nekdy je lepsi investovat do zacatku vice a pote uz jen udrzovat nez za pochodu resit prechod na jiny system.. nemluvim o tom, aby jste hned meli system na miru, ale najit treba na codecanyon system, ktery vam bude vyhovovat a je uprimne daleko lepe napsany nez systemy co jste vyjmenoval..
25. 1. 2015 23:16:58
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085681
Ladislav007
verified
rating uzivatele
(13 hodnocení)
26. 1. 2015 00:57:13
Já bych se Joomly nebál. To co píšete jako požadavky je díky variabilitě tohoto systém lehce proveditelné. Spíš bych se zabýval otázkou kdo vám toto řešení provede, to je podstatnější než výběr mezi Wordpressem a nebo Joomlou. Spolehlivého programátora nikdo nenahradí:)
26. 1. 2015 00:57:13
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085680
HynekV
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
26. 1. 2015 09:15:34
Napsal coruvar;1161679
Ad 1. jak jiz zminil nordic - design a cms jsou dve rozdilne veci, ktere netreba spojovat, dobry koder dokaze design nasadit na cokoli.
Ad 2. pisete mensi projekty - joomla je robustni system...
Ad 3. vyjmenoval jste ....ktere jsou lepe napsane..
Ad 4. nekdy je lepsi investovat do zacatku ..... najit treba na codecanyon system..
Diky za tipy. Ty zahranicni jsme prosli taktez, fokus na ty zminene systemy vychazi i z hlediska co webhostingy nabizi a podporuji. Ve skupine open source, ze skupiny co nabizi webhostingy, se znalosti jak je tezke ted sehnat programatory, jsme vybrali prave ty tri. Nechteli jsme vybrat sice neco, co bude splnovat pozadavky a nenajdeme vyvojare (jestli znate neco konkretniho tak sem s tim).
Absence vyvojaru u tech ostatnich byla zretelna. No a meti JM, WP a DP vychazela diky dostupnosti modulu Jomla asi nejlip.
Na zacatku muzeme investovat jen 10.000 CZK do konceptu toho generic webu, na kterem overime ze to funguje dle toho, co od toho ocekavame a ze to bude "vypadat" obstojne. Za ty penize to proste musime dat dohromady. Proto ten vyber.
26. 1. 2015 09:15:34
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085679
Dovolím se taky připojit k diskusi: sice se živím spíše e-shopy, ale na bázi Joomla, takže něco o ní vím, ostatní zmiňované neznám tak dobře, abych se k nim vyjadřoval.
Zmíněné požadavky jsou v poho, to Joomla umí. Něco umí sama, něco přes další komponety, což může být problém. Tvrdím totiž, že největší výhodou Joomly je paradoxně její slabina, tedy její rozšířitelnost mnoha funkcemi a mnoha způsoby. Pro příklad: na diskusní fórum je asi tak 8 komponent a vybrat tu správnou stojí čas a práci - kdo se v tom všem má vyznat, že.
Jedna z důležitých věcí je struktura dat, což se tedy většinou opomíjí. Jak budou vypadat články, stačí dělení na perex a tělo? Nebo chcete struturovaný obsah, který se poskládá z více datových polí? Pokud ano, nic není ztraceno -> máme komponenty pro tvorbu obsahu, tuším že nejvíce chválené jsou K2 a ZOO, v nich si vytvoříte šablonu pro nějakou část stránek, třeba Hotel. Každý udaj se pak skládá z řady dílčích dat, např. počet pokojů, cena, ochota personálu, dostupnost, město atd. apod. a s těmito poli pak pracujete samostatně a skládáte si je do podoby výsledného článku podle vlastních pravidel.
Takže, Joomla je dostatečně vyzkoušený a používaný systém, otázka je, jestli seženete někoho, kdo by aspoň poradil a měl přehled. Tady najdete dost lidí na všechny systémy, počínaje "naval zálohu a pak se již neozvou" a konče "lituji, mám toho fakt moc". Takže začněte tím, že si ujasníte co vlastně chcete, upřesněte si relace mezi daty, porozhlédněte se na netu po šablonách a instalujte.
V Joomle můžete mít: kompletní zálohování stránek, statistiky a sledování návštěvnosti, WYSIWYG editor, strukturovaný obsah, mnoho šablon vzhledu, diskusní fóra, komentářový subsystém, soukromé zprávy, slideshow, Turingův test, různé formuláře apod.
Ještě k tomu respozivnímu vzhledu, tedy přizpůsobení se přenosným zařízením, to je věc šablony, jak již zde bylo zmíněno, nicméně je to opravdu potřeba? Stránky se dělají na šířku cca 960px (nebo tak nějak), to si přečte každý. Pokud je chcete roztahovat či zužovat, rozpadne se vám typografie a struktura stránek.
A k té dostupnosti modulů pro Joomlu: je to skládačka. Joomla poskytuje základní platformu, jakýsi podstavec, který se pak dá rozšiřovat. Ta rozšíření jsou trojného druhu: komponenty, tedy samostatné programy, např. e-shop, diskusní fórum, statistiky, zálohování. Pak tu jsou moduly, to jsou zobrazovací jednotky většinou bez vlastní inteligence, kde data pro ně vytváří příslušná komponenta, tedy např. výpis posledních komentářů, nejprodávanější zboží apod. A pak tu jsou pluginy, to jsou démoni, tedy programy běžící na pozadí. Nemají většinou vlastní výstup, jenom cosi někde dělají, např. editor nebo sledování aktualizací komponent či převod adres na SEO tvar.
26. 1. 2015 10:36:16
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085678
HynekV
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
26. 1. 2015 12:50:11
Napsal vitakappa;1161750
Dovolím se taky připojit k diskusi: sice se živím spíše e-shopy, ale na bázi Joomla, takže něco o ní vím, ostatní zmiňované neznám tak dobře, abych se k nim vyjadřoval.....
Dekuji za velice obsahly a uzitecny prispevek. V podstate se to kryje hodne s tim, co jsme (parta laiku) usoudili z toho, co muzeme mit k dispozici. Bohuzel ale nemame s temi systemy zkusenosti tak jsme chteli znat nazor lidi, co s tim pracuji. Tim, co jsme sesbirali, asi koncime.
Mohu Vas jeste poprosit o jeden nazor?
1) tzn. zrealizovat to vse na JOOMLA by melo byt realne? S tim ze tam budem v necem muset udelat kompromis realizovatelnost/cena/funkcnost pocitam.
2) existuje dostatecne velka komunita vyvojaru nebo lidi co s JOOMLA maji zkusenosti? Abysme nezvolili nejakou slepou vetev platformy co pak neudrzime v provozu. Vy sam s tim mate zkusenosti a dovedete to seskladat pripadne?
Z ankety u tohoto threadu Joomla vychazi spis "jako posledni mozna varianta". Dost jsem prekvapeny, ze dle ankety bychom meli na joomlu co nejdrive zapomenout, nadruhou stranu z tabora odpurcu nikdo jeho volbu nepodporil necim konkretnim ci konstruktivnim.
Muzu pocitat ze vytvoreni toho generickeho reseni, ktere pak naklonujeme, se vejde do 10kCZK?
Dekuji za nazor.
26. 1. 2015 12:50:11
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085677
Ad 1, realizovat to na Joomle: ano, nevidím v tom problém. Kompromisy asi jako všude -> nic není jak by člověk chtěl... No ne, třeba editorů je několik a prostě se s tím musí člověk naučit zacházet. Jediné, co možná bude problém, je věc přístupových práv. Joomla už má možnost vlastního dělení uživatelů na např. kolemjdoucí / registrovaní / VIP a lze obsah přiřadit skupině, ale nevím, jestli to jde na úrovni zlomků obsahu, tedy např. perex by byl pro všechny, ale třeba 3 důležité odstavce z článku by byly jenom pro VIP.
Ad 2, komunita bydlí na www.joomla.cz a www.virtuemart.cz jsou tam docela schopní lidé, ale i také podvodníci, no jako všude. Obecně, tak je tam pár opravdu schopných lidí a zbytek jsou pijavice, co čekají, až jim někdo dá něco zadarmo. No prostě jako všude jinde...
Zkušenosti bych měl mít, na to ale raději odpovím v soukromé zprávě.
Joa ta cena, 10kKč, no nevím nevím, je to také otázka šablony, tedy kupovaná/zadáčo. Podle požadavků ale bych řekl, že by se toho moc kupovat nemuselo, čili nějaký ten základ za to postavíte.
Odpůrci nikdy nepřijdou s konstruktivním řešením, to jenom BTW.
26. 1. 2015 13:50:10
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085676
HynekV
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
27. 1. 2015 11:48:33
Diky moc za prispevky. I presto, ze podle ankety by Joomla nemela vyhrat, ji porad vedu jako prvni v poradi pro nase reseni. Pri strpeni nejakych kompromisu jak tomu rozumim s realizovatelnosti lze pocitat. Z odpurcu se ale nikdo presneji nevyjadril. Mate prosim nekdo neco konkretneji cim Joomla zatopi?
27. 1. 2015 11:48:33
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085675
ghostik
verified
rating uzivatele
(21 hodnocení)
27. 1. 2015 12:28:30
S Joomlou dělám řádově 8 let a dle vašich požadavků by to něměl být problém udělat.
Zda si vyberete joomlu, wordpress, drupal - to je celkem jedno, vždy záleží na tom, kdo vám to udělá a jak moc dobře daný systém zná. CMS jsou to srovnatelné a navíc i nejvíce nasazované celosvětově.
Jedna věc je ale joomlu nainstalovat (to zvládne v podstatě každý), druhá je joomlu kompletně a hlavě správně nastavit (to už dle zkušeností s cizími weby, které klientům opravuji/zachraňuji/aktualizuji/..., zvládá málokdo), třetí věcí je ji sladit vzhledově, co se doplňků týče (na to většina kašle, takže co doplněk - forum, formulář, komentář, ..., to jiný vzhled tlačítek, barev, ...) a čtvrtou věcí je bezpečnost a prevence (na tu kašle v podstatě každý).
Nachystání "výchozí" instalace není problém, pak si ji můžete libovolně rozmnožit na libovolný vhodný hosting (dostatečné verze php, mysql, správně natsavené práva apache vs. user ...).
Autorizace uživatelů přes google, twitter, fb je možná (LinkedIn jsem nikdy nezkoušel).
Co se ceny týče, tak si myslím, že je to méně, než si někdo zkušenější řekne. Jinak v této ceně vůbec nepočítejte s grafikou/šablonou na míru, ale max s kvalitní placenou šablonou (free bych se vždy vyhnul, jsou obvykle velmi blbě napsané, často jsou generované z artisteeru či podobných udělátorů, takže vypadají všechny na jedno brdo atd.). Placená šablona stojí +/- 1000 Kč, což není mnoho a určitě bych do ní investoval.
Dle ankety se moc řídit nemůžete, protože tvůrci, co dělají s wordpressem, tak haní furt joomlu atd. Ale nenajdete nikoho, kdo má zkušenosti se všemi třemi na výborné úrovni, aby je dokázal porovnat a hlavně bez předsudků. Pro mě je joomla volbou číslo jedna, jelikož, když jsem se kdysi rozhodoval, který systém se naučit, tak wordpress byl nepoužitelný a drupal složitý (joomla je někde mezi těmito dvěmi). Vývoj jde dál, wordpress, joomla, drupal se změnili/vyvinuli v lěpší systémy atd.
27. 1. 2015 12:28:30
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085674
foxo79
verified
rating uzivatele
(21 hodnocení)
27. 1. 2015 13:41:00
Chcel som aj ja prispiet do diskusie s mojimi niekolkorocnymi skusenostami s Joomlou ale ghostik mi usetril pracu. Napisal absolutne presne to co som chcel ja :)
Takze velas stastia nie pri rozhodovani ktory z uvedenych systemov, ale pri rozhodovani akeho cloveka si na tuto pracu zvolis :)
27. 1. 2015 13:41:00
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085673
HynekV
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
27. 1. 2015 13:52:46
10.000,- vim ze nebude stacit, rozpocen na vsechny weby je daleko vyssi. To budou az dalsi faze na jare. Ted jen chceme pripravit koncept a mit k dispozici funkcionalitu co bude potreba. Na nejaky super design se hledet v teto fazi nebude. Spis sazime na obsah a funkce, teprve pak to zabalime do sablon a hezciho kabatku.
Jsme na to jen 4 lidi ted, takze vubec starat se to seskladani komponent, plneni alespon hrubeho obsahu a struktury zabere nejaky cas. Nechceme to delat najednou, nestihali bysme s vyvojarem a designerem soucasne. Tu castku mame jen na to, abysme dali ty komponenty dohromady, videli jak to funguje a mohli s tim pracovat a plnit to uz do systemu, pripadne uzpusobit ergonomii podle prvnich zkusenosti co s tim ziskame.
Byl to primo zamer - radeji prizpusobit kabatek funkcim a obsahu, nez delat kabatek a pak kompromisy ve funkcich, obsahu apod. Snad se nam to vyplati. Grafika, copywriting apod,...o to se nestaram ale osypky z toho mam uz nyni.
Ted jsem chtel timto jen nechat si poradit co si o tom nasem vyberu Joomly mysli profici. Uz se i anketa trochu srovnala ze tu neni tolik skeptiku. Vcera rano to byla beznadej - zjistit ze jsme vybrali Joomlu a ta byla v tu dobu na chvostu preferenci :-) :-) :-)
Diky diky.
---------- Příspěvek doplněn 27.01.2015 v 14:45 ----------
Napsal foxo79;1162199
Chcel som aj ja prispiet do diskusie s mojimi niekolkorocnymi skusenostami s Joomlou ale ghostik mi usetril pracu. Napisal absolutne presne to co som chcel ja :)
Takze velas stastia nie pri rozhodovani ktory z uvedenych systemov, ale pri rozhodovani akeho cloveka si na tuto pracu zvolis :)
To urcite nebude o stesti ale o priprave. Ten koncept generic webu je jen maly ukol v projektu co delame Tam se na stesti nehraje. Proto je to rozfazovane na etapy, co se daji "udrzet v hlave" a realizovat za rozumnou dobu. Navic myslim ze i tady (na webtrh-u) jsou lidi schopni to zrealizovat. Sok byla ta Joomla na chvostu v ankete :-)
Na projektech delam uz 10 let, zadne nahody a nespolehat se na stesti :-) Ted si myslim ze je uz relativne jasne zadani, uz jsem dokonce dostal i nejake navrhy reseni. Tim ze to udelame postupne a srozumitelne pro obe strany to musi zafungovat. Az se to nakonec ukaze alespon funkcne o osvedci se to, mame dohodu ze na to uvolnime prostredky aby se na to mohl nabrat i dalsi clovek a pomoc s grafikou, texty ci co vse bude treba.
Ted jen neotevrit skrin a tam kostlivec !!! Treba ze v pripade nasi volby mame bezpecnotni rizika ze se do Joomly snadno nekdo naboura :-)
27. 1. 2015 13:52:46
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085672
Ono to s tím snadným nabouráním tak horké nebude. Navíc jak to chápu, tak s Joomlou žádné zkušenosti nemáte, takže nemluvíte z osobní zkušenosti.
Zažil jsem několik zavirovaných webů, ve dvou případech to šlo přes heslo správce - 123456 je dnes fakt již profláklé, zbytek šel přes serwer, i když to na hostingu nepřiznali. Stačilo změnit hesla, odvirovat a udělat pár dalších zabezpečeních, a máme pokoj. V pár případech pomohlo přejít na jiný hosting, to by samozřejmě nepomohlo, kdyby ten útok šel přes Joomlu.
Takže: pokud se dodrží běžné zásady, t.j. silné heslo, správně práva, nastavený .htaccess, tak nebezpečí nehrozí. Navíc zde na Webtrhu se řešilo odříznutí útočících IP adres, to je nadstavba, která to jenom posílí.
28. 1. 2015 11:16:50
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085671
ghostik
verified
rating uzivatele
(21 hodnocení)
28. 1. 2015 15:21:37
souhlas s viz výše + ještě jedna podstatná drobnost:
Krom doporučení zmíněných je dobré nezapomenout na aktualizace, jelikož neaktuální CMS (je úplně jedno které) či jeho doplňky (čím profláklejší doplněk, tím více útoků vedeno přes něj a jeho zjištěnou zranitelnost) je bezpečnostní hrozba, která je dříve či později obvykle zneužita.
28. 1. 2015 15:21:37
https://webtrh.cz/diskuse/ktery-redakcni-system-je-joomla-ok/#reply1085670
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit