Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

3 důvody, proč Echo24 skončí stejně jako Česká pozice

petrx
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
15. 5. 2014 17:32:06
3 důvody proč Echo24 skončí stejně jako Česká pozice
1. Balšínek je redaktor, ne podnikatel
Základní předpoklad pro životaschopnost projektu jsou podnikatelské schopnosti šéfa. Vědět kdy, jak a do čeho investovat čas a peníze nejen sebe, ale celého týmu. Umět řídit projekty, aby na jedné straně peníze vydávaly a na druhé přijímaly. Podnikatel si tyhle věci ohlídat umí, protože pojmy jako cashflow jsou mu vlastní. Ale redaktor?
Redaktoři z velkých médií prostě nemají schopnost vidět do všech stran mediálního byznysu - oni vidí jen dobré články a svou výplatu. Už nevidí jak funguje obchod a co dělá marketing, další nezbytné věci pro fungování média.
Měl jsem tu možnost poznat Mafru zblízka za dob působení Balšínka v jejím představenstvu. A teď bez jakékoli snahy o pomluvu či něco podobného, on dokázal celý den vysedávat na kávě s jinými redaktory. Přičemž projekt, který měl pod palcem - lidovky.cz, strádal po stránce marketingu ( návštěvnost pouze díky idnes ) a po obchodní stránce to také nebyla hitparáda. Není to myšleno ve zlém, Balšínek je prostě redaktor, každým coulem. Ale ne podnikatel.
2. Money, money, money
V tomhle se trochu projevuje pohodlnost šéfa projektu Echo24. Není jako Motejlek, který začal doma v obývacím pokoji a vypracoval se pečlivě. A díky zdravému rozumu jeho projekt přežil a začal prosperovat. Balšínek je právě jako Ištván Léko, který naoko věřil, že jeho projekt začne vydělávat a žádal štědré dotace od sponzorů. Balšínek volí stejnou cestu, okamžitě chce veké dotace, aby mohl rozjet něco velkého. Trochu to připomíná startupy. Ale víte co se stane se startupem když přijde nějaká krize? Neustojí to, protože nebyl stavěny na zdravých základech vycházejících z jeho cashflow.
Dalším důkazem jsou kanceláře na Malostranském náměstí - ano, v jedné z nejdražších oblastí Prahy. Balšínek přeci nebude někde na okraji, musí být v centru, aby to měl kousek na dobrá kafíčka za peníze od investora.
Balšínek se chce dostat na 100 tisíc čtenářů měsíčně, a to za investici 20 milionů Kč! Naše fit media se za rok dostala na 50 tisíc čtenářů měsíčně za 100 tisíc Kč investovaných z vlastních zdrojů. Motejlek na tom byl podobně. Léko prodělal za tři roky 16 milionů Kč! Proč projekty založené "na koleni" žijí a prosperují, zatímco bohatě dotovaný projekt skončil jako doplněk upadajících Lidových novin? Mám trochu obavy o Echo a jeho rozhazovačného šéfa.
3. Obchod - bez toho to nejde
Začal jsem se smát ( nebo jen škodolibě usmívat? ), když jsem zjistil jak chce Balšínek řešit obchodní stránku věci. Na jednu stranu je pozitivní, že to chce dělat inhouse - to je rozumná volba a tady musím Echo pochválit. Ale když jsem zjistil kdo si bere prodej reklamy na starosti, přišel onen usměv. Balšinkova kolegyně a obchodnice z Lidových novin.
Tedy, tímhle možná někoho urazím, ale v tištěných novinách jsou ti nejhorší obchodníci na světě - starší lidé, kteří nemají energii a většinou ani schopnosti. A to nelžu, měl jsem tu možnost náhlednout na pár týdnů do obchodního oddělení MFD a LN a ti lidé se spíše zajímají o svá vnoučata a pečení buchet, než o aktivní obchod. A to ještě Balšínek udělal tu chybu, že dal této kolegyni kousek firmy - no jsem zvědavý jak se s tím v budoucnu popere.
(Následuje velmi pěkná finanční analýza)
15. 5. 2014 17:32:06
https://webtrh.cz/diskuse/3-duvody-proc-echo24-skonci-stejne-jako-ceska-pozice/#reply1023504
georgejc
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
15. 5. 2014 18:11:49
I když Česká pozice je ztrátový podnik tak je to aspoň dělaný kvalitně narozdíl od Echa, který se částečně bulvarizuje a je znát jeho přesný politický zaměření. S financema asi problém mít nebudou, když to podle všeho dotuje Bakala.
15. 5. 2014 18:11:49
https://webtrh.cz/diskuse/3-duvody-proc-echo24-skonci-stejne-jako-ceska-pozice/#reply1023503
Registrace
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
15. 5. 2014 21:15:56
Napsal georgejc;1088260
I když Česká pozice je ztrátový podnik tak je to aspoň dělaný kvalitně narozdíl od Echa, který se částečně bulvarizuje a je znát jeho přesný politický zaměření. S financema asi problém mít nebudou, když to podle všeho dotuje Bakala.
To jsou zase konspirační teorie. Bakala má Ihned, HN, Respekt a Aktualně, určitě nemá potřebu dotovat ještě nějaký Echo 24.
15. 5. 2014 21:15:56
https://webtrh.cz/diskuse/3-duvody-proc-echo24-skonci-stejne-jako-ceska-pozice/#reply1023502
hom
verified
rating uzivatele
16. 5. 2014 12:25:12
Nemyslím si, že by Echo24 dopadlo jako Česká Pozice.
Česká pozice byl, pokud se nepletu, jeden ze dvou prvních mediálních projektů babiše (spolu s NašiPolitici.cz). Byl to jeho první pokus platit si suitu loajálních "názorotvůrců", pardon, novinářů.
Echo24, co vím, tak je spojeno s jinou finanční skupinou, dalo by se říci protiváhou Babiše. Tzn. v pozadí jsou lidé, kteří když bude potřeba, inzercí tento projekt podpoří.
Velkým omylem možná většinové veřejnosti je myšlenka, že když Babiš peníze má (no, nebudu se pouštět do detailů jako původ babišova prvotního kapitálu, rovnice příjmy - závazky a kolik dostávají Babišovy firmy ročně z našich daní na dotacích apod.), že nebude chtít víc. Bude. A toho se bojí jiné finanční skupiny a potřebují pro to svá média, své "názorotvůrce".
---------- Příspěvek doplněn 16.05.2014 v 12:42 ----------
Ale jinak kouknul jsem na Fitmedia - neznal jsem. A pěkný!
16. 5. 2014 12:25:12
https://webtrh.cz/diskuse/3-duvody-proc-echo24-skonci-stejne-jako-ceska-pozice/#reply1023501
petrx
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
17. 5. 2014 10:45:44
Napsal Registrace;1088310
To jsou zase konspirační teorie. Bakala má Ihned, HN, Respekt a Aktualně, určitě nemá potřebu dotovat ještě nějaký Echo 24.
Aktuálně.cz je neúspěšný pokus o zpravy.iDNES.cz / Novinky.cz.
Čtenost HN a iHNed.cz je nízká, Respekt cílí na pravicové Holzmanny a na hipstery, jeho čtenost přestala klesat, protože je mu loajální jádro jeho cílové skupiny (asi jako u Haló novin).
Takže Bakala vyhráno nemá a Echo24 by byl pěkný plán B.
17. 5. 2014 10:45:44
https://webtrh.cz/diskuse/3-duvody-proc-echo24-skonci-stejne-jako-ceska-pozice/#reply1023500
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit