Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Amatérské moderování jako koníček a jejich licence

Dobrý den, nějaký rok se věnuji amatérskému moderování na internetových rádií které mají maximálně do 50-100 posluchačů s tím že převážně je tam jakási komunitka 20 stálých lidí. Je to ohromná zábava, moc mě baví hudba a rád jí lidem pouštím a do toho kecám. Jsem ještě student a beru to jako koníčka a v žádném případě jako možný přivýdělek. Vohužel Licence na takováto rádia jsou poněkuď pro neziskové rádio s max 100 posluchači velcie drahá a nejlevnější varianta je přes play.cz za nějakých 6500/mesíčně bez DPH. Bohužel české zákony nejsou přizpsobeny na malé projekty které tyhle peníze nikdy nemůžou dát dohromady. Například na neziskové rádia do 100posluchačů. Z osou se ještě jak tak domluvit dá ale s intergramem nikoliv. Na jednu stranu chápu že odměny autorům být přiděleny musí ale kdo ví kolik se z toho všeho dostane k autorům a kolik si nechají již zmíněné společnosti.
Trošku jsem ale odbočil.. Napadlo mě že bych zkusil provozovat tohle vše jakoby sám na sebe něco jako djpmc.cz nebo itdc.cz jsou to kluci kteří nahrávají své záznamy a poskytují je dále rádiím. V mém případě bych záznamy například ukládal na soundcloud nebo někdy vysílal živě na nějakém free serveru.
Bohužel nevím jakou licenci bych k tomuto potřeboval v případě že bych nebyl rádio ale jedinec a jak by to vše fungovalo.
Popřípadě jak velký problém by mohl být z toho kdybych tenhle koníček provozoval nelegálně.. ?
a nebo tohle vše prostě nemá cenu... i přes to že mě to moc láká?
20. 1. 2015 11:21:42
https://webtrh.cz/diskuse/amaterske-moderovani-jako-konicek-a-jejich-licence/#reply1084266
Radek M.
verified
rating uzivatele
(17 hodnocení)
20. 1. 2015 12:30:07
Napsal Crack78;1159920
moc mě baví hudba a rád jí lidem pouštím a do toho kecám.
OSA i instagram opravdu takovým projektům nepřejí, sami jsme chtěli na VŠ udělat studentské rádio, ale bez finančních prostředků na tyhle poplatky se to neobejde (pokud se to má dělat legální cestou). Na druhou stranu autoři mají na své tantiémy právo a je asi celkem jedno jestli to pouští student nebo někdo jiný. To už je ale jiná diskuze. Nelegálně bych se do toho nepouštěl.
A co začít moderovat/dělat DJ na různých živých akcích, párty, večírcích, svatbách...? Získáš zkušenosti, nějakou tu korunu a možná si tě někdo všimne a dostaneš se do nějakého existujícího rádia.
20. 1. 2015 12:30:07
https://webtrh.cz/diskuse/amaterske-moderovani-jako-konicek-a-jejich-licence/#reply1084265
Tony68
verified
rating uzivatele
20. 1. 2015 12:46:03
A copak v tom rádiu pouštíš? Ne všechna autorská díla jsou chráněná. Když například pořádáš koncert, kde hrají kapely, které nejsou sdružené v OSA, tak nemusíš nic platit. Stačí to jen předem oznámit. Podobně by to snad mělo fungovat i u rádia.
20. 1. 2015 12:46:03
https://webtrh.cz/diskuse/amaterske-moderovani-jako-konicek-a-jejich-licence/#reply1084264
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit