Zadejte hledaný výraz...

Chci prodávat a zastupovat zahraniční značku v ČR. Jak na to?

broucek
verified
rating uzivatele
12. 5. 2014 15:25:01
Dobrý den všem...
Může někdo poradit, podělit se se svými zkušenostmi? Jak by se mělo postupovat...
Podnikatelský záměr: Prodej kabelek v ČR - značka, která tu není (zatím ;) ) Oslovit nejdřív zastoupení (EU), zda by měli zájem, nebo nejdřív zjistit situaci na trhu v ČR... podobné typy tu nejsou. Malinký problémek je v neznalosti protředí, ale... chci žít svůj sen :D možná jsem snílek, ale věřím tomu. Mé přání by bylo přivést značku k nám a mít třeba výhradní zastoupení pro ČR + Slovensko... případně dál (Polsko, Maďarsko...)
Kde přípaně někdo pomůže s přípravou projektu?
12. 5. 2014 15:25:01
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022618
Roman
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
12. 5. 2014 15:36:34
Ideálně napsat výrobci:
"dobrý den,
jmenuji se broušek a otevírám obchod na Můstku. Krom již prodávaných značek jako XY bychom chtěli nabízet i Vaši značku XYZ.
Napište mi jaké jsou podmínky spolupráce, místní omezení (lze prodávat po internetu?), jak to je se zárukami, platbami atp.
Váš brouček."
zbytek na základě odpovědi.
12. 5. 2014 15:36:34
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022617
gofy13
verified
rating uzivatele
(18 hodnocení)
12. 5. 2014 15:41:01
presne jak pise mn, ale muzes prvne prohledat jejich ofiko web, jestli uz nemaji pro CR nejake distribotury, pak by to pro tebe ztracelo vyznam
12. 5. 2014 15:41:01
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022616
broucek
verified
rating uzivatele
12. 5. 2014 15:50:38
mn, gofy13, díky. v Evropě je jedno hlavní zastoupení, pod ně spadají 2 další (Rakousko a Německo) - a na onom prvotním webu - toho nejhlavnějšího jsou odkazy i na konečné prodejce. V České republice zastoupení není, nikde není pro danou značku ani odkaz, to samé platí pro Slovensko. Google našel onu značku pouze ve 4 zemích Evropy. MN nápad je to dobrý, ale bohužel skutečnost taková není, mám trochu obavu z toho, že by chtěli vidět prostor, případně e-shop. Můj zájem by byl o výhradní zastoupení právě této značky, jelikož mne oslovila a dle mého názoru na našem trhu chybí. Na mysl mi přišel i takový pokus - pár tašek koupit a prodat je přes aukro nebo podobné servery, jenže, jelikož mému nápadu věřím, obávám se, že by mi to pak někdo "vyfoukl". V blízké době mi snad vyjde setkání s majitelkou jednoho internetového obchodu právě s kabelkami, ale ta je v jiné situaci - nakupuje kabelky v Itálii od různých značek a pak je prodává přes e-shop...
12. 5. 2014 15:50:38
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022615
Roman
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
12. 5. 2014 16:24:09
brouček: no, upřímně, jak to čtu, tak vám jde jen o to aukro. Samozřejmě, že pokud je to výrobce a chcete výhradní zastoupení, že má právo i přiletět a vidět to fyzicky (na vaše náklady). Na tom, vidět v dnešní době eshop nic "extra" nebude, je to jeden email s odkazem, ale vidět prostor patří mezi samozřejmosti, představení společnosti atp atp.
Ono samotný pojem "výhradní zastoupení" je dost problematický..
Dál byste měl disponovat kapitálem (nejlépe před kontaktováním výrobce).
Z mého úhlu pohledu nemáte ani kapitál ani "představu" o tom, co to obnáší.
Nemyslím to útočně, aukru zdar.
12. 5. 2014 16:24:09
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022614
BS
verified
rating uzivatele
12. 5. 2014 16:27:51
Distribuce fungují většinou, že chtějí vidět tvoje zázemí a co už aktuálně děláš.
Pokud nemáš ani jedno z toho, tak potom pomůže, když napíšeš, že máš pár mega, který u nich utratíš.
V případě, že nemáš žádné pozadí ani peníze, máš smůlu. :)
12. 5. 2014 16:27:51
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022613
Václav Hodek
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
12. 5. 2014 18:23:32
Něco podobného - byť ne pro prodej zboží - jsme řešili a výhradní zastoupení nedostane nikdo, kdo v daném oboru nemá zkušenosti, nemá kapitál, distribuční kanály, apod.
A hlavně - i s dobrým partnerem jsme měli výhradní zastoupení navázané na nějaké minimální plnění a minimální odběry a pochybuji, že to někdo udělá jinak. Navíc budou pravděpodobně chtít i nějaký počáteční odběr - něco ve stylu 3 kusy od každého výrobku, apod.
Nicméně, rozhodně jdi a napiš jim ten email. Za to nic nedáš a třeba jsou to truhlíci, co budou ještě rádi, že ses ozval. A když ne výhradní zastoupení, tak alespoň tu značku přines sem a něco na tom vydělej a třeba se to i rozběhne a dopadne to dobře. Když budeš otálet a jenom sedět se založenýma rukama s tím, že ti to někdo "vyfoukne", což se stane pravděpodobně určitě dříve nebo později, tak na tom navíc ani nic nevyděláš.
Navíc tohle nebude asi tak exkluzivní a masová záležitost, aby do toho po hlavě s investicemi v řádech miliónů vletěli velcí hráči a když se ozve někdo menší, tak ten výrobce sám může být rád, že to může přehodit na tebe a tu pozici "zastoupení" se můžeš vybudovat... jo, ale bude to chtít asi trochu makat ;-).
12. 5. 2014 18:23:32
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022612
grizly007
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
12. 5. 2014 18:25:36
Napiš jim svůj plán. Že si uděláš doménu, hodláš propagovat zboží tam a tam dát do reklamy tolik a tolik a odebrat první várku za slušný peníz.
Jelikož nevim o jakou značku jde tak nelze hádat jak moc budou nároční na odběr. Pokud je to náká značka z leknutí tak možná budou vubec rádi, že to někdo chce. To,že ta značka jak řikáš v ČR není asi lecos naznačuje.
12. 5. 2014 18:25:36
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022611
broucek
verified
rating uzivatele
12. 5. 2014 22:26:30
Vaše připomínky jsou podnětné, děkuji za ně.
Já to ale nechci dělat způsobem, jak se snaží každý druhý - nakoupit šméčka v Číně a tady to na černo přeprodávat na aukru a bazarech...(ano, byla by to varianta, zřejmě levnější, ale to opravdu ne) Nad podobným nápadem visel otazník před deseti lety Tchibo, které na západě mělo mnoho obchůdků a tady se tomu všichni smáli... Jo, třeba naivní jsem, nepopírám. Ale mládí a naprostá ostýchavost tehdy cokoli dělat, raději se nechat zaměstnat, držet ústa a krok...Momentální situace mi neumožňuje návrat do zaměstnání, proto hledám jiný způsob obživy.
Můj životopis je strohý - nákupčí, materiálový disponent, logistik (vyjednávání obchodních podmínek, podmínek přepravy, skladové zásoby a podobně). A oč se jedná - kožené tašky, u nás se obdobné prodávají ca 5-6 tis, prodejní cena těchto je na západě na poloviční ceně, ale stejné typy tu skutečně nejsou, přibližně rok se po nich dívám, ale nejsou u nás. Doufám, že mi vyjde setkání s majitelkou onoho velkoobchodu, který je nedaleko od nás, na zjištění bližších informací. V současné chvíli mám k dispozici 200tis, což není mnoho, ale pro začátek by to snad mohlo stačit, ne? Co se oné značky týče, na trhu je přes třicet let, takže to také není žádný nováček...dle mne
Bohužel můj úvodní příspěvek nebyl zřejmě logicky popsaný...
Dotazy zněly:
zda někdo, případně kde, pomáhá s přípravou projektu, jestli s tím někdo máte zkušenosti...
jak to bývá s obchodním zastoupením (což bylo částečně zodpovězeno)
Hlavně to bylo myšleno zcela obšírně... Co člověk potřebuje, když chce dělat někomu zastoupení... Budu-li konkrétní - zda OSVč nebo PO - s.r.o. ... či jaký způsob podnikání je potřeba (co je výhodnější a hlavně jistější)
MN, nevím, v jakém oboru jste Vy, ano, jsem laik, ale snad aspoň selský rozum slouží dobře.
Je mi jasné, že kdyby měla společnost zájem o vstup na náš trh, že bude chtít "něco vidět", ať už výsledky nebo prostory, z tohoto důvodu se chci sejít s onou majitelkou kabelkového velkoobchodu - jednání o případné spolupráci (využití skladových prostor, lidí...), samozřejmě záleží na dohodě s oním výrobcem, jejich smluvních, obchodních podmínkách, případném minimálním odběru (počátečním, měsíčním). V případě rozvoje - tvorba webových stránek, správa e-shopu, účetní, skladník, logistik, PR, reklama...
Bohužel nevím, kolik stojí například vytvoření webové stránky, doména (někde jsou kolem 180,-)
Přeji všem krásný večer
---------- Příspěvek doplněn 12.05.2014 v 22:28 ----------
to václav.hodek :> děkuji za povzbuzující zprávu!
12. 5. 2014 22:26:30
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022610
Ox
verified
rating uzivatele
13. 5. 2014 09:02:06
Nevím jaká je šíře sortimentu a ceny, neznám konkurenci, ani firmu s, kterou chcete spolupracovat k zamyšlení:
Sjednejte si schůzku ve firmě, kterou chcete zastupovat, předložte jim co po nich chcete, co umíte, jaké máte plány.
Propočítejte si model: dodám objednávky vy pošlete zboží já rozvezu zinkasuju odečtu si provize a pošlu peníze. Navrhněte jim ho a uvidíte jak se budou tvářit a od toho se společně odrazíte k dalším jednáním.
Stránky a domena, sklad atd jsou to poslední, hlavní věc jsou kontakty a osobní znalost odběratelů a následné zkušenosti s prodejem a situací na trhu.
Píšete, že jste pracoval nebo pracujete ve firmě, která podobné věci prodává, pokud máte nakradené kontakty na odběratele což předpokládám, že ano, začal bych tedy takto domluvit si zastoupení, zvednout telefon nasmlouvat schůzky, sednout do auta, jezdit a dělat objednávky atd.
13. 5. 2014 09:02:06
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022609
asd
verified
rating uzivatele
13. 5. 2014 09:20:37
Nic ve zlém, ale když se někdo takto ptá, je to většinou celé riskantní... :-) Na druhou stranu kdo nic nedělá a nezkusí, nic nezkazí.
Jinak "výhradní zastoupení" je hodně ošemetná záležitost. Sám prodávám v kamenném obchodě i eshopu některé značky zboží, které má u nás v ČR jakýsi "výhradní distributor" ... ale já je nakupuju o 50% levněji u jiného distributora této značky v zahraničí a nikdo mi za to nemůže ani prd. Podobných zkušeností mám vícero, takže otázka, zda je u nás výhradní distribuce nějaká výhra a zda je to něco platné. Cestičky na obejití jsou vždy.
13. 5. 2014 09:20:37
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022608
Take bych byl s vyhradnim zastoupenim dnes opatrny. Mame cerstve zkusenosti z naseho eshopu. V CR je vyhradni dovozce exkluzivniho zbozi. Je to, jak se u nas na Ostravsku rika, cyp. Ma sve eshopy, kde podstreluje ceny a boji se silne konkurence. Nase reseni? Nakupujeme ve velkem primo od vyrobce na jmeno partnerske zahranicni firmy...
13. 5. 2014 10:56:11
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022607
pepepe
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
13. 5. 2014 11:28:40
Rekl bych, ze toto by si vyhradni dovozce mel nejak pravne osetrit smlouvou s vyrobcem. Pokud mu do teritoria, kde ma exkluzivitu, nekdo dovazi od jine distribuce v zahranici, mel by se ozvat vyrobci a podat na toto oznameni. Vyrobce by mel razantne zakrocit proti zahranicni distribuci.
Ono je to celkem slozite a vyhradni/exkluzivni prava se udeluji i proto, ze prodejce na urcitem uzemi provadi na sve naklady propagaci znacky, produktu atd (letaky, vystavy, seminare)... Tedy dela tu cernou praci, ktera jej stoji nemalo penez a jakykoliv dovoz za jeho zady je podpasovka a nemelo by to byt.
Ale je urcite dulezite mit dobre sepsanou smlouvu s vyrobcem. Pokud tam nemate vyhradni pravo na urcite uzemi, je exkluzivita k nicemu...:-)
Napsal asd;1087354
Nic ve zlém, ale když se někdo takto ptá, je to většinou celé riskantní... :-) Na druhou stranu kdo nic nedělá a nezkusí, nic nezkazí.
Jinak "výhradní zastoupení" je hodně ošemetná záležitost. Sám prodávám v kamenném obchodě i eshopu některé značky zboží, které má u nás v ČR jakýsi "výhradní distributor" ... ale já je nakupuju o 50% levněji u jiného distributora této značky v zahraničí a nikdo mi za to nemůže ani prd. Podobných zkušeností mám vícero, takže otázka, zda je u nás výhradní distribuce nějaká výhra a zda je to něco platné. Cestičky na obejití jsou vždy.
13. 5. 2014 11:28:40
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022606
igor
verified
rating uzivatele
(18 hodnocení)
13. 5. 2014 11:50:29
Mozem ponuknut pohlad z druhej strany (vyrobca):
V principe v EU nie je pravne mozne obmedzovat pohyb tovaru. T.j. mozeme mat dohodu, na vyhradne zastupenie na urcitom teritoriu, ak vsak odberatel nakupi niekde inde, nie je mozne efektivne zabranit predaju v danej krajine (vid priklad Michala Kubicka).
Odporucanie pre broucek: Ozvite sa priamo vyrobcovi a ponuknite konkretne podmienky: Prvy nakup za XXX.XXX Kc + rocne nakupite minimalne za X.XXX.XXX Kc a chcete exkluzivitu na tieto krajiny: ......
Bud vas rovno odmietnu, budu suhlasit alebo dostanete protiponuku. Pokial v danych krajinach este vyrobca nema zastupenie, je velka sanca, ze vasu ponuku prijmu.
Hlavne mu nepiste, ze neviete garantovat obrat, nemate skusenosti a na zaciatok chcete nakupit za 5 Kc aby ste neniesli ziadne riziko. Takych emailov ma urcite denne aspon 10 :)
13. 5. 2014 11:50:29
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022605
vmoravcik
verified
rating uzivatele
13. 5. 2014 11:58:02
A proč by to zboží nemohl prodávat, pokud ho koupí v zahraničí? Výhradní dovozce prostě jako jediný z republiky, evropy, světa... nakupuje od výrobce ale pokud tahám zboží přes někoho jiného, není to jeho starost a nemůže to nikomu zakázat.
Napsal Michal Mojzis;1087398
Rekl bych, ze toto by si vyhradni dovozce mel nejak pravne osetrit smlouvou s vyrobcem. Pokud mu do teritoria, kde ma exkluzivitu, nekdo dovazi od jine distribuce v zahranici, mel by se ozvat vyrobci a podat na toto oznameni. Vyrobce by mel razantne zakrocit proti zahranicni distribuci.
Ono je to celkem slozite a vyhradni/exkluzivni prava se udeluji i proto, ze prodejce na urcitem uzemi provadi na sve naklady propagaci znacky, produktu atd (letaky, vystavy, seminare)... Tedy dela tu cernou praci, ktera jej stoji nemalo penez a jakykoliv dovoz za jeho zady je podpasovka a nemelo by to byt.
Ale je urcite dulezite mit dobre sepsanou smlouvu s vyrobcem. Pokud tam nemate vyhradni pravo na urcite uzemi, je exkluzivita k nicemu...:-)
13. 5. 2014 11:58:02
https://webtrh.cz/diskuse/chci-prodavat-a-zastupovat-zahranicni-znacku-v-cr-jak-na-to/#reply1022604
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit